Ναι. Ειναι δυο διαφορετικά πράγματα. Και αν όντως ειναι ανίκανος (ακομα);
Ναι. Και αν διαβασε, δουλεψε, ξεσκιστηκε και μειωσε το χάσμα με τους υπόλοιπους; Που το χάσμα υπήρχε παρεμπιπτόντως οταν ήταν ακόμα ανήλικος.
Οχι. Εκεί κι αν δεν θα πάρει άδεια. Οι δικές μας εξετάσεις ειναι παιδικη χαρά σε σχεση με τη Γερμανία πχ.
Δηλαδή; Τη λύση δεν έχω καταλάβει. Οχι εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Πιο εύκολες; Πιο δύσκολες; Πιο πρακτικές; Να μείνει ο τρόπος ίδιος;
Το χάσμα όχι μόνο υπήρχε αλλά διευρύνεται έτι περαιτέρω.Δηλαδή αυτός που ήταν σκράπας στα 18 είναι τρις χειρότερος στα 25 από τον άλλο που εισήχθη με πανελλήνιες.Αλλά το πρόβλημα είναι ποιος το ελέγχει αυτό.
Αν βάλεις αδιάβλητο μηχανισμό στα 25 όπως αυτόν στα 18 θα φανεί ξανά η τεράστια διαφορά.Ομως για αυτόν ακριβώς το λόγο δε γίνεται να μπει αδιάβλητος μηχανισμός.Θα είναι υποχρεωτικά διαβλητός γιατί το συμφέρον είναι να μειωθεί η διαφορά ΄΄η να ανατραπεί.Εχει σχέση με τη γενική βούληση,την πολιτική βούληση κτλ.
Αυτός όμως που εισήχθη στα 18 ξέρει οτι η διαφορά του με τον άλλον είναι αβυσσαλέα ό,τι και να του λένε σαν αντεπιχείρημα.Ο λο΄γος είναι οτι ο τύπος ξέρει τον άλλον προσωπικά τον έχει ζήσει και ξέρει τι αξίζει,πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του.Οπότε ό,τι ρύθμιση και να γίνει,ότι προπαγάνδα και να πέσει,ότι μέτρα και νομοθεσίες και έξτρα μέτρα και διορθώσεις να κάνουνε,δεν παραπλανείται ο εισαχθείς και θα κοιτάξει να ξεφύγει από την κλίνη του Προκρούστη που τον βάζουνε.
Η λύση είναι να αφήσουνε το εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς παρεμβάσεις ιδίως από το τσούρμο των εχόντων συμφέρον από αλλοιώσεις.Να μην αφήνουν τον κοινωνικό παράγοντα να παίζει ρόλο.Αδύνατο φυσικά.Αν έμπαιναν αντικειμενικές εξετάσεις άδειας επαγγέλματος θα ήταν θετικό αλλά είναι παντελώς αδύνατο.Ετσι θα έκοβαν όλους τους αποφοίτους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αυτό είναι ενάντια στη γενική βούληση που λέω οπότε πρακτικά δε γίνεται.Δε θέλουν να βάλουν αδιάβλητες εξετάσεις μετά το πτυχίο είναι σα να φτύνουν στη μάπα του άλλου,ξόδεψες τα κέρατά σου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και τώρα σου φέρνω αυτόν που σε πέταξε έξω στις πανελλήνιες να σε πετάξει έξω από το επάγγελμα.Θα σου πει ο άλλος τρελός είσαι ρε φίλε?Πας καλά?Εδώ υποτίθεται οτι είχαμε μια συμφωνία.
Ουσιαστικά το θέμα των επιδόσεων είναι πολύ απλό.Ο άλλος δεν κατάφερε να απομνημονεύσει 1000 σελίδες για να περάσει πανελλήνιες στα 18,είναι δυνατό να απομνημνεύσει 20000 σελίδες στα 25?Ακριβώς το αντίθετο,θα έχει ακόμα μικρότερη επίδοση στα 25 από ό,τι στα 18.Αυτό το ξέρουν όλοι,άσχετα τι λένε.Αμα τους βάλεις στη διαδικασία θα σκούζουν όχι,δε θα μπω εγώ ξανά σε τέτοια δοκιμασία,τώρα είναι πολύ αργά να με κρίνεις,έπρεπε να το κάνεις στα 18 που ήμουνα φρέσκος κτλ.
Ολα αυτά για επιδόσεις κτλ είναι θεωρητικολογίες θα σου πει,εγώ θέλω μέτρα,πολιτικά μέτρα και λιβανισμό θέλω ευχολόγιο.Να παίρνεις στοχευμένα μέτρο υπέρ μου και να το δικαιολογείς να λιβανίζεις με ευχολόγιο.Τα υπόλοιπα δεν τα θέλω,είναι παπαριές.Είμαι πρακτικός άνθρωπος που λένε.