Νέα

«Σκότωσα δέκα άτομα»

• Μέλος που άνοιξε το νήμα mounitsa
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 340
  • Εμφανίσεις 16K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
Ανοιγω ενα θεμα με αφορμη μια συνεντευξη ενος πολυ γνωστου τουρκου ηθοποιου......

Θα ηθελα να δωσω μια γραμμη πλευσης (αν και ξερω οτι μαλλον στο βροντο θα παει)
λεγοντας οτι δεν θα ηθελα να συζητηθουν οι πολιτικες σχεσεις αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκια.....

δε με ενδιαφερουν οι παραβιασεις ουτε οι κατακτητικες πολιτικες.......

παραθετω την ειδηση με σκοπο τη συζητηση σε φιλειρηνικο πλαισο και τις σκεψεις που μπορει να μας δημιουργει....πω μπορει να νιωθει καποιος οταν τον αναγκαζουν να σκοτωσει? οταν ξερει οτι αυτο που κανει δεν ειναι σωστο αλλα ακολουθει εντολες? εαν στη θεση αυτου του στρατιωτη βαλουμε ολους τους στρατιωτες-αστυνομους-πυροσβεστες και γενικα ολους οσους πρεπει να στηριζονται στη σωστη κριση του διοικητη τους μιας και υπακουν σε εντολες?

και τι γινεται στην αντιθετη περιπτωση? οταν ο διοικητης δεν βλεπει το προφανες, το δικαιο και κρυβεται? οπως στα Ιμια για παραδειγμα?

κυπρος και ιμια δυο διαφορετικες αντιδρασεις στρατιωτικης διοικησης αλλα οι αντιδρασεις των στρατιωτων νομιζω ιδιες....το συναισθημα οτι αυτο που κανουμε δεν ειναι σωστο....

παρακαλουνται θερμοκεφαλοι, ελληναρες, χρυσαυγιτες, εθνικιστες και λοιποι να ασχοληθουν με αλλα θεματα....

ευχαριστω :grin:

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
"Σκότωσα δέκα άτομα", δήλωσε γνωστός τούρκος ηθοποιός, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974,όπου πολέμησε, καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

"Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης", είπε ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς.Μιλώντας σε εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Star, ο ηθοποιός είπε ότι καθώς ξεκινούσε η εισβολή του 1974,είχε μόνο μία μέρα για να απολυθεί, αλλά μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση, έφυγε από τη Μερσίνα για την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε: "είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε".

Ο Ολγκάτς συνέχισε λέγοντας: "ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα".

Ο ηθοποιός είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτή και σημείωσε:

"Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πώς είναι".

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Το διάβασα κι εγω σήμερα το πρωί και ομολογώ ότι συγκλονίστηκα! Φαντάστηκα το εαυτό μου στα 20 να δέχομαι πρόμοια διαταγή... Σίγουρα είναι κάτι που χαράζεται βαθιά μέσα σου για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, σ' αλλάζει... Τώρα προς ποιά κατεύθυνση? Αν δεχτούμε την ευαισθησία μιας καλλιτεχνικής φύσης, ελπίζω προς το καλύτερο... Αλλά ο πόλεμος είναι σκληρό πράγμα. Ο στρατός και η ιεραρχία έγιναν για να τον εξυπηρετούν... Πολύ δύσκολα μπορείς να αρνηθείς να εκτελέσεις μια διαταγή που παίρνεις υπό τέτοιες συνθήκες. Κι αν αναλογιστούμε ότι αυτό έγινε πριν από 34 χρονια...

Pitsirikos1

Μέγας
Εγγρ.
2 Νοε 2008
Κριτικές
109
Like
75
Πόντοι
4.395
Ο πόλεμος είναι πόλεμος. Προκειμένου να σώσεις το τομάρι σου, την ιδιοκτησία σου, την οικογένειά σου, να υπερασπιστείς την πατρίδα σου, να υπερασπιστείς να γαμημέν# πιστεύω των ανωτέρων σου πρέπει να γίνεις κτήνος, να σκοτώσεις και συνάμα να ταπεινωθείς...χάνοντας την ανθρώπινη προσωπική σου αξιοπρέπεια!

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
ινε πολι κακο πραμα ο πολεμοσ και διστιχοσ οταν σε παρι μπαλα γινεσε κτινοσ,γιαφτο πρεπι να σε πολι μορφοτιρασ για να μι ξεφιγισ και οχι απλα εκπεδεβμενοσ

οπως τα λες ειναι βορθουλη....

εσεις που ειστε αγορακια και εχετε παει στρατο (λεμε τωρα)

οι πιο παλιοι τουλαχιστον πριν γινει καμπινγκ ο στρατος....

τι συναισθημα υπηρχε? οσοι πηγανε κυπρο τι συναισθημα ειχαν?

εγω ας πουμε δε μπορω να διαννοηθω οτι θα κανω κατι το οποιο με διαταζουν να κανω εαν διαφωνω ιδεολογικα.....

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
100
Πόντοι
66
...εαν στη θεση αυτου του στρατιωτη βαλουμε ολους τους στρατιωτες-αστυνομους-πυροσβεστες και γενικα ολους οσους πρεπει να στηριζονται στη σωστη κριση του διοικητη τους μιας και υπακουν σε εντολες?

εγω ας πουμε δε μπορω να διαννοηθω οτι θα κανω κατι το οποιο με διαταζουν να κανω εαν διαφωνω ιδεολογικα.....

Εφ' όσον κάποιος επιλέγει να κάνει μια τέτοια δουλειά (αλλά κ πολύ περισσότερο, όταν πηγαίνει στον πόλεμο), γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα εκτελεί εντολές Ανωτέρων. Το αν αυτές είναι σωστές ή όχι, ΔΕΝ είναι δουλειά του να το κρίνει... αλλιώς παραιτείται κ πάει σπίτι του!

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
εσεις που ειστε αγορακια και εχετε παει στρατο (λεμε τωρα)

οι πιο παλιοι τουλαχιστον πριν γινει καμπινγκ ο στρατος....

τι συναισθημα υπηρχε? οσοι πηγανε κυπρο τι συναισθημα ειχαν?

Ημουν στα σύνορα στα Ιμια.

Ξεχνάς ιδεολογίες.

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
47.873
Πόντοι
24.385
ι διαταγες εν κερο πολεμου δεν σιζιτιουντε.

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
Εφ' όσον κάποιος επιλέγει να κάνει μια τέτοια δουλειά (αλλά κ πολύ περισσότερο, όταν πηγαίνει στον πόλεμο), γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα εκτελεί εντολές Ανωτέρων. Το αν αυτές είναι σωστές ή όχι, ΔΕΝ είναι δουλειά του να το κρίνει... αλλιώς παραιτείται κ πάει σπίτι του!

εχει επιλογη να μην παει ομως? δε θα θεωρηθει λιποτακτης?

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
Ημουν στα σύνορα στα Ιμια.

Ξεχνάς ιδεολογίες.

ο ξαδερφος μου επειδη ηταν επισης νησιωτικη παραμεθωριο (τους μετεφεραν μετα απεναντι απο τα Ιμια) μου ειχε περιγραψει μεν τα συναισθηματα που υπηρχαν αλλα ενιωθαν οτι τους ξεπουλησαν καα καποιο τροπο....

δηλαδη ηταν σε ψυχικη κατασταση να πολεμησουν για την πατριδα τους αλλα οι ανωτεροι επεδειξαν απραξια.....

το αντιθετο με αυτο που περιγραφει ο τουρκος ηθοποιος....

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
Τότε ας δηλώσει "Αντιρρησίας Συνείδησης"

ποσο ευκολο μπορει να ειναι αυτο? εδω για να βγεις γιωτας και καταβαλλεις ολοκληρο αγωνα.....ετσι ευκολα σε απαλλασουν δηλαδη αμα δηλωσεις αντιρρησιας?  καλα αμα εισαι ιεχωβας για παραδειγμα...υπαρχουν ντοκουμεντα τις ιδεολογιες σου ομως πως να τις υπερασπιστεις?

και δεν στιγματιζεται αυτο το ατομο?

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
δηλαδη ηταν σε ψυχικη κατασταση να πολεμησουν για την πατριδα τους αλλα οι ανωτεροι επεδειξαν απραξια.....

Δεν ήμουν στη νησιωτική ελλάδα. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη και σε εμας.

Οι "αξιωματικοί" ήταν απλά απογοήτευση. Εκτός απο τον καραβανά υποδιοικητή.

Μετά απο εκείνο το 2ήμερο, ποτέ κανεις μαλάκας δε μπορεσε να επιβληθεί με διαταγές στη δοξασμένη 235

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
7
Πόντοι
166
Υπάρχει τεράστια διαφορά στο καθήκον ενός στρατιώτη να υπερασπίσει την πατρίδα του και στην εν ψυχρώ εκτέλεση αιχμαλώτων, πράξη η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο τιμωρείται από εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες, με αυστηρότατες ποινές...
Και είναι ακόμη χειρότερο, όταν τα εγκλήματα πολέμου δεν τα κάνουν τίποτα καυλωμένοι στρατιώτες αλλά γίνονατι στα πλαίσια οργανωμένου σχεδίου με εντολή και υπόδειξη ανωτέρων, όπως εν προκειμένω...

Κανείς δεν είπε ότι ο πόλεμος είναι "καλό πράγμα"...
Ωστόσο, ακόμη και ο πόλεμος έχει τους κανόνες  και την ηθική του...

Και δεν θα εξομοιώσω στα πλαίσια ανοησιών τύπου "αν όλα τα παιδιά πιάναν γερά τα χέρια" αυτούς που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών με εγκληματίες πολέμου...

OP
OP
mounitsa

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
14
Πόντοι
366
στα λογια αμα δε εχισ πολεμισι ολα ινε εφκολα,αλα οι παπουδεσ μασ που πολεμισαν δε θενε ουτα ν ακουν τι λεξι

βοθρε δεν ξερω αν θα πρεπει να ντρεπομαι που το λεω αλλα προσωπικα αν γινει πολεμος θα φυγω......δε μπορω να πω οτι νιωθω ιδιαιτερα πατριωτισσα....ισως επειδη ειμαστε σε περιοδο "ειρηνης"....

αλλωστε δεν πιστευω σε πατριδες και συνορα οποτε θα στεναχωρηθω μαλλον για την οικονομικη και πολιτισμικη καταστροφη παρα για οτιδηποτε αλλο....

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
47.873
Πόντοι
24.385
Αμφισβητησα διαταγη εν καιρο ειρηνης και περασα στρατοδικειο... :tickedoff: :tickedoff:

vothros

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
5
Πόντοι
166
παντοσ στα δισκολα φενετε καπιοσ τι κουμασι ινε ,στα εφκολα ολι ιροεσ και λεβεντεσ ινε

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
100
Πόντοι
66
ποσο ευκολο μπορει να ειναι αυτο? εδω για να βγεις γιωτας και καταβαλλεις ολοκληρο αγωνα... ετσι ευκολα σε απαλλασουν δηλαδη αμα δηλωσεις αντιρρησιας?  καλα αμα εισαι Ιεχωβας για παραδειγμα... υπαρχουν ντοκουμεντα τις ιδεολογιες σου ομως πως να τις υπερασπιστεις?

και δεν στιγματιζεται αυτο το ατομο?

Εγώ υπηρέτησα (πριν 20 χρόνια, στις Ειδικές Δυνάμεις), οπότε δεν είμαι κ το πλέον κατάλληλο άτομο για να σου απαντήσω τι συμβαίνει τώρα...

Μπορεί όμως όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με αυτούς...

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Επειδή σαν φαντάρος έζησα από κοντά τα γεγονότα του Μάρτη του 87 μπορώ να πω ότι αλλάζει σημαντικά η ψυχολογία σου όταν προκύπτει θέμα "εθνικό" τουλάχιστον όσο είσαι στο στρατό. Αρα, αυτά που λέμε τώρα αποστασιοποιημένοι από την κατάσταση πολέμου δεν μπορούν να ανταποκρίνονται 100% στις υποθετικές μας αντιδράσεις σε ανάλογη κατάσταση

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom