Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ.
Όπως έχουν πει και άλλοι συνοδοιπόροι η Κούβα θέλει οπωσδήποτε αμάξι, άμα κολάει κάποιος στο οικονομικό η και εγώ δεν ξέρω τι, ίσως και να φοβάται, θα χάσει πάρα πολλά. Κάποιος, εάν θυμάμαι καλά είχε γράψει ότι σε σταματάνε συνέχεια και σου ζητάνε λεφτά και καλά να μην σου γράψουν κλήση, για εμένα αυτό δεν ισχύει καθόλου, μάλιστα στα σημεία του κοντρόλ έβγαιναν να μας σταματήσουν και μόλις έβλεπαν τουριστικές πινακίδες δεν μου μίλαγαν καθόλου. Και βέβαια για αλκοτέστ ούτε λόγος! Εννοείτε βέβαια ζώνη ασφαλείας και τήρηση των ορίων ταχύτητας. Το αμάξι καλό είναι να το κλίσετε από εδώ και να το παραλάβετε / παραδώσετε στο αεροδρόμιο.
Από τιμές, εάν κλίσετε το αμάξι στο ξενοδοχείο (αυτό που έχει αναφέρει ο Σπύρος στην Havana vieja) δεν θυμάμαι το όνομα του, αλλά είναι εύκολο, είναι στην γωνία πάνω από την πλατεία, το ΚΙΑ έχει 80cuc την ημερα + 200cuc εγγύηση, τα οποία σας επιστρέφονται στην παράδοση, εάν το αμάξι είναι εντάξει, +63cuc για την βενζίνα που έχει μέσα, εννοείτε ότι θα το παραδώσετε με άδειο ρεζερβουάρ! Ναι ξέρω ότι είναι ακριβό, αλλά πιστέψτεμαι αξίζει τα λεφτά του.
Άλλωστε άμα κινηθείτε έξυπνα θα γλιτώσετε πολλά λεφτά από αλλού.
Εγώ τώρα έκλισα από εδώ ένα ποιο οικονομικό hyundai atos που θα μου βγει περίπου τα 50ευρω την ημέρα.
Δεύτερον καλό είναι να μιλάει κάποιος ισπανικά, εάν όχι θα έχει πρόβλημα, αλλά άμα είναι κάπως εκφραστικός θα την βρει την άκρη σίγουρα, άμα είναι λίγο ντροπαλός θα έχει θέμα!
Από άτομα στην παρέα εγώ είμαι υπέρ ένας με δυο άτομα, παραπάνω δεν θα είστε τόσο ευέλικτοι, στης chicas, casas κτλ.
Τώρα για τα σπίτια, οι τιμές είναι από 20cuc με 25cuc, συνήθως 25, 1ευρο=1,23cuc
Τον Ιανουάριο, τώρα έχει ανέβει το ευρώ. Casas καλό να κλίσετε εκεί και όχι από εδώ! Γιατί από βρομιά άλλο τίποτα!! Θέλει ψάξιμο, μην βιαστείτε. Έχουν τουριστικό γραφείο στο αεροδρόμιο και σε εξυπηρετούν αμέσως. Και άμα δεν σας αρέσει, πιστέψτεμαι, έχει πάρα πολλά, ειδικά στην περιοχή vedado (calle 23), προς το τέλος της εκεί που βγαίνει στην malecon, δεξιά και αριστερά. Αυτό ισχύει και για της άλλες πόλεις, υπάρχουν αρκετά σπίτια. Έχουν απέξω ένα σήμα με μπλε χρώμα, δυο οριζόντιες γραμμές όπου της ενώνει μια κάθετη γραμμή, το κόκκινο είναι για τους κουβανούς.