Νέα

Πυρηνική Ενέργεια: Ναι ή όχι; (και άλλα σχετικά)

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα stavros51
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 548
  • Εμφανίσεις 129K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας?

  • ΟΧΙ πυρηνική ενέργεια

    Ψήφοι: 1 5,3%
  • ΝΑΙ πυρηνική ενέργεια

    Ψήφοι: 16 84,2%
  • Δεν πειράζουν οι κίνδυνοι

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Να μη το ρισκάρουμε

    Ψήφοι: 2 10,5%
  • Δεν ξέρω.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Τίποτα από τα παραπάνω, την άποψή μου θα τη γράψω σε post

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    19

dfwk

Τιμημένος
Εγγρ.
3 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.872
Κριτικές
6
Like
387
Πόντοι
316
Πρόσφατα υπογράφτηκε μια παγκόσμια συμφωνία (ITER) για την κατασκευή αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης (όχι σχάσης) σε πειραματικό επίπεδο. Το «πείραμα» θα κοστίσει (αρχικά) 12 δις ευρώ, και θα υπάρξουν τα πρώτα (πειραματικά) αποτελέσματα περί το 2020~2025. Εμπορική εκμετάλλευση της μεθόδου δε θα είναι δυνατή πριν από το 2050.
ΑΝ όλα πάνε καλά, το ITER θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Και θα είναι μια μέθοδος απόλυτα οικολογική, και χωρίς κινδύνους.
Αλλά μέχρι το 2050 η ζήτηση για ενέργεια θα αυξάνεται, και οι μέθοδοι παραγωγής είναι αυτές που υπάρχουν και σήμερα, και μέχρι το ITER, ΔΕΝ αλλάζουν.

Η ζήτηση θα αυξάνεται ΚΑΙ στη χώρα μας.
Καταρχάς Σταύρο μπράβο για το πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Συμφωνώ απόλυτα με την επιτακτική ανάγκη για την χρήση της Πυρηνικής Σύντηξης που σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση η σύντηξη έχει σχεδόν ανύπαρκτα ραδιενεργά κατάλοιπα.

H πρώτη εργαστηριακή ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη έγινε, αν θυμάμαι καλά, το 1991 στο JET (Joint European Torus) στην Αγγλία.

Είχε κάνει εκτενής έρευνα το ελληνικό περιοδικό "Millenium" πριν καμιά δεκαριά χρόνια,για όσους γνωρίζουν. Θα κοιτάξω το αρχείο και θα σας πω αύριο.
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
θα φοβηθούν οι πολιτικοί να πάρουν μιά τέτοια απόφαση λόγω του κόστους που θα επιφέρει μία τέτοια ενέργεια!

Είτε αυτό, είτε απλώς στ' αρχίδια τους.
Ότι αρπάξουμε σήμερα. Το τι θα γίνει σε 20 και 30 χρόνια θα κοιτάνε?
 

TheBlade

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
1.258
Like
0
Πόντοι
16
Μπράβο Stavro για το ωραίο θρεντ.

Με την Πυρηνική σχάση...δε συμφωνώ.
Το ρίσκο....για οριστική και αμετάκλητη και όχι αντιμετωπίσιμη οικολογική καταστροφή....απλά ειναι [size=11pt]τεράστιο[/size].
Συμφωνώ πως με τις νέες τεχνολογίες είναι δύσκολο να συμβεί...αλλά πάντως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα.
Αν συμβεί όμως....τετέλεσται. Πάμε κι εμέις...και τα παιδιά μας...και η χώρα...και οι γύρω χώρες.
Τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν εκατοντάδες χρόνια.
Αφανισμός πλήρης.
Για την Πυρηνική σύντηξη....όταν είναι ready...δεν θα διαφωνήσω. Είναι σαφώς πιο ασφαλής.

Κι όσο για τα ηλιακά...μην τα βάζετε τόσο εύκολα στην άκρη.
Εξελίσσονται με κάθε μέρα που περνάει.
Και φτηναίνουν ανάλογα.

Για παράδειγμα :
Έβαλα πρόσφατα στο σπίτι μου έναν καινούργιο λέβητα θέρμανσης...νέας τεχνολογίας...αρκετά οικονομικό....αρκεί να σου πώ ότι με 500 λίτρα πετρέλαιο, ζεσταίνουμε σπίτι με καλές μονώσεις και κουφώματα, 100 τ.μ.,  εδώ και 2 μήνες και βάλε, και υπάρχουν ακόμη στη δεξαμενή περί τα 200 λιτρα....δηλαδή θα βγάλει άλλον ένα μήνα άνετα, που είναι αρκετά καλά από άποψη οικονομίας.
Ουσιαστικά....ξεχειμωνιάσαμε με 500 λίτρα.
Κόστος: 2000 € ο λέβητας, 1000 € υλικά εγκατάστασης, λάστιχα,σωλήνες, εργασίες υδραυλικού, και περίπου 350 € πετρέλαιο.
Σύνολο: 3350 €

Αφού τα έκανα όλα αυτά....ανακάλυψα πως υπάρχει ήδη διαθέσιμο στην αγορά σύστημα θέρμανσης ηλιακό, που θα έβαζα στην ταράτσα μου, και με κόστος περί τα 6000 €,καλύπτει σπίτι εως 150 τ.μ. και θα είχα θέρμανση χωρίς να πληρώνω πετρέλαιο, και χωρίς να μολύνω το περιβάλλον.

Ε, όσο καλά κι αν συμπεριφέρεται ο νέος λέβητας....το μετάνοιωσα που τον έβαλα.
Τα κόστη είναι πλέον άμεσα συγκρίσιμα.

Το ηλιακό....σε 3-4 χρόνια θα είχε κάνει απόσβεση του επιπλέον κόστους από τα καύσιμα...και απόλυτα οικολογικά....και δεν θα με ξαναένοιαζε ποτέ για κάυσιμα...ούτε για την τιμή τους.

 

Επισκέπτης
ΔΕΗ: Έρχεται η ώρα των πυρηνικών εργοστασίων;  

”Υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα, Δράμα), μονάδες φυσικού αερίου, ανθρακικές, πετρελαϊκές ή και πυρηνικές μονάδες”(!)

Tα παραπάνω περιλαμβάνονται σε χθεσινή εκτεταμένη ανακοίνωση της ΔΕΗ που θα μπορούσε να έχει τίτλο: ”Γιατί έχουμε δίκιο να θέλουμε να φτιάξουμε νέες ανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας”.

Γι’ αυτό και όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, ”στην παρουσίαση αυτή δεν εξετάζονται πετρελαϊκές και πυρηνικές μονάδες”.

Πιθανώς να παρουσιαστούν… προσεχώς, λοιπόν, αφήνει να εννοηθεί ο… ποιητής.

Η νύξη αυτή της ΔΕΗ περί πυρηνικών έρχεται να προστεθεί σε τουλάχιστον δύο δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, το πρώτο στην ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” στις 13 τρέχοντος και το δεύτερο στην ”Ισοτιμία” στις 20 τρέχοντος, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ετοιμάζεται να περάσει στην πυρηνική ενέργεια.

Παρότι από την πλευρά της ΔΕΗ τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα υποβαθμίζονταν με λίγο - πολύ ανεπίσημες διαψεύσεις, τώρα έρχεται η ίδια να ρίξει ”λάδι στη φωτιά” δίνοντας νέα… πάσα.

Αρχίζει έτσι να γίνεται προφανές ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ”δοκιμασίας” των αντιδράσεων σε επίπεδο κοινής γνώμης και πολιτικών κομμάτων (γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις, ιδίως από τις τοπικές κοινωνίες της όποιας περιοχής).

Αν η διαδικασία δείξει ότι το πράγμα δεν περπατάει (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι γενικά σεισμογενής χώρα, κάτι επίφοβο για τα πυρηνικά εργοστάσια), φαίνεται ότι η ΔΕΗ την έχει ”έτοιμη” τη λύση, όπως εύστοχα είχε επισημάνει στο δημοσίευμα της ”Κ.Ε.” ο Γιάννης Αγγέλης:

Χρηματοδότηση της λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου σε γειτονική χώρα, σε συνεργασία με μεγάλο ξένο ”παίκτη”, και απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας!

Ποιος θα είναι αυτός ο παίκτης;

Μήπως η RWE, με την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ κυριολεκτικά ”λυσσάει” να συνεργαστεί επί τη βάσει εκτενούς μνημονίου, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε;

Υ.Γ.: Κι όλα αυτά καλά, δεν μας βγαίνει όμως αυτή η άτιμη η ιδέα από το μυαλό: Ότι κάποιοι ήξεραν πολύ καλά για το γεγονός ότι τέτοιες προσδοκίες θα ”παίξουν” προσεχώς, όταν αγόραζαν ΔΕΗ και την έστελναν στον... Θεό (από τα 25 στα... 37 ευρώ) μέσα σε λίγες συνεδριάσεις!

Εκτός κι αν οι τυφλοί βρήκαν τότε ξαφνικά το... φως τους!

24/01/08 - 23:35

 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
30
Πόντοι
16
Ρε παιδιά είναι απλό..Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια μόνο για οφέλιμους σκοπούς.Όχι για να ρίχνουν τα αμερικανάκια βόμβες & μαλακίες...
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.730
Πόντοι
1.306
Ας λυσουν πρωτα το προβλημα με τις χωματερες :2funny: και υστερα απο 50-100 χρονια αντε ρε να φτιαξουμε και πυρηνικο εργοστασιο  :think:  πρωτα απο ολα ομως να λυσουμε το μεγιστο θεμα ποιος πηγε το dvd (μηπως πηγε μονο του??) :jerking: :jerking:
 

dzf

Μέλος
Εγγρ.
9 Δεκ 2005
Μηνύματα
663
Κριτικές
5
Like
2
Πόντοι
6

Ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πυρηνική ενέργεια.
Ας προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά σε συτή τη χώρα.
 

magenta2006dfo

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
105
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
1
Πυρηνική ενέργεια με τίποτα. Εδώ, η πιθανότητα ενός ατυχήματος, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρή, είναι τεράστιας σημασίας, καθότι θα σκοτώσει όλους όσους ειναι σε Ελλάδα και βάλε. Δεν είναι η γέφυρα του Ρίου-Αντιρίου, που ένα ατύχημα σε αυτήν μπορεί να μην σκοτώσει και κανέναν!

Επίσης τα απόβλητα της πυρηνικής ενέργειας ειναι αθάνατα! Ήδη η μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτά είναι γεγονός.

Καλύτερα κάτι άλλο, παρά νεκροί και με τον φόβο. Δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση από κανέναν επιστήμονα που να αντέχει μπροστά στο γεγονός του θανατηφόρου λάθους.
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.209
Κριτικές
1
Like
1.898
Πόντοι
366
Μάγκες τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα από ότι πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που βασικά έχει μαύρα μεσάνυχτα για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας.

Αρχικά να πούμε, ότι η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα αυξάνεται περίπου 4% κατά μέσο όρο τα τελευταία 25 χρόνια. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι, γιατί από το 1980 μέχρι σήμερα η κατανάλωση ενέργειας έχει περίπου τριπλασιαστεί.

Επίσης μπορεί να πούμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα η κύρια πηγή παραγωγής ήταν ο λιγνίτης με 65% κατά μέσο όρο.
Σήμερα χονδρικά οι αναλογίες είναι:
Λιγνίτης  65%
Πετρέλαιο 17%
Υδροηλεκτρικά 8%
Φυσικό αέριο 6%
Ανανεώσιμες 4%

Οι λιγνίτες στην Ελλάδα έχουν ζωή ακόμη 25 - 30 χρόνια. Θα μπορούσαν να πάνε και 50 αλλά αυτοί που θα απέμεναν θα ήταν τόσο φτωχοί που θα ήταν πολύ ακριβή η εκμετάλλευση τους.

Το πετρέλαιο που υπάρχει στην Γη τελειώνει σε 50 χρόνια. Αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί με την δίψα της Κίνας για πετρέλαιο και όλων των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να εξαντληθεί ταχύτερα. Επίσης όταν θα τελειώνουν τα αποθέματα θα γίνει τόσο ακριβό που μόνο για λίγα πράγματα θα χρησιμοποιείται (περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όταν όλοι θα πηγαίνουν με τα γαϊδούρια).

Και φυσικά μην περιμένετε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Πρώτον γιατί υπάρχουν ορισμένα όρια που δεν μπορούν να ξεπεράσουν για να μπούνε στο δίκτυο, δεύτερον γιατί έχουν μικρή σχετικά απόδοση και τρίτον γιατί αντιδρά ο κόσμος.
Εδώ πήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στην Σέριφο και ξεσηκώθηκε ο Λαζόπουλος μήπως και του χαλάσουνε την ησυχία.

Για φωτοβολταϊκά, υδρογόνο, σύντηξη μην μου λέτε γιατί απλά δεν προλαβαίνουμε. Τα 25-30 χρόνια που μας μένουν είναι πολύ λίγα για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που σήμερα βρίσκονται σε λίγο-πολύ σε πειραματικό στάδιο και να φτάσουν στην παραγωγή.

Και υπάρχει ένα άλλο θέμα, οι εκπομπές CO2 και τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουμε γιατί με τον λιγνίτη και το πετρέλαιο που καίμε έχουμε υπερβεί τα όρια.
Από φέτος λοιπόν αρχίζουμε να πληρώνουμε.
Και εκτιμάται ότι από το 2010 και μετά το χαράτσι θα είναι 140 - 450 Ευρώ το χρόνο ανά νοικοκυριό γιατί η ΔΕΗ φυσικά θα μετακυλίσει τα πρόστιμα στους καταναλωτές.

Είναι προφανές ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την μόνη λύση.

Αλλά ποιό είναι το κόστος;

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη μετά το 1986 κατασκευάζεται στην Φινλανδία. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο 3ης γεννιάς (European Pressurized Reactor) το οποίο όμως έχει καθυστερήσει 2 χρόνια και ακούστε το καλλίτερο:
Ο προϋπολογισμός από 3,1 δις Ευρώ έχει πάει στα 4 δις!!!

Ε, όσο χρονοτριβούμε με μαλακίες το νούμερο αυτό θα μεγαλώνει.

Στην χώρα του μακάκα και του φούστη, του όλα στα @@ μου, πολλοί λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα και ότι πρέπει κάτι να γίνει τώρα.

Οι υπόλοιποι θα το καταλάβουν όταν έρθει η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή όταν δεν θα υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο ή όταν θα ψήνονται το καλοκαίρι και δεν θα υπάρχει ρεύμα για το κλιματιστικό ή θα ψάχνουν να βρουν κλαδιά για να ζεσταθούν.
Και που είστε, υπάρχουν μέταλλα που εξαντλούνται, πχ ο χαλκός φτάνει μόνο για 15 χρόνια ακόμη.

Κατά τα άλλα είμαστε έξυπνοι, ωραίοι και οι μεγαλύτεροι μάγκες του κόσμου όλου.

Πάρτε και μια εικόνα από το πυρηνικό εργοστάσιο που φτιάχνεται στην Φινλανδία:
http://[URL unfurl="true"]www.greenpeace.org/raw/image_full/finland/fi/kuvat-ja-videot/olkiluodossa-rakenteilla-oleva.jpg[/img[/URL]]

Σήμερα στον κόσμο 30 πηρηνικά εργοστάσια είναι υπό κατασκευή, 74 σχεδιάζονται και 182 έχουν προταθεί.
Εμείς πότε άραγε θα είμαστε ένας από αυτούς;
 

Επισκέπτης
Μάγκες τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα από ότι πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που βασικά έχει μαύρα μεσάνυχτα για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας.

Αρχικά να πούμε, ότι η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα αυξάνεται περίπου 4% κατά μέσο όρο τα τελευταία 25 χρόνια. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι, γιατί από το 1980 μέχρι σήμερα η κατανάλωση ενέργειας έχει περίπου τριπλασιαστεί.

Επίσης μπορεί να πούμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα η κύρια πηγή παραγωγής ήταν ο λιγνίτης με 65% κατά μέσο όρο.
Σήμερα χονδρικά οι αναλογίες είναι:
Λιγνίτης  65%
Πετρέλαιο 17%
Υδροηλεκτρικά 8%
Φυσικό αέριο 6%
Ανανεώσιμες 4%

Οι λιγνίτες στην Ελλάδα έχουν ζωή ακόμη 25 - 30 χρόνια. Θα μπορούσαν να πάνε και 50 αλλά αυτοί που θα απέμεναν θα ήταν τόσο φτωχοί που θα ήταν πολύ ακριβή η εκμετάλλευση τους.

Το πετρέλαιο που υπάρχει στην Γη τελειώνει σε 50 χρόνια. Αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί με την δίψα της Κίνας για πετρέλαιο και όλων των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να εξαντληθεί ταχύτερα. Επίσης όταν θα τελειώνουν τα αποθέματα θα γίνει τόσο ακριβό που μόνο για λίγα πράγματα θα χρησιμοποιείται (περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όταν όλοι θα πηγαίνουν με τα γαϊδούρια).

Και φυσικά μην περιμένετε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Πρώτον γιατί υπάρχουν ορισμένα όρια που δεν μπορούν να ξεπεράσουν για να μπούνε στο δίκτυο, δεύτερον γιατί έχουν μικρή σχετικά απόδοση και τρίτον γιατί αντιδρά ο κόσμος.
Εδώ πήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στην Σέριφο και ξεσηκώθηκε ο Λαζόπουλος μήπως και του χαλάσουνε την ησυχία.

Για φωτοβολταϊκά, υδρογόνο, σύντηξη μην μου λέτε γιατί απλά δεν προλαβαίνουμε. Τα 25-30 χρόνια που μας μένουν είναι πολύ λίγα για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που σήμερα βρίσκονται σε λίγο-πολύ σε πειραματικό στάδιο και να φτάσουν στην παραγωγή.

Και υπάρχει ένα άλλο θέμα, οι εκπομπές CO2 και τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουμε γιατί με τον λιγνίτη και το πετρέλαιο που καίμε έχουμε υπερβεί τα όρια.
Από φέτος λοιπόν αρχίζουμε να πληρώνουμε.
Και εκτιμάται ότι από το 2010 και μετά το χαράτσι θα είναι 140 - 450 Ευρώ το χρόνο ανά νοικοκυριό γιατί η ΔΕΗ φυσικά θα μετακυλίσει τα πρόστιμα στους καταναλωτές.

Είναι προφανές ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την μόνη λύση.

Αλλά ποιό είναι το κόστος;

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη μετά το 1986 κατασκευάζεται στην Φινλανδία. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο 3ης γεννιάς (European Pressurized Reactor) το οποίο όμως έχει καθυστερήσει 2 χρόνια και ακούστε το καλλίτερο:
Ο προϋπολογισμός από 3,1 δις Ευρώ έχει πάει στα 4 δις!!!

Ε, όσο χρονοτριβούμε με μαλακίες το νούμερο αυτό θα μεγαλώνει.

Στην χώρα του μακάκα και του φούστη, του όλα στα @@ μου, πολλοί λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα και ότι πρέπει κάτι να γίνει τώρα.

Οι υπόλοιποι θα το καταλάβουν όταν έρθει η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή όταν δεν θα υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο ή όταν θα ψήνονται το καλοκαίρι και δεν θα υπάρχει ρεύμα για το κλιματιστικό ή θα ψάχνουν να βρουν κλαδιά για να ζεσταθούν.
Και που είστε, υπάρχουν μέταλλα που εξαντλούνται, πχ ο χαλκός φτάνει μόνο για 15 χρόνια ακόμη.

Κατά τα άλλα είμαστε έξυπνοι, ωραίοι και οι μεγαλύτεροι μάγκες του κόσμου όλου.

Πάρτε και μια εικόνα από το πυρηνικό εργοστάσιο που φτιάχνεται στην Φινλανδία:
http://[URL unfurl="true"]www.greenpeace.org/raw/image_full/finland/fi/kuvat-ja-videot/olkiluodossa-rakenteilla-oleva.jpg[/img[/URL]]

Σήμερα στον κόσμο 30 πηρηνικά εργοστάσια είναι υπό κατασκευή, 74 σχεδιάζονται και 182 έχουν προταθεί.
Εμείς πότε άραγε θα είμαστε ένας από αυτούς;

[/quote]καταρχας respect για την ενημερωση..μια διευκρινηση..νομιζω οτι η ΔΕΗ ηδη εχει αγορασει δικαιωματα ρυπων απο αλλες χωρες..
 

rotti

Μέλος
Εγγρ.
13 Μαρ 2006
Μηνύματα
607
Κριτικές
1
Like
32
Πόντοι
6
λογικα λογω του οτι η Ελλαδα ειναι σεισμογενης περιοχη δεν θα φτιαχτει ποτε εδω...
οι κινδυνοι θα ειναι μεγαλυτεροι...
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.209
Κριτικές
1
Like
1.898
Πόντοι
366
καταρχας respect για την ενημερωση..μια διευκρινηση..νομιζω οτι η ΔΕΗ ηδη εχει αγορασει δικαιωματα ρυπων απο αλλες χωρες..

Ναι, αλλά ΕΜΕΙΣ θα τα πληρώνουμε...
(που τα πληρώνουμε ήδη από 1-1-08)
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
4
Πόντοι
6
Ναι ρε παιδια τι σεισμους και μαλακιες. Η τεχνολογια εχει προχωρησει , τα μετρα ασφαλειας ειναι πολυ προχωρημενα. Θα προσλαβουμε και μερικους ξενους επιστημονες-συντηρητες να μας τα προσεχουν αφου εμεις ειμαστε ασχετοι και ολα οκ. Στο τσερνομπιλ εκαναν κατι δοκιμες και ο εποπτης υπαλληλος δεν προσεξε οτι κατι πηγαινε στραβα ωστε να το διορθωσει και εγινε το κακο. Κατι που θα μπορουσε να συμβει και σε εμας βεβαια , αλλα απο τον ελληνα υπαλληλο θεωρω πιο πιθανο να κανει τη μαλακια ο βουλγαρος ή ο τουρκος στα γειτονικα μας εργοστασια. Με την λογικη λοιπον οτι ηδη υπαρχει το (μικρο) ρισκο της πυρηνικης ενεργειας λογω των γειτονικων μας εργοστασιων για ποιο λογο να μην επωφεληθουμε και εμεις απο την πυρηνικη ενεργεια?

Βεβαια συμφωνω οτι δεν υπαρχει ελληνας πολιτικος που θα παρει τετοια αποφαση και ο λογος φαινεται ακομα και μεσα απο τις αρνητικες γνωμες στο τοπικ αυτο...

ΥΓ η μονη ελπιδα ειναι να ξεκινησει σιγα-σιγα μακροχρονη nuclear-friendly καμπανια ενημερωσης μπας και ξυπνησουν οι ιθαγενεις...
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
Λοιπόν λεβέντες,

Υπάρχουν μερικές βασικές έννοιες (φυσικής), τις οποίες πρέπει να έχουμε ξεκαθαρισμένες στο κεφάλι μας όταν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις.
Είναι προφανές, ότι μερικοί εδώ τις έχουν.
Μερικοί όμως όχι.
Τις γράφω λοιπόν, για να καταλάβουν όλοι για τι πράμα και για τι νούμερα μιλάμε.
Αυτό για το οποίο συζητάμε είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Άλλωστε την ενέργεια πληρώνουμε στη ΔΕΗ όταν μας στέλνει το λογαριασμό, και αυτή είναι που θα μας λείψει όταν η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή.
Η ενέργεια μετριέται με διάφορες μονάδες, και η πιο εύκολη για να συνεννοούμαστε είναι η κιλοβατώρα (kWh).
Άλλες μονάδες είναι η θερμίδα (cal), ή το joule (J) αλλά θα προσπαθήσω να απλοποιήσω τα πράματα όσο γίνεται.
Όλες αυτές οι μονάδες έχουν απόλυτη και σταθερή αντιστοιχία μεταξύ τους. Π.χ. 1cal = 4,186J.

Μια άλλη έννοια που πρέπει να ξεχωρίσουμε, είναι η ισχύς. Η ισχύς μετριέται (αντίστοιχα) με Watt(W), cal/sec, J/sec, αλλά και ίππους (Hp) (με τους οποίους μετράμε την ισχύ των κινητήρων π.χ. αυτοκίνητα). Και αυτές οι μονάδες έχουν απόλυτη και σταθερή αντιστοιχία μεταξύ τους (π.χ. 1Hp = 0,746 kW).

Σε όλες τις μονάδες μέτρησης υπάρχουν και τα πολλαπλάσια αυτών, δηλαδή 1 MW (μεγαβάτ) = 1.000 kW, και 1 kW  = 1.000 W. Πάντα το k (μικρό) μπροστά από ένα σύμβολο μονάδας σημαίνει x 1.000 και το M (κεφαλαίο) σημαίνει x 1.000.000. Υπάρχει και το G (giga) που σημάνει x ένα δις. Ο τρόπος είναι ίδιος και με τα megabytes και τα gigabytes που μετράμε bytes στα computer μας.

Η σχέση μεταξύ ενέργειας και ισχύος είναι ότι η ισχύς είναι ενέργεια ανά μονάδα χρόνου.

Με την ισχύ δε μετράμε μόνο την παραγόμενη ισχύ, αλλά και την καταναλισκόμενη. Δηλαδή όταν λέμε ότι η λάμπα είναι 60W ή 100W, το αερόθερμο 1.000W ή 2.000W εννοούμε την ισχύ που απαιτεί το μηχάνημα για να λειτουργήσει.

Αυτή η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να γίνουν κατανοητά τα εξής νούμερα:

Η χώρα μας έχει ανάγκη (κατά μέσο όρο) από 13 GW ισχύος. Τόσο καταναλώνουμε. Αυτό βέβαια παίζει ανάλογα με την ώρα και τις συνθήκες (χειμώνας – καλοκαίρι, μέρα – νύχτα) αλλά το 2006 τόσο (νομίζω) ήταν η απαίτηση σε ισχύ συνολικά.
Και όπως σωστά είπε ο Voltaire45, το νούμερο αυτό αυξάνεται 4% κάθε χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι για να καλύπτεται η ζήτηση σε ρεύμα, οι μονάδες παραγωγής πρέπει να αθροίζουν (τουλάχιστον) 13GW ισχύος. Αν δεν αρκούν, τότε αρχίζουν οι διακοπές ρεύματος κατά περιοχές επιλεκτικά.

Για να μη γίνονται πολύ μεγάλα τα post, σταματάω εδώ και θα συνεχίσω σε άλλο.
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
Και έρχομαι σε αυτά που είπες εσύ, λεπίδα (theBlade):

Ο ήλιος στέλνει στη γη ενέργεια με ρυθμό ισχύος 1.300W ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το νούμερο όμως είναι το θεωρητικό νούμερο, δηλαδή τόση είναι η προσπίπτουσα ενέργεια από τον ήλιο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το πόση ενέργεια μπορούμε να μαζέψουμε από αυτήν (για να την εκμεταλλευτούμε). Τα 1.300W είναι υπό ιδανικές συνθήκες, (ο ήλιος κάθετα, καθόλου νεφοκάλυψη, πλήρης απορόφηση κλπ), συνθήκες δηλαδή που ποτέ δεν επιτυγχάνονται. Στην πράξη η απορόφηση που πετυχαίνουν οι άνθρωποι σε εμπορικές εφαρμογές είναι 10-15% (δηλάδή 100~200W ανά m2) και αυτό βέβαια μόνο τις ώρες της ημέρας, και όταν δεν έχει σύννεφα. Αν λάβεις υπ όψη σου και τη νύχτα (που το χειμώνα είναι μεγάλη), τότε η απορρόφηση ενέργειας απ τον ήλιο είναι στην πράξη όχι περισσότερη από 40W ανά m2.

Δεν ξέρω ποιό είναι το σύστημα που ανέφερες, αλλά αν το σπίτι σου έχει ανάγκη από 4kW ισχύ για να ζεσταθεί, τότε θέλεις 100m2 συλλέκτες για να το ζεστάνεις.
Που θα τα βρεις? Έχεις τόση ταράτσα? Και τι σύστημα αποθήκευσης θα χρησιμοποιήσεις ώστε την ενέργεια που μαζεύεις την ημέρα να μπορείς να την χρησιμοποιείς τη νύχτα?
Μην ακούς τι λένε οι διάφοροι που προσπαθούν να πουλήσουν συστήματα, από τα οποία μερικά είναι πράγματι καινοτομίες σε σχέση με τα παλιότερα, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα είναι φύκια που ο αγοραστής συνήθως πληρώνει για μεταξωτές κορδέλες. Κάνε πρώτα μερικούς ΑΠΛΟΥΣ υπολογισμούς, και έτσι θα μπορέσεις να ελέγξεις αν σου μιλάει ένας άνθρωπος που ΕΝΤΙΜΑ πουλάει κάτι (με το κέρδος του φυσικά), ή κάποιος σαλτιμπάγκος που πίσω από ένα κουστούμι, ένα χαμόγελο και πολύ μπλα-μπλα πάει να κάνει την αρπαχτή του στις πλάτες των ανίδεων. Και ξέρεις, η χώρα μας είναι γεμάτη τέτοιους.

Μερικά νούμερα ακόμα:

Ένα κιλό πετρέλαιο (περίπου 1,2 λίτρα) έχει μέσα του ενέργεια (που θα την απελευθερώσει όταν καεί) 10.000kcal.

Η αντιστοιχία των μονάδων ενέργειας είναι: 1kWh = 0,86kcal.
Άρα 10.000kcal = 11,63kWh.
Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζουμε ένα κιλό πετρέλαιο είναι σα να αγοράζουμε (από τη ΔΕΗ) 11,63 κιλοβατώρες.
Πόσο κάνει (σήμερα) 1,2 λίτρα πετρέλαιο? Περίπου 0,85 ευρώ.
Πόσο κάνουν (σήμερα) 11,6 kWh?  Περίπου 3 ευρώ.
Δηλαδή το ρεύμα (σαν ενέργεια) πουλιέται  3,5 φορές πιο ακριβά από το πετρέλαιο.
 

TiLesTora

Μέλος
Εγγρ.
19 Σεπ 2005
Μηνύματα
248
Κριτικές
2
Like
71
Πόντοι
1
Λίγα μπορεί να προσθέσει κανείς σε εξαιρετικά post όπως του voltaire ή του σταύρου.
Απλά να πω - μια πολύ απλοική προσέγγιση - ότι η ζήτηση αυξάνει ανάλογα με τον ρυθμό αυξησης του ΑΕΠ.
(Αυτό δεν σημαίνει ότι 4% αύξηση του ΑΕΠ είναι και 4% αύξηση στη ζήτηση, αλλά ότι τα ποσά είναι ανάλογα).
Βάλτε τώρα την Κίνα και την Ινδία μέσα και καταλαβαίνετε.....

Κάπου διάβασα - δεν θυμάμαι που - ότι και τα αποθέματα πυρηνικής ενέργειας δεν επαρκούν για παραπάνω από 50 χρόνια.
Ξέρει κανείς κάτι σχετικό με αυτό ?

Τέλος το πρόβλημα της ικανοποίησης της ζήτησης ενέργειας είναι ένα μέρος του γενικού προβλήματος. Νομίζω ότι ο πλανήτης μας δεν φτάνει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες 6,5 δις ανθρώπων που είναι σήμερα και 9 δις που θα είναι το 2050. Είτε αυτές είναι διατροφικές, είτε ενεργειακές, είτε σε νερό κ.λ.π. Και ειδικά όταν επιβιβάλλονται τα γνωστά καταναλωτικά πρότυπα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom