Μετά που έπεσε το ελικόπτερο, έγινε αλλάγή ηγεσίας στο ΑΣ, και είχαν τα μούτρα να κάνουν και τελετή με το να πάνε τον νέο ΑΣ με κωπήλατη λέμβο, και τα τρία παιδιά δεν τα είχαν ανασύρει ακόμα............ο δε Αρσένης λες και πέθαναν τρεις μύγες.....Αρσένης πολύ λίγος, θυμάμαι και τότε που γινόταν το όλο σκηνικό
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Ίμια 1996-2011
- Μέλος που άνοιξε το νήμα COMMANDER
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 4K
- Εμφανίσεις 170K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
kontolagnos
Ανώτερος
- Εγγρ.
- 2 Μαρ 2007
- Κριτικές
- 1
- Like
- 47.270
- Πόντοι
- 6.256
Οι τουρκοι δεν πυροβολησαν, ειπαν, αν το εκαναν θα καυχιοντουσαν.Δηλαδη το ελικόπτερο δέχθηκε πυρα και δεν το κατάλαβε κανεις απο τρια ατομα μεσα; Δεν άκουσε κανεις και ιδικα ο χειρίστης του σοναρ που κάθετε πισω απο τους πιλότους το ΤΑΠ-ΤΑΠ-ΤΑΠ απο τα βλήματα που διαπέρναγαν το ελικόπτερο ΟΚ!
Και αντε και του εριξαν και του εκαναν ζημια, πεταξε ακομα 1.5 μιλι και τοτε έπεσε;
Ο πιλοτος δεν προλαβε ουτε να καταλαβει τι εγινε. Σιγουρα θα νέκρωσαν ολα στο πιλοτηριο ξαφνικα .
Οι αμερικλανοι εχουν τα μεσα να νεκρωνουν οργανα .
Anemodoura
Ανώτατος
- Εγγρ.
- 19 Δεκ 2007
- Like
- 49.026
- Πόντοι
- 10.131
Είμαστε Έλληνες τυπε, μας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας.Ρε τύποι τι σας ακούγεται πιο πιθανό ?
Να έπεσαν πυρά στο ελικόπτερο και ο χειριστής να μην το ανέφερε στην μετέπειτα επικοινωνία (και ας προσθέσω το ότι δεν βρέθηκαν ίχνη πυρών στο κουφάρι που ανασύρθηκε), ή με έναν μαγικό τρόπο και με μια μυστηριώδη "ηλεκτρονική" τεχνολογία να το έριξαν κόντρα στην λογική και το κίνητρο μερικά μίλια μακριά από την βραχονησίδα, ή απλά στην επιστροφή να έτυχε μια ξαφνική μηχανική βλάβη που σε συνδυασμό με τον άσχημο καιρό και το χαμηλό ύψος πτήσης να μην πρόλαβε ο χειριστή να αντιδράσει και να το σώσει ?
Η λογική πάντως λέει το τελευταίο. Από εκεί και πέρα ο καθένας διαλέγει ότι έχει προαποφασίσει να πιστέψει
Στο χθεσινό ηχητικό του ΣΚΑΪ λέει το επιτελείο στο Ναυαρίνο μεταξύ αλλων.Πειτε μου τι βλέπει το ελικόπτερο θέλει ο πρωθυπουργός να μάθει.
Ο Σημίτης είχε δώσει εντολή στον Λυμπέρη και αυτός με τη σειρά του στον ναύαρχο του Ναυαρίνο που χθες είπε και πολλά ψέματα.Φθινει όπως είδα και η υγεία του μιλούσε με κοφτες προτάσεις του κοβόταν η αναπνοή.
Αναφέρει χθες λοιπόν ο ναύαρχος του Ναυαρίνο ότι το ελικόπτερο μπορούσες να πετάξει με βάση τις καιρικές συνθήκες.Ηταν εντός ορίων.
Στο βίντεο με τον Αποστολάκη που διάβασε λέει το πόρισμα λέει μεσα ότι οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.
Ακόμη και αν ισχύουν όλα αυτά δεν μάθαμε τι βλάβη ήταν αυτή που έριξε το ελικόπτερο.
Ο Αποστολάκης μίλησε ότι ο πιλότος κοιτούσε να πετάξει visual και δεν εμπιστεύτηκε τα όργανα.Γιατι λέει ο πιλότος στο Ναυαρίνο ανοίξτε τα φώτα σας να τα δω να έρθω προς τα εσάς.
Το ελικόπτερο εβλήθη βάσει και των παλιών δηλώσεων του Τούρκου κομάντο Αλί Τουρκσεν που λέει ότι έριξε προειδοποιητικές βολές που όμως κάποιες σίγουρα θα σημάδευαν και κάποιο τμήμα του ελικοπτέρου.
Οι Τούρκοι έδρασαν με τσαμπούκα κατέλαβαν ελληνική νησίδα και μέσα στην πορωση τους τους έχασαν την ψυχραιμία τους και έριξαν βολές.
Άλλωστε είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Τανσού Τσίλερ που είχαν βάλει φωτιά στον τουρκικό λαό για το γεγονός ότι ήταν δικός τους ο βράχος αυτός.
Βέβαια και Σημίτης και Τσιλερ νοιάζονταν μόνο για την καρέκλα τους.
Εντύπωση μου κάνει αφού στον θαλάσσιο χώρο ήταν τόσα πολλά πλοία δικά μας και πολλά μικρά επίσης γιατί δεν έμπαιναν περιμετρικά της βραχονησίδας δηλαδή μπροστά της εκεί που βλέπει προς Τουρκία ώστε να μην πλησιάσει κανείς ξένος.
Όταν κάτι είναι δικό σου ως εδαφική κυριαρχία γιατί να μην το περικυκλώσεις προστατεύοντας το;
Υπήρχε βέβαια η λογική της μη κλιμάκωσης αλλά τότε όλα ήταν στο κόκκινο.
Προειδοποιητικές βολές σημαίνει, ρίχνω με τρόπο που γίνεται αντιληπτός από τον αντίπαλο που θέλω να προειδοποιήσω και όχι σημαδεύω τον αντίπαλο σε ευθεία βολή. Και όχι ότι οι Τούρκοι προειδοποίησαν αλλά οι δικοί μας δεν κατάλαβαν καν ότι τους προειδοποιούσαν. Στα 20-30 μέτρα όλα αυτά. Δηλαδή όσο μία 6οροφη πολυκατοικία ή δύο νταλίκες στη σειρά. Και νύχτα με τις λάμψεις να γίνονται αντιληπτές από χιλιόμετρα.Το ελικόπτερο εβλήθη βάσει και των παλιών δηλώσεων του Τούρκου κομάντο Αλί Τουρκσεν που λέει ότι έριξε προειδοποιητικές βολές που όμως κάποιες σίγουρα θα σημάδευαν και κάποιο τμήμα του ελικοπτέρου.
Καταλαβαίνω ότι θέλεις να βρεις τρόπο να δικαιολογήσεις αυτό που έχεις αποφασίσει ότι έχει συμβεί, αλλά έτσι ευτελίζεις τη θυσία τριών ανθρώπων.
Γιατί κι εσύ κι εγώ κι ο καθένας μας, που δεν έχουμε παρά τη στοιχειώδη εκπαίδευση του απλού φαντάρου θα το είχαμε καταλάβει και αναφέρει. Πόσο μάλλον αυτοί.
Πολύ αγγελικά πλασμένο βλέπεις τον κόσμο φίλε μου.Προειδοποιητικές βολές σημαίνει, ρίχνω με τρόπο που γίνεται αντιληπτός από τον αντίπαλο που θέλω να προειδοποιήσω και όχι σημαδεύω τον αντίπαλο σε ευθεία βολή. Και όχι ότι οι Τούρκοι προειδοποίησαν αλλά οι δικοί μας δεν κατάλαβαν καν ότι τους προειδοποιούσαν. Στα 20-30 μέτρα όλα αυτά. Δηλαδή όσο μία 6οροφη πολυκατοικία ή δύο νταλίκες στη σειρά. Και νύχτα με τις λάμψεις να γίνονται αντιληπτές από χιλιόμετρα.
Καταλαβαίνω ότι θέλεις να βρεις τρόπο να δικαιολογήσεις αυτό που έχεις αποφασίσει ότι έχει συμβεί, αλλά έτσι ευτελίζεις τη θυσία τριών ανθρώπων.
Γιατί κι εσύ κι εγώ κι ο καθένας μας, που δεν έχουμε παρά τη στοιχειώδη εκπαίδευση του απλού φαντάρου θα το είχαμε καταλάβει και αναφέρει. Πόσο μάλλον αυτοί.
Την φράση...έγινε Τούρκος υποθέτω την ξέρεις.
Τον ηλιακή τον ιπτάμενο φαντάζομαι επίσης ξέρεις πόσο πουστίκα και μπαμπεσικα εκτός κανόνων στον αέρα τον έφαγαν.
Αν πιστεύεις ότι οι προειδοποιητικές βολές τους ήταν τοοοσο προειδοποιητικές πλανάσαι...
Αλλά άσε τι λέω εγώ...
Ίσως αν μιλούσες με τον γιο του αδικοχαμένου ή τον αδελφό του Βλαχάκου να σου εξηγούσαν περισσότερα...τουλάχιστον αυτοί ξέρουν κάτι παραπανω.Πιστευεις ότι και αυτοί θέλουν να τους ευτελίζουν;
Τίποτα δε βλέπω αγγελικά. Απλή λογική χρησιμοποιώ.Πολύ αγγελικά πλασμένο βλέπεις τον κόσμο φίλε μου.
Την φράση...έγινε Τούρκος υποθέτω την ξέρεις.
Τον ηλιακή τον ιπτάμενο φαντάζομαι επίσης ξέρεις πόσο πουστίκα και μπαμπεσικα εκτός κανόνων στον αέρα τον έφαγαν.
Αν πιστεύεις ότι οι προειδοποιητικές βολές τους ήταν τοοοσο προειδοποιητικές πλανάσαι...
Αλλά άσε τι λέω εγώ...
Ίσως αν μιλούσες με τον γιο του αδικοχαμένου ή τον αδελφό του Βλαχάκου να σου εξηγούσαν περισσότερα...τουλάχιστον αυτοί ξέρουν κάτι παραπανω.
Ο θάνατος του Ηλιάκη δεν έχει καμία σχέση. Του έδωσαν μία ανόητη εντολή, ο Τούρκος έκανε έναν εγκληματικό ελιγμό, έπεσε κι αυτός με τη μαλακία που έκανε.
Έχω ακούσει δεκάδες φορές αυτό το "αν μιλούσες με το γιο ή τον αδερφό". Τίποτα παραπάνω δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Τον καημό τους για το χαμό των δικών τους ανθρώπων κουβαλάνε. Οπότε δικαιούνται να πιστεύουν οτιδήποτε. Έχω βρεθεί σε συντριβή αεροσκαφών της ΠΑ. Το τι ακουγόταν όσο ψάχναμε και όσο συνεχιζόταν η διερεύνηση και το τι πραγματικά έγινε, η νύχτα με τη μέρα.
Εγώ δε θα πω τρεις ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους ηλίθιους, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται γύρω τους, όσο οι περισσότεροι ήταν αραχτοί στους καναπέδες τους κι έκαναν κριτική εκ του ασφαλούς.
Εσύ πες το, αν αυτό σε καλύπτει ως εκδοχή.
Και μόνο που είπες "Και νύχτα με τις λάμψεις να γίνονται αντιληπτές από χιλιόμετρα" φανταζεις στο μυαλό μου άσχετος και εκτός πραγματικότητας.Τίποτα δε βλέπω αγγελικά. Απλή λογική χρησιμοποιώ.
Ο θάνατος του Ηλιάκη δεν έχει καμία σχέση. Του έδωσαν μία ανόητη εντολή, ο Τούρκος έκανε έναν εγκληματικό ελιγμό, έπεσε κι αυτός με τη μαλακία που έκανε.
Έχω ακούσει δεκάδες φορές αυτό το "αν μιλούσες με το γιο ή τον αδερφό". Τίποτα παραπάνω δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Τον καημό τους για το χαμό των δικών τους ανθρώπων κουβαλάνε. Οπότε δικαιούνται να πιστεύουν οτιδήποτε. Έχω βρεθεί σε συντριβή αεροσκαφών της ΠΑ. Το τι ακουγόταν όσο ψάχναμε και όσο συνεχιζόταν η διερεύνηση και το τι πραγματικά έγινε, η νύχτα με τη μέρα.
Εγώ δε θα πω τρεις ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους ηλίθιους, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται γύρω τους, όσο οι περισσότεροι ήταν αραχτοί στους καναπέδες τους κι έκαναν κριτική εκ του ασφαλούς.
Εσύ πες το, αν αυτό σε καλύπτει ως εκδοχή.
Ναι, οκ. Άμα ο εντός πραγματικότητας είσαι εσύ με αυτά που γράφεις, κανένα πρόβλημα.Και μόνο που είπες "Και νύχτα με τις λάμψεις να γίνονται αντιληπτές από χιλιόμετρα" φανταζεις στο μυαλό μου άσχετος και εκτός πραγματικότητας.
Ιδέα δεν έχεις πως είναι η νυχτερινή πτήση με ελικόπτερο και τι βλέπεις μέσα από αυτό και πως φαίνονται τα φώτα και οι λάμψεις στο έδαφος. Φως από το πλοίο ζήτησε να ανάψουν ο πιλότος για να το δει, να πάει προς τα κει.
Πες εσύ τις θεωρίες σου ελεύθερα, μίας και από ότι βλέπω έχεις μιλήσει και με το γιο του αδικοχαμένου και τον αδερφό του Βλαχάκου.
Μου θυμίζεις έναν που μου έλεγε κάτι παρόμοια κι επέμενε ότι ο γιός του έλεγε ότι του παρέδωσαν τη φόρμα του πατέρα του γεμάτη τρύπες από σφαίρες.
Πετούσε ο πατέρας του με το κορμί του γαζωμένο από σφαίρες, αλλά ξέχασε να το αναφέρει στον ασύρματο και απλά πετούσε προς το πλοίο.
Πες εσύ τα δικά σου, εγώ ότι είχα να πω το είπα.
Αυτό το είπε ο ίδιος ο γιος του στο ντοκιμαντέρ που γύρισαν για τα Ίμια.Ναι, οκ. Άμα ο εντός πραγματικότητας είσαι εσύ με αυτά που γράφεις, κανένα πρόβλημα.
Ιδέα δεν έχεις πως είναι η νυχτερινή πτήση με ελικόπτερο και τι βλέπεις μέσα από αυτό και πως φαίνονται τα φώτα και οι λάμψεις στο έδαφος. Φως από το πλοίο ζήτησε να ανάψουν ο πιλότος για να το δει, να πάει προς τα κει.
Πες εσύ τις θεωρίες σου ελεύθερα, μίας και από ότι βλέπω έχεις μιλήσει και με το γιο του αδικοχαμένου και τον αδερφό του Βλαχάκου.
Μου θυμίζεις έναν που μου έλεγε κάτι παρόμοια κι επέμενε ότι ο γιός του έλεγε ότι του παρέδωσαν τη φόρμα του πατέρα του γεμάτη τρύπες από σφαίρες.
Πετούσε ο πατέρας του με το κορμί του γαζωμένο από σφαίρες, αλλά ξέχασε να το αναφέρει στον ασύρματο και απλά πετούσε προς το πλοίο.
Πες εσύ τα δικά σου, εγώ ότι είχα να πω το είπα.
Εγώ αυτό που λέω είναι ότι αρκεί ένα βλήμα αν πετύχει ένα κρίσιμο σημείο του ελικοπτέρου για να πέσει.
Τώρα ο από πάνω είδε λεει το ελικόπτερο που το έφεραν στη Σαλαμίνα που ήταν ένα μάτσο παλιοσίδερα και έβγαλε συμπέρασμα ότι ήταν άθικτο από σφαίρα.Οτι ναι.
Rand0m1
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 15 Αυγ 2019
- Κριτικές
- 1
- Like
- 7.794
- Πόντοι
- 2.356
Ακριβώς επειδή υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με νύχτα, οι πιλότοι εμπιστεύονται τα όργανα και όχι τα μάτια τους.Ιδέα δεν έχεις πως είναι η νυχτερινή πτήση με ελικόπτερο και τι βλέπεις μέσα από αυτό και πως φαίνονται τα φώτα και οι λάμψεις στο έδαφος. Φως από το πλοίο ζήτησε να ανάψουν ο πιλότος για να το δει, να πάει προς τα κει.
Αν ήταν έτσι, θα έπεφταν όλα. Φαντάσου τώρα νύχτα στον Ατλαντικό με καταιγίδα σε αεροπλανοφόρο που προσγειώνονται τα F-18 κλπ, οι πιλότοι να παρκάριζαν τα αεροπλάνα μόνο με αυτά που βλέπουν.
Μακάρι να ήταν έτσι.Ακριβώς επειδή υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με νύχτα, οι πιλότοι εμπιστεύονται τα όργανα και όχι τα μάτια τους.
Αν ήταν έτσι, θα έπεφταν όλα. Φαντάσου τώρα νύχτα στον Ατλαντικό με καταιγίδα σε αεροπλανοφόρο που προσγειώνονται τα F-18 κλπ, οι πιλότοι να παρκάριζαν τα αεροπλάνα μόνο με αυτά που βλέπουν.
2 F5 πετούσαν Σιθωνία, γαμώκαιρος, ομίχλη τρελή και λέει ο πρώτος στο δεύτερο ακολούθησέ με, ξέρω την περιοχή. Πετούσαν χαμηλά, καρφώθηκαν στον Ίταμο, 3 χαμένες ψυχές. Τους ψάχναμε για μέρες.
Μirage 2000-5 γύριζε από αναχαίτιση, κακή ορατότητα, λέει ο πρώτος στο δεύτερο ακολούθησέ με και φεύγει για τον αεροδιάδρομο. Ο δεύτερος λέει τα όργανα δείχνουν είμαστε χαμηλά, εγώ ανεβαίνω. Ο πρώτος καρφώθηκε στη θάλασσα έξω από τη Σκύρο. Ο δεύτερος γύρισε να το αναφέρει.
Mirage-2000EGM προσεγγίζει για προσγείωση στη Σκύρο. Κάνει λάθος γιατί δεν εμπιστεύεται τα όργανα και μπερδεύει τα φώτα από τα ψαροκάικα με εκείνα του αεροδιαδρόμου. Προσθαλασσώνεται και πνίγεται, γιατί δεν καταφέρνει να λύσει τους ιμάντες του καθίσματος.
Μακάρι να ήταν όλα τόσο ιδανικά. Δυστυχώς το vertigo είναι πολύ συχνό και είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης φύσης.
Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει όσο απογειώνεται κάποιος.
Και οδηγεί σε απώλειες ζωών και αεροσκαφών.
Και αν με ρωτάς και στην απώλεια του συγκεκριμένου ελικοπτέρου.
Rand0m1
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 15 Αυγ 2019
- Κριτικές
- 1
- Like
- 7.794
- Πόντοι
- 2.356
Τι να σου πω;; Πιλότο έχω ακούσει να το λέει αυτό. Ότι δηλ πάμε με τα όργανα και όχι με τα μάτια.Μακάρι να ήταν έτσι.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση να μην μπορείς να ξεχωρίσεις με το ραντάρ τι συμβαίνει, οπότε τότε αναγκαστικά κοιτάζεις γύρω γύρω για να δεις τι συμβαίνει (merge plot).
Anemodoura
Ανώτατος
- Εγγρ.
- 19 Δεκ 2007
- Like
- 49.026
- Πόντοι
- 10.131
Πολλα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν γινει γιατι οι πιλότοι δεν έδειξαν εμπιστοσύνη στα οργανα η ξέχασαν να τα ελέγξουν στην προσπάθεια να πετάξουν/προσγειώσουν το αεροσκάφος.
skatastamoutratous
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 3 Ιουλ 2019
- Like
- 2.379
- Πόντοι
- 456
Σε όλη την εκπαίδευση γίνεται προσπάθεια να αφομοιώσουν οι πιλότοι να εμπιστεύονται τα όργανα και όχι τα μάτια τους και τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.
Αν και γενικά το καταφέρνουν, δυστυχώς κάποιες φορές (και κυρίως σε φάσεις πανικού) επειδή αυτό είναι κόντρα στην ανθρώπινη φύση οι πιλότοι υποσυνείδητα και αυτόματα ξαναγυρνούν στις "default ρυθμίσεις"… Και κάποιες φορές αυτό έχει τραγικά αποτελέσματα
Αν και γενικά το καταφέρνουν, δυστυχώς κάποιες φορές (και κυρίως σε φάσεις πανικού) επειδή αυτό είναι κόντρα στην ανθρώπινη φύση οι πιλότοι υποσυνείδητα και αυτόματα ξαναγυρνούν στις "default ρυθμίσεις"… Και κάποιες φορές αυτό έχει τραγικά αποτελέσματα
Τελευταία τροποποίηση:
Anemodoura
Ανώτατος
- Εγγρ.
- 19 Δεκ 2007
- Like
- 49.026
- Πόντοι
- 10.131
Ίμια: 30 Χρόνια Μετά
Τριάντα χρόνια μετά την Κρίση των Ιμίων, ο Αλέξης Παπαχελάς ανοίγει τον φάκελο του στρατιωτικού και διπλωματικού θρίλερ που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης. Μέσα από σειρά συνεντεύξεων με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στις δύο όχθες του Αιγαίου, σκιαγραφεί το κλίμα...
Εδω το link για το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ.
Να σου πω μία ακριβώς ίδια περίπτωση.Τι να σου πω;; Πιλότο έχω ακούσει να το λέει αυτό. Ότι δηλ πάμε με τα όργανα και όχι με τα μάτια.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση να μην μπορείς να ξεχωρίσεις με το ραντάρ τι συμβαίνει, οπότε τότε αναγκαστικά κοιτάζεις γύρω γύρω για να δεις τι συμβαίνει (merge plot).
Ελικόπτερο του ΠΝ. ΑΒ-212 κι αυτό. Καμία δεκαετία περίπου πριν. Σηκώθηκε από τη Φρεγάτα, πετούσε νύχτα πάνω από την Κίναρο.
Κακές καιρικές συνθήκες, μειωμένη ορατότητα, καρφώθηκε σε ύψωμα γιατί πετούσε χαμηλά.
Vertigo του πληρώματος το επίσημο πόρισμα.
3 χαμένες ψυχές κι εδώ.
Θεωρητικά πρέπει να ακολουθούν τα όργανα.
Έλα όμως που δεν το κάνουν πάντα.
Aκόμα και σε TFR πτήση. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι κάτι μπορούν να ελέγξουν.
Που αν γίνει λάθος δεν προφταινουν ούτε τα μάτια να ανοιγοκλείσουν.