Το στρες που προκαλείται μέσω της δουλειάς μας δεν είναι απλώς «ψυχολογικό». Είναι βιολογικό δηλητήριο για τον εγκέφαλο, πάμε να εξηγήσω.
Η μακροπρόθεσμη έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, συρρικνώνει τον ιππόκαμπο ο οποίος αποτελεί κέντρο μνήμης και μάθησης, υπερδιεγείρει την αμυγδαλή που συνδέεται με φόβο και άγχος και σταδιακά εξασθενεί τον προμετωπιαίο φλοιό (σημείο κέντρου λήψεων και αποφάσεων).
Η αυξημένη κορτιζόλη λοιπόν είναι μια σταδιακή φθορά για τα νευρικά κύτταρα.
Στη γλώσσα σας «καμμένη γκόμενα».
Προτείνω αυτό εδώ για μελέτη για τους λάτρεις του διαβάσματος.
Sapolsky et al., Nature Reviews Neuroscience, 2000; McEwen & Morrison, PNAS, 2013.
Η κορτιζόλη δεν θα σε ρωτήσει ποτέ πόσα παίρνεις. Αν το σώμα σου ζει υπό πίεση, το νευρικό σου σύστημα θα το πληρώσει, όποια κι αν είναι η δουλειά σου, όσα λεφτά και να βγάζεις εκτός κι εάν κάποιος ξύνεται σε ένα γραφείο γράφοντας 2 λέξεις στο Word.
Το να συνδέει κάποιος το χρήμα με την πορνεία δείχνει νοητική φτώχεια και σε καμία περίπτωση ηθική ανωτερότητα.
Έχω πελάτες αγαπημένους με πολύ δύσκολες δουλειές με τρελό στρες. Επίσης έχουν στρες με την υγεία τους, την οικογένειά τους. Όλοι κάπου πονάμε και υποφέρουμε.
Το να μας λένε ότι «έλα μωρέ βγάζετε τόσα σιγά το άγχος» είναι μια μορφή απαξίωσης. Ο εγκέφαλός μας φθείρεται εφόρου ζωής, προκαλεί PTSD, σε κοπέλες που δεν έχουν αντοχές προκαλεί χρήση ουσιών βαριά, προκαλεί γυναικολογικά προβλήματα όπως και αυτοάνοσα.
Ναι, μα, μου βγάζετε τόσα. Θεωρείς ότι το χρήμα είναι ευτυχία?
Ευτυχία είναι να μπορείς να νιώθεις ελεύθερος και όχι να κοιτάς το ένα σου εκατομμύριο πίνοντας 10 γραμμάρια κοκαΐνης την ημέρα απλά κοιτώντας τα. Η κατάθλιψη δεν μετράει λεφτά, στάτους και ομορφιά. Κοιτάζει την ανισορροπία που έχει δημιουργηθεί στη ζωή κάποιου.
Κατά την άποψή μου λοιπόν, «δουλεύεις = πουλιέσαι» είναι τόσο παλιά φιλοσοφία όσο και η αμάθεια που τη γεννά ως ιδεολογία.
Το έχω αναφέρει πολλάκις, δεν κλαίγομαι για τις επιλογές μου. Αλλά δεν ανέχομαι κανένας για καμία κοπέλα να φέρει άποψη για αυτό που κάνουμε ΑΚΟΜΑ και συνειδητά. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία όταν βρίσκεσαι στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους, όταν το αγαπημένο σου πρόσωπο σκοτώθηκε στα χέρια σου, όταν παθαίνεις καρκίνο, όταν χάνεις χέρια, πόδια κ.ο.κ.
Και όλα μου τα παραδείγματα πάνε σε όλες τις δύσκολες δουλειές των αντρών της παρέας εδώ, μαραγκοί, οικοδόμοι, καθαρίστριες κτλ.
Κι εάν είχαμε μαγικό ραβδί που θα έσβηνε το άγχος, δεν θα υπήρχε οι έννοια των πλουσίων ανθρώπων, ούτε των αγχωμένων εκατομμυριούχων.
Όλοι χρειαζόμαστε στήριξη και σωστούς ανθρώπους και λιγότερη κακία και μιζέρια.
Και αγαπητέ μου, τα λεφτά μας καλύπτουν τους απλήρωτους λογαριασμούς και τα χρέη, όχι το στρες μας.
Το άγχος δεν υφίσταται να κάνει διακρίσεις στο εισόδημα του καθενός,
κι εάν σε έχουν νουθετήσει να θεωρείς ότι το χρήμα θεραπεύει τον εγκέφαλο, δεν έχεις δει ποτέ νύχτα κάποιος να ξεβράζει τα σωθικά του από τον πόνο που αισθάνεται ψυχικά.
Η άγνοια δεν συνεπάγεται με άποψη αλλά με σύμπτωμα.