Νέα

Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα giatioxi
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 251
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

poppop

Μέγας
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
12.196
Κριτικές
13
Like
4.576
Πόντοι
4.765
γκαντεμηδες πασοκοσυριζεοι γαμω το πασοκ τους και τον γκουρουμπλη τους τον αχρηστο πασοκο,οτι μαλακια δεν εχει γινει σε αυτη τη χωρα με αυτους τους πουστηδες εγινε
 

dinn

Μέλος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Μηνύματα
726
Like
41
Πόντοι
6
:2funny: :2funny: :2funny:
 

Συνημμένα

  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - ΣΚΥΛΙΤΣΗΣ (3) (Copy)_WM.jpg
    ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - ΣΚΥΛΙΤΣΗΣ (3) (Copy)_WM.jpg
    270,5 KB · Εμφανίσεις: 27
Δ

Διαγραμμένο μέλος 172663

Επισκέπτης
να μετονομαστει σε μαυρη θαλασσα, να συχναζουν και ρωσοποντιοι, από εκει καταγωγης
 

Hirayama

Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2011
Μηνύματα
3.258
Like
3
Πόντοι
16
Ανάπτυξη παντού!.... Πουτάνα όλα-βουνά , παραλίες, θάλασσες...
Η ...μεξικανοποίηση της Ελλάδας συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς.
 

Digweed

Μέγας
Εγγρ.
26 Ιουν 2016
Μηνύματα
6.036
Κριτικές
1
Like
16.293
Πόντοι
3.836
45 χρόνων το πλοίο, γεμάτο μπαλώματα και με μόνο 2 άτομα πλήρωμα αντί για 11!!!



Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει ότι έλειπαν τα 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος - Ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείοΑνακοίνωση-κόλαφο για το τραγικό ατύχημα που σημειώθηκε στο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ», συνέπεια του οποίου ήταν να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου και να προκληθείπετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό σε σημαντικό βαθμό, εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).


Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα, ενώ καταλογίζονται σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο. Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει πως το πλοίο ήταν 45 ετών και με πολλά μπαλώματα και τονίζει ότι απουσίαζαν τα εννιά από τα 11 μέλη του πληρώματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης: 


«Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά.

Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11.....
Οι δύο Ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.


Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων.
Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!

Επίσης η ανακοίνωση του ΥΕΝ σχετικά με την βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!!

Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!
Ταυτόχρονα οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.

Σε ότι αφορά την βύθιση του πλοίου αποδείχτηκε περίτρανα η ανικανότητα, η ανεπάρκεια σχεδιασμού – οργάνωσης και κυρίως των μέσων για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και κατ' επέκταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Σαλαμίνα αλλά και σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Πειραιά.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα κατέκλυσε ακόμη και το κεντρικό τμήμα των ακτών του Πειραιά, όπως την Πειραϊκή, την Φρεατύδα κ.λπ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΕΝ σχετικά με τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που αφορούσαν την ασφάλεια του συγκεκριμένου πλοίου σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία που σημειώθηκε στην μη επέκταση της πετρελαιοκηλίδας και της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο μικρή σημασία δίνεται στην ασυδοσία των εφοπλιστών και μέσα από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους διασφαλίζεται η χρησιμοποίηση πλοίων που αποτελούν κινητές οικολογικές βόμβες έτοιμες σε κάθε στιγμή να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή!

Ενδιαφέρον έχει και πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της βύθισης του πλοίου και έως χθες ο Υπουργός Ε.Ν παρέμεινε ακλόνητος στο ταξίδι του στο Λονδίνο και στις συναντήσεις του με τους εκεί εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να συζητάει μαζί τους την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και περιχαρής δήλωνε από εκεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι «το ΥΕΝ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά» και ότι «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα» ενώ μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους φορείς, δηλαδή 4 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.
Τα συμπεράσματα οφείλουν να τα βγάλουν ο λαός και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Πειραιά που ένα τριήμερο βιώνουν την δυσοσμία και την καταστροφή των ακτών τους!
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κυρίως για την κατάσταση στο πλοίο, τις συνθήκες και τα αίτια της βύθισής του καθώς και τους λόγους που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα η οποία προκάλεσε πρωτοφανή θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή".

 

jimy.m.

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
14 Μαΐ 2011
Μηνύματα
56.149
Κριτικές
171
Like
20.358
Πόντοι
33.988
E ρε λαδωμα  που επεσε για να πλεει με μπαλωματα
 
Εγγρ.
19 Ιουν 2015
Μηνύματα
666
Κριτικές
1
Like
340
Πόντοι
26
Χέσε μέσα μαλάκα, καλά τα λέει ο Χιραγιάμα, μεξικανοποίηση του κερατά έχει πλέον εδώ πέρα.  :S


Να σου γαμήσω το σόι που λένε μερικοί...ιδού παιδιά, ευκαιρία, είναι όλοι μαζεμένοι σε ένα γραφείο. :birdman:
 

sampouan

Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2014
Μηνύματα
13
Κριτικές
6
Like
48
Πόντοι
0
Δυστυχώς τα περισσότερα πλοία έτσι δουλεύουν.
Έχουν εσωτερικά ρήγματα λόγο της διάβρωσης που προκαλεί το πετρέλαιο και είναι πολύ συχνό νέα και παλιά να μοιάζουν με γαζωμένη κάλτσα απλά τα παλιά έχουν περισσότερα μπαλώματα.

Όλα όσα δεν είναι επιβατικά πάνε για επισκευή όταν δεν μπορεί πλέων να πλεύση και τα ρυμουλκούν καθώς το κέρδος μιας και μόνο διαδρομής είναι τεράστιο.
Το Λυπηρό είναι ότι είμαστε μια χώρα με πολύ θάλασσα όπου δεν υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση τέτοιας κρίσης.

Αντί να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση από το κράτος και μετά να στέλνει το λογαριασμό στον υπεύθυνο-νους.

Περιμένουν η πλοιοκτήτρια να καλέσει βοήθεια και να τρέχουν μέχρι και οι δήμαρχοι για λογαριασμό του κράτους.

Άσε για τη γραφειοκρατεία.

Άλλα δε πάνε εκεί να κολυμπήσουν.

 

Georgezerv76

Μέλος
Εγγρ.
2 Αυγ 2006
Μηνύματα
2.632
Like
167
Πόντοι
16
Για να δω τι θα κανουν τωρα ολες οι ξεκωλιαρες που μοστραραν τη κωλαρα τους πρωι βραδυ στο ακανθους και την ακτη του ηλιου...
Πουτσα επεσε...
 

Eraser..

Σεβαστός
Εγγρ.
25 Δεκ 2016
Μηνύματα
27.180
Like
8.627
Πόντοι
1.406
ο υπουργός ναυτιλίας έκανε αυτοψία. :headbaning1: :headbaning1: :rockon: :rockon:
πως την έκανε όμως, αναρωτιέμαι... :think:
 
OP
OP
giatioxi

giatioxi

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Αυγ 2016
Μηνύματα
10.027
Κριτικές
1
Like
345
Πόντοι
186
Το πετρέλαιο και η ολιγωρία της κυβέρνησης καταστρέφουν το Σαρωνικό

Με πέντε μέρες καθυστέρηση ο Κουρουμπλής έκανε αυτοψία με σκάφος του Λιμενικού - Κριτική ακόμη και από την «Αυγή» που ζητά εξηγήσεις από τις Αρχές - Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού: Υπερήλικο και γεμάτο μπαλώματα το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Σε περιβαλλοντικό εφιάλτη εξελίσσεται η ρύπανση από τη διαρροή πετρελαίου η οποία προκλήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής όταν βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης στη Σαλαμίνα το ηλικίας 45 ετών δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη  ΙΙ».

Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιας έκτασης περιστατικό. Σαν λερναία Ύδρα η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό έχει «βγάλει πολλά κεφάλια» με αποτέλεσμα τα συνεργεία απορρύπανσης ναι μεν να έχουν περιορίσει ένα μεγάλο μέρος της, όμως εκείνη «πολλαπλασιάζεται» αφού αποκόπτονται συνεχώς κομμάτια της, με αποτέλεσμα να έχει μολύνει τις ακτές της Αττικής. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί «επειδή το φορτίο ήταν βαρύ πετρέλαιο, η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να κινείται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να εμφανίζεται ξαφνικά».

Μετά τη Σαλαμίνα, Φρεαττύδα, Φάληρο η ρύπανση έφτασε και στη Γλυφάδα και ένα κομμάτι της πετρελαιοκηλίδας φθάνει στη Βούλα. Όπως λένε από τη δημοτική αρχή το πετρέλαιο έχει καλύψει μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων ανοιχτά του ΠΙΚΠΑ αλλά λόγω των ανέμων δεν έφτασε, ευτυχώς, στην παραλία. Ο δήμος Βούλας τις βραδινές ώρες της Τετάρτης σήκωσε drone προκειμένου να ελέγξει αν το μαζούτ απειλεί τις ακτές της περιοχής διαπιστώνοντας έτσι ότι πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ.

Γι' αυτό το λόγο ο Δήμος με δίκη του πρωτοβουλία σε συνεργασία με ειδική τεχνική εταιρεία θα ρίξει πλωτό φράγμα τριών χιλιομέτρων προκειμένου να μην διαφύγει το πετρέλαιο προς τις ακτές της Βούλας.

Να σημειωθεί πως η επιχείρηση γίνεται με έξοδα του δήμου και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα διεκδικηθεί από την ασφάλεια του δεξαμενόπλοιου που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σαρωνικό.

Την ίδια ώρα μετά από πέντε ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, αποφάσισε να κάνει επικοινωνιακό σόου το πρωί της Πέμπτης με σκάφος του Λιμενικού που έπλευσε στο σημείο της πετρελαιοκηλίδας.


Ερωτήματα για το αξιόπλοο

Ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν αξιόπλοο το δεξαμενόπλοιο θέτει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με ανακοίνωσή της ενώ επισημαίνει ότι στο πλοίο επέβαιναν μόνο δύο μέλη του πληρώματος αντί για 11: «Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά. Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11. Οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες» και προσθέτει: «Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων. Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με τη βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!

Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!

Ταυτόχρονα οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με τη μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.


Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Ναυτιλίας, η κατάσταση λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί ανεξέλικτη. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο παροχής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη. Από το πρωί δραστηριοποιείται στην θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων. Διαθέτει δε ραντάρ που εντοπίζει πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση έως και 20.000 χιλιόμετρα, ενώ κάθε  τρεις μήνες έρχεται στην Ελλάδα και πραγματοποιεί ασκήσεις.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.

Το πλοίο ανήκει στον εφοπλιστή Θεόδωρο Κουντούρη, ο οποίος έχει ακόμη παρόμοιο δεξαμενόπλοιο που είναι παροπλισμένο στην Ελευσίνα. Η δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρεία» του δεξαμενόπλοιου έδωσε το «παρών» χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρεία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρεία απορρύπανσης.

Υπογράμμισε δε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κυρία Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της προανάκρισης θα εξετάσουν όλα τα έγγραφα. Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου ο οποίος συνελήφθη αρχικώς αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα έως ότου ολοκληρωθεί η προανάκριση.

Σφραγίστηκε το ναυάγιο

Ο  εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης «Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος» Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων. Είπε ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρίεα του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας».

Ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη, αλλά ο συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι πάρα πολύ καλός. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα όλων των επιχειρήσεων θα είναι θετικό. Δεσμεύτηκε απέναντι στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την ηγεσία του υπουργείου, ότι σε περίπου 20 ημέρες οι ακτές στη Σαλαμίνας θα είναι πιο καθαρές από ό,τι ήταν πριν από το ναυάγιο.  :jerking: Όπως είπε, είναι υποχρέωση της εταιρείας να καθαριστούν οι ακτές και η εταιρεία θα τις καθαρίσει.

Στη Βουλή η τεράστια οικολογική καταστροφή

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το ΥΝΑ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.

Στις 11:00, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α' και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Εξηγήσεις ζητά η «Αυγή»

Την ίδια ώρα ακόμα και η «Αυγή» η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικότερα των συναρμόδιων υπουργείων για την καταστροφή του Σαρωνικού.

Η κριτική ασκείται, μάλιστα, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ζητούνται μέτρα και ευθύνες» για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Η εφημερίδα τονίζει συγκεκριμένα ότι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις αρχές.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται μεν η εκδοχή «από επίσημα χείλη ότι μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας κινούνταν υποβρυχίως με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή από τα εναέρια μέσα» αλλά συμπληρώνεται και από «μαρτυρίες κατοίκων που αδυνατούσαν να κατανοήσουν αυτή την εξήγηση λέγοντας ότι έβλεπαν με γυμνό μάτι το πετρέλαιο στη θάλασσα από τα σπίτια τους».

Πρώην πρύτανης ΕΜΠ για την καταστροφή στον Σαρωνικό: Το υπουργείο Ναυτιλίας ολιγώρησε

Την ολιγωρία του υπουργείου Ναυτιλίας που άργησε να αντιδράσει στην βύθιση του δεξαμενόπλοιου, δείχνει ως υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όταν το πετρέλαιο πηγαίνει σε αμμώδεις παραλίες, οι διαδικασίες απορρύπανσης παίρνουν πάρα πολύ καιρό γιατί το μαζούτ παραμένει στο πορώδες της άμμου και αυτού του είδους η ρύπανση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, εξήγησε ο κύριος Μουτζούρης, μιλώντας στον Σκάι.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ατύχημα αυτό καθεαυτό, επισημαίνοντας πως «είχαμε ένα ατύχημα, υπό ιδεατές συνθήκες». Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, είπε πως το δεξαμενόπλοιο ήταν «στα 500 μέτρα από την Ψυττάλεια, όπου υπάρχουν δύο σταθμοί κατάλληλα εξοπλισμένοι, οι ποσότητες πετρελαίου που βγήκαν δεν ήταν τεράστιες, ο καιρός ήταν καλός».

«Από το 2002 υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, υπήρξε όμως ολιγωρία και τίποτα δεν λειτούργησε», είπε ξεκάθαρα.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν ήταν εδώ και προσπαθούσε εκ του μακρόθεν να ενημερωθεί. Ολιγώρησε, δεν αντέδρασε και ήταν το αρμόδιο υπουργείο, τόνισε ο πρώην πρύτανης.

«Πρέπει να καθαριστούν οι ακτές και αυτό θα πάρει χρόνο, μην καλλιεργούμε προσδοκίες. Οι χειμερινοί κολυμβητές θα έχουν πρόβλημα, για τους θερινούς θα δούμε», είπε χαρακτηριστικά. 

www.protothema.gr/greece/article/713385/to-petrelaio-kai-i-oligoria-tis-kuvernisis-katastrefoun-to-saroniko-/]http://www.protothema.gr/greece/article/713385/to-petrelaio-kai-i-oligoria-tis-kuvernisis-katastrefoun-to-saroniko-/[/url]
 
OP
OP
giatioxi

giatioxi

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Αυγ 2016
Μηνύματα
10.027
Κριτικές
1
Like
345
Πόντοι
186
Έως δέκα χρόνια χρειάζονται για να καθαρίσει ο Σαρωνικός  :S :S :S

Όταν το πετρέλαιο φτάσει στην ακτή και ακουμπήσει πάνω στην άμμο, είναι πολύ δύσκολο πια - Ακόμα και αν καθαριστεί πλήρως, το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αμέσως

Από πέντε μέχρι δέκα χρόνια θα χρειαστούν για να καθαρίσουν πλήρως τα μολυσμένα ύδατα στον Σαρωνικό και να εξαφανιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης που προκλήθηκε στο οικοσύστημα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγια Ζώνη στην Σαλαμίνα. Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια οικολογική ζημιά ενώ επισημαίνουν ότι υπήρχε ολιγωρία από την πλευρά των αρχών, καθώς το λιμενικό διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

[facebook] ]

Ο περιβαλλοντολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως προκλήθηκε μια χρόνια ρύπανση σε κατοικημένες παράκτιες περιοχές, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν από τις πρώτες ώρες είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί. Ακόμα και να καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αμέσως.

Όπως αναφέρει, «η οικολογική ζημιά στη θάλασσα και το οικοσύστημα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζονται περίπου πέντε με δέκα χρόνια για να την καταπολεμήσει η φύση και να εξαφανιστούν οι συνέπειες. Για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο χρόνος βεβαία εξαρτάται πολύ από το τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Αν ρίξουν χημικά στην θάλασσα για να κατακαθίσει το πετρέλαιο στο βυθό όπως συνηθιζόταν παλιότερα τουλάχιστον, τότε το πετρέλαιο δεν θα φαίνεται στην επιφάνεια, δεν θα βγαίνει στις ακτές αλλά θα κάθεται και θα καταστρέψει ολοσχερώς το οικοσύστημα. Ο πιο οικολογικός τρόπος είναι να μαζευτεί με κάποια ειδικά σκάφη, είτε συσκευές και δίχτυα που διαθέτει το λιμενικό όσο είναι ακόμα στην επιφάνεια. Αυτό όμως τις πρώτες ώρες. Όταν το πετρέλαιο φτάσει στην ακτή και ακουμπήσει πάνω στην άμμο και τα χαλίκια, μετά είναι πολύ δύσκολο πια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισης ήταν έτοιμος, τις επόμενες ώρες θα έπρεπε να εξαπολυθούν και να μαζέψουν το πετρέλαιο. Θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση. Αυτό το ναυάγιο έγινε Κυριακή και σήμερα είναι Πέμπτη. Είναι αργά. Δεν γνωρίζω αν δόθηκαν οι σωστές οδηγίες. Νομίζω όμως ότι από τα αποτελέσματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κινητοποίηση ήταν πολύ αργή». 

Εξίσου επίπονη και δύσκολη είναι η διαδικασία καθαρισμού των ακτών από την πίσσα. Από την Φρεατίδα μέχρι την Γλυφάδα το μαζούτ μαύρισε τις παραλίες ενώ οι τοπικοί παράγοντες συνδράμουν με όποια μέσα διαθέτουν για να περιοριστεί το φαινόμενο. «Όταν βγαίνει η πίσσα έξω, στα χαλίκια και την άμμο, πρέπει να καθαριστεί με χειρωνακτική εργασία, μια μια πέτρα. Αν αφήσουμε αυτήν την πίσσα θα κάνει 10-20 χρόνια να φύγει. Χρειάζεται μια καθοδήγηση από ειδικούς για να καθαρίσει η παραλία. Επομένως, έχουμε και μεγάλη οικονομική ζημιά γιατί οι παραλίες της Αττικής είναι ιδιαίτερα τουριστικές», προσθέτει ο κ. Χατζημπίρος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιος Κατσανεβάκης αναφέρει στο protothema.gr πως ο χρόνος απορρύπανσης εξαρτάται από τις ποσότητες πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα. «Σε μεγάλα ατυχήματα περνάνε δεκαετίες για να επανέλθει το οικοσύστημα, όπως έγινε και στον κόλπο του Μεξικού με το Deepwater Horizon που μετά από 7 χρόνια δεν έχει ακόμα επανέλθει. Εδώ η ζημιά είναι μικρότερη, γίνονται εργασίες απορρύπανσης αλλά ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εξίσου τοξικά. Χρειάζεται παρακολούθηση για τα επόμενα χρόνια».

www.protothema.gr/greece/article/713425/epistimones-proeidopoioun-pede-eos-deka-hronia-hreiazodai-gia-na-katharisei-o-saronikos/]http://www.protothema.gr/greece/article/713425/epistimones-proeidopoioun-pede-eos-deka-hronia-hreiazodai-gia-na-katharisei-o-saronikos/[/url]
 

Eraser..

Σεβαστός
Εγγρ.
25 Δεκ 2016
Μηνύματα
27.180
Like
8.627
Πόντοι
1.406
ας λένε για 10 χρόνια...
σε 20 μέρες θα πάει όλη η κυβέρνηση στον Άλιμο για μπάνιο για να δείξουν ότι έχει καθαρίσει η μόλυνση! :headbaning1: :headbaning1: :headbaning1: :headbaning1:
 
OP
OP
giatioxi

giatioxi

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Αυγ 2016
Μηνύματα
10.027
Κριτικές
1
Like
345
Πόντοι
186
Θέμα σε όλο τον κόσμο η οικολογική καταστροφή από το πετρέλαιο στο Σαρωνικό

BBC, Independent, Reuters, Associated Press και δεκάδες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την ρύπανση στην Ελλάδα

Θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει γίνει πλέον η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, καθώς επί τόσες ημέρες η ρύπανση εξαπλώνεται αντί να περιορίζεται, έχει καταστρέψει τις ακτές της Σαλαμίνας και έχει φτάσει στην παραλιακή της Αττικής.

BBC, Independent, Reuters, Associated Press και δεκάδες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, που είχε ως αποτέλεσμα, την επόμενη ημέρα να «μαυρίσουν» οι παραλίες του νησιού σε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων και δυο μέρες μετά η ρύπανση από το μαζούτ να φτάσει αρχικά στην Πειραϊκή και κατόπιν στην παραλιακή: Καλαμάκι, Αγιος Κοσμάς, Γλυφάδα είδαν την παραλία τους να μαυρίζει και το πετρέλαιο να καταστρέφει όλο το φυσικό περιβάλλον.

Με δραματικές εικόνες από την Σαλαμίνα και την μολυσμένη από το πετρέλαιο θάλασσα «ντύνει» το ρεπορτάζ του το BBC. Το βίντεο, που ανέβηκε τόσο στην ιστοσελίδα του δικτύου όσο και στην σελίδα του στο facebook δείχνει μεταξύ άλλων ένα πουλί παγιδευμένο στο μαζούτ να παλεύει να πετάξει και να σωθεί, ενώ φιλοξενεί και την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων του νησιού, που αναζητούν ευθύνες.

[facebook] ]

• Στο ίδιο κλίμα και το βίντεο - ρεπορτάζ του αγγλικού Independent, που εστιάζει στην εκτίμηση πως χιλιάδες θαλάσσια ζώα, που ζουν τόσο μέσα στο νερό, όσο και κοντά σε αυτό, θα επηρεαστούν από την ρύπανση.

• Αντίστοιχα, το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από την Αθήνα περιγράφει την καταστροφή, κάνοντας λόγο για «μια πυκνή πετρελαϊκή κηλίδα που μέχρι την Τετάρτη είχε καλύψει τις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας επί αρκετά μίλια».

• Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press τουίταρε το θέμα από τον επίσημο λογαριασμό ειδήσεων που διατηρεί, παραθέτοντας συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

• Για μία μεγάλη καταστροφή κάνει λόγο και το Sky News που φιλοξενεί στο ρεπορτάζ του δηλώσεις κατοίκων του Φαλήρου και της Πειραϊκής.

• Οι αρχές στην Ελλάδα δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γράφει το κινεζικό Xinhua.

• Ειδική αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες για την οικολογική καταστροφή κάνει το Channel news Asia.

www.protothema.gr/world/article/713383/thema-se-olo-ton-kosmo-i-oikologiki-katastrofi-apo-to-petrelaio-sto-saroniko/]http://www.protothema.gr/world/article/713383/thema-se-olo-ton-kosmo-i-oikologiki-katastrofi-apo-to-petrelaio-sto-saroniko/[/url]

 

Συνημμένα

  • reuters-molunsi-ena.jpg
    reuters-molunsi-ena.jpg
    77,3 KB · Εμφανίσεις: 16
  • salamina-ap-ena.jpg
    salamina-ap-ena.jpg
    85 KB · Εμφανίσεις: 23
  • skynes.jpg
    skynes.jpg
    135,3 KB · Εμφανίσεις: 18
  • xinhua.jpg
    xinhua.jpg
    59,2 KB · Εμφανίσεις: 30
  • newsasia.jpg
    newsasia.jpg
    93,7 KB · Εμφανίσεις: 19

metalfun

Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
2
Like
21
Πόντοι
16
Μα τι σκατά αυτοψία έκανε ο Κουρουπλής ??? Την ακουμπούσε ή του την περιγράφανε την πετρελαιοκηλίδα???
 

Stories

Νέο!

Stories

Δεν υπάρχει καμία ιστορία αυτή τη στιγμή. Δημιούργησε μία! (click + στο avatar).
Top Bottom