Εγώ κατάγομαι από Νομό Πρεβέζης (αν το εξειδικεύσω είναι λίγο ρίσκο, ποτέ δεν ξέρεις ποιός διαβάζει το σάιτ

)
Πράγματι μας αποκαλούν πλακουτσοκέφαλους και πρφοανώς για να το λένε κάποια βάση θα υπάρχει...
Εκείνο που έχω ακούσει είναι την εξήγηση που αποδίδεται από την παράδοσή μας σε αυτό το χαρακτηριστικό:λένε λοιπόν ότι τα παλιά τα χρόνια, όταν υπήρχε πολύ μεγάλη φτώχεια στην περιοχή, όποτε γεννιόταν ένα παιδί, οι συγγενείς που το επισκέπτονταν (κατά συρροή καθ' ότι ευκαιρία να μασαμπουκώσουν και να λιγδώσει το αντεράκι τους...) το χτυπούσαν (θωπευτικά) πίσω στο κεφαλάκι του και του έδιναν την εξής ευχή "άντε και κουλουράς στα Γιάννενα!", διότι την εποχή εκείνη για την φτωχή αγροτιά της Ηπείρου το επάγγελμα του κουλουρά στα Γιάννενα φάνταζε
(και στην πράξη συγκριτκά μάλλον θα ήταν) σαν μεγαλοεπιχειρηματία...
Τα πολλά κατακέφαλα λοιπόν που συνόδευαν τις πολλές ευχές, έδιναν το πλακουτσωτό σχήμα στο κεφάλι των Ηπειρωτών. (λέμε τώρα...)
Όσο για κάτι άλλο που διάβασα εδώ μέσα περί τσιγγουνιάς, από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι αν βγεις μια βόλτα στα καφενεία της Ηπείρου το κέρασμα πάει σύννεφο, στα πανηγύρια δε ακόμα περισσότερο.