Νέα

Πολιτικά νέα/άρθρα από websites, blogs κλπ.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 5K
  • Εμφανίσεις 227K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Συμφωνείτε με την αποπομπή της Δραγωνας από το Υπουργείο παιδείας αφού δεν έχει τα τυπικά προσόντα;

  • Ναι

    Ψήφοι: 103 86,6%
  • Όχι

    Ψήφοι: 16 13,4%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    119

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
[size=14pt]Στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης στη «δομή – φυλακή» των Σερρών μετά την κοινωνική κατακραυγή[/size]

unnamed-3.jpg


Μετά την κοινωνική κατακραυγή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης περίπου 600 προσφύγων και μεταναστών στη «δομή – φυλακή» του δήμου Σιντικής Σερρών, η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει βήμα πίσω και να άρει τους περιορισμούς του κλειστού κέντρου.


Στον χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψαν τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και άρχισαν να δέχονται τις πρώτες αιτήσεις ασύλου
.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα, Λεωνίδας Σπύρου, στάθηκε στην τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε από φορείς και συλλογικότητες, αλλά υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι η δομή μετατρέπεται σε ανοιχτή δεν αναιρεί ότι βρίσκεται σε επικίνδυνο μέρος».

[...]




Περισσότερα:




[video]https://thepressproject.gr/stichiodi-metra-anakoufisis-sti-domi-fylaki-ton-serron-meta-tin-kinoniki-katakravgi/#.XoxvDRYXiYo.facebook[/video]
 

Luka Bazuka

Σπουδαίος
Εγγρ.
29 Δεκ 2018
Μηνύματα
5.340
Κριτικές
1
Like
6.320
Πόντοι
2.356
Που ειναι ο Γιωργης σημερα;
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Επειδή δεν είναι όλοι οι γερμανοί το ίδιο, ούτε η γερμανία μία κι ενιαία.

Στις φωνές υπέρ των ομολόγων στη Γερμανία συγκαταλέγονται ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της περιβόητης επιτροπής Σοφών της Γερμανίας, ο Γιούργκεν Τριτίν, ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων, ο  επικεφαλής του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, Νόρμπερτ Λάμερτ, κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:
Οι φωνές υπέρ των ομολόγων στη Γερμανία
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
(Πετραδάκι-πετραδάκι, για τα σένα το 'χτισα...)


Στον αναπτυξιακό νόμο το υπό ανέγερση πολυόροφο ξενοδοχείο στη σκιά της Ακρόπολης, που προκάλεσε σάλο

314637-6.jpg


[...]

όπως αναφέρει η ΕΛΛΕΤ στην ανακοίνωσή της «εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου».

Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση με 3,37 εκατ. ευρώ ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα.

[...]

 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
[size=14pt]Οι γιατροί της αυτοκρατορίας[/size]

Ο Amged El-Hawrani ήταν ειδικός χειρουργός ΩΡΛ. Πέθανε στα 55 του, ένας από τους 8 γιατρούς που έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό στη Βρετανία. Και οι 8 γεννημένοι στα εδάφη της παλαιάς αυτοκρατορίας, έγιναν γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Amged-El-Hawrani050420.jpg


Το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία έχουν επεκταθεί οι βίζες για περίπου 3.000 ξένους εργαζόμενους του Συστήματος Υγείας. Όλο το σύστημα στηρίζεται σε γιατρούς με καταγωγή από τις παλιές αποικίες. Ξένοι γιατροί μπορεί να φροντίζουν ακόμα και τον πρωθυπουργό του εν πολλοίς ξενοφοβικού Brexit.
Δεν είναι οι μόνοι. Ολόκληρος ο περήφανος Πρώτος Κόσμος κοιτάζει τώρα παρακλητικά προς τον Νότο. Διαβάζω στον Guardian ότι στη Γερμανία εκατοντάδες ξένοι γιατροί και νοσηλευτές χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος εγγράφηκαν να εργαστούν, μετά από υποδείξεις των τοπικών αρχών.
Η Ισπανία ολοκλήρωσε γρήγορα τη νομιμοποίηση 200 ξένων γιατρών και νοσηλευτών.
Το New Jersey έγινε η δεύτερη Πολιτεία, μετά τη Νέα Υόρκη, που επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χαλαρώσει προσωρινά τους περιορισμούς για τους ξένους ιατρούς.
Στη Γαλλία, άρον άρον προσλαμβάνονται αλλοδαποί γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους.
Ακόμα και η Σαξονία, καρδιά της ακροδεξιάς AfD, δέχτηκε προσφορές για βοήθεια από περισσότερους από 300 ξένους ιατρούς.

Για λίγο ξεχάστηκε το “Immigration control”, το σλόγκαν που δυνάμωσε το Brexit,  τώρα που πεθαίνουν στην Αγγλία γιατροί από τη Νιγηρία, το Πακιστάν και  το Σουδάν. Τώρα δεν αρκούν τα χέρια των νοσηλευτών στην Ιταλία ή την Ισπανία, τώρα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη. Τώρα είναι ήρωες οι ξένοι νοσοκόμοι.

Τώρα λίγο μετράει αν είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί ή βουδιστές πίσω από τις μάσκες στην εντατική. Αν έστελνε το Μεξικό δυο πούλμαν με νοσηλευτές, θα πήγαινε ο Τραμπ να τους υποδεχτεί στο τείχος.

Τώρα που είναι όλη η Ευρώπη στην εντατική, δεν κινδυνεύει προσωρινά ο πολιτισμός της,

Αύριο θα το ξαναθυμηθούμε το Immigration control. Είναι κοντή η μνήμη.

 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
Το Σύνδρομο «Google Scholar» και ο Δρ. Γιάννης Ιωαννίδης
https://[URL unfurl="true"]www.in.gr/wp-content/uploads/2020/03/maxresdefault-5-600x338.jpg[/img[/URL]]

«Έχω ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη, κανείς δεν το 'χει μάθει και ποτέ δεν θα το πω.»

Αλέκος Σακελλάριος

Θα διερωτάσθε τι σχέση έχει αυτό το φανταστικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, που το είπε τόσο ωραία η Αλίκη Βουγιουκλάκη, με τον Δρ. Γιάννη Ιωαννίδη. Παρακαλώ δείτε περισσότερα πιο κάτω. Όπως μερικοί αναγνώστες γνωρίζουν, ο κ. Ιωαννίδης αρθρογραφεί συχνά στη Huffington Post και όλα τα άρθρα του έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Ξεκινώντας από θέση ισχύος, ως καθηγητής στο Stanford, επικρίνει τους πάντες και τα πάντα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, όπως τους εκλεγμένους άρχοντες της, τα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τους καθηγητές και οποιονδήποτε άλλον βρει στο δρόμο του, χρησιμοποιώντας σκωπτικά επιχειρήματα, ειρωνικές εκφράσεις, πικρόχολη γλώσσα κ.λπ.. Η πέννα του κ. Ιωαννίδη είναι σαν νυστέρι που χαράζει βαθιά και προκαλεί πόνο σε αυτούς που επικρίνει. Όπως ανέφερα και πριν, ένα μικρό μέρος των επιχειρημάτων του κ. Ιωαννίδη έχουν κάποια βάση, αλλά οι περισσότερες από τις σωτήριες προτάσεις του που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν στην Huffington Post είναι, κατά την γνώμη πολλών αλλά και εμού, άχρηστες, μέχρι και φαιδρές.

Παρ' όλο που έχω ακούσει ότι ο κ. Ιωαννίδης είναι ένας ένθερμος φιλέλληνας, δεν μπορώ να διακρίνω τον φιλελληνισμό του, όταν στο κλείσιμο του τελευταίου άρθρου του γράφει «εδώ που φτάσαμε, έχουμε δύο επιλογές πλέον. Να σβήσουμε και σαν χώρα με ένα υπόκωφο λυγμό ή να σοβαρευτούμε». Για να παραφράσω από το τραγούδι του Γιάννη Πάριου, «όταν έχεις τέτοιους φιλέλληνες τι τους θέλεις τους μισέλληνες». Και ποιος θα χαρεί κ. Καθηγητά όταν σβήσουμε; Σίγουρα οι αγαπημένοι μας γείτονες, που θα λένε ότι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Κολοκοτρώνης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος και ο Θεοδωράκης ήταν...Τούρκοι.

Πριν αρχίσω το σχόλιο μου θα ήθελα να εξηγήσω στους αναγνώστες τον τόνο της γλώσσας μου, γιατί μερικοί αναρωτηθήκαν αν αυτού το είδους οι τόνοι αρμόζουν στην υποτιθεμένη κλάση μας σαν τάχα «διάσημοι Έλληνες του εξωτερικού». Δυστυχώς, δεν έχω άλλη επιλογή γιατί ο τόνος έχει ήδη τεθεί από τον Δρ. Ιωαννίδη και αυτή είναι η γλώσσα που φαίνεται να καταλαβαίνει καλύτερα. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον κ. Ιωαννίδη να νιώσει και αυτός τον πόνο που προκαλεί στους άλλους αυτός ο τόνος, ευελπιστώντας να είναι πιο ήπιος στα μελλοντικά άρθρα του.

Και μια άλλη διευκρίνιση. Πολλοί θα διερωτώνται για μένα «ποιος είναι αυτός ο αψηλός, ποιος είναι αυτός ο τύπος». Και «γιατί σπαταλά τον χρόνο του να γράφει μακροσκελή άρθρα για άσχετα με την δουλειά του θέματα;» Όπως εξήγησα πριν, χρωστώ στην Ελλάδα τεράστια ποσά και για να ξεχρεώσω μερικά δανεικά, αυτοδιορίστηκα δικηγόρος της, με ένα σκοπό. Να προσφέρω αντίλογο στο ίδιο νόμισμα σε αυτούς που κατά την γνώμη μου ασκούν κακοπροαίρετη κριτική. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Πιθανότατα όμως να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, το άρθρο μου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας φτηνής επαγγελματικής ζήλειας, γιατί τα δικά μου νούμερα από το Google Scholar ωχριούν μπροστά στα νούμερα του Δρος Ιωαννίδη. Και η ζήλεια είναι ένα αίσθημα που ακολουθεί όλους μας, από την κούνια μέχρι τα τρία μέτρα γης. Ας κρίνουν οι αναγνώστες. Όσον αφορά τη μελλοντική μου αρθογραφία, αφήνω τον Βασίλη (Καρρά) να δηλώσει «δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω».

Με ενδιαφέρει να διαβάζω άρθρα από τον Δρα Ιωαννίδη στη Huffington Post. Μου αρέσει το εφευρετικό μαύρο χιούμορ του, αλλά επίσης μου έρχονται και ιδέες για νέες «ανακαλύψεις». Τα δύο τελευταία άρθρα του με ενέπνευσαν να ανακαλύψω ακόμα ένα σύνδρομο, το οποίο θα περιγράψω εδώ για πρώτη φορά. Το ονομάζω «το σύνδρομο Google Scholar». Όπως κάποιοι από εσάς θα ξέρετε, είχα περιγράψει άλλο ένα σύνδρομο σχετικό με τα άρθρα του Δρος Ιωαννίδη πριν λίγο καιρό, που το ονόμασα «Το σύνδρομο του Επιτυχημένου Μετανάστη».

Στο σύνδρομο Google Scholar (GS), το υποκείμενο είναι συνήθως ένας πρώτης κλάσεως επιστήμονας που αποκτά μανία και εμμονή με τις αναφορές που λαμβάνουν οι εργασίες του από άλλους επιστήμονες. Ενώ θεωρώ ως φυσιολογικό τον έλεγχο του GS μια φορά κάθε 3-6 μήνες, οι ασθενείς προοδευτικά αυξάνουν τη συχνότητα ελέγχου σε μια φορά το μήνα, μετά μια φορά τη βδομάδα, μετά μια φορά τη μέρα, και σε προχωρημένο στάδιο, σε αρκετές φορές τη μέρα. Ελέγχουν τον ολικό αριθμό αναφορών, τον αριθμό αναφορών του πιο επιτυχημένου άρθρου τους και το Η-index (δείκτης ποιότητας και ποσότητας των δημοσιεύσεων). Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν στη συνέχεια να συγκρίνουν τους αριθμούς τους με αυτούς των ανταγωνιστών τους, για να δουν αν ξεπέρασαν κάποιον εκείνη τη μέρα και ποια είναι η κατάταξή τους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όταν χτυπήσουν ένα συγκεκριμένο ορόσημο (π.χ. 100.000 ή περισσότερες αναφορές στην καριέρα τους), συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους πρόσφατους νικητές των βραβείων Νόμπελ και περνούν ολόκληρο τον Οκτώβριο ξάγρυπνοι, περιμένοντας τηλεφώνημα από την Σουηδική Ακαδημία που θα τους ανακοινώσει τη νίκη τους για βραβείο Νόμπελ.

Δεν είμαι σίγουρος πόσοι και ποιοι από εμάς πάσχουν από αυτό το καινούργιο σύνδρομο, αλλά τα περιγραφόμενα συμπτώματα θα βοηθήσουν στη διάγνωση.

Μερικοί άλλοι Έλληνες ακαδημαϊκοί του εξωτερικού και εσωτερικού προσπάθησαν να αντιπαραθέσουν τη γνώμη τους στον κ. Ιωαννίδη, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία: γιατί ο κ. Ιωαννίδης, με την αίγλη του ως καθηγητής του Stanford και σαν Έλληνας με πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών αναφορών, από θέση ισχύος, τους καταβαραθρώνει. Ακόμα και το τελευταίο άρθρο του κ. Ανάσταση Περράκη, παρ' όλο που είναι αντιπαραθετικό, είναι εξαιρετικά ευγενικό απέναντι στον κ. Ιωαννίδη γιατί αυτός, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, το βρίσκουν δύσκολο να ανταγωνιστούν ένα μεγάλο καθηγητή που θεωρείται από τους διασημότερους Έλληνες της εποχής μας.

Πριν από μερικούς μήνες, ήρθα σε άμεση αντιπαράθεση με τον κ. Ιωαννίδη. Χρησιμοποίησα την ίδια καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να κατακεραυνώσει άλλους. Για παράδειγμα, στο τελευταίο άρθρο του κατακεραύνωσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι τάχα πηγαίνει γύρω σε χωριά και πόλεις για να μαζεύει «χρυσά κλειδιά». Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα κλειδιά ούτε επίχρυσα δεν είναι, και δεν ανοίγουν καμιά πόρτα, άρα είναι άχρηστα. Επειδή ο Πρόεδρος ήταν και πρώην ακαδημαϊκός, του έριξε και την μάπα ότι δεν έχει επιστημονικές αναφορές, κάτι που κάνει με όλους τους αντιπάλους του, γιατί πραγματικά είναι ο βασιλιάς των επιστημονικών αναφορών από όλους τους Έλληνες, εντός κι εκτός Ελλάδος.

Στις προηγούμενες αντιπαραθέσεις μου προσπάθησα να καταλάβω από που έρχεται, και το σημαντικότερο, πού το πάει, ο κ. Ιωαννίδης με αυτού του είδους την αρθογραφία. Τότε, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι γνωστή στη βιβλιογραφία με διαφορά ονόματα όπως ναρκισσισμός, μεγαλομανία, Σύνδρομο της Ύβρεως, και τα παρακλάδια του όπως το Σύνδρομο του διάσημου διανοούμενου ("Intellectual Celebrity Syndrome"), Nobelitis, κλπ.

Αυτά τα άρθρα, τα οποία πιστεύω ο κ. Ιωαννίδης έφερε βαρέως, έβαλαν στο περιθώριο την αρθογραφία του για μερικούς μήνες. Όπως όμως περίμενα, σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις, οι επαναλήψεις είναι πολύ συχνές, γι' αυτό το λόγο ο κ. Ιωαννίδης επανήλθε δριμύτερος («back with a vengeance» όπως λένε οι ξένοι). Με τα τελευταία του δύο άρθρα επιτίθεται κατά των εκλεγμένων ηγετών της Ελλάδας και της Ελληνικής παιδείας).

Δεν θα επαναλάβω αυτά που είπα στα προηγούμενα μου άρθρα, τα οποία εν συντομία λένε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για τον κ. Ιωαννίδη να προβεί σε μια εποικοδομητική και ήπια κριτική για ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας, με την ελπίδα ότι κάποιες βελτιώσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμα και κάτω από τις παρούσες θλιβερές οικονομικές συνθήκες. Δεν βλέπω όμως αυτή τη στροφή του κ. Ιωαννίδη. Αντιθέτως, η πέννα του έγινε πιο κοφτερή και υποψιάζομαι ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Aπό που βρίσκει αυτή την δύναμη ο κ. Ιωαννίδης και καταφέρεται κατά πάντων με αυτόν τον σκληρό τόνο; Η απάντηση είναι απλούστατη. Πρώτον, ο κ. Ιωαννίδης είναι καθηγητής σε ένα διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Stanford. Παρ' όλα αυτά, πολλοί άλλοι Έλληνες είναι καθηγητές σε διάσημα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Yale, και πολλά άλλα. Αυτό που δίνει την ηθική δύναμη στον κ. Ιωαννίδη να θεωρείται υπεράνω όλων είναι το επιστημονικό του έργο, με τον τεράστιο αριθμό επιστημονικών αναφορών του από άλλους επιστήμονες (οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βρεθούν στο Google Scholar). Δυστυχώς, ο απλός πολίτης δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι σημαίνει αυτό το μέτρο επιστημονικής εμβέλειας και παρ' όλο που ο κ. Ιωαννίδης είμαι σίγουρος ότι το ξέρει, δεν θέλει να το αναλύσει, γιατί δεν τον συμφέρει (αυτό είναι το μυστικό του, όπως λέει και η Αλίκη). Αργά ή γρήγορα, κάποιος θα πρέπει να αναλύσει το επιστημονικό έργο του κ. Ιωαννίδη και τις αναφορές του, για να γίνει γνωστό το ακριβές μέτρο της προσφοράς του στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχοντας γράψει και πριν για επιστημονικές αναφορές (για παράδειγμα, Nature 2011:478 419) αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάλυση, για να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα τα δύο σημαντικά ερωτήματα για την προσφορά του κ. Ιωαννίδη στην Επιστήμη.

Πρώτον, είναι ο κ. Ιωαννίδης ένας από τους διεθνείς επιστήμονες με μεγάλο, πολύ μεγάλο, τεράστιο, αριθμό επιστημονικών αναφορών; Η απάντηση είναι πως ναι. Το Google Scholar λέει ότι έχει μαζέψει στην καριέρα του πάνω από 100.000 επιστημονικές αναφορές, που θεωρείται ένας τεράστιος αριθμός. Η δεύτερη ερώτηση, που είναι ίσως και πιο σημαντική, είναι εάν αυτές οι αναφορές μπορούν να καταξιώσουν τον κ. Ιωαννίδη ως έναν πολύ σημαντικό επιστήμονα, καλύτερο από άλλους που έχουν λιγότερες αναφορές, ή κατά τεκμήριο αριθμών, να θεωρηθεί ως ο «εξυπνότερος» Έλληνας, με βάση αυτά τα στοιχεία. Η απάντηση είναι πως όχι.

Αν οι επιστημονικές αναφορές ήταν μέτρο της εξυπνάδας ή της προσφοράς κάποιου στην διεθνή βιβλιογραφία, τότε ο Άλμπερτ Άινσταϊν, που θεωρείται ο εξυπνότερος άνθρωπος που έχει γεννηθεί ποτέ, θα έπρεπε να είχε περισσότερες αναφορές από τον κ. Ιωαννίδη και όλους τους άλλους διάσημους επιστήμονες. Οι επιστημονικές αναφορές του Άινσταϊν, που βρισκόταν σε επιστημονική δράση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον κ. Ιωαννίδη, είναι στο ίδιο επίπεδο μαζί του. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα επιστημόνων που κέρδισαν βραβείο Νόμπελ με πολύ λιγότερες αναφορές από αυτές του κ. Ιωαννίδη. Θα ήθελα να εξηγήσω εδώ ότι γενικά, υπάρχουν τεσσάρων ειδών επιστημονικές εργασίες/επιστήμονες στην διεθνή βιβλιογραφία:

Κατηγορία Α) Επιστημονικές εργασίες/Επιστήμονες που έχουν τεράστιο αριθμό αναφορών και πολύ σημαντική επιστημονική προσφορά.

Κατηγορία Β) Επιστημονικές εργασίες/Επιστήμονες που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών αναφορών αλλά μέτρια, ή μικρή, επιστημονική προσφορά.

Κατηγορία Γ) Επιστημονικές εργασίες/Επιστήμονες με πολύ μικρό αριθμό επιστημονικών αναφορών, αλλά πολύ σημαντική επιστημονική προσφορά.

Κατηγορία Δ). Επιστημονικές εργασίες/Επιστήμονες με πολύ μικρό αριθμό επιστημονικών αναφορών και με πολύ μικρή επιστημονική προσφορά.

Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται πέραν του 99% όλων των δημοσιευμένων εργασιών/επιστημόνων.

Προφανώς, ο Δρ. Ιωαννίδης δεν ανήκει στις κατηγορίες Γ και Δ. Κατά την γνώμη μου (και μόνον), ο Δρ. Ιωαννίδης μάλλον πέφτει στην κατηγορία (Β). Όπως ανέφερα σε προηγούμενα άρθρα, ο κ. Ιωαννίδης είναι ένας στατιστικολόγος που ασχολείται με ανάλυση των πορισμάτων άλλων επιστημόνων. Ο ίδιος, ή η ομάδα του, δεν έχει ανακαλύψει κάτι καινούργιο, όπως π.χ. ένα νέο φάρμακο, μια νέα διαγνωστική μέθοδο, ή έναν νέο πλανήτη. Η ανάλυση εργασιών άλλων επιστημόνων εξάγει συμπεράσματα για το αν αυτές οι εργασίες έχουν καλή ή κακή ποιότητα. Χρήσιμο μεν, αλλά όχι χώρος νέων ανακαλύψεων ή κάποιας επιστημονικής επανάστασης.

Πολλοί από τους αναγνώστες θα ξέρουν από άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το YouTube, ότι μερικά videos αναδεικνύονται « viral» και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θέλει να τα δει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα videos έχουν κάτι επαναστατικό ή ότι η ποιότητά τους είναι καλύτερη από άλλα videos που τα έχουν δει πολύ λιγότεροι άνθρωποι. Αυτό συνέβη και με τον Δρα Ιωαννίδη, όπου ένα από τα άρθρα του, το 2005, έγινε «viral», με αποτέλεσμα να συλλέγει 356 αναφορές κάθε χρόνο, έναν πραγματικά τεράστιο αριθμό. Αυτό το άρθρο (πάντα κατά την γνώμη μου) δεν περιέχει καμιά επιστημονική καινοτομία, όμως τιτλοφορείται "Why most published research findings are false" [«Γιατί τα περισσότερα δημοσιευμένα ερευνητικά πορίσματα είναι λάθος»], κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων λόγω του βαρύγδουπου τίτλου του. Μα άνθρωποι σαν και μένα, που είμαστε παλιές καραβάνες στην επιστήμη, γνωρίζουν καλά αυτό το γεγονός. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, και μη γνωρίζοντας τότε το άρθρο του Δρος Ιωαννίδη, δημοσίευσα και εγώ (όπως και άλλοι, σε άλλα περιοδικά) κάτι πολύ παρόμοιο με τον τίτλο "Quality of the scientific literature: All that glitters is not gold. Clin Biochem 2006;39:1109-11".

Με βάση αυτή την επιτυχία του, ο κ. Ιωαννίδης δημοσίευσε πολλά άλλα παρόμοια άρθρα, με παρόμοιους τίτλους, ελπίζοντας ότι αυτή η επιτυχία του θα συνεχιστεί. Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος έγραψε το τραγούδι «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ, ένα νερό κρύο νερό» και λόγω της τεράστιας επιτυχίας του, έγραψε ένα άλλο που λέει «Ένα νερό κυρά Μανωλιώ, ένα νερό κρύο νερό» ή «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ, ένα νερό βραστό νερό» κ.λπ. κ.λπ. Για να δείξω το αληθές αυτής της γνώμης, αναφέρω μερικούς τίτλους των κατά καιρούς διαφόρων εργασιών του κ. Ιωαννίδη:

"«Why most published research findings are false"

"Why most discovered true associations are inflated"

"Why current publication practices may distort science"

"Why most clinical research is not useful"

Το μοτίβο συνεχίζεται, και όπως ανάφερα, παρ' όλο χρήσιμα, χωρίς ανακάλυψη σημαντικής νέας γνώσης. Θα έλεγα ότι ο μέχρι τώρα ρόλος του κ. Ιωαννίδη στην επιστήμη είναι ρόλος αστυφύλακα. Όπως ξέρουμε, οι αστυφύλακες δεν ανοίγουν νέους δρόμους, αλλά προσέχουν δρόμους που έχουν ανοίξει άλλοι... Οι πολυπληθείς αναφορές του Δρος Ιωαννίδη στην διεθνή βιβλιογραφία έδωσαν την ευκαιρία σε φίλους του με επιρροή να πουν μεγάλες κουβέντες, π.χ. ότι ο κ. Ιωαννίδης είναι... ισοδύναμος ή δεύτερος του Ιπποκράτη, κάτι που με έκανε και γέλασα.

Μερικά ακόμη σχόλια για επιστημονικές αναφορές θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμα: Μεταξύ των δέκα συχνότερα αναφερόμενων εργασιών όλων των εποχών, τουλάχιστον οκτώ έχουν κατά γενική ομολογία πολύ μικρή επιστημονική αξία, ενώ μόνο μία έχει κερδίσει βραβείο Νόμπελ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας χρήσιμης ανακάλυψης (όπως αυτών του Δρος Ιωαννίδη) και μιας μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης. Για παράδειγμα, το ξυραφάκι γνωστής μάρκας με δύο λεπίδες αντί μίας έτυχε μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί σε εφευρετικότητα με την κατασκευή της μηχανής ενός αεριωθούμενου αεροπλάνου ή ενός φαρμάκου που θεραπεύει την λευχαιμία.

Σε άλλους τομείς ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Για παράδειγμα, το τραγούδι «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» του Νίκου Παπάζογλου έχει 1.500.000 views στο ΥouΤube, ενώ το αριστούργημα του Μίκη Θεοδωράκη «Η Απαγωγή» με τη Μαίρη Λίντα και το Μανώλη Χιώτη έχει μόνο 94.000 views. Περίπου τα ιδία νούμερα έχει και ο αμανές του Κώστα Μπίγαλη «της κορμάρας σου ο μύθος»!

Γιατί ένα άρθρο με λίγες/ανύπαρκτες αναφορές μπορεί να είναι πολύ σημαντικό; (Κατηγορία Γ). Γιατί την εποχή που δημοσιεύτηκε ήταν τόσο μπροστά από τον καιρό του που κανένας δεν του έδωσε την πρέπουσα σημασία. Είναι σύνηθες μεγάλα άρθρα να αναγνωρίζονται είκοσι, τριάντα, και καμιά φορά σαράντα χρόνια μετά από τη δημοσίευση τους, χωρίς σημαντικές αναφορές, και να κερδίζουν βραβείο Νόμπελ.

Το άρθρο του Ιωαννίδη στο PLOS Med, 2005 παίρνει περίπου τρεις φορές πιο πολλές αναφορές κάθε χρόνο από το μυθικό άρθρο των Watson και Crick για τη δομή του DNA (βραβείο Νόμπελ 1962), ενώ η μέθοδος Lowry για ολική πρωτεΐνη παίρνει εξήντα φορές πιο πολλές αναφορές! Θα μπορούσε κανείς να εισηγηθεί με αυτά τα νούμερα ότι το άρθρο του Ιωαννίδη ή το Lowry είναι πιο «πολύτιμα» από το άρθρο των Watson και Crick. Δεν θα τολμούσα την σύγκριση ούτε για ένα λεπτό, γιατί θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι με αυτή την βλασφημία! Στην πραγματικότητα, σε αυτό το παράδειγμα, η επιστημονική σημασία των τριών άρθρων είναι ακριβώς αντίστροφη από τον αριθμό αναφορών τους (Watson-Crick-Ιωαννίδης-Lowry).

Θα κλείσω προτείνοντας στον κ. Ιωαννίδη να εξακολουθήσει να γράφει τις απόψεις του, και όπως μερικοί άλλοι σχολιαστές είπαν, ας έρθει με προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πατρίδα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όχι με ισοπεδωτικά άρθρα που κάθε άλλο τιμούν την πατρίδα μας, τους εκλεγμένους άρχοντές της και αυτούς που διάλεξαν να ζήσουν σε αυτήν. Θα ήθελα επίσης να προτείνω στον κ. Ιωαννίδη να είναι μεν υπερήφανος για τις επιστημονικές αναφορές του (όπως είπα, είναι ο αδιαφιλονίκητος Βασιλιάς των αναφορών), αλλά να μην τις χρησιμοποιεί για να κρίνει, ή να συγκρίνει, τον εαυτό του με άλλους. Οι συμβουλές που δημοσίευσε ένας λαμπρός Έλληνας επιστήμονας, ο ψυχίατρος Δρ. Νίκανδρος Μπούρας, είναι σχετικές με το θέμα: «Υπεύθυνοι ηγέτες, μεταξύ των διάσημοι επιστήμονες, πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και να παλεύουν ώστε να μην πέσουν στα δίκτυα της μεγαλομανίας». Και επειδή άρχισα το άρθρο με ένα ωραίο τραγούδι, ας το τελειώσω με άλλο ένα, που το έγραψε ο ημίθεος Νίκος Γκάτσος και λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που είπε και ο Δρ. Μπούρας. Αλλάξτε μόνο την λέξη «δίχτυ» με «μεγαλομανία» και το νόημα θα βγει αμέσως

Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή

μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι

έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί

γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ

Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς

κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει

μονάχος βρες την άκρη της κλωστής

κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι



Ελευθέριος Διαμαντής, Καθ/τής Εργαστηριακής Ιατρικής στο Παν/μιο του Τορόντο, επικεφαλής Κλινικής Βιοχημείας στα νοσ/μεια Mt Sinai και University Health Network


[video]https://www.huffingtonpost.gr/eleftherios-diamandis/-google-scholar-_1_b_14202410.html?utm_campaign=share_facebook&ncid=engmodushpmg00000003&fbclid=IwAR3jaqyBADsvzrIG4cvxkMO9JljtxJW1zxQQTVnBXr0Tio121HNf4i9Z4Sg[/video]
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Αντιφασίστες οπαδοί του Παναθηναϊκού παρέδωσαν ιατρικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Νίκαιας

93378317_526420128267461_3739316944440918016_n.jpg


«Τους ήρωες αυτούς δεν θα τους χειροκροτήσουμε σαν μιντιακά χάπατα από τα μπαλκόνια των σπιτιών μας, στο ρυθμό που δίνει το ίδιο το σάπιο σύστημα που τους εξαθλιώνει. Οι άνθρωποι των νοσοκομείων που ρισκάρουν την ζωή τους για την ζωή μας, δεν πρέπει να είναι μόνοι τους και η έμπρακτη Αλληλεγγύη μας προς αυτούς πρέπει να είναι δεδομένη»

[...]

[video]https://thepressproject.gr/i-allilengyi-den-beni-se-karantina-antifasistes-opadi-tou-panathinaikou-paredosan-iatriko-exoplismo-sto-nosokomio-nikeas/#.Xpmx-M1-QZI.facebook[/video]
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
Γραφικοφιλελεύθεροι: οι φιλελεύθεροι κνίτες
https://[URL unfurl="true"]www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/default/public/article/2020/04/21/three-people-making-silly-faces-for-the-camera-111-desktop-wallpaper.jpg?itok=AVRKODnu[/img[/URL]]

Το αστείο με τον δογματισμό των κνιτών έχει πια παλιώσει. Πόσες φορές άλλωστε να γελάσεις με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη φράση «όπως έλεγε ο Μαρξ...» ως επιβεβαίωση ορθότητας κάποιας εικασίας και όχι ως πληροφορία; Πόσες φορές να κοροϊδέψεις ανθρώπους που θέλουν να βρουν λύσεις για τον 21o αιώνα χρησιμοποιώντας μόνο εργαλεία του 19ου; Πόσες φορές να φτιάξεις αστεία με συμπολίτες που ελπίζουν ότι αν η πτώση από μια ταράτσα επαναληφθεί ξανά και ξανά, κάποια στιγμή ο νόμος της βαρύτητας θα βαρεθεί και θα πάψει να ισχύει;

Για να μην τα πολυλογώ, οι κνίτες μπορεί να εξακολουθούν να είναι πιο δογματικοί κι από παλαιοημερολογίτη μοναχό, αλλά αυτό δεν διασκεδάζει πια κανέναν.

Ευτυχώς το ψυχαγωγικό αυτό κενό έρχονται να συμπληρώσουν κάποιοι άλλοι δογματικοί και κολλημένοι: εκείνο το δυναμικό κομμάτι των φιλελεύθερων συμπολιτών οι οποίοι, ακριβώς όπως και οι συμπαθείς κνίτες, δεν προσαρμόζουν τις ιδέες και τις απόψεις τους στην πραγματικότητα αλλά τις διατηρούν ακέραιες (απροσάρμοστες θα μπορούσε να πει κανείς) ασχέτως της πραγματικότητας και των αναγκών που εκείνη επιβάλλει.

Θα παρατηρήσατε πως τους γράφω φιλελεύθερους χωρίς εισαγωγικά γιατί λίγα πράγματα μου φαίνονται τόσο αστεία (και θλιβερά ταυτόχρονα) όσο η φράση «αυτή δεν είναι η πραγματική αριστερά» και δεν θέλω να τη χρησιμοποιήσω για τον χώρο από τον οποίο αισθάνομαι λιγότερο μακριά. Οι άνθρωποι συστήνονται ως φιλελεύθεροι (αν και οι περισσότεροι είναι πολύ πιο κοντά στους γραφικούς libertarians) και εφµ όσον δεν υπάρχει φιλελευθερόμετρο, ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Προφανώς αυτό δεν μας εμποδίζει να τους προσθέσουμε ένα προσδιοριστικό προκειμένου να τους ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους φιλελεύθερους και η γνώμη μου είναι πως το «γραφικοφιλελεύθεροι» είναι αρκετά καλό. 

Μιλάω φυσικά για εκείνους τους ΠΟΛΥ φιλελεύθερους συμπολίτες οι οποίοι εναντιώνονται στους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού και οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που, αφού αμφισβητήσουν την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού, ισχυρίζονται πως η ελευθερία (γενικώς και αορίστως) είναι σημαντικότερη της ζωής και ως εκ τούτου οι περιορισμοί που σκοπό έχουν να σωθούν ζωές προσβάλλουν ένα ανώτερο αγαθό (αυτους θα μπορούσαμε να τους πούμε «τραμπογραφικοφιλελεύθερους») και αυτούς που λένε ότι αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα του covid-19, AΛΛΑ τα μέτρα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα γιατί δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ελέγξουν τους πολίτες και αυτό στο μέλλον μπορεί να μπλα μπλα μπλα μπλα (να μην τα λέω, τα ξέρετε και από αυτους που προστατεύουν το έγκλημα διαμαρτυρόμενοι για τις κάμερες στους δρόμους). Δηλαδή, κι αυτοί ειναι εναντίον των μέτρων και απλώς, σε αντίθεση με τους κάπως πιο πανηγυρτζήδες τραμπογραφικοφιλελεύθερους, χρησιμοποιούν και καποια λογικοφανή επιχειρήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των γραφικοφιλελεύθερων (και των πυροβολημένων και των πιο έντεχνων) δεν είναι το ότι έχουν βάλει την ιδέα της «ελευθερίας» (εδώ θέλει οπωσδήποτε εισαγωγικά) σε έναν θρόνο και πυροβολούν οτιδήποτε νομίζουν ότι την απειλεί. Είναι το ότι η αντίληψή τους για την ελευθερία είναι αντίστοιχη με αυτή που έχει ένα πεντάχρονο που πιστεύει ότι ελευθερία είναι να κάνει ό,τι του αρέσει ΕΚΕΙΝΟΥ (αδιαφορώντας εντελώς για τις επιθυμίες, τα γούστα ή τις ανάγκες των γύρω του) και θεωρεί αυταρχισμό οτιδήποτε τον εμποδίζει από το να κάνει οποιαδήποτε επιθυμία του πράξη.

Είναι τέτοια η προσήλωσή τους στην παιδική ιδέα που έχουν για την ελευθερία που νομιζω βρίσκονται μια αφορμή μακρια από το να διαμαρτυρηθούν για τα φανάρια στις διασταυρώσεις ή τα απαγορευτικά σε μονόδρομους και αν κάτσετε και σκεφτείτε τις απόψεις που έχουν για τα μέτρα προστασίας απέναντι σε έναν ΠΟΛΥ μεταδοτικό και θανατηφόρο ιό, θα διαπιστώσετε ότι πολύ λίγο απέχουν από την υπεράσπιση της ελευθερίας ενός οπλοφόρου να πυροβολεί αδιακρίτως ή ενός πυρομανούς να βάζει φωτιές.

Είναι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ότι η κοινωνία για να υπάρξει απαιτεί περιορισμό ελευθεριών. Που δεν καταλαβαίνουν ότι καμία ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει όταν δεν υπάρχει ασφάλεια και ότι ο περιορισμός των ελευθεριών που δημιουργεί την απαιτούμενη ασφάλεια, είναι πρακτικά αδύνατο να είναι ατομική υπόθεση (αυτό το πρόβλημα με το τι είναι πρακτικά δυνατό ή αδύνατο είναι κοινό όλων των δογματικών). Που δεν καταλαβαίνουν την τεράστια διαφορά ανάμεσα στους περιορισμούς που θέτει ένα δημοκρατικό και ένα αυταρχικό καθεστώς ακόμα κι όταν οι περιορισμοί μοιάζουν ίδιοι. Που αρνούνται πεισματικά να καταλάβουν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία από τον θάνατο (κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι η απόλυτη ελευθερία, αλλά όσους έχουν αποπειραθεί να ελευθερωθούν με αυτόν τον τρόπο τους παρακολουθούν ειδικοί γιατροί).

Με λίγα λόγια είναι άνθρωποι που ενώ αρέσκονται σε επικολυρικά λογίδρια υπέρ της ελευθερίας στη μετακίνηση, στην εργασία, στη δημιουργία και στην pursuit of happiness δεν σκέφτονται το πιο σημαντικό: ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος τη δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα, να εργαστεί ελεύθερα, να δημιουργήσει ελεύθερα και να αναζητήσει την ευτυχία, είναι να είναι ζωντανός. Και μπράβο τους. 

Υ.Γ. 1 Αυτοί που τα καταλαβαίνουν όλα αυτά αλλά εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες απόψεις για τα περιοριστικά μέτρα επειδή πιστεύουν ότι οι ίδιοι θα τη σκαπουλάρουν προφανώς δεν είναι ούτε δογματικοί, ούτε γραφικοί, ούτε αστείοι. Είναι απλώς αδίστακτοι (και πολύ ανόητοι). 

Υ.Γ. 2 Κάποιοι γραφικοφιλελεύθεροι κατακρίνουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού λέγοντας πως είναι σα να απαγορεύεις την κίνηση τροχοφόρων εξ αιτίας των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων. Όποιος έχει κουράγιο, ας τους εξηγήσει ότι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα δεν μεταδίδονται και ότι η αναλογία οδηγών και θυμάτων αυτοκινητιστικών είναι ελάχιστη σε σχέση με την αναλογία ασθενών και θυμάτων του covid-19.

[URL unfurl="true"]https://www.athensvoice.gr/politics/640396_grafikofileleytheroi-oi-fileleytheroi-knites[/URL]
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
H αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και ΣΥΡΙΖΑ

Στις δημοκρατίες, η ανάγκη ύπαρξης μιας σοβαρής, ικανής και δημιουργικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη. Διότι όσο επιτυχημένη και αποτελεσματική και να είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας, είναι απαραίτητο απέναντί της να υπάρχουν δυνάμεις, που παράγουν πολιτική, που ασκούν έλεγχο και που προτείνουν εναλλακτικές. Δυστυχώς, αυτή η αναγκαιότητα στην Ελλάδα, αποτελεί πολυτέλεια.

Και δυστυχώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονειρεύεται να στήσει και πάλι τραπεζάκια στην πλατεία Συντάγματος, όπως τότε επί «αγανακτισμένων» στο μακρινό 2011. Τότε, που τα προβεβλημένα σημερινά στελέχη του Σύριζα, ξεκινούσαν την πολιτική τους καριέρα, λαμβάνοντας μέρος στις «λαϊκές συντακτικές συνελεύσεις» της κάτω πλατείας. Τότε που οι καταγγελίες και τα λαϊκά δικαστήρια κατά των προδοτών και των ξεπουλημένων, αποτελούσαν μέρος του προσανάμματος για την πώληση φθηνών επαναστατικών συνθημάτων, ονειρώξεων και παραμυθιών, που έφεραν τον Σύριζα από το 3% στην κυβέρνηση.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, παρατηρούμε αυτήν την αλλόκοτη (για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του προέδρου του Σύριζα) συμμαχία των ψεκασμένων της ακροδεξιάς, με την ηγετική ομάδα του Σύριζα, να ξανακτίζεται. Ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες καταλήγουν στο ίδιο μονοπάτι. Και ευτυχώς σε μονοπάτι καταλήγουν και όχι σε ανοικτό δρόμο, υψηλών προδιαγραφών και ταχυτήτων. Σε ένα μικρό παράλληλο μονοπάτι. Όμως και από εκεί, επιχειρούν να κάνουν την ζημιά τους.

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος του Σύριζα είχε ξεκινήσει από τον Έβρο. Όταν οι θεωρίες των ανοικτών συνόρων και της καταπάτησης των δικαιωμάτων - των υποκινούμενων από την Τουρκία - εισβολέων, ήταν ψηλά στην ατζέντα. Και απέτυχε.

Συνεχίστηκε με τις θεωρίες περί παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και της στέρησης της ελευθερίας τους, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων. Και εκεί απέτυχε.

Ακολούθησε η συντονισμένη επίθεση κατά του κ. Τσιόδρα, της οποίας η παταγώδης αποτυχία, οδήγησε στο περίφημο «και εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα». Ακολούθησε η παραδοχή της επιτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση του covid-19, η οποία χαρακτηρίστηκε βεβαίως ως τυχαία και σε χαμηλότερα επίπεδα επιτυχίας από τα αντίστοιχα της Αλβανίας. Τα πισωγυρίσματα και οι ατυχείς συγκρίσεις, απέτυχαν και αυτές.

Οπότε έφτασε η στιγμή να πάρει ο Σύριζα τα ίδια όπλα με τους ψεκασμένους. Τυχαίο γεγονός; Φυσικά και όχι. Ολόκληρη η ψεκασμένη ομάδα του πρώην κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελεί σήμερα μέρος της ηγετικής προβεβλημένης ομάδας του Σύριζα. Οπότε, δεν ήταν δύσκολο να προσεταιριστούν όσους ανήγαγαν το θέμα της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας ως πρωταρχικό, το θέμα της ανάδειξης των δήθεν σκανδάλων στο θέμα των ΜΕΘ ως κυρίαρχο και το πρώτο κύμα των μέτρων στήριξης, ως ανεπαρκές και σκανδαλώδες. Συμμαχώντας με τις δυνάμεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και αντιδρώντας απέναντι στην διαδικτυακή εκπαίδευση και στην τηλεργασία. Συμβαδίζοντας μαζί τους, στον σκοταδισμό και στην σκανδαλολογία.

Έτσι είδαμε να ακολουθούν την ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει με τα δήθεν σκάνδαλα της λίστας Λαγκάρντ, με την ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Γεωργίου, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis. Αναζητώντας σκάνδαλα και εχθρούς, λάσπη και θόρυβο, αντίδραση και χάος, αμφισβήτηση και απαξίωση. Διαστρέφοντας ως βιβλικοί ψευδοπροφήτες την πραγματικότητα, δηλητηριάζοντας την σκέψη των πολιτών με την αμφισβήτηση απέναντι στην επιστήμη, στην λογική και στην πραγματικότητα.

Η δήλωση επιφανούς στελέχους του Σύριζα ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να μας γυρίσει στο 2012», προδίδει ακριβώς αυτήν την κρυφή επιθυμία της ραχοκοκαλιάς του Σύριζα. Την επιθυμία για επιστροφή στο μπάχαλο, στην σκανδαλολογία, στην υποσχεσιολογία και στην ανάδειξη του Σύριζα σε πρωταγωνιστή του πεζοδρομίου.

Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Η αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και συριζαίων, που επιστρέφει σήμερα σαν φάρσα, μοιάζει με ένα επιθεωρησιακό νούμερο στο Δελφινάριο. Οι πολίτες έχουν πικρή εμπειρία, από την προηγηθείσα καιροσκοπική συνεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν θέλουν να ρισκάρουν τις ζωές τους, πάνω σε ευκαιριακές μανούβρες και ευκαιριακές συμπράξεις. Οι συνθήκες απαιτούν υπεύθυνους χειρισμούς και όχι κραυγές.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

[video]https://www.liberal.gr/apopsi/h-allokoti-summachia-psekasmenon-kai-suriza/298139#.Xp6URQkTMS0.twitter[/video]
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
(Πετραδάκι-πετραδάκι, για τα σένα το 'χτισα...)


Στον αναπτυξιακό νόμο το υπό ανέγερση πολυόροφο ξενοδοχείο στη σκιά της Ακρόπολης, που προκάλεσε σάλο

314637-6.jpg


[...]

όπως αναφέρει η ΕΛΛΕΤ στην ανακοίνωσή της «εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου».

Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση με 3,37 εκατ. ευρώ ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα.

[...]



«Κουρεύουν» τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου που απειλούσε να κρύψει τη θέα στην Ακρόπολη
ktiria_main01.jpg

Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες κατοίκων για «Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη» µε δεκαώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, κάτω από την Ακρόπολη.

Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έπειτα από μια δύσκολη συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες, οι δύο τελευταίοι όροφοι ρου ξςνοδοχείου θα αποκοπούν.

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση τόσο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και άλλων πολυώροφων κτηρίων που απειλούσαν να κρύψουν την θέα στην Ακρόπολη.

Μάλιστα ο σάλος που είχε ξεσπάσει προσέλκυσ, πριν ένα χρόνο και την προσοχή της εφημερίδας Guardian.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση-Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παρέθετε τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του» επισήμανε τον Μάρτιο του 2019 η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγούσε το άρθρο.

 

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Μηνύματα
1.602
Like
113
Πόντοι
16
Δεν ξέρωτι λέτε εσείς, αλλά λείπει απο το σαη ο ΚΦ.

Καπαφι έλα πίσω!
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
Οι γερμανοί τουρίστες και η «συνωμοσία του Μαξίμου»
MQafImU.jpg

Αν πιστέψει κανείς τα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν με θετική διάθεση τον λίβελο ενός επαρχιακού γερμανικού φύλλου, Μητσοτάκης- Τσιόδρας αλλοίωσαν τα στοιχεία για τον κορονοϊό και όλα είναι ένα κόλπο για να φέρουμε εδώ γερμανούς τουρίστες (και να τους πεθάνουμε)… Μια μικρή ιστορία για το πώς η αντιπολιτευτική μανία «στήνει» ιστορίες

Τις τελευταίες ώρες, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται ή ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως π.χ. η εφημερίδα «Αυγή») αναπαράγουν άκριτα ένα συκοφαντικό άρθρο κατά της χώρας, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα δήθεν «μαγειρεύει» τα στοιχεία για την πανδημία του κορονοϊού για να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα επιτυχίας και να κοροϊδέψει τους ξένους τουρίστες.

Πρόκειται, λένε, για ένα «άρθρο πραγματικό κόλαφο για τον κατασκευασμένο “μύθο” Τσιόδρα – Μητσοτάκη, που με τόση επιμέλεια και προσοχή κατασκεύασαν και συντηρούν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και σύσσωμα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης».

Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε: Οι Γερμανοί μάς πήραν χαμπάρι και μας ξεσκεπάζουν.

Ας δούμε την πραγματικότητα βήμα βήμα και το πώς κατασκευάζονται οι εντυπώσεις.

Τα άρθρο στο οποίο βασίζονται τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα για να πουν ότι οι Γερμανοί ανακάλυψαν συνωμοσία Τσιόδρα – Μητσοτάκη (σε αντίθεση με όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανιας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, που εκθειάζουν την πολιτική και τη διαχειριστική ικανότητα της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας) είναι το δεύτερο σε σειρά άρθρο από τον ίδιο δημοσιογράφο σε ξένο μέσο, ο οποίος είναι (έλληνας) ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ στην Αθήνα.

Δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, παρά μόνο στην… άποψη του συντάκτη ή καλύτερα σε μια θεωρία συνωμοσίας.

Το πρώτο άρθρο εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής εφημερίδας Kleine Zeitung την Κυριακή 26 Απριλίου και στον τίτλο αφήνεται ως υπονοούμενο το ερώτημα: «Τι κρύβεται πίσω από το θαύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα»; Το δεύτερο, με αντίστοιχο περιεχόμενο, εμφανίστηκε στη συνδρομητική ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Nordwest-Zeitung την Τρίτη 28 Απριλίου. Επειδή όμως και τα δύο μέσα είναι σχετικά άγνωστα στην Ελλάδα, η αναπαραγωγή από ένα γνωστό και μεγάλο μέσο λειτουργεί ως «σφραγίδα» εγκυρότητας. Στην περίπτωση αυτή το άρθρο περιλαμβάνεται στην επισκόπηση του γερμανικού Τύπου που εκτελεί η Deutsche Welle.

Ο τίτλος του άρθρου της Nordwest-Zeitung είναι ενδεικτικός: «Eνα θαύμα του κορονοϊού, που δεν υπάρχει – Πώς η Ελλάδα θέλει να σώσει τον τουρισμό με παραποιημένες στατιστικές». Και υποστηρίζει ότι «πίσω από το ελληνικό παραμύθι υποκρύπτεται ωμός υπολογισμός» ο οποίος «κρύβει κινδύνους» μεταξύ άλλων «για τους ανήθικα δελεασμένους τουρίστες».

Σταχυολογώ ορισμένα από τα highlights:

-«Οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

-«Oποιος πιστεύει ότι οι Έλληνες τηρούν υπάκουα τους περιορισμούς στη μάχη κατά της πανδημίας κάνει μεγάλο λάθος».

-«Η Ελλάδα είναι μια έρημος ελέγχων όσον αφορά τον κορονοϊό. Ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και η παρέα τους ενεργούν σύμφωνα με το απλό σύνθημα: “Κανένας έλεγχος, κανένα κρούσμα κορονοϊού”».

-«Υπολογίζονται ως θάνατοι από τον κορονοϊό μόνο οι θάνατοι προσώπων που εισήχθησαν στα 17 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, τα οποία προορίζονται για τη θεραπεία αποδεδειγμένων κρουσμάτων κορονοϊού και τελικά απεβίωσαν εκεί. (…) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, ακόμη και προς το εξωτερικό τους υποδειγματικούς αριθμούς για τον κορονοϊό με μια στρατηγική δημοσίων σχέσεων την οποία μηχανεύθηκε για λόγους αυτοπροώθησης».

-«Ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το παραμύθι για τον κορονοϊό όχι μόνο για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς (…) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό διακοπών για ξένους τουρίστες στην εποχή του κορονοϊού».

Τα περισσότερα μέσα, πέραν αυτών που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στέκτονται κριτικά και δεν υιοθετούν όσα γράφονται. Ομως για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για τον καταπέλτη σύσσωμου του γερμανικού Τύπου για τη χώρα, τους πολίτες, τους επιστήμονες που έδωσαν τη μάχη κατά του κορονοϊού και ασφαλώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Aυτό που φαίνεται ότι «ξεχνάει» ο συντάκτης του άρθρου και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι συνέπειες μιας πανδημίας δεν κρύβονται. Αποτυπώνονται σε αριθμούς εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε διασωληνώσεις και, εν τέλει, σε θανάτους. Και οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.322
Κριτικές
9
Like
4.650
Πόντοι
1.830
Προανακριτική: Διευρύνεται η λίστα υπόπτων - Στο κάδρο Φιλιππάκης, Παπαδάκου, Τάρκας
showthumb.aspx

Σε νέα μονοπάτια βαδίζει πλέον η προανακριτική Επιτροπή, καθώς κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η πλειοψηφία πρότεινε να κληθούν ως ύποπτοι και μη πολιτικά πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη του «Φιλελεύθερου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν πλέον η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιάννης Φιλιππάκης καθώς και ο αρθρογράφος Αλέξανδρος Τάρκας, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, με βάση την κατάθεση του επιχειρηματία, Σ. Μιωνή. Υπενθυμίζεται ότι με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της σύστασης συμμορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία θέλοντας να ρίξει φως στην σκοτεινή υπόθεση του «παραδικαστικού» πρότεινε κλήση ως υπόπτων των κ.κ Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Ταρκα και Γ. Παπαδάκου και εγγράφως να τοποθετηθούν οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν άκουσαν την διεύρυνση της λίστας των υπόπτων επιχείρησαν να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις στην Επιτροπή, αποχωρώντας από την αίθουσα. Κύκλοι πάντως της προανακριτικής υπογραμμίζουν πως τα μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Δεν θεωρείται, μάλιστα, τυχαία η φράση του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα ο οποίος σήμερα υπογράμμισε με νόημα: «Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος».

Από την πλευρά της πάντως, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, σε δήλωσή της αναφέρει ότι: «Η απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να με καλέσει ως ύποπτη με αφορμή τους εις βάρος μου ισχυρισμούς του συκοφάντη και ερευνουμένου ως υπόπτου για απάτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη Sabby Mioni, είναι μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η αλήθεια όμως θα ακουστεί και στη Βουλή, γιατί κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει στο να αποκαλύπτω το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας, αλλά και τους συνεργούς εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, λεηλατώντας και καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία. Θα εμφανιστώ στην επιτροπή, με όποια ιδιότητα και αν μου ζητηθεί και θα πω την αλήθεια».

 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Μια πολυδαίδαλη διαδρομή χρήματος και μερικά πολύ γνωστά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονται στην κατάθεση μάρτυρα - κλειδί στους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015, που συνδέεται με το σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ και έφτασε στη Βουλή.

To σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και κάνει λόγο για ένα τεράστιο ποσό που φέρεται να δόθηκε διαμέσου του Σταύρου Παπασταύρου στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με διαρροές από την Επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, σημείωσε:

«Προτείνουμε να σταλεί επείγον έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς και να ρωτηθεί:

Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
Με λίγα λόγια : ποιοι τα πήραν»;
Πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής σχολίασαν: «Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνη, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία. Η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ : Για ποιο λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρα σε εγγραφο της δικογραφίας».

Τι αναφέρει η επίμαχη κατάθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, που προέρχεται από ελβετική εταιρία ιδιωτικών ερευνών και ενεπλάκη λόγω μιας αγοραπωλησίας ορυχείου νικελίου στη Δομινικανή Δημοκρατία, εντοπίζει αρκετά γνωστά πρόσωπα, που έχουν απασχολήσει κατ' επανάληψη υποθέσεις όπως η Novartis, η Λίστα Λαγκάρντ ή τα Panama Papers, σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιριών και ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα και το Ισραήλ και έγινε ευρύτερα γνωστό στην υπόθεση της
ΠΑΝΓΑΙΑ
.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο δικηγόρος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου που φέρεται εκπρόσωπος εταιριών που ως πραγματικό ιδιοκτήτη έχουν, σύμφωνα με την κατάθεση, ισραηλινό δισεκατομμυριούχο. Έχει απασχολήσει τις αρχές διαφόρων χωρών κατά καιρούς αλλά πρωταγωνιστεί και στην πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού σκανδάλου της ΠΑΝΓΑΙΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

H κατάθεση χαρακτηρίζει τον Παπασταύρου «αχυράνθρωπο» του ισραηλινού και τον κατηγορεί για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές στις εξαγορές εταιριών, όπου εμφανίζεται ως εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με την κατάθεση, στις συναλλαγές εμπλέκονται εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε ενα πολύ αναλυτικό σχεδιάγραμμα που παραδόθηκε και συσχετίστηκε από τον τότε επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση. Με επίκεντρο τον Παναμά εμφανίζονται διαδρομές σε Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ. Βόρεια Μακεδονία, Δομηνικανή Δημοκρατία κ.α.

Η αναφορά-σοκ για 2,6 εκατ. ευρώ σε Σαμαρά μέσω Παπασταύρου

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα και τους ισχυρισμούς του μάρτυρα, από την Fairwinds Assets Incorporated με έδρα τον Παναμά, δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στο σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου με την εκτίμηση ("it is believed", αναφέρει στα αγγλικά) ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Πρωθυπουργού στις Εκλογές του Γενάρη του 2015.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθεί, όμως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ στην κατάθεση βρίσκεται το όνομα πολιτικού προσώπου και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργού, η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε «αμελητί» στη Βουλή, όπως προβλέπεται σχετικά.

Πρόσωπα και Δικαστικοί που απασχολούν την Προανακριτική

Ανάμεσα στο ονόματα που αναφέρονται στη λίστα βρίσκεται και αυτό του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ενώ στο χειρισμό της υπόθεσης ενεπλάκησαν οι δικαστικοί Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου, όλοι τους βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που αφορά στον πρώην Αν. Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές, με επιστολές τους προς το ΣΔΟΕ, οι οποίες διαβιβάστηκαν στον τότε Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Η ένορκη κατάθεση ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2015, από τον τότε επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση ενώ για την υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ, οι συνολικά 22 διώξεις είχαν ασκηθεί από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ

Ο ισραηλινός εμπλέκεται στο σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ μέσω της INVEL REAL ESTATE, επικεφαλής της οποίας φερόταν επισήμως ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Το σκάνδαλο, αφορούσε την απίστευτη υπόθεση της εξαγοράς ποσοστού 65.49% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία είχαν περιέλθει ακίνητα"φιλέτα" της Τράπεζας για αυτό το σκοπό, επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά. Η εταιρία INVEL είχε εξαγοράσει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πληρώνοντας τίμημα 653 εκατ. ευρώ που προήλθε από εισφορά σε ακίνητα και, κυρίως, από δάνειο 421 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρία-όχημα, με προνομιακούς όρους από την.... ίδια την Εθνική Τραπεζα ! Με ασήμαντη αξία της εταιρίας που δεν ξεπερνύσε τα 250.000 ευρώ και επιτόκιο 2,7% όταν η Εθνική δανειζόταν από τις αγορές με 4,5 % , ενώ στη συνέχεια είχε την υποχρέωση να πληρώνει εγγυημένο μίσθωμα στους νέους ιδιοκτήτες 30 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη δήλωσή της την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε ότι από τα έγγραφα που παρέλαβε νόμιμα, όσο είχε την ιδιότητα της «ύποπτης», συμπέρανε ότι «εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, μεθοδεύεται και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης των ακινήτων της Εθνικής ( ΠΑΝΓΑΙΑ)».

Την υπόθεση σχολίασε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Παπαγγελόπουλος: "Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ένα διεθνές κύκλωμα που διακινεί χρήμα παγκοσμίως σε βάρος αδύναμων χωρών ,όπως ο Άγιος Δομίνικος και η Βόρεια Μακεδονία. Και σε αυτό ήταν πρωταγωνιστής ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μιωνης στην προσπάθεια του να δείξει ότι ήταν θύμα δικό μου και όχι των Πλεύρη Βορίδη ,αναφέρθηκε στην δήθεν ανεξάρτητη έκθεση του Μ.Κάμπο.

Αυτός, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Spiegel, εκτός από το ότι ήταν δικηγόρος του Μιωνή, βρέθηκε και ο ίδιος και η γυναίκα του με οφ σορ σε Παναμά,Ουρουγουάη,Βερμούδες κλπ. Με διαδρομές χιλιάδων ευρώ που καταλήγουν στον ίδιο και την σύζυγο του. Ο Μιωνης προέβη σε αυτή την κίνηση σήμερα για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο. Για όλες αυτές τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον Καρνέζη"

Το επίμαχο σχεδιάγραμμα


 

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
2.553
Κριτικές
38
Like
2.446
Πόντοι
2.606
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη δήλωση Στουρνάρα για το κόστος της «περιόδου Βαρουφάκη» κι ακόμα κυριαρχεί η εντύπωση πως το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 100 δισ. ευρώ. Είναι έτσι όμως;

Τι πραγματικά έγινε στη θητεία Βαρουφάκη.
Όσον αφορά στο χρέος, παρέλαβε 317 δισ. και το παρέδωσε 10 δισ. λιγότερα. Ναι, λιγότερα!

Βοήθησε βέβαια ότι εξέπεσαν 10,9 δισ. από τα ομόλογα του EFSF, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί. Η κατηγορία ότι τα έχασε, δεν ευσταθεί, μια που αφαιρέθηκαν από το χρέος.

Γενικότερα, όλη την περίοδο από 31/12/2014 μέχρι 1/4/2016, το χρέος αυξήθηκε μόλις 1,5 δισ., σύμφωνα με τη Eurostat.
 

Συνημμένα

  • yD5CNuHPtjk3rTLR9Xlh.jpg
    yD5CNuHPtjk3rTLR9Xlh.jpg
    59,5 KB · Εμφανίσεις: 81

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom