Νέα

Ιστορία της Τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα, φωτογραφίες γεγονότων κ.ά.)

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Borgia21
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 282
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
OP
OP
Borgia21

Borgia21

Ανώτατος
Εγγρ.
26 Ιουν 2016
Μηνύματα
197
Κριτικές
56
Like
11.230
Πόντοι
18.036
Ο Santa Claus που όλοι ξέρουμε είναι λογότυπο της Coca-Cola;

Ένας από τους αγαπημένους μύθους του Ίντερνετ αφορά τον Άι Βασίλη και ισχυρίζεται ότι το όλο κόνσεπτ οφείλεται στην εταιρεία Coca Cola, που υποτίθεται ότι εφηύρε τη φιγούρα του Santa Claus για διαφημιστικούς λόγους.
:think:
Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω παράδοση είναι κατά πολλούς αιώνες αρχαιότερη. Ξεκινά από τον Μεσαίωνα και στηρίζεται σε καταγεγραμμένα και ανεκδοτολογικά περιστατικά που σχετίζονται με την παροιμιώδη φιλανθρωπία και απλοχεριά τόσο του αγίου Νικολάου, όσο και του Μεγάλου Βασιλείου. Και οι δύο άγιοι διετέλεσαν επίσκοποι στη Μικρά Ασία με διαφορά λίγων ετών (ο πρώτος στα Μύρα της Λυκίας και ο δεύτερος στην Καισάρεια της Καπαδοκίας). Η ημέρα όπου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του καθενός (6/12 και 1/1 αντίστοιχα) συνδέθηκε με το σχετικό φολκλόρ σε Δύση και Ανατολή.

Η εξέλιξή του στην Ευρώπη υπήρξε αργή, μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του Προτεσταντισμού. Τότε στη Βόρειο Ευρώπη καταβάλλεται προσπάθεια να διακοπεί η τιμή των αγίων, καθώς ο Λούθηρος πρεσβεύει ότι τιμή πρέπει μόνο στον Θεό (soli Deo gloria). Έτσι και η εθιμική παράδοση του αγίου Νικολάου, ως φορέα δώρων, τροποποιείται: τα δώρα τα φέρνει μια άλλη φιγούρα, όχι πια στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά παραμονή Χριστουγέννων... Αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλει ο Ερρίκος Η' στην Αγγλία, αν και η Αγγλικανική Εκκλησία αναγνωρίζει την τιμή των αγίων, και έτσι γεννιέται ο Father Christmas. Την ίδια περίοδο, στοιχεία από τον γερμανικό παγανισμό και τις εορτές του χειμερινού ηλιοστασίου (Yule) επηρεάζουν το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Έτσι ο "Πατέρας των Χριστουγέννων" αποκτά έλκηθρο, ταράνδους και ξωτικά, που παραπέμπουν στον θεό Βόνταν. Ο Santa Claus και ο Sinderklaas μόνο ετυμολογική συγγένεια διατηρούν πλέον με τον Άγιο Νικόλαο...
:priest:
Οι τελευταίες πινελιές στη φιγούρα μπαίνουν σε παιδικά βιβλία του 19ου αιώνα, όπως το ανώνυμο ποιήμα "A visit from St. Nicholas" το 1823. Μεχρι το τέλος του 19ου αιώνα ο Σάντα Κλάους αποκτα στην Αμερική τα γνωστά κόκκινα ενδύματα και γίνεται ευτραφής, χάρη στην αναπαράστασή του από τον σκιτσογράφο Τόμας Ναστ, τον πατριάρχη της αμερικανικής γελοιογραφίας (βλέπε 1ο συνημμένο). Στην Ευρώπη ο Σάντα φορούσε ακόμα πράσινη κάπα και επισκοπική μήτρα στο κεφάλι.

Στην καθ'ημάς Ανατολή η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου συναντά τη μυθολογία των Σλάβων, και έτσι ένα πνεύμα του χειμώνα, ο υιός του θεού Βέλες, μετατρέπεται στον καλοκάγαθο Παππού Πάγο (Ντεντ Μορόζ), που φέρνει δώρα στα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φορώντας μια επιβλητική γαλάζια στολή. Με την επικράτηση του Κομμουνισμού τα σχετικά έθιμα δεν υποχωρούν, απεναντίας τονίζονται: η γιορτή της Πρωτοχρονιάς είναι κοσμική και συνεπώς γιορτάζεται με λαμπρότητα για να προσφέρει την απαραίτητη ανάπαυλα στον βαρύ χειμώνα, δέντρα στολίζονται, ο κόσμος βάζει τα καλά του και βγαίνει όσο μπορεί και τα παιδιά περιμένουν δώρα από τον Πατέρα Πάγο. Όμως στον ρόλο του τελευταίου σε πολλές αφίσες συναντάμε... τον Λένιν. :S Απεναντίας, τα Χριστούγεννα (6 Ιανουαρίου για τους Ρώσους) περίπου αποσιωπούνται ως θρησκευτική εορτή. Ίσως βέβαια αυτό να τα επανέφερε στη σωστή τους βάση.

Μολονότι ο Σάντα δεν είναι επινόηση της Coca Cola, η διαφημιστική της εκστρατεία στις αρχές του 20ού αιώνα συνέβαλε στην καθιέρωση της αμερικανικής εκδοχής του πρώτα μεσα στην ίδια την πολυπολιτισμική Αμερική και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο, με όχημα το Χόλιγουντ. Ο δυτικοευρωπαϊκός Άγιος Νικόλαος, ο ανατολικοευρωπαϊκός Πατέρας Παγος και ο δικός μας Άι Βασίλης αποκτούν τη μορφή του Santa Claus και συγχρονίζονται μαζί του στις 24 Δεκεμβρίου. Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα τα δώρα δίνονταν παραμονή Πρωτοχρονιάς, θυμαμαι. Η φιγούρα διεισδύει έκτοτε και στον μη χριστιανικό κόσμο. Οι ίδιοι οι άγιοι πατέρες δεν εχουν πλέον πολλά κοινά με αυτή τη φιγούρα με την τροπή που πήρε. Ωστόσο, όντας ιστορικά πρόσωπα, ίσως δεν θα συμφωνούσαν άμα τους λέγαμε ότι ο Άι Βασίλης/Santa Claus δεν υπάρχει...

-1ο αρχείο: η καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, απεικόνιση του Άι Βασίλη από τον Τομας Ναστ το 1882.
-2ο αρχείο: ο Άι Βασίλης της Σοβιετικής Ρωσίας..
-3ο αρχείο: ο Ντεντ Μορόζ των Ρώσων (σήμερα τον απεικονίζουν συχνά πανομοιότυπα με τον δυτικό Αι Βασίλη).
 

Συνημμένα

  • 1. απεικόνιση του Άι Βασίλη από τον Τομας Ναστ το 1882.jpg
    1. απεικόνιση του Άι Βασίλη από τον Τομας Ναστ το 1882.jpg
    77,7 KB · Εμφανίσεις: 43
  • 2. Ο Λένιν ως Άι Βασίλης της Σοβιετικής Ρωσίας.jpg
    2. Ο Λένιν ως Άι Βασίλης της Σοβιετικής Ρωσίας.jpg
    112,6 KB · Εμφανίσεις: 36
  • 3. ο Ντεντ Μορόζ των Ρώσων.jpg
    3. ο Ντεντ Μορόζ των Ρώσων.jpg
    126,3 KB · Εμφανίσεις: 36
Τελευταία τροποποίηση:

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
23.710
Κριτικές
6
Like
8.879
Πόντοι
1.686
:rockon: :rockon: :rockon:

Πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο το θέμα αυτό
Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στο Βοργία
για τα πολύ ενδιαφέροντα ποστ του !

URL]]
 
Δ

Διαγραμμένο μέλος 136408

Επισκέπτης
Φίλε Βοργία, αν μου επιτρέπεις εδώ μια μικρή διόρθωση: ο Ντιέντ Μαρόζ (Дед Мороз) μεταφράζεται κανονικά ως
"Παππούς Πάγος" και όχι ως "Πατέρας" κατά το αγγλοσαξωνικό "Father Frost". "Дед" σημαίνει "παππούς" και στη ρωσική παράδοση συνοδεύεται συνήθως από κάποια όμορφη, νεαρή βοηθό, τη Σνιγκούρατσκα (Снегурочка, ας πούμε Χιονάτη).

Κλασικός, δηλαδή, πορνόγερος... :grin: :grin: :grin:

Τα σέβη μου φίλε, και καλή χρονιά!  :hi:
 

Sapakias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2016
Μηνύματα
2.837
Like
1.280
Πόντοι
216
Χρυσή λεκάνη τουαλέτας αντί για πίνακα του Βαν Γκογκ πρότεινε το Μουσείο Guggenheim στο Λευκό Οίκο
Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Μουσείου Guggenheim και δείχνει την εκτίμηση που τρέφουν στελέχη στα μεγάλα μουσεία τέχνης της χώρας στο πρόσωπο του Προέδρου Τραμπ βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

Απ' ό,τι φαίνεται, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Donna Hayashi Smith από το γραφείο επιμέλειας του Λευκού Οίκου είχε ζητήσει ως δάνειο από το Μουσείο Guggenheim τον πίνακα Landscape with Snow (1888) του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένα τοπίο με χιόνι στην Αρλ της Γαλλίας, όπου διακρίνεται ένας άντρας να περπατά σε ένα μονοπάτι μαζί με το σκύλο του, για να κοσμήσει τα ιδιωτικά δωμάτια του Προέδρου και της συζύγου του, Μελάνια.

Είναι συνήθης πρακτική να δανείζεται ο Λευκός Οίκος μεγάλα έργα τέχνης για να διακοσμήσει το Οβάλ Γραφείο, την πρώτη κατοικία της οικογένειας και διάφορα δωμάτια στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα των εκάστοτε προέδρων και πρώτων κυριών. Για παράδειγμα, το Smithsonian είχε δανείσει στους Κέννεντι τον πίνακα The Smoker του Ευγένιου Ντελακρουά. Οι Ομπάμα προτιμούσαν την αφηρημένη τέχνη, διαλέγοντας έργα των Mark Rothko και Jasper Johns.

Η απάντηση που έλαβε από την επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου, Nancy Spector, ήταν ευγενική, αλλά αρνητική, διότι το έργο είχε προγραμματιστεί να εκτεθεί στο Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πρότεινε, όμως, μία εναλλακτική από τη συλλογή του μουσείου που ήταν διαθέσιμη: μία πλήρως λειτουργική τουαλέτα από ατόφιο χρυσάφι 18 καρατίων, έργο του γνωστού φαρσέρ του καλλιτεχνικού κόσμου, Maurizio Cattelan, με τον τίτλο America. Οι κριτικοί τέχνης το χαρακτήρισαν μια πολύ στοχευμένη σάτιρα για τις σπατάλες στη χώρα.

Το διαδραστικό έργο τέχνης είχε εκτεθεί επί ένα χρόνο σε μια τουαλέτα για το κοινό του Μουσείου Guggenheim, προσκαλώντας τους επισκέπτες να το χρησιμοποιήσουν. Η έκθεση έχει πλέον τελειώσει, οπότε η Spector ενημέρωσε ότι το έργο είναι διαθέσιμο, «σε περίπτωση που ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία θα ενδιαφέρονταν να το εγκαταστήσουν στο Λευκό Οίκο». Η επιμελήτρια έγραφε επίσης στο email που αποκάλυψε η Washington Post, ότι ο καλλιτέχνης «θα ήθελε να το προσφέρει στο Λευκό Οίκο ως δάνειο μακράς διαρκείας» και συνέχισε λέγοντας ότι το έργο είναι «τρομερά πολύτιμο και κάπως εύθραυστο, αλλά θα σας προσφέρουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και φροντίδα του».

Παρόλο που ο Cattelan δεν έχει αποκαλύψει πόσο στοίχισε η δημιουργία του έργου America, το κόστος κατασκευής του εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Εάν αναλογιστούμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ φημίζεται για την εγκατάσταση χρυσών λεπτομερειών στα διαμερίσματά του, ακόμη και στο αεροπλάνο του, μάλλον θα εκτιμήσει μια χρυσή τουαλέτα-έργο τέχνης. Βέβαια, από την άλλη, είναι γνωστός μικροφοβιακός, οπότε δεν ξέρουμε αν θα δεχόταν να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα που είχαν χρησιμοποιήσει τόσοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του αν είναι 18 καρατίων.

Όπως είχε γράψει η Spector στο blog του Guggenheim το καλοκαίρι, «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στη σειρά τους για μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την τέχνη και τη φύση», ενώ κάθε 15 λεπτά μια καθαρίστρια ερχόταν και καθάριζε το χρυσό με ειδικά επιλεγμένα μαντιλάκια. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Cattelan δεν έδωσε κάποια ερμηνεία για το έργο του, το οποίο είχε συλλάβει πριν την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία. Είναι γνωστός, άλλωστε, για τα σατιρικά και προκλητικά δημιουργήματά του, όπως ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β' να κείτεται στο έδαφος χτυπημένος από μετεωρίτη ή τον ενήλικο Αδόλφο Χίτλερ σε μέγεθος παιδιού να γονατίζει (έργα που πωλήθηκαν για εκατομμύρια δολαρίων).

«Ό,τι και να φας, είτε ένα γεύμα αξίας 200 δολαρίων είτε ένα χοτ ντογκ αξίας 2 δολαρίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο στην τουαλέτα», είχε αρκεστεί να πει τότε. Όταν είχε πει την ιδέα του να εγκαταστήσει μια χρυσή τουαλέτα στο Guggenheim, ήδη από τα μέσα του 2015, η Spector είχε ενθουσιαστεί και κατάφερε να πάρει άδεια από το διευθυντή του μουσείου, Richard Armstrong. Ούτως ή άλλως, δεν έχει κρύψει τα πολιτικά φρονήματά της στα social media.
Πηγή: Τα Νέα της Τέχνης:
Σύνδεσμος ανάρτησης: The Washington Post: 26/01/2018

 

Συνημμένα

  • van Gogh.jpg
    van Gogh.jpg
    298,6 KB · Εμφανίσεις: 37

Sapakias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2016
Μηνύματα
2.837
Like
1.280
Πόντοι
216
Ήταν νύχτα και το μουσείο ήταν κλειστό ούτως ή άλλως. Αφύλακτο μουσείο με τέτοια έργα δεν παίζει. Χωρίς φύλακες δηλαδή και μόνο συναγερμό. κάτι άλλο έχει συμβεί.
Με τον περιορισμό  γενικότερα της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιες χώρους αυξάνονται αφού οι διάφοροι απατεώνες, αρχαιοκάπηλοι κτλ κυκλοφορούν ανενόχλητοι.
Ας τον χρεωθεί τώρα τον πίνακα και τις πουστιές ο διευθυντής.
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
30.077
Κριτικές
1
Like
33.072
Πόντοι
6.256

εντυπωσιακο,
μπραβο στη λαμπρακη πλακα, κυριως γιατι προσπαθησε και καταφερε να παρει πολλες χορηγιες
 

Zeus69

Μέλος
Εγγρ.
24 Αυγ 2017
Μηνύματα
126
Like
111
Πόντοι
1
Ο Βρυζάκης απλά καταπληκτικός! Όταν ανοίξει για το κοινό θα πάω.
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
30.077
Κριτικές
1
Like
33.072
Πόντοι
6.256
Ο Βρυζάκης απλά καταπληκτικός! Όταν ανοίξει για το κοινό θα πάω.

ακριβως, καταπληκτικος.
βεβαια στην πινακοθηκη που εχω παει πολλες φορες, γουσταρω περισσοτερο ντε λακρουα
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
30.077
Κριτικές
1
Like
33.072
Πόντοι
6.256

200 χρόνια από τον αφορισμό της Επανάστασης: Η Μαύρη Βίβλος του 1821​

σαν σημερα 23/03/1821

κι αυτη μια πραγματικοτητα, η βολεμενη εκκλησια αφορισε την επανασταση για να μη χασει προνομια και λεφτα
 

godfather

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Μηνύματα
275
Κριτικές
8
Like
796
Πόντοι
301
Μπραβο στον συναγωνιστη που ανοιξε τη σελιδα.
 

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Μηνύματα
39.764
Like
20.653
Πόντοι
5.006

ακριβως, καταπληκτικος.
βεβαια στην πινακοθηκη που εχω παει πολλες φορες, γουσταρω περισσοτερο ντε λακρουα
ο πινακας αυτος ηταν παντοτε στο μεγαρο μαξιμου, μεχρι που σκουπιδι ο γαπ τον αλλαξε και εβαλε αυτο το εκτρωμα :
67039_2000_2000.jpg



στη συνεχεια ο σαμαρας επανεφερε τον πινακα του βρυζακη, και το αλλο σκουπιδι ο τσιπρας τον ξανααλαξε και εβαλε αυτη την μαλακια λες και ειναι στο σαλονι του :
21090164_15066878-II.jpg
 

Νίπλης

Ανώτατος
Εγγρ.
4 Απρ 2013
Μηνύματα
67.724
Like
67.904
Πόντοι
12.756
Τακη εχουμε και ενα κρυφομουνακι που κανει λαικ και δεν γραφει...
τον ειδες φανταζομαι
 

athinaios44

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Μαΐ 2018
Μηνύματα
48.821
Like
44.873
Πόντοι
6.256
Ραο εχω τεραστια αναγκη για το νημα με τα ξυλογλυπτα...μπορεις να το φερεις στην επιφανεια να μελετηθει ξανα;
 

Vienezos1_

Μέλος
Εγγρ.
16 Φεβ 2022
Μηνύματα
310
Like
280
Πόντοι
21
έτσι για να ανεβάσουμε το επίπεδο των θεμάτων και να θυμηθούμε με τι άλλο θα ασχοληθούμε εδώ μεσα !!! :D:
:D:
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
30.077
Κριτικές
1
Like
33.072
Πόντοι
6.256
Rip
Για τη μεγαλη Κυρία της τεχνης που ανεστησε και ανεδειξε την πινακοθηκη .
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom