Νέα

Πτώση του ποσοστού ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ στην Ελλάδα από την κρίση και μετέπειτα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα tellystalone6969
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 464
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
Δεν ξέρω αν το έβαλε άλλος πριν αλλά ειλικρινά γελάει ο κόσμος με το "γαμάτο" μέτρο της επιδότησης ενοικίου. Των 255 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, είναι αποκαλυπτικά. Έτσι, σε μια περίοδο, όπου τα ενοίκια καλπάζουν ακόμα και σε διόλου προνομιούχες περιοχές, από τις φορολογικές δηλώσεις προκύπτει ότι η μέση ετήσια δαπάνη ενοικίου είναι μόλις 3.058 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ τον μήνα!!!

Julyman21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2023
Κριτικές
3
Like
456
Πόντοι
301
Δεν ξέρω αν το έβαλε άλλος πριν αλλά ειλικρινά γελάει ο κόσμος με το "γαμάτο" μέτρο της επιδότησης ενοικίου. Των 255 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, είναι αποκαλυπτικά. Έτσι, σε μια περίοδο, όπου τα ενοίκια καλπάζουν ακόμα και σε διόλου προνομιούχες περιοχές, από τις φορολογικές δηλώσεις προκύπτει ότι η μέση ετήσια δαπάνη ενοικίου είναι μόλις 3.058 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ τον μήνα!!!

Άραγε στα 1,1 εκ φορολογικές δηλώσεις μισθώσεων περιλαμβάνονται μόνο αυτές που αφορούν σε κατοικίες ή έχουν βάλει μέσα και άλλες μισθώσεις (αποθήκες, χωράφια, επαγγελματικές); Δεν διευκρινίζεται στον πίνακα και μου προκαλεί εντύπωση πως από τη μία φαίνεται μέση ετήσια δαπάνη οι 3000€, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ λέεο ότι δαπανούμε το 40% του εισοδήματος μόνο για στέγαση.

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
Άραγε στα 1,1 εκ φορολογικές δηλώσεις μισθώσεων περιλαμβάνονται μόνο αυτές που αφορούν σε κατοικίες ή έχουν βάλει μέσα και άλλες μισθώσεις (αποθήκες, χωράφια, επαγγελματικές); Δεν διευκρινίζεται στον πίνακα και μου προκαλεί εντύπωση πως από τη μία φαίνεται μέση ετήσια δαπάνη οι 3000€, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ λέεο ότι δαπανούμε το 40% του εισοδήματος μόνο για στέγαση.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο πίνακας της ΑΑΔΕ αφορά 950.000 ακίνητα για κατοικία.
Το ενοίκιο των χωραφιών είναι για πλάκα. 10-20 ευρώ το στρέμμα δηλώνουν στην καλύτερη. Τα επαγγελματικά ακίνητα δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του μέσου μηνιαίου μισθώματος. Όπως και τα χωράφια.
Το άρθρο στηλιτεύει ότι δεν δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια στην εφορία, κάτι φυσικά που η κυβέρνηση γνωρίζει.
Ο πραγματικός στόχος του επιδόματος είναι να δηλωθούν τα μαύρα των ενοικίων. Βάζοντας τους ενοικιαστές να πιέσουν τους ιδιοκτήτες.
Που πολύ αμφιβάλλω. Όχι μόνον εγώ βέβαια. Και ο αρθρογράφος αυτό πιστεύει.
Και ο Παππούς είναι από τους εξαιρετικά σοβαρούς του οικονομικού ρεπορτάζ.

ROB. C

Ανώτερος
Εγγρ.
15 Ιουν 2021
Κριτικές
2
Like
24.710
Πόντοι
6.056
Δεν τους γούσταραν τους Πολωνούς οι Αγγλοι και τώρα μετά το Brexit τραβάνε πουτσότριχες,η Πολωνία σε πέντε χρόνια τους έχει ξεπεράσει οικονομικά και οι Αγγλοι μένουν με τα πάκια και τους τριτοκοσμικούς.

ένα τριτοκοσμικό μπουρδέλο είναι η αγγλία, κάτι μεταξύ χαλιφάτου με δυνατή εσάνς καφροεγκληματικότητας

όταν με τα επιδόματα μαζεύεις όλους τους υπανάπτυκτους τι πιό προβλεπόμενο να σε κάνουνε σαν τα μούτρα τους ?

UK.png

1tetris

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιαν 2025
Like
209
Πόντοι
21
Το άρθρο στηλιτεύει ότι δεν δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια στην εφορία, κάτι φυσικά που η κυβέρνηση γνωρίζει.
Ο πραγματικός στόχος του επιδόματος είναι να δηλωθούν τα μαύρα των ενοικίων. Βάζοντας τους ενοικιαστές να πιέσουν τους ιδιοκτήτες.
Που πολύ αμφιβάλλω. Όχι μόνον εγώ βέβαια. Και ο αρθρογράφος αυτό πιστεύει.
Και ο Παππούς είναι από τους εξαιρετικά σοβαρούς του οικονομικού ρεπορτάζ.
Τί μαυρα και μαλακίες λένε, ποιός ιδιοκτήτης θα ρισκάρει σε προφωρική συμφωνία; ο ανοικιαστής μετά το συμβόλαιο μπορεί να αλλάξει "άποψη" και να δίνει οτι γράφει το συμβόλαιο.
Πάλι προσπαθουν να βγάλουν τους ιδιοκτήτες φοροφυγάδες, κλασική στρατηγική που αποδίδει στα πρόβατα

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
Τί μαυρα και μαλακίες λένε, ποιός ιδιοκτήτης θα ρισκάρει σε προφωρική συμφωνία; ο ανοικιαστής μετά το συμβόλαιο μπορεί να αλλάξει "άποψη" και να δίνει οτι γράφει το συμβόλαιο.
Πάλι προσπαθουν να βγάλουν τους ιδιοκτήτες φοροφυγάδες, κλασική στρατηγική που αποδίδει στα πρόβατα
Λυπάμαι αλλά θα στο χαλάσω το όνειρο. Μέχρι και επαγγελματικά ακίνητα νοικιάζονται με μισά συμβόλαιο, μισά στο χέρι.
Όχι μόνον σπίτια.
Και άποψη να αλλάξει ο ενοικιαστής και να προσπαθήσει να κάνει καμία εξυπνάδα, τον πετάει έξω πολύ εύκολα σε χρόνο dt o ιδιοκτητης με μια ιδιοκατοικηση και τελειώνει η δουλειά γρήγορα και παστρικά.
Ασε κι εμείς σπίτι για σπουδές νοικιάζουμε και το ζούμε το έργο.

Julyman21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2023
Κριτικές
3
Like
456
Πόντοι
301
Πράγματι περίεργο να ρισκάρουν τόσο πολύ οι ιδιοκτήτες για να γλιτώσουν το φόρο, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι τα 12.000 είναι μόνο 15%. Φαντάζομαι αυτό θα το κάνουν όσοι λαμβάνουν πολλά μισθώματα.
Και άποψη να αλλάξει ο ενοικιαστής και να προσπαθήσει να κάνει καμία εξυπνάδα, τον πετάει έξω πολύ εύκολα σε χρόνο dt o ιδιοκτητης με μια ιδιοκατοικηση και τελειώνει η δουλειά γρήγορα και παστρικά.
Ασε κι εμείς σπίτι για σπουδές νοικιάζουμε και το ζούμε το έργο.
Ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία εξασφάλιση. Αν ο μισθωτής του δίνει όσα λέει το συμφωνητικό δεν μπορεί να τον βγάλει μέχρι να λήξει (η ιδιοκατοίκηση ως λόγος έξωσης δεν ισχύει πλέον από το νόμο). Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί είναι να πάρει μπρόστα με το που υπογραφεί το μισθωτηρίο όλα τα μαύρα για όσο διάστημα έχουν συμφωνήσει (που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3 χρόνια). Αλλά ποιος μισθωτής έχει να δώσει μισθώματα τριών χρόνων στο ντούκου;

Φαντάζομαι πως το δέλεαρ για το μισθωτή είναι να του λέει ο εκμισθωτής ένα χαμηλότερο συνολικό μίσθωμα αν βάλουν και μαύρα, που βέβαια αυτό βολεύει εν τέλει και το μισθωτή.
Αν λοιπόν θέλουν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή με αυτό το μέτρο, θα πρέπει το επιστρεφόμενο ποσό στο μισθωτή να είναι μεγαλύτερο από όσα γλιτώνει με τα μαύρα.

Τελευταία τροποποίηση:

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
Ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία εξασφάλιση. Αν ο μισθωτής του δίνει όσα λέει το συμφωνητικό δεν μπορεί να τον βγάλει μέχρι να λήξει (η ιδιοκατοίκηση ως λόγος έξωσης δεν ισχύει πλέον από το νόμο). Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί είναι να πάρει μπρόστα με το που υπογραφεί το μισθωτηρίο όλα τα μαύρα για όσο διάστημα έχουν συμφωνήσει (που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3 χρόνια). Αλλά ποιος μισθωτής έχει να δώσει μισθώματα τριών χρόνων στο ντούκου;
Ποιά 3 χρόνια; 12μηνο συμβόλαιο έχουμε, που το ανανεώνουμε κάθε χρόνο.

Julyman21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2023
Κριτικές
3
Like
456
Πόντοι
301
Ποιά 3 χρόνια; 12μηνο συμβόλαιο έχουμε, που το ανανεώνουμε κάθε χρόνο.
Η πρώτη συμφωνία έχει εκ του νόμου τουλάχιστον τριετή διάρκεια, ό,τι και να συμφωνήσουν ο μισθωτής με τον ιδιοκτήτη . Μετά την τριετία αποφασίζουν ελεύθερα τη διάρκεια. Κατά κανόνα, ο μισθωτής προστατεύεται τα τρία πρώτα χρόνια αν πληρώνει κανονικά το μίσθωμα και δεν μπορεί να τον βγάλει έξω ο ιδιοκτήτης.

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
Η πρώτη συμφωνία έχει εκ του νόμου τουλάχιστον τριετή διάρκεια, ό,τι και να συμφωνήσουν ο μισθωτής με τον ιδιοκτήτη . Μετά την τριετία αποφασίζουν ελεύθερα τη διάρκεια. Κατά κανόνα, ο μισθωτής προστατεύεται τα τρία πρώτα χρόνια αν πληρώνει κανονικά το μίσθωμα και δεν μπορεί να τον βγάλει έξω ο ιδιοκτήτης.
Είχα μιλήσει τότε με το λογιστή. Μου είπε ότι και το ετήσιο είναι οκ. Μου είπε κάτι και για την ιδιοκατοίκηση και πως λειτουργεί, αλλά δεν το θυμάμαι τώρα και δε θέλω να γράφω πράγματα που δεν ισχύουν. Δώσαμε τρία νοίκια προκαταβολή, ένα εγγύηση, ένα ποσό χέρι, ένα ποσό με συμβόλαιο και μας έκοψε ένα ογδονταρι στο ποσό. Από 450 πήγαμε στα 370. Εμείς τυπικοτατοι στις πληρωμές και όλοι ευχαριστημένοι. Να πούμε ότι για τους ενοικιαστές υπάρχει κάποιο φορολογικό όφελος για δήλωση όλου του ποσού; Ούτε καν. Δευτερεύουσα κατοικία θεωρείται και τεκμήριο διαβίωσης.

1tetris

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιαν 2025
Like
209
Πόντοι
21
Είχα μιλήσει τότε με το λογιστή.
O λογιστής...:headbang:
Μάλλον ο ιδιοκτήτης θα ενοικιάζει και άλλο ακίνητο και δεν θέλει να ξεπεράσει ένα όριο στο ποστοστο φόρου, που τότε θα είναι στο 30% νομίζω.

ρώτα ρε συ ένα δικηγόρο και γαμισέτον!

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
19.302
Πόντοι
3.856
Ο νόμος προστατεύει τον μισθωτή για 3 χρόνια είτε το συμβόλαιο είναι για 1 έτος είτε για 3. Στα επαγγελματικά είναι 5 έτη.

Στα χρόνια αυτά δεν μπορεί να αυξήσει το μίσθωμα...μετά τα 3 χρόνια μπορεί να το αυξήσει αν και δεν είναι ξεκάθαρο από τον νόμο αν το αυξήσει εκδικητικά πολύ...τι γίνεται.

Ο μισθωτής συνήθως έχει όφελος να μην δηλωθεί όλο το μίσθωμα για 2 λόγους α) διότι δεν καλύπτει το ποσό αυτό με την φορολογική του δήλωση β) διότι ο μισθωτής θα του κάνει κάποια μείωση.

Προσωπικά....δεν το έχω κάνει ποτέ ούτε από την μία ούτε από την άλλη πλευρά....ειδικά ως μισθωτής....που παρακαλάνε τα βλαχαδερά για μαύρα...παίρνουν πούλο με τη μία.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι αν το κάνεις αυτό ως ιδιοκτήτης είσαι στο έλεος του κάθε μαλάκα. Εκτός αν τα πάρεις όλα μπροστά...αλλιώς....μπορεί να έρθει ένα ωραίο πρωί και να σου πει ''δεν λέει 700...εδώ 450 λέει τόσα θα πάρεις''

και πήγαινε μετά να βρεις το δίκιο σου :rockon:

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356
O λογιστής...:headbang:
Μάλλον ο ιδιοκτήτης θα ενοικιάζει και άλλο ακίνητο και δεν θέλει να ξεπεράσει ένα όριο στο ποστοστο φόρου, που τότε θα είναι στο 30% νομίζω.

ρώτα ρε συ ένα δικηγόρο και γαμισέτον!
Νοίκιαζε δύο. Ένα δυάρι και μία μεγάλη γκαρσονιέρα σε διαφορετικό όροφο. Πιθανώς το έκανε για φορολογικούς λόγους, δεν το ξέρω, όμως βόλευε κι εμένα αφου είχα σκοντο. Οπότε δεν είχα πρόβλημα στο εικονικό μίσθωμα. Να πω ότι θα είχα κάποια φορολογική απαλλαγή να απαιτήσω το πλήρες ποσό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δε με απασχολεί τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης.
Ο λογιστής, συγκεκριμένα, μου είχε πει ότι μπορώ να βάλω όποια χρονική διάρκεια θέλω. Μπορεί εγώ να θέλω να νοικιάσω το σπίτι για ένα ή δύο χρόνια. Δεν μου το απαγορεύει κανείς αυτό. Και το έψαξα λίγο μετά από αυτό που είπατε για την τριετή προστασία. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε αλλά μάλλον έχει δίκιο κι αυτός στο ότι η τριετής προστασία είναι ανεξάρτητη από τη χρονική διάρκεια του μισθώματος, που μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.
Για μένα, όπως το βλέπω τώρα που εμπλεκομαι, αν η κυβέρνηση ήθελε να ελέγξει τα όποια μαύρα, θα έπρεπε να δίνει κίνητρο στον ενοικιαστή να ζητά αναγραφή όλου του ποσού. Αλλιώς, είναι λογικό ιδιοκτήτης και ενοικιαστής να κοιτάξουν το συμφέρον τους.

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
19.302
Πόντοι
3.856
Νομικά δεν υφίσταται μικρότερη χρονική διάρκεια από 3 έτη

και για 1 έτος να το κάνεις ως μισθωτής εσύ δεν δεσμεύεσαι αλλά ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει έξωση ούτε να αυξήσει το μίσθωμα πριν τα 3 έτη.

Ο νόμος είναι στα πάντα με τον ενοικιαστή.

Julyman21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2023
Κριτικές
3
Like
456
Πόντοι
301

και για 1 έτος να το κάνεις ως μισθωτής εσύ δεν δεσμεύεσαι αλλά ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει έξωση ούτε να αυξήσει το μίσθωμα πριν τα 3 έτη.

Η εκ του νόμου τριετία δεσμεύει και τα δύο μέρη.

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
19.302
Πόντοι
3.856
Η εκ του νόμου τριετία δεσμεύει και τα δύο μέρη.
Υπό ποια έννοια;

Αν εσύ ως μισθωτής δεν έχεις την δυνατότητα να πληρώνεις μετά από 1.5 χρόνο θα σου κάνει αγωγή ο εκμισθωτής;

Και θα σου ζητήσει τα μισθώματα που μένουν;

Αφού θα φύγεις και θα το νοικιάσει.

Με ποιον τρόπο είναι δεσμευτικό για τον ενοικιαστή;

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
8.158
Πόντοι
2.356

Αν φύγω εγώ στο χρόνο ή στη διετία και το νοικιάσει άλλος, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το νοικιάσει όσο το νοίκιαζε σε μένα γιατί δεν έκλεισε τριετία;
Είσαι σίγουρος;

Spieler

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2024
Κριτικές
40
Like
3.903
Πόντοι
1.446
Υπό ποια έννοια;

Αν εσύ ως μισθωτής δεν έχεις την δυνατότητα να πληρώνεις μετά από 1.5 χρόνο θα σου κάνει αγωγή ο εκμισθωτής;

Παίκτη, θεωρητικά μπορεί να το κρατήσει ξενοίκιαστο και να σε τρέξει δικαστικά να τον πληρώσεις μέχρι το τέλος της 3ετίας.
Αν σε πάει δικαστήριο, σαν ενοικιαστής πρέπει να επικαλεστείς κάποιο σοβαρό λόγο για να μην πληρώσεις (π.χ. έμεινες άνεργος και γύρισες στο σπίτι των γονιών σου, βρήκες δουλειά στο εξωτερικό, σε άλλη πόλη κλπ.), αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον ιδιοκτήτη να ασχοληθεί να το πάει έτσι γιατί δε συμφέρει. Συνήθως δίνεις την εγγύηση, μπορεί και κανένα νοίκι σαν αποζημίωση και φεύγεις.

Julyman21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2023
Κριτικές
3
Like
456
Πόντοι
301
Υπό ποια έννοια;

Νομικά δεσμεύεται και ο μισθωτής και έχει καταρχάς ευθύνη για τη μη εκτέλεση σύμβασης. Στην πράξη ο εκμισθωτής θα το εμκισθώσει εκ νέου και δεν θα μπορεί κατά κανόνα να αποδείξει ζημία, εκτός και αν το δώσει σε τόσο μικρότερη τιμή οπότε θα τον συμφέρει να διεκδικήσει τη διαφορά δικαστικά.
Οι μισθώσεις είναι σύνθετες και κακώς υπάρχει η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται δικηγόρος, αντίληψη που καλλιεργούν κυρίως μεσίτες.

Stories

Νέο!

Stories

Δεν υπάρχει καμία ιστορία αυτή τη στιγμή. Δημιούργησε μία! (click + στο avatar).
Top Bottom