Νέα

Σαν σήμερα

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα teras1956
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 76K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 Οκτωβρίου του 1957, όταν από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας έφτασαν εδώ τα μαντάτα ότι ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης πέθανε από λέμφωμα στην ηλικία 74 ετών. Συνέβη λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Κίνα και στην Ιαπωνία. «Ηταν αποδημητικό πτηνόν», όπως μας είπε κι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου. «Στα κλαδιά των δέντρων ψηλά αναζητούσε πάντα το υπερπέραν». Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου όμως η Εκκλησία δεν επέτρεψε να εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα «ένας αφορεσμένος». «Μου δώσατε μια κατάρα, άγιοι πατέρες, σας δίνω κι εγώ μιαν ευχή: να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο είναι η δική μου, και να 'στε τόσο θρήσκοι όσο είμαι εγώ», είχε διαμηνύσει τότε στην αρτηριοσκληρωτική Ιεραρχία, που μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ ούτε λέξη από το έργο του. Ο Καζαντζάκης ετάφη στη γενέτειρά του πόλη, το Ηράκλειο της Κρήτης, στις 5 Νοεμβρίου, στην Τάπια Μαρτινέγκο. Στον τάφο του επάνω, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει σε ανύποπτο χρόνο σε επιστολή προς έναν Σουηδό φίλο του, τον Μπέρτζε Κνος, εγράφησαν τα παρακάτω, φημισμένα πια λόγια: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος»

 

Επισκέπτης
Tιμη και δοξα στον Ν.Καζαντζακη και μακαρι μια μερα το παπαδαριο να βγαλει τοσο αξιο ανθρωπο οσο αυτος.
 

Xartinos

Μέλος
Εγγρ.
11 Αυγ 2006
Μηνύματα
456
Like
1
Πόντοι
1
Δεν τον έχω εμπεδώσει καλά τον Καζαντζάκη, Πάντως σε μερικά σημεία θαυμάζω τον τρόπο σκέψης του.
 
OP
OP
T

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 30 Οκτωβρίου του 1896, όταν ο νομομηχανικός Γεώργιος Καρυωτάκης και η γυναίκα του Αικατερίνη, το γένος Σκάγιαννη, αποκτούσαν στην Τρίπολη το δεύτερό τους παιδί, τον Κώστα, που έμελλε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της γενιάς του. Σαν μικρό δοξαστικό, επειδή ο Καρυωτάκης δεν ήταν μόνο «ο ποιητής της αυτοκτονίας», όπως τυποποιημένα παρουσιάζεται συχνά, ένα μικρό απόσπασμα από ένα από τα ωραιότερά του ποιήματα, το «Αθήνα»:

Φιλί φωτός και σκάει το πρωταστέρι.
Στον Ιλισσό ερωτεύεται τ' αγέρι
ροδονυφούλες δάφνες που ριγούνε.
 
OP
OP
T

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
Ηταν σαν σήμερα πρίν 38 χρόνια που ο μεγάλος ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ του αντιδικτακτορικού αγώνα Αλέκος Παναγούλης τελείωσε την απολογία του στο στρατοδικείο, όπυ "δικαζόταν" για την απόπειρα του εναντίον του Παπαδόπουλου...

ανάμεσα στα όσα είπε όχι απολογούμενος αλλά καταγγέλοντας ήταν

"Δεν αποδέχομαι την βίαν ώς μέσον, αλλά, δια να αλλάξει μία κατάστασις, η οποία μας επεβλήθη δια της βίας, μόνον με βίαν ημπορεί να αλλάξη"..

και τελείωσε

"Το ωραιότερο κύκνειο άσμα οποιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος μιας τυραννίας"

Τιμή και δόξα σε αυτούς που φύλαξαν Θερμοπύλες..

ΥΓ Είχα την τιμή να γνωρίσω τον Αλέκο το 1975 στην Θεσσαλονίκη..
 

psaxnw(1)

Μέλος
Εγγρ.
11 Απρ 2006
Μηνύματα
4.744
Κριτικές
5
Like
31
Πόντοι
16
10 Δεκεμβρίου

το 1608... γεννιέται ο Άγγλος ποιητής, Τζον Μίλτον.


το 1714... ξαναρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Αυστρία, Ρωσία και Βενετία. Το αποτέλεσμα είναι να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από Πελοπόννησο και η χώρα να υπαχθεί στους Οθωμανούς. Η διαφορά για τους Έλληνες δεν ήταν πολύ μεγάλη.


το 1793... εκδίδεται η "The Minerva", η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, από τον λεξικογράφο Νόα Γουέμπστερ.


το 1859... γεννιέται σε αρχοντικό της Πλάκας ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης.


το 1868... ο Γλάδστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα.


το 1883... γεννιέται ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.


το 1883... γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ Ντάγκλας Φέρμπανκς που κυριάρχησε στο βωβό κινηματογράφο.


το 1886... γεννιέται ο Κλάρενς "Bob" Μπερντσάι , εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρίας τροφίμων "General Foods Company"


το 1898... γεννιέται ο γνωστός κλόουν, Έμμετ Κέλι.


το 1898... φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.


το 1899... γεννιέται ο δημιουργός του γνωστού καρτούν Μπαμπάρ, Ζαν ντε Μπράνχοφ.


το 1900... ο Αμερικανός τενίστας Ντουάιτ Ντέιβις αγωνοθετεί με την ευκαιρία της αγγλο-αμερικανικής συνάντησης τένις ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών, το γνωστό μέχρι σήμερα Davis Cup.


το 1902... γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία εισβάλλουν στο λιμάνι Λα Γκουάιρα και αιχμαλωτίζουν το στόλο της Βενεζουέλας.


το 1915... γεννιέται στο Jarotschin της Γερμανίας η υψίφωνος Ελίζαμπεθ Σβάρτκοπφ.


το 1916... γεννιέται ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισσούρ Ντέμσκι.


το 1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.


το 1919... ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.


το 1921... συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.


το 1923... πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16.


το 1929... γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις.


το 1929... η 18χρονη ηθοποιός Τζίτζερ Ρότζερς, μετέπειτα θρυλικό χορευτικό ντουέτο με τον Φρεντ Αστέρ, κάνει το ντεμπούτο της σε θέατρο του Μπροντγουέι.


το 1929... παραιτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Κουντουριώτης, για λόγους υγείας. Αντικαταστάτης του εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης


το 1930... Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου.


το 1934... γεννιέται η ηθοποιός και κάτοχος διάκρισης του ιπποτικού τάγματος της Βρετανίας, Τζούντι Ντενς, που πήρε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Ερωτευμένος Σαίξπηρ".


το 1940... ξεσπά η αγγλική αντεπίθεση εναντίον οχυρωμένων Ιταλών στο Σίντι Μπαράντι, στην Αίγυπτο.


το 1940... το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες.


το 1941... η Κίνα κηρύττει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.


το 1941... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος Ρούσβελτ καλεί τους Αμερικανούς να ετοιμαστούν για ένα μακροχρόνιο πόλεμο.


το 1953... γεννιέται ο βραβευμένος με ΕΜΙ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τζον Μάλκοβιτς.


το 1957... γεννιέται ο τραγουδιστής Ντόνι Όσμοντ, μέλος της γνωστής οικογένειας τραγουδιστών.


το 1958... ιδρύεται στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, το αντικομμουνιστικό σωματείο του John Birch, που είχε ως στόχο του να παλέψει εναντίον κάθε κομμουνιστικού στοιχείου στην αμερικανική κοινωνία.


το 1962... ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, η Τανγκανίκα ανακηρύσσεται Δημοκρατία μέσα στην Κοινοπολιτεία.


το 1963... στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι.


το 1967... ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.


το 1968... παρουσιάζεται το πρώτο "ποντίκι" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.


το 1970... πεθαίνει, σε ηλικία 79 ετών, ο στρατηγός και Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ.


το 1970... το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.


το 1971... πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος.


το 1972... πεθαίνει η "φαρμακόγλωσσα" Λουέλα Πάρσονς, αρθρογράφος κοσμικών στηλών για το Χόλιγουντ.


το 1972... το Βόρειο Βιετνάμ και η ΕΣΣΔ καταλήγουν σε συμφωνία για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ανόι.


το 1978... διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της WBL (Women's Pro Basketball League) μεταξύ Chicago Hustle και Milwaukee Does.


το 1979... η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια αναφορά της, επισημαίνει την αύξηση της παγκόσμιας βίας κατά των πολιτικών διαφωνούντων.


το 1983... μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του στον αγώνα ΑΕΚ- ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταματά και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσφέρει αναμνηστική πλακέτα ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκαλιάζουν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα πίσω από τον Νίκο Γκάλη με 11.030 πόντους.


το 1985... καταδικάζονται σε ισόβια ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Χόρχε Βιντέλα και ο σύντροφος του, μέλος της χούντας, ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα, για τη συμμετοχή τους στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των αριστερών επαναστατών, στον οποίο πάνω από 9.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν.


το 1987... στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκινά η παλαιστινιακή "Ιντιφάντα", εναντίον των Ισραηλινών.


το 1987... στο Περού, πτώση αεροπλάνου στον Ειρηνικό Ωκεανό αφανίζει την ομάδας Αλιάνσα Λίμα, που επέστρεφε από την Πακούλπα στη Λίμα, όπου είχε κερδίσει έναν αγώνα του περουβιανού πρωταθλήματος.


το 1989... η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, χρυσή ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ 1976, αυτομολά στις ΗΠΑ.


το 1990... ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της "Αλληλεγγύης", κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.


το 1990... ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται Πρόεδρος της Σερβίας στις πρώτες μετά 50 χρόνια πολυκομματικές εκλογές στη χώρα.


το 1990... ο Τζουζέπε Λορένζο της Μπολόνια αποβάλλεται μόλις στο 10ο δευτερόλεπτο του αγώνα του καμπιονάτο με την Πάρμα και γίνεται ο παίκτης με την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.


το 1991... επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνουν ότι, ο πληθυσμός των πιγκουΐνων στην Ανταρκτική μειώθηκε κατά 23%, τα τελευταία τρία χρόνια.


το 1991... η Άγκυρα εκφράζει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ), χωρίς την ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας.


το 1992... ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.


το 1992... στη Βρετανία, ανακοινώνεται ο χωρισμός του διαδόχου Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.


το 1993... ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.


το 1993... πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, νέα μεγάλη διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.


το 1993... σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, στη Βρετανία, πωλείται σε τιμή-ρεκόρ ελληνικό αγγείο του 6ου π.Χ. αιώνα.


το 1994... μετά από 70 χρόνια, συναντιούνται για πρώτη φορά εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.


το 1994... στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.


το 1995... Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος.


το 1995... σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα.


το 1996... το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο Έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.


το 1997... στην Τουρκία, βάσει της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62,5 εκατομμύρια κατοίκους.


το 1998... ο Ολυμπιακός προκρίνεται για πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του στους "8" του Champions League, αλλά και οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου.


το 1998... πεθαίνει στο Σαν Ντιέγκο, σε ηλικία 84 ετών, ο πυγμάχος ελαφρών βαρών Archie Moore. Αποχώρησε σε ηλικία 49 ετών με 11 τίτλους σε 27 χρόνια και 141 νοκ-άουτ σε 228 αγώνες.


το 1999... ξεκινά η πρώτη Διεθνής Έκθεση Αθλητικών Ειδών, Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού ''SPORTEXPO'' στη Θεσσαλονίκη.


το 1999... ο τζόκεϊ Λαφίτ Πίνσεϊ Τζ. ισοφαρίζει το ρεκόρ 8.833 νικών του Γουίλι Σουμέικερ, όταν κερδίζει την 4η κούρσα στο Hollywood Park ιππεύοντας τον "I Be Casual".


το 1999... ο Τσαρλς Μπάρκλεϋ αναγκάζεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, όταν τραυματίζεται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα Philadelphia 76ers- Huston Rockets (83-73).


το 1999... οι Chicago Bulls ισοφαρίζουν το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας τους με 1-15 (την περίοδο 1967-68) όταν χάνουν με 107-93 από τους Cavaliers


το 2000... ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, του εργατικού κόμματος, ανακοινώνει την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


το 2002... ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο.
 
 

ΒΡΑΣΙΔΑΣ2

Μέλος
Εγγρ.
30 Νοε 2006
Μηνύματα
4.150
Like
1
Πόντοι
16
Περιμενουμε τον laplace να μας βαλει και την ηττα του Ολυμπιακου απο την Γιουβεντους. :dancing:
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
4 Μαρτίου

το 303... ο Αδριανός της Νικομήδειας, πραιτοριανός φρουρός του αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιανού, τιμωρείται με μαρτυρικό θάνατο, διότι ασπάστηκε το χριστιανισμό. Αργότερα θα ανακηρυχθεί σε άγιο από την Εκκλησία.

το 1152... ο Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα ανακηρύσσει βασιλιάς των Γερμανών.

το 1193... πεθαίνει ο Σαλαντίν, σουλτάνος της Συρίας και της Αιγύπτου, σε ηλικία 55 ετών. Είχε νικήσει πολλές φορές τους Σταυροφόρους, από τους οποίους είχε αφαιρέσει την Ιερουσαλήμ το 1187. Το 1192 υπέγραψε ειρήνη με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας.

το 1461... εκθρονίζεται ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ' της Αγγλίας.
το 1665... αρχίζει ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Ολλανδών.

το 1678... γεννιέται στη Βενετία ο συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός ως "ο κόκκινος ιερέας".

το 1681... ο βασιλιάς Κάρολος Β' της Αγγλίας εκχωρεί στον κουάκερο γαιοκτήμονα Γουίλιαμ Πεν μια αχανή εδαφική έκταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Μεριλαντ. Αυτή η γη φιλοξενεί πλέον την Πολιτεία της Πενσυλβάνια.

το 1787... τίθεται σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ, στην πρώτη συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου, που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.

το 1791... το Βερμόντ ανακηρύσσεται 14η πολιτεία των Η.Π.Α.

το 1801... ο Τόμας Τζέφερσον γίνεται ο 3ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
th_10022_Thomas_Jefferson_rev_122_434lo.jpg


το 1832... πεθαίνει ο Ιωάννης Φραγκίσκος Σαμπολιάν, χάρη στις μελέτες του οποίου η ανθρωπότητα μπόρεσε να διαβάσει τα ιερογλυφικά της αρχαίας αιγυπτιακής γραφής.

το 1851... γεννιέται στη Σκιάθο ο διηγηματογράφος και ποιητής Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

το 1852... πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ. Το σατιρικό έργο του "Ο Γενικός Επιθεωρητής" έκανε γνωστή την πένα του στο ευρύ κοινό.
th_10069_N.Gogol_122_773lo.jpg


το 1861... η αστερόεσσα υιοθετείται ως το έμβλημα των Ομόσπονδων Νότιων Πολιτειών της Αμερικής.

το 1861... ο Αβραάμ Λίνκολν αναλαμβάνει καθήκοντα, ως ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
th_10051_14apr05_LincolnPainting_1501_122_128lo.jpg


το 1877... Η Λίμνη των Κύκνων", το περίφημο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας

το 1877... ο Αιμίλιος Μπέρλινερ, γεννημένος στο Ανόβερο της Γερμανίας και κάτοικος της Ουάσινγκτον, εφευρίσκει το μικρόφωνο.

το 1881... ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ γράφει τη νουβέλα "Σπουδή σε κόκκινο", την πρώτη ιστορία με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.

το 1902... ιδρύεται το American Automobile Association.

το 1904... στη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα εδάφη της Κορέας, υποχωρούν προς τη Μαντζουρία, έχοντας στο κατόπι τους 100.000 Ιάπωνες στρατιώτες.

το 1910... πραγματοποιείται στο Λιβόρνο η καθέλκυση του θωρηκτού "Αβέρωφ", με κάθε επισημότητα.

το 1912... το γαλλικό πολεμικό συμβούλιο ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της τριετούς υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

το 1913... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γκάρφιλντ.
th_10096_john_garfield_122_685lo.jpg


το 1914... στο Παρίσι, ο δρ. Φιλιάτρ διαχωρίζει με επιτυχία δυο νεογέννητα σιαμαία.

το 1915... με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, η Ρωσία διεκδικεί δικαιώματα στα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη.

το 1916... γεννιέται στη Γερμανία ο ψυχολόγος Χανς Έινσεκ, γνωστός για την έρευνα του στους τομείς της ανθρώπινης εξυπνάδας και προσωπικότητας.

το 1917... πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, σε ηλικία 79 ετών, εισηγητής των περίφημων ιπτάμενων πηδαλιουχούμενων, που φέρουν το όνομα του.

το 1929... διοργανώνεται ο μακρύτερος μαραθώνιος στην ιστορία όταν 199 δρομείς ξεκινούν από το Λος Άντζελες για να καλύψουν μια απόσταση 3.422 μιλίων μέχρι τη Νέα Υόρκη.

το 1929... πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Καρλ Μπενζ, ο Γερμανός μηχανικός, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πρακτικό αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
th_10203_9_benz_karl_122_999lo.jpg


το 1930... η Emma Fahning γίνεται η πρώτη γυναίκα bowler που σημειώνει ένα perfect game σε τουρνουά που διοργανώνεται στο Buffalo των ΗΠΑ από το Women's Inernational Bowling Congress.

το 1931... στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι και ο λόρδος Έντουαρντ Ίρβινγκ Γουνς φτάνουν σε συμφωνία, η οποία αναμένεται να εκτονώσει την ένταση μεταξύ Κυβέρνησης και διαδηλωτών.

το 1937... αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Ασφάλισης.

το 1941... ο Χίτλερ συναντά τον Γιουγκοσλάβο πρίγκιπα Παύλο στο Βελιγράδι και του ζητά να συμμετέχει στον Άξονα.

το 1941... οι βρετανικές δυνάμεις θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο Κλεϊμορ. Σφυροκοπούν αποτελεσματικά γερμανική θέση στα νησιά Λοφοτεν στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά αποτυγχάνουν στον στόχο τους, που ήταν η απόκτηση του αποκωδικοποιήτη "Ενίγκμα".

το 1944... ξεκινούν οι πρώτες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής πρωτεύουσας, του Βερολίνου, από αμερικανικά βομβαρδιστικά.

το 1945... ιδρύεται ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, μια από τις σημαντικότερες ομάδες, που ανέδειξε η Γιουγκοσλαβία με δραστηριότητα σε πολλά σπορ και παίρνει το όνομά του από τον Σλόμπονταν Κότσιτς (αστέρας) και Ζόραν Ζούγιοβιτς (ερυθρός). Ο Ερυθρός Αστέρας θα κατακτήσει το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών στις 29/5/1991 κερδίζοντας στο Μπάρι την Μαρσέιγ με 5 - 3 στα πέναλτι.

το 1949... το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει να δεχτεί το Ισραήλ στους κόλπους του ΟΗΕ.

το 1952... η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις δυνάμεις του ΟΗΕ για χημικό πόλεμο.

το 1952... ο Έρνεστ Χεμινγουέι ολοκληρώνει το αριστούργημα του "Ο Γέρος και η Θάλασσα", για το οποίο βραβεύεται με το Πούλιτζερ, το 1953.
th_10286_hemingway190_122_874lo.jpg


το 1953... διασπάται οριστικά η ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα. Διαγραφέντα στελέχη της συγκροτούν ιδιαίτερη πολιτική ομάδα.

το 1954... το νοσοκομείο Πίτερ Μπεντ Μπρίχαμ της Βοστόνης ανακοινώνει την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού.

το 1959... ο δορυφόρος "Λάιονιρ ΙV" περνά μπροστά από το φεγγάρι και μπαίνει στην τροχιά του ήλιου.

το 1963... στο Παρίσι, έξι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι για το σχεδιασμό της δολοφονίας του Γάλλου Προέδρου Σάρλ ντε Γκολ.

το 1963... φεύγει από τη ζωή ο Αμερικανός ποιητής Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος των μοντερνιστών.

το 1964... με ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Σακαρί Τουομιόγια ορίζεται μεσολαβητής και στέλνεται ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα πολιτειακά όργανα.

το 1965... η Συρία εθνικοποιεί εννέα εταιρίες πετρελαίου, μεταξύ των οποίων και δυο αμερικανικές.

το 1966... ο "ισχυρισμός" του Τζον Λένον ότι, οι Μπιτλς είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού δημιουργεί κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

το 1967... η Queen's Park Rangers, ομάδα της 3ης κατηγορίας, κερδίζει με 3-2 την West Bromwich Albion, ομάδα της 1ης κατηγορίας, στον πρώτο αγώνα του League Cup, που γίνεται στο Γουέμπλεϊ.

το 1970... πενήντα επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν το γαλλικό υποβρύχιο "Ευρυδίκη" βυθίζεται στη Μεσόγειο.

το 1972... επαναχορηγείται πλήρως η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

το 1973... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επιβάλλει και πάλι ελέγχους στην τιμή του αργού πετρελαίου και της βενζίνης.

το 1975... απονέμεται στον Τσάρλι Τσάπλιν από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ο τίτλος του ιππότη.

το 1977... πάνω από 1.570 άτομα σκοτώνονται στη Ρουμανία, όταν σημειώνεται σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τους 35.000 φτάνουν οι άστεγοι.

το 1979... στην Ουγκάντα, στρατιωτικές δυνάμεις της Τανζανίας εισβάλλουν στα εδάφη της και πλησιάζουν την πρωτεύουσα της χώρας.

το 1980... ο Ρόμπερ Μουγκάρπε, ηγέτης του μεγαλύτερου αντάρτικου στρατού της Ροδεσίας, κερδίζει συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

το 1989... ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα εις ύψος με 2.43 στη Βουδαπέστη.
th_10959_foto589_122_208lo.jpg


το 1990... σκοτώνεται σε τροχαίο ο εκδότης του "Ελεύθερου Τύπου", Άρης Βουδούρης.

το 1992... η Αλγερία απαγορεύει το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας. Οι ισλαμιστές παίρνουν τα όπλα και τα χρόνια, που θα ακολουθήσουν θα χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, κυρίως απλοί πολίτες.

το 1994... παθαίνει από καρδιακή ανακοπή ο Καναδός κωμικός ηθοποιός Τζον Κάντι.

το 1994... στις ΗΠΑ, τέσσερις μουσουλμάνοι εξτρεμιστές καταδικάζονται για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 1993.

το 1995... η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει την Ίπσουιτς με 9-0 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της στην Αγγλία

το 1995... ο Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 400μ κλειστού στίβου με 44.63 στην Ατλάντα.

το 1997... ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον σταματά την κρατική χρηματοδότηση των σχετικών με την ανθρώπινη κλωνοποίηση ερευνών.

το 1999... η "πέτρα του σκανδάλου" Μόνικα Λιουίνσκι εκδίδει βιβλίο, για τη σχέση της με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

το 2000... η Marla Runyan, παρόλο το γεγονός ότι είναι τυφλή (20/300) καταφέρνει να οδηγεί και να κερδίσει την κούρσα των 3000μ σε 9:10.29 στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Georgia Dome.

το 2000... ο 18χρονος Χρήστος Φανδρίδης σκοτώνεται σε τροχαίο. Ο αθλητής της ενόργανης γυμναστικής ήταν πρώτος στο Παγκόσμιο Νεότητας στην Μόσχα το 1998 και πρώτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο έδαφος και στο άλμα το 1999.

το 2002... κηδεύεται στη Βουδαπέστη ο Nandor Hidegkuti, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που ανέδειξε το ουγγρικό ποδόσφαιρο και μέλος της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του '50 
th_85201_Hidegkuti_122_736lo.jpg


το 2002... πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Velibor Vasovic, ένας από τους μεγαλύτερους Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστές. Ήταν αρχηγός του Άγιαξ στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 με τον ΠΑΟ.
th_85136_vasovic-140_122_1185lo.jpg

 
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
Επίσης ...στις 4 Μαρτίου..

1912:Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.
1928:Πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με 2-1 σε φιλικό παιγνίδι, μετά από 10 αγώνες (6 νίκες των «πρασίνων» και 4 ισοπαλίες).
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
5 Μαρτίου

το 399 π.X. ... ο Σωκράτης πίνει το κώνειο.

το 1046... ο Πέρσης φιλόσοφος Naser Khosrow ξεκινάει το "δρομολόγιό" του, το οποίο περιέγραψε αργότερα στο έργο του Σαφαρναμέχ.

το 1512... γεννιέται ο Φλαμανδός χαρτογράφος Γεράρδος Μερκατόρ.

το 1696... γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο.

το 1766... ο Αντόνιο ντε Ουλόα, ο πρώτος Ισπανός διοικητής της Λουϊζιάνα, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη.

το 1770... πέντε Αμερικανοί δολοφονούνται από βρετανικές δυνάμεις στη Βοστόνη γεγονός, το οποίο θεωρείται ότι, πυροδότησε τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας το 1775.

το 1790... πεθαίνει η Φλόρα ΜακΝτόναλντ, ηρωίδα των Ιακωβιτών.

το 1793... οι γαλλικές δυνάμεις ηττώνται από τους Αυστριακούς και ανακαταλαμβάνεται η Λιέγη.

το 1815... πεθαίνει ο Αντουάν Μεσμέρ, γιατρός, που μελέτησε και ανέπτυξε τον υπνωτισμό.

το 1817... γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και διπλωμάτης Χένρι Λαγιάρντ, που ανέσκαψε τη Νινευή.

το 1824... κηρύσσεται επίσημα από τους Βρετανούς η έναρξη του πολέμου στην Μπούρμα (Μιανμάρ).

το 1827... πεθαίνει ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Σιμόν Λαπλάς.

το 1827... πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα.

το 1836... ο Αμερικανός Σάμιουελ Κολτ φτιάχνει το πρώτο περίστροφο.

το 1842... πάνω από 500 Μεξικανοί στρατιώτες υπό την αρχηγία του Ραφαέλ Βάσκες εισβάλουν στο Τέξας, καταλαμβάνουν το Σαν Αντόνιο και επιστρέφουν στο Ρίο Γκράντε. Αυτή είναι η πρώτη εισβολή αυτού του είδους από την εποχή της επανάστασης του Τέξας.

το 1860... η Πάρμα, η Τοσκάνη, η Μοντένα και η Ρομάνια ζητούν με δημοψήφισμα να ενωθούν στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.

το 1864... γίνονται για πρώτη φορά αγώνες στίβου μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

το 1868... κάνει πρεμιέρα η όπερα Μεφιστοφελής στη Σκάλα του Μιλάνου.

το 1868... συστήνεται δικαστήριο στη Γερουσία των ΗΠΑ για να εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Άντριου Τζόνσον.

το 1871... γεννιέται η κομουνίστρια πολιτικός και επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δολοφονείται το 1919 στο Βερολίνο.

το 1872... ο Τζορτζ Ουέστινγκχαους πατεντάρει το αερόφρενο.

το 1876... πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας κόμισσα Μαρί Ντ' Αγκούλ, γνωστή και με το ψευδώνυμο Ντάνιελ Στερν. Συζούσε για 4 χρόνια με τον μουσουργό Φράνς Λιστ και απέκτησαν 3 παιδιά ενώ είχε αποκτήσει και 2 κόρες από τον πρώτο της γάμο.

το 1886... γεννιέται ένας από τους ιδρυτές του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, Ντονγκ Μπιγού.

το 1898... γεννιέται ο Ζου Ενλάι, πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

το 1900... δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αποπλέουν για τη Νικαράγουα, προς καταστολή της επαναστατικής αναταραχής.

το 1904... στη Γαλλία, το Ποινικό Δικαστήριο διατάσσει τη συμπληρωματική ανάκριση μετά την αίτηση αναθεώρησης της δίκης, που καταθέτει ο Άλφρεντ Ντρέιφους.

το 1905... γεννιέται ο Γερμανός ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογράφου Γκίντερ Λούντερς.

το 1905... τα ρωσικά στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από την Μούκντεν στη Μαντζουρία μετά το θάνατο 100.000 στρατιωτών σε τρεις ημέρες.

το 1907... ανοίγει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας η δεύτερη Δούμα και οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν 40.000 διαδηλωτές.

το 1908... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ρεξ Χάρισον.

το 1909... μεγάλη απεργία πραγματοποιούν οι καπνεργάτες στο Βόλο.

το 1912... οι Ιταλοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά πηδαλιουχούμενο αερόστατο για στρατιωτικούς σκοπούς.

το 1913... δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄.

το 1914... συγκροτείται η πρώτη αλβανική Κυβέρνηση υπό τον Τουρχάν πασά.

το 1916... ιδρύεται η ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα Ντεπορτίβο Μαγιόρκα.

το 1918... μεταφέρεται η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

το 1919... έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Σμύρνη, καθώς τουρκικές συμμορίες σφάζουν και λεηλατούν.

το 1920... τελευταία ημέρα του παλιού (Ιουλιανού) ημερολογίου στην Ελλάδα.

το 1921... το γλωσσικό συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

το 1922... γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης κινηματογράφου Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Πεθαίνει το 1975 σε ηλικία 53 ετών.

το 1922... η Φίμπι Αν Όκλεϊ σπάει όλα τα ρεκόρ στην σκοποβολή γυναικών όταν πετυχαίνει 98 στους 100 στόχους.

το 1922... κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία με θέμα τον Κόμη Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία "Νοσφεράτου-Η συμφωνία του τρόμου", σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

το 1924... ο Φρανκ Καρουάνα (Frank Caruana) γίνεται ο πρώτος παίκτης μπόουλινγκ, που σημειώνει 2 συνεχόμενα perfect games.

το 1929... αιματηρή σύρραξη σημειώνεται στην Ελευσίνα μεταξύ χωροφυλάκων και απεργών εργατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δέκα.

το 1930... δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

το 1931... ο Ντανιέλ Σαλαμάνκα Ούρεϊ ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Βολιβίας.

το 1933... ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ανακηρύσσει επίσημη αργία (bank holiday) κλείνοντας όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ και παγώνοντας όλες τις συναλλαγές.

το 1933... οι Ναζί παίρνουν 44% στις εκλογές.

το 1933... στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Παναγή Τσαλδάρη με 488.545 ψήφους έναντι 483.231 ψήφων, που έλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1936... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ.

το 1936... γίνεται η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Spitfire Type 300.

το 1939... πραγματοποιείται η παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών.

το 1940... οι Φιλανδοί, φοβούμενοι έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των Συμμάχων, στέλνουν απεσταλμένους στη Μόσχα για ειρήνη.

το 1941... η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Βουλγαρία και ετοιμάζει αεροπορική επιδρομή.

το 1942... γεννιέται ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες Μάρκες.

το 1943... αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βυθίζουν 22 ιαπωνικά πλοία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1943... πραγματοποιείται στη Βρετανία η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Gloster Meteor.

το 1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κολονία. Την ίδια μέρα, ο γερμανικός στρατός διατάσσει τη στρατολόγηση αγοριών, που γεννήθηκαν το 1929.

το 1946... ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο Φούλτον του Μιζούρι, και εισαγάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση "σιδηρούν παραπέτασμα", που αναφέρεται στην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Ο λόγος αυτός θεωρείται η αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

το 1950... λήγει η απεργία των ανθρακωρύχων, που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ, μετά από συμφωνία της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

το 1952... μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ, στρατηγού Αϊζενχάουερ.

το 1953... πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ.

το 1953... πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών στη Μόσχα από εγκεφαλική αιμορραγία ο Ιωσήφ Στάλιν.

το 1955... πεθαίνει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Αντάνας Μέρκις, αφού είχε φυλακιστεί και απελαθεί στο Σαρατόφ της Σοβιετικής Ένωσης.

το 1956... πραγματοποιείται η πρώτη προβολή στην τηλεόραση της ταινίας Κινγκ Κονγκ.

το 1958... εκτοξεύεται ανεπιτυχώς ο Explorer 2, μέρος του αμερικανικού μη επανδρωμένου προγράμματος για την εξερεύνηση του διαστήματος Explorer.

το 1958... ιδρύεται η αυτόνομη κινεζική επαρχία Γκουανξί Ζουάνγκ.

το 1959... η ελληνική Βουλή τιμά τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σε ειδικές συνεδριάσεις.

το 1960... απολύεται από το στρατό ο Έλβις Πρίσλεϊ.

το 1960... ο Αμερικανός Dallas Long καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα με 19.38 στο Λος Άντζελες. Είναι η αρχή μίας μονομαχίας με τον συμπατριώτη του Bill Nider που στις 19/3 ρίχνει 19.45. Στις 26/3 ο Long ρίχνει 19.67 ενώ στις 2/4 ο Nider ρίχνει 19.99 στο Όστιν. Τέσσερις μήνες όμως μετά, στις 12/8 ο Nider θα σπάσει το φράγμα των 20 μέτρων στο Γουόλνατ.

το 1965... πεθαίνει ο Κινέζος πολιτικός Τσεν Τσενγκ.

το 1966... γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής Μάικλ Ίρβιν.

το 1966... συντρίβεται στο όρος Φούτζι, στην Ιαπωνία, ένα Μπόινγκ 707 της βρετανικής εταιρείας BOAC με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 124 άτομα.

το 1967... απομονώνεται για πρώτη φορά το χημικό στοιχείο Ντούμπνιουμ.

το 1968... επιτρέπονται για πρώτη φορά οι αγώνες επαγγελματικού τένις στο Γουίμπλεντον.

το 1968... ολοκληρώνεται η νέα εθνική οδός Λάρισας-Θεσσαλονίκης.

το 1969... ο Γκούσταβ Χάινεμαν εκλέγεται Πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας.

το 1970... γεννιέται ο μουσικός Τζον Φρουσιάντε, κιθαρίστας του συγκροτήματος "The Red Hot Chili Peppers".

το 1970... τίθεται σε ισχύ μια συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων μετά την επικύρωσή της από 43 κράτη.

το 1971... η βρετανική Κυβέρνηση προσφέρει στη Ρολς Ρόις βοήθεια 144 εκατομμυρίων δολαρίων.

το 1971... πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού των Led Zeppelin, "Stairway to Heaven".

το 1972... ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαταλείπει το ΚΚΕ.

το 1974... κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.

το 1975... στο Κουβέιτ, εθνικοποιούνται οι πετρελαιοβιομηχανίες.

το 1978... εκτοξεύεται ο δορυφόρος Landsat 3.

το 1981... μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι Πλαταιές και το χωριό Καπαρέλλι.

το 1982... ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Μπελούσι πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Σάνσετ Μπούλεβαρντ, στο Χόλιγουντ.

το 1982... ο σοβιετικός δορυφόρος Venera 14 προσγειώνεται στην Αφροδίτη.

το 1983... στην Αυστραλία, ο Ρόμπερτ Χόουκ και το Εργατικό Κόμμα παίρνουν την εξουσία από τη συντηρητική κυβέρνηση, που κυβερνούσε επί οκτώ χρόνια.

το 1984... πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Ουίλιαμ Πάουελ.

το 1984... πεθαίνει ο Ιταλός βαρύτονος Τίτο Γκόμπι.

το 1990... εκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με 57,5%, ο Σωτήρης Πολύδωρας, έναντι 42,5%, που παίρνει ο αντίπαλος του Τάκης Παπάς.

το 1991... για ελληνικό επεκτατισμό στο Αιγαίο κάνει λόγο η Άγκυρα σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

το 1991... πεθαίνει ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου, σε ηλικία 67 ετών.

το 1992... ένοπλος σκοτώνει έξι άτομα και τραυματίζει άλλα επτά στη Βέρνη της Ελβετίας.

το 1992... περισσότερα από 57 άτομα σκοτώνονται στη διάρκεια συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

το 1992... στην Κροατία, 538 ιστορικά μνημεία καταστρέφονται ή παθαίνουν σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού στρατού.

το 1993... πέντε χρόνια μετά την τιμωρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον αποκλείεται ισόβια από την IAAF καθώς για δεύτερη φορά βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

το 1993... σύμφωνα με την οργάνωση "Earth Watch" του ΟΗΕ, απαιτούνται 225 τρις δρχ. για να απορρυπανθεί ο πλανήτης μας.

το 1994... εξήντα πυρηνικές κεφαλές μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία, με σκοπό τη διάλυσή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της πρώην ΕΣΣΔ.

το 1994... ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην άρει τα μέτρα κατά των Σκοπίων.

το 1994... στη Νότια Αφρική, το κόμμα των ακροδεξιών λευκών ''Λαϊκό Μέτωπο Αφρικάνερ'' αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον επόμενο μήνα.

το 1995... σημειώνεται το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του America's Cup όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στη θάλασσα του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.

το 1995... στο Πακιστάν, 10 άτομα σκοτώνονται από πυρά άγνωστων οπλοφόρων στο Καράτσι, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις μουσουλμανικής γιορτής.

το 1995... το Ισραήλ προτείνει στη Συρία περιορισμένης έκτασης υποχώρηση από το Γκολάν.

το 1996... στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση του οικονομικού εμπάργκο στην Κούβα.

το 1997... ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ινάλ Μπατού δηλώνει ότι η Αμμόχωστος θα εποικισθεί εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

το 1998... η NASA ανακοινώνει ότι, η ερευνητική αποστολή Clementine που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ανακάλυψε νερό στους πολικούς κρατήρες αρκετό για να συντηρήσουν μία ανθρώπινη αποικία καθώς και ένα σταθμό ανεφοδιασμού πυραύλων.

το 2000... ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατά την διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα με 9.750 βαθμούς. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης 6ος.

το 2001... ποδοπατούνται μέχρι θανάτου 35 μουσουλμάνοι προσκυνητές κατά το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

το 2003... έρχεται στο φως της δημοσιότητας η σύλληψη και κράτηση του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, από τις βρετανικές Αρχές, με την κατηγορία της κατοχής αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στην προετοιμασία είτε στη διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δουσεμετζής φέρεται να έχει δική του ιστοσελίδα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να γίνει μέλος της 17Ν, ενώ στο δωμάτιο του βρέθηκαν αφίσες της οργάνωσης, δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπό της, μια προκήρυξή της και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Δουσεμετζής παραπέμπεται σε δίκη σε τοπικό δικαστήριο της κωμόπολης Μπίλντελντον ωστόσο, η πολιτική αγωγή στις 7 Απριλίου αποσύρει τις κατηγορίες και ο φοιτητής αφήνεται ελεύθερος.

το 2003... η Αμερικανίδα τραγουδίστρια μουσικής κάντρι Νάταλι Μάινς του συγκροτήματος Dixie Chicks προκαλεί αντιπαράθεση στις ΗΠΑ λέγοντας ότι, το συγκρότημά της ντρέπεται, που ο Πρόεδρος Μπους κατάγεται από το Τέξας.

το 2003... το περιοδικό Nature αποσύρει πολλά τεύχη του μετά την αποκάλυψη ότι, τα αποτελέσματα ερευνών του Γερμανού επιστήμονα Γιάν Χέντρικ Σον ήταν αποτέλεσμα απάτης.
 

ljsilver

Μέλος
Εγγρ.
24 Απρ 2006
Μηνύματα
508
Like
14
Πόντοι
6
Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα σου για το thread, και τη γουστάρω πολύ! ... Αλλά βλέποντας τα γεγονότα που παραθέτεις για τις 4 και 5 Μαρτίου... η μέρα της μαρμότας ήταν?  ;)
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα σου για το thread, και τη γουστάρω πολύ! ... Αλλά βλέποντας τα γεγονότα που παραθέτεις για τις 4 και 5 Μαρτίου... η μέρα της μαρμότας ήταν?  ;)
:2funny:

Τωρα το είδα...  :2funny: ..εκ παραδρομής..
 

JOULIANI

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.520
Κριτικές
7
Like
84
Πόντοι
16
Να θυμομαστε για να μην ξεχναμε .
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
6 Μαρτίου

ο 1460... υπογράφεται η συνθήκη της Αλκανόβα, με την οποία παραχωρούνται από την Ισπανία τα Κανάρια Νησιά στην Καστίλη, με αντάλλαγμα κάποια εδάφη στη Δυτική Αφρική.

το 1475... γεννιέται ο μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι, από τις κορυφαίες μορφές της ιταλικής Αναγέννησης.

το 1521... ο θαλασσοπόρος Μαγγελάνος ανακαλύπτει στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό τη νήσο Γκουάμ.

το 1619... γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και Σωματοφύλακας Σαβινιέν Σιρανό ντε Μπερζεράκ. Πέθανε το 1655.

το 1806... γεννιέται η Αγγλίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ.

το 1836... μετά από πολιορκία 13 ημερών από 3.000 Μεξικανούς στρατιώτες, οι 189 εθελοντές του Τέξας χάνουν το Άλαμο

το 1864... ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας.

το 1888... πεθαίνει η λογοτέχνης Λουίζα Μέι Άλκοτ, συγγραφέας των "Μικρών Κυριών".

το 1893... ιδρύεται ο Κερκυραϊκός ΓΣ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος εκτός από στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, πυγμαχία και τένις αναπτύσσει το κρίκετ και αποτελεί την βάση της Εθνικής ομάδας

το 1899... ο Φέλιξ Χόφμαν πατεντάρει την ασπιρίνη.
th_54616_hoffmanfelix_122_677lo.jpg


το 1900... έκρηξη στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ παγιδεύει 50 ανθρακωρύχους σε υπόγεια στοά.

το 1900... πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Γκοτιέμπ Νταίμλερ. Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler ήταν ο εφευρέτης του καρμπυρατέρ και αυτός, που βελτίωσε τις μηχανές εσωτερικής καύσεως. Το 1899 κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο Mercedes.

το 1901... στη Βρέμη, αναρχικός προσπαθεί να σκοτώσει τον Γερμανό αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμο Β'.

το 1902... ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μια ομάδα ποδοσφαιρόφιλων με επικεφαλής τον Χουάν Πάντρος και τρεις ημέρες αργότερα η ομάδα δίνει τον πρώτο της επίσημο αγώνα.

το 1906 ... γεννιέται στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, ο κωμικός Λουίς Φράνσις Κριστίλιο, ή αλλιώς Λου Κοστέλο. Αφησε εποχή μαζί με τον Μπαντ Αμποτ, ως οι "Αμποτ και Κοστέλο" 

το 1910... με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.

το 1910... στη Γερμανία, η κρατική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου Σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση προς υποστήριξη του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.

το 1913... η Αθήνα πληροφορείται τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α' στη Θεσσαλονίκη. Νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ο Κωνσταντίνος Α'.

το 1913... ο Γερμανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Ντε Βιντ στέφθηκε βασιλιάς της Αλβανίας.

το 1926... γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Άλαν Γκρίνσπαν.

το 1928... γεννιέται ο Κολομβιανός βραβευμένος με Νόμπελ (1982) συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

το 1929... πεθαίνει ο πρωτοπόρος αυτοκινητιστής Ντέιβιντ Μπιούικ. Υπήρξε ιδρυτής μίας εταιρείας, η οποία αργότερα μετονομάστηκε ως General Motors Corporation of America

το 1932... παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

το 1937... γεννιέται η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα, που πήγε στο Διάστημα στις 16 Ιουνίου 1963.

το 1940... υπογράφεται ανακωχή στον Πόλεμο του Χειμώνα, τον πόλεμο, που ξέσπασε τρεις μήνες πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου, ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Φινλανδία.

το 1941... πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός γλύπτης John Gutzon Borglum

το 1944... γεννιέται στο Γκίσμπορν της Νέας Ζηλανδίας η υψίφωνος Dame Κίρι τε Κανάουα.

το 1944... συνέρχεται η Α' Συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας στο Καρπενήσι.

το 1946... γεννιέται ο μουσικός των Pink Floyd Ντέιβιντ Γκίλμουρ 

το 1946... στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ υπογράφει συμφωνία με τη Γαλλία, με την οποία αναγνωρίζεται το Βιετνάμ ως αυτόνομο κράτος στην Ινδοκινεζική Ομοσπονδία και τη Γαλλική Ένωση.

το 1950... οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

το 1951... αρχίζει η δίκη του ζεύγους Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, των Αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορήθηκαν ότι, ήταν κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης στις ΗΠΑ.

το 1953... ο Γκιόργκι Μαξιμιλιάνοφ Μαλένκοφ, διαδέχεται τον Ιωσήφ Στάλιν στην πρωθυπουργία και στο αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66
6 Μαρτίου

το 1957... οι πρώην βρετανικές αποικίες, Gold Coast και Togoland αποκτούν την ανεξαρτησία τους και σχηματίζουν τη Δημοκρατία της Γκάνα.

το 1964... ο πυγμάχος και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κάσιους Κλέι ασπάζεται το Μωαμεθανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι.

το 1964... πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος σε ηλικία 63 ετών και τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Β'.

το 1965... στις ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι 3.500 πεζοναύτες εστάλησαν στο Νότιο Βιετνάμ. Πρόκειται για τα πρώτα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ, που στέλλονται για να πολεμήσουν τους κομμουνιστές αντάρτες.

το 1967... πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης Ζόλταν Κόνταλι.

το 1971... στο Λονδίνο, 4.000 άτομα διαδηλώνουν για τα δικαιώματα της γυναίκας.

το 1972... γεννιέται ο αστέρας του ΝΒΑ, Σακίλ Ο'Νιλ.

το 1973... πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Περλ Μπακ, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ το 1938.

το 1975... υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ για τη διαμάχη, που είχε ξεσπάσει για την οριοθέτηση των συνόρων τους.

το 1979... για απάνθρωπη μεταχείριση κατηγορεί τους φρουρούς στον κατ' οίκον περιορισμό του, ο Τσέχος αντιφρονούντας θεατρικός συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ.

το 1980... η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

το 1981... συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο, όπου ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.

το 1982... ρεκόρ πόντων από 2 ομάδες σε έναν αγώνα του NBA σημειώνεται, όταν οι San Antonio κερδίζουν τους Milwaukee 171-166 σε 3 παρατάσεις

το 1982... στην Αίγυπτο, πέντε από τους 24 φανατικούς μουσουλμάνους, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, καταδικάζονται σε θάνατο.

το 1983... στη Γερμανία, επιστρέφει στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

το 1984... αρχίζουν στη Βρετανία απεργία οι ανθρακωρύχοι. Θα διαρκέσει 12 μήνες.

το 1985... ο Μάικ Τάισον κερδίζει με νοκ άουτ τον Χέκτορ Μερσέντες στον 1ο γύρο στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης 

το 1986... πεθαίνει η Αμερικανίδα ζωγράφος Τζόρτζια Ο'Κιφ.

το 1987... ανατρέπεται ανοιχτά του Βελγίου, το βρετανικό φέρι μπόουτ "The Herald of Free Enterprise" με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 189 άτομα.
th_54942__38515223_herald238_122_899lo.jpg


το 1988... η Τζούλι Κρόουν γίνεται η πιο πολυνίκης γυναίκα τζόκεϊ (1.205 κούρσες), ιππεύοντας την ''Squawter'' στο Aqueduct Race Track

το 1989... σοκ προκαλεί ο διάλογος του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννη Ματζουράνη με τη σύζυγο του Κοσκωτά, Κάθι, που μεταδίδουν τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί.

το 1990... η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την "υπόθεση Κιάππε", που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα, που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

το 1991... 1.500 Αλβανοί φυγάδες φθάνουν με πλοία στην Ιταλία, ενώ άλλοι τόσοι έχουν συγκεντρωθεί στη διάβαση Μποζάι με σκοπό να καταφύγουν στη Γιουγκοσλαβία.

το 1991... ο Ινδός πρωθυπουργός, Χάντρα Σεκχάρ, παραιτείται μετά από τέσσερις μήνες, που παρέμεινε στην εξουσία, όταν χάνει την υποστήριξη του Κόμματος του Κογκρέσου, του Ρατζίβ Γκάντι.

το 1992... ενεργοποιείται ένας ιός, με το όνομα "Μιχαήλ Άγγελος", την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια pc σε όλο τον κόσμο.

το 1992... ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αγιάζ Μουταλίμποφ, παραιτείται εξαιτίας των χειρισμών του στη διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

το 1993... στα Σκόπια, 81 είναι οι νεκροί όταν επιβατικό αεροπλάνο της εταιρίας "Παλ Ερ" συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.

το 1994... πεθαίνει στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ" της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η απριλιανή Χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης. Κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού ενώ εκατομμύρια λαού την συντρόφεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
th_55038_melina02_122_339lo.jpg


το 1995... η Ε.Ε αναβάλει επ' αόριστον την εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας με τη Ρωσία, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην Τσετσενία.

το 1995... ο άνθρωπος που "ανατίναξε" μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αγγλίας, ο 28χρονος χρηματιστής Νικ Λίζον, φυλακίζεται στη Φρανκφούρτη. Την ίδια στιγμή, η ολλανδική "Νασιονάλε Νεντερλάντε" αγόρασε την κατεστραμμένη τράπεζα.

το 1996... πολιτικός συναγερμός σημαίνει στη Γερμανία, ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρριψης του μεταπολεμικού ρεκόρ ανεργίας για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 4.270.000 και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 11,1%.

το 1997... άνεργοι μένουν 3.800 άνθρωποι στην Πολωνία, μετά τη χρεοκοπία των ναυπηγείων του Γκντανσκ.

το 1997... κλάπηκε από γκαλερί του Λονδίνου, ο πίνακας του Πικάσο "Κεφάλι Γυναίκας".

το 1999... πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Dennis Violet, μέλος των θρυλικών μπέμπηδων του Matt Busby. Με 32 γκολ από την περίοδο 1959-60 κατέχει το ρεκόρ στην Α΄ κατηγορία της Αγγλίας 
th_55082_mbusby_122_651lo.jpg


το 2000... κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Χειμερινού Πρωταθλήματος ο 22χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού Ανδρέας Ζέππος καταρρίπτει με 1:04.54 το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο που κρατούσε ο Νίκος Φωκιανός με 1:04.88 από το 1988.

το 2004... η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή με άλμα στα 14.73 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Βουδαπέστη. 
 

talos43

Μέλος
Εγγρ.
7 Φεβ 2006
Μηνύματα
9.547
Like
9
Πόντοι
66
ασσ...respect...με όλη την έννοια της λέξης....το ωραιότερο θρέντ μαζί με το..ιστορία....συγχαρητήρια...
 

kaytos

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιαν 2007
Μηνύματα
6.907
Like
14
Πόντοι
66
ασσ...respect...με όλη την έννοια της λέξης....το ωραιότερο θρέντ μαζί με το..ιστορία....συγχαρητήρια...

Ρίξε καμιά ματιά στο ιστορικό thread, Τάλε  :)

Καλά ρε, πού τα ξέρει όλα αυτά ο AssFiller;  :o
 

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
66

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom