Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις συνθήκες της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο του Βόλου ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Σε επιστολή του προς τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο καταδικασμένος για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, κάνει λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό» καθώς νοσηλεύεται «στην αποθήκη του 2ου υπογείου του κτιρίου του νοσοκομείου, δίπλα από το νεκροτομείο».
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που βρίσκεται στην 8η ημέρα απεργίας πείνας, ζητά «να μεταφερθεί άμεσα σε κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου» αλλιώς να επιστρέψει στις φυλακές Κασσαβέτειας».
Σημειώνεται ότι σήμερα συζητείται ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου η νέα αίτηση του Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Προς τον Διευθυντή
Δέχτηκα να μεταφερθώ στο νοσοκομείο σας, μετά από πιέσεις, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλο νοσηλευτικό περιβάλλον (υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού), δεδομένου ότι είμαι από 2/5 σε απεργία πείνας.
Οι συνθήκες διαμονής μου εδώ, στην αποθήκη του 2ου υπογείου του κτιρίου του νοσοκομείου, δίπλα από το νεκροτομείο , συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό .
Γι΄αυτό
Ζητώ να μεταφερθώ άμεσα σε κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου , ώστε να υπάρχει παρουσία νοσηλευτών υποβοήθησης στην κάλυψη των στοιχειωδών ατομικών αναγκών.
ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΗΛΩΝΩ
Ότι δεν θέλω να παραμείνω άλλο στο νοσοκομείο σας και δηλώνω και υπογράφω με κάθε ευθύνη μου ότι θέλω να επιστρέψω άμεσα στην ΕΑΚΝ Κασσαβέτειας, στο χώρο κράτησης μου και όπου θα συνεχίσω την απεργία πείνας.
ΚΑΙ
Μέχρι τότε δεν θα δεχθώ καμία επίσκεψη και παρακολούθηση από οποιονδήποτε γιατρό ή νοσηλευτή του νοσοκομείου σας , που θεωρώ εκ των προτέρων προσχηματική και προσβλητική και Δηλώνω ότι κάθε τέτοια προσπάθεια συνιστά βίαιη και αναγκαστική νοσηλεία η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη θέληση μου, στην οποία δεν συναινώ.
Η παρούσα δήλωση δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που κάνει ευσυνείδητα μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες τη δουλειά του.
9/5/2019
Δημήτρης Κουφοντίνας
2ο Υπόγειο»
Υπόμνημα για τη χορήγηση της 7ης άδειας
Στο Δικαστικό Συμβούλιο του Πρωτοδικείου Βόλου συζητήθηκε σήμερα το θέμα της μη χορήγησης της 7ης άδειας στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα και μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται η έκδοση του σχετικού βουλεύματος, που θα κρίνει εάν θα του χορηγηθεί ή όχι η άδεια.
Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, κατάθεσε σήμερα στο δικαστήριο πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αρχικά επισημαίνει ότι και στις 6 άδειες που έχει λάβει μέχρι σήμερα, έχει κάνει ορθή χρήση αυτών. Παράλληλα, αναφέρει ότι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου «τρεις φορές, τρεις διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας.
Ακόμη, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, «τηρηθήκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και καμία αντίθετη άποψη δεν διατυπώθηκε από την πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε».
Σε άλλο σημείο του υπομνήματος αναφέρεται:
«Ο μειοψηφήσας εισαγγελικός λειτουργός είχε συναινέσει σε προηγούμενο στάδιο σε αντίστοιχο αίτημά του, ο οποίος έλαβε ως εξ αυτού την αιτηθείσα άδεια και καμία αμφισβήτηση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει για την κατά τους όρους που τέθηκαν χρήση της άδειας εκείνης (και κάθε άλλης προηγούμενης άλλωστε)» και συνεχίζει: «Ο νόμος δεν εξαρτά παντάπασι τη χορήγηση της άδειας από το είδος των ποινικών κατηγοριών για τις οποίες καταδικάστηκε ο κρατούμενος, ενώ η βαρύτητα της υπόθεσης λαμβάνεται υπόψη στο νόμο με την διάταξη που ορίζει τα ελάχιστα όρια πραγματικής έκτισης ποινής για την θεμελίωση του δικαιώματος στην άδεια».
Ο κρατούμενος, αναφέρεται ακόμη στο υπόμνημα «έχει το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές, ιστορικές και ιδεολογικές του απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, όπως τις έχει εκφράσει και κατά τα Συμβούλια, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη καλλίτερη και δικαιότερη κοινωνία, αλλά η πορεία προς αυτήν είναι θέμα της ιστορίας και αυτό δεν έχει στοιχεία αντικοινωνικότητας» συνεχίζει:
«Η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της εξωτερίκευσης όσο και ως προς το δικαίωμα της μη εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια».