Ο διαβήτης δεν έχει να κάνει με κληρονομικότητα.Είναι κατά 99% θέμα διατροφής και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε καθόλου καλή διατροφή ή ακόμα χειρότερα , κάποιοι νομίζουν οτι κάνουν καλή διατροφή και κάνουν ζημιά στον οργανισμό τους.
Έχω φτάσει πλέον τα 50 και σε λίγους μήνες τα κλείνω κιόλας.Είμαι 1,70 και μονίμως η βελόνα της ζυγαριάς δεν έχει ξεκολήσει πάνω από τα 64 κιλά.Είμαι από τους λίγους τυχερούς που κάνω προσπάθεια μπας και πάρω κανένα κιλό.Κάνω βάρη από 20 χρονών, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έχω ρίξει στροφές λόγω ηλικίας.Φαινομενικά θα έλεγε κάποιος διαβάζοντας τα παραπάνω οτι είμαι μια χαρά , τι μπούρδες ήρθες και μας τσαμπουνάς και τα σχετικά.Προσέξτε όμως κάτι....Το γεγονός οτι δεν παίρνω εύκολα κιλά , είναι και κατάρα ταυτόχρονα.Ναι , τρώω οτι γουστάρω και δεν ποιάνω λίπος.Μπορεί να έχω κοιλιακούς κοτλέ αλλά δυστυχώς η ζημιά μέσα γίνεται όταν τρώς πράγματα που δεν πρέπει (πολλούς υδατάνθρακες και γλυκά).Ευτυχώς δεν έχω διαβήτη αλλά άρχισα πλέον τα τελευταία 3 χρόνια να προσέχω πολύ περισσότερο τις διατροφικές μου επιλογές.Εμένα το μεγάλο μου μείον είναι οτι είμαι λιχούδης.Θέλω και την τυροπιτά μου , θέλω και το γλυκάκι μου , (ευτυχώς αλκοόλ δεν πίνω ούτε καπνίζω).Τα ψωμιά τα γονάτιζα ειδικά όταν ήταν ζεστά....
Ώσπου πριν 2-3 χρόνια άρχισαν τα προβλήματα στο στομάχι.Κάποιες τροφές άρχισαν να είναι βαρειές και να με ενοχλούν.Πήγα σε γαστρεντερολόγο , έκανα και υπέρηχο ανω-κάτω κοιλίας , και μου είπε ο γιατρός οτι έχω λίγο λίπος στο συκώτι ,και μείναμε στο να περιορίσω τα τηγανητά κυρίως και οτι τροφή διαπιστώσω οτι με ενοχλεί.
Παράλληλα άρχισα να διαβάζω βιβλία κυρίως ξενόγλωσσα περί διατροφής , μικροβιώματος εντέρου και τα σχετικά , όπου μέσα σε αυτά διαπίστωσα οτι δυστυχώς η πηγή του κακού είναι κατά κύριο λόγο οι πολλού υδατάνθρακες οι οποίοι δημιουργούν στο σώμα φλεγμονές.Να τους κόψουμε δεν μπορούμε αλλά μπορούμε να τους περιορίσουμε.Υπάρχουν και ορισμένα τρικ με τα οποία μπορείς να φάς υδατάνθρακες χωρίς να πάει η γλυκόζη στο θεό μετά το γεύμα.Πχ ποτέ μα ποτέ δεν τρώς είτε γλυκό είτε υδατάνθρακα με κενό στομάχι.Η σωστή σειρά με την οποία θα πρέπει να βάζουμε τροφή στο στομάχι μας είναι : Πρώτα πρωτεϊνη-λίπος , μετά φυτικές ίνες (κυρίως πράσινα λαχανικά) και τελευταίους τους υδατάνθρακες.Ο λόγος είναι οτι η πρωτεϊνη ,το λίπος και οι φυτικές ίνες , δημιουργούν ένα στρώμα προστασίας στο στομάχι μας το οποίο επιβραδύνει την αποδέσμευση της γλυκόζης στο αίμα από τους υδατάνθρακες.Έτσι δεν έχουμε τα λεγόμενα spikes στο αίμα.
Υπάρχουν κάποιες συσκευές στο εμπόριο οι οποίες σου μετράνε συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.Βάζεις ένα αυτοκόλλητο στο μπράτσο ή στην κοιλιά και παίρνει συνεχώς μετρήσεις τις οποίες μπορείς να δεις στο κινητό σου.Αυτή τη συσκευή μπορεί να την πάρει κάποιος να τη φοράει για ένα μήνα και να καταγράφει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα ανάλογα με το τι τρώει κάθε φορά.Έτσι , μπορείς να καταλάβεις ποια τροφή δεν είναι καλή για τον οργανισμό σου και να την αποφεύγεις όσο μπορείς.Γενικότερα προσπαθούμε η γλυκόζη στο αίμα μας να μην έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Κάποιο άλλο τιπ που έχω διαβάσει στο βιβλίο The Glucose Goddess Method , είναι για το ψωμί.Εαν το καταψύξεις και μετά το ζεστάνεις ή το φρυγανίσεις , μειώνεις κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το spike της γλυκόζης στο αίμα όταν το φάς.
Εγώ έχω 2 χρόνια τώρα που αγοράζω ψωμί από το φούρνο, το κόβω φέτες και το βάζω στον καταψύκτη.Όταν θέλω να το φάω στο μεσημεριανό μου , βγάζω 2 φέτες τις φρυγανίζω και τις τρώω.
Επίσης , στο βιβλίο λέει οτι μετά το φαγητό (μέσα σε διάστημα 30 λεπτών), εαν πας για ένα ελαφρύ περπάτημα , βοηθάει στο να μειώσει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.Γενικότερα η γυμναστική βοηθάει στο να ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα.
Ένα επίσης πολύ καλό τιπ , είναι (ειδικά για τους υπέρβαρους) η διαλειματική νηστεία.Δηλαδή να αφήνεις το σώμα σου χωρίς φαγητό για αρκετές ώρες (πάνω από 12- ιδανικά γύρω στις 16+).Αυτό βοηθάει στο συκώτι να ξεκουραστεί.Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για το συκώτι του είναι να τρώει κάθε λίγο και λιγάκι.Αυτά που έλεγαν παλιά να τρώς μικρά και πολλά γεύματα είναι η μεγαλύτερη μαλακία που θα μπορούσε να σε συμβουλέψει κάποιος.Γαμάς το συκώτι σου που λειτουργεί χωρίς σταματημό.Είναι σαν να έχεις το αμάξι σου συνέχεια σε υψηλές στροφές όλη την ώρα και να μην το αφήνεις καθόλου να ξεκουραστεί.Το συκώτι είναι που αυτοκαθαρίζει τον οργανισμό μας από όλα τα βλαβερά που έχουμε φάει.Από τις 12ώρες νηστείας και πάνω ο οργανισμός μπαίνει σε αυτή την κατάσταση αυτοφαγίας.
Προσωπικά έχω καθιερώσει μια φορά την εβδομάδα και κάνω νηστεία.Τρώω τελευταίο γεύμα κατά τις 4-5 το απόγευμα και μετά ξανατρώω την επόμενη μέρα κατά τις 10 το πρωί ή και λίγο πιο μετά.Όσο το αντέχω.Και η νηστεία που κάνουμε πριν το Πάσχα αυτό το βαθύτερο νόημα έχει.Καθαρισμός σώματος κυρίως (και μετά ψυχής).
Το παραπάνω βιβλίο παρεπιπτόντως έχει βγει και στα Ελληνικά για όποιον ενδιαφέρετε.Το έχει το
eshop.Σας έβαλα και το λινκ.