Νέα

Τί τσίμπησες, μαν!

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Zebu
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 39K
  • Εμφανίσεις 795K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 34 άτομα (1 μέλη και 33 επισκέπτες)

argyrotoxos

Ανώτατος
Εγγρ.
16 Σεπ 2010
Κριτικές
64
Like
59.227
Πόντοι
16.235

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
93
Like
56.971
Πόντοι
40.655

fysarmonika

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Μαΐ 2015
Κριτικές
10
Like
6.876
Πόντοι
1.346
Πρωινό , Πεϊνιρλί κασέρι ζαμπόν αυγό πρωινό και μιλκο.

Μεσημέρι μπριάμ φέτα ψωμί ζυμωτό

Βράδυ , έχει ο θεός

OP
OP
Zebu

Zebu

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
8 Μαΐ 2016
Κριτικές
42
Like
49.608
Πόντοι
28.246
Ρίχνεις λιγότερο και σημαδεύεις το κρέας .
Ιδανικά...δεν βάζεις καθόλου παρά μόνο σε μακαρόνια.
Εγώ γουστάρω να βάζω. Το ιδανικά σου, το γράφω στ' αρχίδια μου.

Στο χωριό σου βάζετε τυριά στο ρύζι;
Και στο χωριό μου και στην πόλη μου.
Τυπικα λέγεται σούπα.
Δεν χρησιμοποιούμε βέβαια την έκφραση "φασόλια σούπα".
Δεν συγκαταλέγονται στις σούπες. Και ούτε σε καμία δουλειά αλλά ούτε και όσους μάγειρες συνάντησα στην σχολή, μου τα συμπεριέλαβαν στις σούπες τα γιουβαρλάκια. Το ότι εσείς έχετε δικό σας θεό εκεί πάνω δεν θα αλλάξουμε και τις ορολογίες.

Το τσιμπιδακι είναι μια καλή μέθοδος για να μην ξεφύγει κάτι και πάει στον γάμο του Καραγκιόζη.
Σε κοροιδεύει ολόκληρο το νήμα, αν το έχεις καταλάβει.

Elganador

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
14 Οκτ 2022
Κριτικές
232
Like
91.388
Πόντοι
42.528
γαρίδες

καλαμάρι

τσιπούρα

γαύρο

πατάτες τηγανιτές

σαγανάκι

σαλάτα ανάμεικτη

χόρτα βραστά

μυδοπίλαφο

λεμονιτα

τώρα καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια

rodriguez96

Ανώτατος
Εγγρ.
5 Δεκ 2017
Κριτικές
32
Like
47.056
Πόντοι
19.321
Ε ρε Μπαμπινιώτη που θέλετε εδώ μέσα, η σούπα δεν είναι ελληνική λέξη

• Λατινική "suppa":
    Η παλαιά γαλλική "soupe" πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λατινική "suppa", η οποία πιθανόν σχετίζεται με το ρήμα "suppare" που σημαίνει "βρέχω, μουσκεύω".
  • Ελληνιστική Κοινή "σούπα":
    Η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά ως "σούπα" από τα ιταλικά μέσω των Ενετών, οι οποίοι είχαν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα.

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
93
Like
56.971
Πόντοι
40.655
Ε ρε Μπαμπινιώτη που θέλετε εδώ μέσα, η σούπα δεν είναι ελληνική λέξη

• Λατινική "suppa":
    Η παλαιά γαλλική "soupe" πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λατινική "suppa", η οποία πιθανόν σχετίζεται με το ρήμα "suppare" που σημαίνει "βρέχω, μουσκεύω".
  • Ελληνιστική Κοινή "σούπα":
    Η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά ως "σούπα" από τα ιταλικά μέσω των Ενετών, οι οποίοι είχαν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα.

Πριν συμπληρώσω την εύστοχη ανάρτησή σας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη "σύβραση".

Και αυτό γιατί οι παλιές νοικοκυρές -παρότι καθόλου ενημερωμένες για την fusion κουζίνα, και σε αντίθεση με τους σημερινούς ξερόλες που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τον ταραμά, από το βίξ και την πάστα ελιάς (καλώντας τα όλα αλοιφές) - ήξεραν να ξεχωρίζουν την "σύβραση" (αρκετά υδαρές χυλωμένο προϊόν που προκύπτει από τη λύση λόγω του παρατεταμένου βρασμού τους σε χαμηλή θερμοκρασία, ζαχάρων, αμύλων, κολλαγόνων αλλά και άλλων στοιχείων που διαθέτουν τα υλικά που την αποτελούν), από τον "ζωμό" (εντελώς υδαρές προϊόν) και τις "σάλτσες" (πολύ "σφιχτό" προϊόν).

Οι Ιταλοί τώρα, αποκαλούν zuppa ό,τι είναι "μουσκεμένο" π.χ. zuppa inglese (αγγλική πουτίγκα), ό,τι σερβίρεται μαζί με τη ¨σύβραση" π.χ. zuppa di fagioli (φασολάδα) καθώς και ό,τι σερβίρεται μαζί με την σύβραση και κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί π.χ. zuppa di cozze (μύδια αχνιστά).

Αντιθέτως με εμάς, την κοτόσουπα, την κρεατόσουπα, την ψαρόσουπα κλπ, τις αποκαλούν brodi (ζωμούς) και έτσι έχουμε αν αντιστοίχως brodo pollo, brodo di carne, brodo di pesce κλπ.

Τελευταία τροποποίηση:

fysarmonika

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Μαΐ 2015
Κριτικές
10
Like
6.876
Πόντοι
1.346
Πριν συμπληρώσω την εύστοχη ανάρτησή σας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη "σύβραση".

Και αυτό γιατί οι παλιές νοικοκυρές -παρότι καθόλου ενημερωμένες για την fusion κουζίνα, και σε αντίθεση με τους σημερινούς ξερόλες που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τον ταραμά, από το βίξ και την πάστα ελιάς (καλώντας τα όλα αλοιφές) - ήξεραν να ξεχωρίζουν την "σύβραση" (αρκετά υδαρές χυλωμένο προϊόν που προκύπτει από τη λύση λόγω του παρατεταμένου βρασμού τους σε χαμηλή θερμοκρασία, ζαχάρων, αμύλων, κολλαγόνων αλλά και άλλων στοιχείων που διαθέτουν τα υλικά που την αποτελούν), από τον "ζωμό" και τις "σάλτσες".

Οι Ιταλοί τώρα, αποκαλούν zuppa ό,τι είναι "μουσκεμένο" π.χ. zuppa inglese (αγγλική πουτίγκα), ό,τι σερβίρεται μαζί με τη ¨σύβραση" π.χ. zuppa di fagioli (φασολάδα) καθώς και ότι σερβίρεται μαζί με την σύβραση και κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί π.χ. zuppa di cozze (μύδια αχνιστά).

Αντιθέτως με εμάς, την κοτόσουπα, την κρεατόσουπα, την ψαρόσουπα κλπ, τις αποκαλούν brodi (ζωμούς) και έτσι έχουμε αν αντιστοίχως brodo pollo, brodo di carne, brodo di pesce κλπ.
Εσκισες

argyrotoxos

Ανώτατος
Εγγρ.
16 Σεπ 2010
Κριτικές
64
Like
59.227
Πόντοι
16.235
Γιατί τυπικά λέγεται σούπα;

Ποιο είναι το κριτήριο; :coffee:
Tυπικα, διότι έτσι εμφανίζεται σε παλιά βιβλία μαγειρικής.
Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να το δούμε σήμερα έτσι ,ούτε καν να το ακούσουμε .

argyrotoxos

Ανώτατος
Εγγρ.
16 Σεπ 2010
Κριτικές
64
Like
59.227
Πόντοι
16.235

Δεν συγκαταλέγονται στις σούπες. Και ούτε σε καμία δουλειά αλλά ούτε και όσους μάγειρες συνάντησα στην σχολή, μου τα συμπεριέλαβαν στις σούπες τα γιουβαρλάκια. Το ότι εσείς έχετε δικό σας θεό εκεί πάνω δεν θα αλλάξουμε και τις ορολογίες.

Σε κοροϊδεύουν μέχρι και τα μαγειρικά σκεύη εσένα και τους ομοίους σου τους γευστικά αμπαλους ρεεεεεεέ...

Εσείς στο χωριό σου και στην πόλη σου τα φασόλια και τα γιουβαρλάκια τα τρώτε με πηρούνι η και με τα χέρια...τι καλαισθησία,τι επίπεδο...:jerking:

OP
OP
Zebu

Zebu

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
8 Μαΐ 2016
Κριτικές
42
Like
49.608
Πόντοι
28.246
Σε κοροϊδεύουν μέχρι και τα μαγειρικά σκεύη εσένα και τους ομοίους σου τους γευστικά αμπαλους ρεεεεεεέ...

Εσείς στο χωριό σου και στην πόλη σου τα φασόλια και τα γιουβαρλάκια τα τρώτε με πηρούνι η και με τα χέρια...τι καλαισθησία,τι επίπεδο...:jerking:
Αυτό ήτανε σαν την μαλακισμένη Βορειοελλαδίτικη κλλλλισέ-μαλλλλακισμένη ατάκα, "τον Αθανάσιο Διάκο τον σουβλίσανε ή τον καλαμακώσανε";
Και δηλαδή ό,τι τρώγεται με κουτάλι είναι σούπα. Μάλιστα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom