Είσαι σωστός στα περισσότερα.Να πω και 'γώ την παπαριά μου σε όλα όσα ακούγονται, κάποιοι έχουν σχέση με τον τουρισμό κ κάποιοι όχι..
1. Ξέρει κανείς από όσους τσαμπουνάνε δεξιά κ αριστερά ότι τους κατέβει, ποιος είναι ο βασικός μισθός, βάση συλλογικής σύμβασης εργασίας ? Μιλάμε για 8ωρο, 5μερη εργασία.
2. Όταν ένα δωμάτιο για το προσωπικό κοστίζει από 3.000 μέχρι 5.000 την σαιζόν, σε νησί, το κόστος αυτό δεν το επωμίζεται κάποιος ? (σίγουρα όχι ο εργαζόμενος). Με δεδομένο ότι σε ένα δωμάτιο θα μείνουν το πολύ 2 άτομα, ας υπολογίσουμε το κόστος ανά άτομο (υπολογίστε 4 μήνες σεζόν το πολύ, μόνο Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος κ Σαντορίνη έχουν 6μηνη σαιζόν κ εκεί τα σπίτια κοστίζουν περισσότερο.
3. Κανείς από τους επαγγελματίες δεν μπορεί να έχει ανασφάλιστο προσωπικό, πλης συγκεκριμένων εξαιρέσεων (κάποιοι τα θέλουν μαύρα γιατί έχουν κ αλλά εισοδήματα). Οι έλεγχοι είναι αυστηροί κ καλά κάνουν (έχω βιώσει απίστευτα σκηνικά σε ελέγχους του ΙΚΑ σε εστιατόρια σε νησιά, που μπούκαραν στην ώρα αιχμής, σε κουζίνες, αποθήκες κλπ)...
4. Κάνεις δεν κάνει λόγο για τα επιδόματα: ανηψιά μου (φοιτήτρια) πέρυσι με 3 μήνες δουλειά σε υποδοχή, κατάφερε κ πήρε επιδόματα άδειας κ Χριστουγέννων (ένα μισθό ακόμη) και ανεργία για 3 μήνες (με 105 ένσημα αντί 80-85 που έπρεπε να πάρει κανονικά.. μισθός 1200 για 7/7. Αν υπολογίσει κανείς επιδόματα + ανεργία συνολικά με 3μιση (στην ουσία 13 εβδομάδες δουλειά) πήρε συνολικά περισσότερα από 5.0000 ευρώ καθαρά. Ύπνο, φαγητά δεν πλήρωνε μια... Μόνο αν έβγαινε έξω σε μπαρ, ξόδευε χρήμα.
Προς θεού δεν λέω ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι στις ίδιες συνθήκες. Έχω σκηνικά υπόψην μου σε ISOBOX, με 4 άτομα μέσα κλπ.
Αλλά γνωρίζω και περιπτώσεις που πολλοί θέλανε να φέρουνε τσάμπα διακοπές ξαδέρφες, μανάδες, φίλους κολλητούς, στο τσάμπα και όταν δεν γίνονταν αυτό, τότε στράβωναν με τους ιδιοκτήτες..
Επίσης έχω υπόψην μου νεαρούς (από φοιτητές μέχρι 30 ετών) που έχουν εποχιακή δουλειά σε ταβέρνες, με δουλειά 7/7 που παρακαλάνε να πάνε γιατί "τσιμπάνε" το λιγότερο 60 μέχρι 80 ευρώ tips την ημέρα για 5+ μήνες. Ούτε ρολόοι κοιτάνε, ούτε τίποτα .. Μόνο να τους κολανε ένσημα.. Και στο τέλος της
σεζόν να έχουν πάρει πακέτο (μισθοί, tips, ανεργία, επιδόματα) κάνα 20.000. Δεν λέω, ξεκωλομα στην δουλειά αλλά δείτε ποσά χρήματα πέρνει ένας απλός υπάλληλος σε μια τράπεζα που έχει βγάλει και υποτίθεται ένα Πανεπιστήμιο, ή ένας υπάλληλος σε μια εταιρία courier που ειναι χειμωνα καλοκαίρι όλη μερα στους δρομους κ την κίνηση και αγοράζει και τον καφέ του κ το φαγητό του μέσα στην ημέρα..
Εν κατακλείδι: μην τα θέλουμε όλα δικά μας.. Σίγουρα υπάρχουν σε όλες τις δουλειές οι κακοί κ οι καλοί επαγγελματίες. Το καλό κ το κακό προσωπικό. Απλά έχω την αίσθηση ότι η σημερινή γενιά των 20-25ρηδων, δεν αντέχει στην πίεση και το στρες για αυτό κ προτιμούν να μείνουνε στην απέξω.
Θεωρώ ότι η ελεύθερη αγορά διορθώνει από μόνη της τα πράγματα..
Υ.Σ.: Και κάτι τελευταίο .. "ακούγεται" ότι 55-60 καταλύματα στην Χαλκιδική δεν άνοιξαν φέτος λόγω έλλειψης προσωπικού.. Food for thought..
Ο βασικός σερβιτόρου στα ξενοδοχεία είναι περίπου 900 (μεικτά). Όταν κάποιος ζητάει 1200€ καθαρά, δηλαδή περίπου 2000€ μεικτά, πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει.
Μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται συνήθως για ανειδικευτους εργαζόμενους, χωρίς πτυχίο. Πόσο θα έπρεπε να πληρώνεται κάποιος απόφοιτος πανεπιστημίου. Επίσης όποιος έχει δουλέψει 4-5 σαιζόν και δεν έχει στεριωσει κάπου και δεν έχει βρει τον ιδανικό εργοδοτη, πρέπει να ψαχτει.
Αυτό που ισχύει τις περισσότερες φορές στη σαιζόν είναι 6 στα 7 (νόμιμα). Πάντα υπάρχουν και οι κακοί επαγγελματίες, όπως και οι κακοί εργαζόμενοι. Οι καλοί εργαζόμενοι πληρώνονται πλουσιοπάροχα στη σαιζόν και παίρνουν πολλά tips. Αυτά όμως δεν είναι αυτονόητα, όσο πιο καλός εισαι, τόσο πιο πολλά θα πάρεις.
Έλλειψη προσωπικού δεν υπάρχει μόνο στη σαιζόν, αλλά και στην Αθήνα, όπου ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, 5 στα 7, 8ωρο. Άρα δεν φταίνε οι συνθήκες εργασίας... Το ότι υπάρχει τόσο έντονο το φαινόμενο στα τουριστικά μέρη, είναι ότι ψάχνουν αυτή την περίοδο μαζικά κόσμο. Αν φταίνε τα επιδόματα, η νοοτροπία των νέων ή ο Μητσοτάκης, δεν θα το αναλύσω τώρα.
Λόγω της μεγαλης ζητησης, πληρώνουν στη σαιζον πολλές φορές υπερογκα σε εργαζόμενους που δεν το αξίζουν και είναι υποχρεωμένοι να τους ανεχθούν. Τους καλούς τους καλοπληρωνοξν και τους κλείνουν αμέσως για την επόμενη σαιζόν.
Στην Ευρώπη υπάρχουν καλές ευκαιρίες εργασίας, αλλά και εκεί διαπρέπουν οι καλοί. Ο,τι δωσεις, θα πάρεις. Πεδίον δόξης λαμπρό. Ούτε εκεί χαρίζονται ή πηγαίνεις για πληρωμένες διακοπές στις αυστριακές Άλπεις. Το εξωτερικό είναι πολύ καλή εμπειρία, αλλά όχι για ολους