ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΩ:
Πολιτική | 11.09.2009
Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση;
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η οργάνωση Pro Asyl για την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει την επαναπροώθηση Ιρακινού πρόσφυγα στην Ελλάδα
Η Pro Asyl φαίνεται να δικαιώνεται. Η οργάνωση που αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγουν είχε ζητήσει ήδη πέρσι να διακοπεί η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών κράτησής τους στη χώρα μας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ήρθε τώρα να τους επιβεβαιώσει και αποφάσισε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων αναστέλλοντας την επαναπροώθηση Ιρακινού πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα.
Ο 22χρονος Ιρακινός υπέβαλε στην Ελλάδα αίτηση για πολιτικό άσυλο και μετά την απόρριψη της αίτησής του διέφυγε στη Γερμανία, όπου επίσης υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Βάσει της απόφασης οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο βάρος των προσφύγων και η πρακτική που ακολουθείται έναντι των αιτούντων ασύλου δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.
Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Pro Asyl για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων, Μπερντ Μέζοβιτς:Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Η πολιτική που ακολουθείται δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους"
«Σε περίπτωση επαναπροώθησής του θα υποστεί μια απώλεια δικαιωμάτων που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί. Πιθανόν να γινόταν άστεγος, να χανόταν η επαφή μαζί του και να μην είχε τη δυνατότητα έννομης προστασίας. Γι΄ αυτό και η επιβολή των ασφαλιστικών μέτρων».
Διασφαλίζεται μίνιμουμ έννομης προστασίας;
Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Pro Asyl είναι το εξής: «Έχουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα ένα μίνιμουμ έννομης προστασίας; Τηρούνται τα ελάχιστα στάνταρ στο σύστημα παροχής ασύλου που να διασφαλίζουν ότι οι αιτήσεις τους εξετάζονται έτσι ώστε να έχουν πραγματικές πιθανότητες να λάβουν άσυλο; Τα γεγονότα αλλά και οι ελληνικές στατιστικές δείχνουν ότι τα δικαίωματα αυτά δεν διασφαλίζονται».
Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήρθε να προστεθεί στις καταγγελίες της Pro Asyl και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και στη δημόσια κριτική που ασκείται εναντίον της Ελλάδας για την πολιτική της έναντι των προσφύγων, συνιστούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μέζοβιτς.
Δεν γίνονται τα αυτονόητα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Ελλάδα μια "ασφαλής τρίτη χώρα";«Πρόσφατο, αλλά με αφορμή ένα άλλο ζήτημα», λέει ο ειδικός, «μια ελληνική εφημερίδα χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση μια ‘κυβέρνηση καρικατούρα’. Προφανώς και σε άλλα ζητήματα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει εκείνα τα οποία θα περίμενε κανείς από αυτή ως πολιτική και εκτελεστική εξουσία. Δεν πρόκειται για ανυπέρβλητα εμπόδια. Ωστόσο θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι στα νότια σύνορα της Ευρώπης και κυρίως στην Ελλάδα υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες - μέλη δεν είναι διατεθειμένες να μοιραστούν αυτή την ευθύνη με την Ελλάδα. Όλα αυτά όμως δεν δικαιολογούν τις συνθήκες που έχουν καταγράψει συχνά οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα, το γεγονός ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο είναι άστεγοι και μένουν στους δρόμους, ότι υπάρχουν ελάχιστοι χώροι διαμονής, ότι μέρος ανηλίκων αναγκάζεται να ζητιανέψει και ότι εντέλει ο αριθμός των αιτήσεων που γίνεται δεκτός τείνει προς το μηδέν».
Τεράστιες ελλείψεις στην Ελλάδα
Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί, λέει ο κ. Μέζοβιτς, όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου:
«Οι βιομηχανικές και γενικότερα οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στη δημιουργία ενός συστήματος ασύλου που να ανταποκρίνεται στο όνομά του. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δικαιλογηθεί μόνον σε πολύ μικρό βαθμό καθώς το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία και παλαιότερα και η Ισπανία. Ωστόσο μόνον η Ελλάδα παρουσιάζει ελλείψεις σε τόσο μεγάλο βαθμό».
Αμφισβητείται η αρχή της ασφαλούς τρίτης χώρας
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Pro Asyl την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και επί της ουσίας, εάν δηλαδή θα ισχύει χωρίς καμία εξαίρεση η πρακτική της επαναπροώθησης πολιτικών προσφύγων όπως ορίζει η αρχή της λεγόμενης "ασφαλούς τρίτης χώρας" στη βάση του «Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ". «Η γερμανική κυβέρνηση», λέει ο κ. Μέζοβιτς, « θεωρεί φυσικά αυτονόητο ότι μια άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα που διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να μπει τέλος σε αυτή την τυφλή τακτική».
Συνέντευξη, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: