Νέα

Ποιό βιβλίο προτείνετε / μόλις ολοκληρώσατε;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ais8hsh
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 317K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Random User 123

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2023
Κριτικές
11
Like
1.425
Πόντοι
371
Η οδοιπορία τοι Ιουλίου Καίσαρα του Κώστα Καλαϊτζίδη

Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
35
Like
11.943
Πόντοι
4.696
για όσους ασχολούνται σοβαρά με την πολιτική...
εξαιρετικά δυσκολοδιάβαστο, πολύ πυκνά και περιεκτικά γραμμένο, θέλει προσοχή.
δεν είναι για παραλία

Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
578
Πόντοι
86
στέργειν γὰρ αἱ πάθαι
(μετ. γιατί τα πάθη μου με δίδαξαν να στέργω)
οιδίπους επί κολωνώ στ.7, σοφοκλής

λεξικό :
Το ρ. στέργω, με αρχική σημ. «περιβάλλω κάτι με αγάπη, αισθάνομαι για κάποιον στοργή» (κατά ένα μέρος συνώνυμο με το αγαπώ) χρησιμοποιήθηκε κατ' επέκταση και με τη σημ. «είμαι ευχαριστημένος με κάτι, αρκούμαι σε κάτι, συγκατατίθεμαι, συναινώ». Το ρ. στέργω, τέλος, σπάνια χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ερωτική έλξη, σαρκικό πόθο, όπως το ρ. ἐρῶ].

ο ήρωας έπρεπε να είναι αληθοφανής και πιστευτός, να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, να τον χαρακτηρίζει το όμοιον –έτσι όριζε ο κανόνας της εποχής, οπότε ο αρχαίος θεατής λογικά θα έστεργε εξίσου (για) τον ήρωα και τα πάθη του, δλδ έτσι θα ήταν οι άνθρωποι τότε

για τον φοβερό κι ελεεινό οιδίποδα δεν έχουν παρέλθει τα πάθη : συνεχίζουν να τον μαστίζουν αλλά αυτός δεν αντιμάχεται εσωτερικά τον κόσμο : τα ίδια τα πάθη τον έχουν μάθει να στέργει

αυτό το λύγισμα της ανθρώπινης "περηφάνιας" και σιγουριάς, για την οίησή της να ορίσει και να κυριαρχήσει την ανθρώπινη μοίρα, αποβαίνει όχι απλώς κοινό, αλλά οικουμενικό. γιατί ο ήρωας, μέσω του στέργειν κι απέναντι στη μοίρα , δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε φυλή, ούτε φύλο, ούτε χρώμα, ούτε γλώσσα, ούτε θρησκεία, ούτε τίποτα. από το είδος ανεβαίνει στο γένος.

πόσο μεγάλη και έντονη είναι η αντίθεση -σχεδόν απόλυτη - με τα σημερινά ήθη : τα πάθη μόνο στο να στέργουμε δε μας οδηγούν' ίσα ίσα γίνεται το παν για να ξεριζωθεί αυτή η πάγκοινη ομοιότητα, όπως την όριζε ο φιλόσοφος.

οι λόγοι για το ξεθεμέλιωμα σχεδόν άπειροι ' το ζώο μόλις ένα.

Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
35
Like
11.943
Πόντοι
4.696

ananeotikos

Μέγας
Εγγρ.
16 Φεβ 2025
Like
14.434
Πόντοι
3.556

Ιστορία του ανθρώπινου γένους” – Του Λευτέρη Σταυριανού.​

istoria-tou-anthrwpinou-genous.jpg

Πολύ μπροστά από την εποχή του.
Αναζητήστε το .

Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
578
Πόντοι
86
παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα, και καθώς ξεσκαρτάριζα τις φωτογραφίες στο τάμπλετ βρήκα μεταξύ άλλων τρία στιγμιότυπα οθόνης από τότε που διάβαζα το Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε του Χρόνη Μίσσιου.
ιδού λοιπόν, από την παναγία ως τους θεσπιείς κι από το κόμμα ως τον βελουχιώτη. ποιος μακρυγιάννης και παπαριές...

IMG_1620.png

IMG_1621.png

IMG_1622.png

rimondi

Σπουδαίος
Εγγρ.
12 Μαρ 2011
Κριτικές
84
Like
1.837
Πόντοι
3.247
Τώρα διαβάζω το < ο άντρας που πέθανε δύο φορές > του Ρίτσαρντ ¨Οσμαν . Για να περάσει η ώρα μια χαρά είναι.

ananeotikos

Μέγας
Εγγρ.
16 Φεβ 2025
Like
14.434
Πόντοι
3.556

Το Ντόμινο των Υποχωρήσεων στο Αιγαίο του Σταύρου Καλεντερίδη.​

Επίκαιρο για όσα γίνονται σήμερα Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο.
xlarge_20250130144641_to_ntomino_ton_ypochoriseon_sto_aigaio.jpeg

passionfruit

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Οκτ 2022
Κριτικές
6
Like
1.724
Πόντοι
486
παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα, και καθώς ξεσκαρτάριζα τις φωτογραφίες στο τάμπλετ βρήκα μεταξύ άλλων τρία στιγμιότυπα οθόνης από τότε που διάβαζα το Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε του Χρόνη Μίσσιου.
ιδού λοιπόν, από την παναγία ως τους θεσπιείς κι από το κόμμα ως τον βελουχιώτη. ποιος μακρυγιάννης και παπαριές...

IMG_1620.png

IMG_1621.png

IMG_1622.png
Πολύ δυνατός ο Μίσσιος. Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερο δικά του έργα. Με έβαλες σε διαδικασία να τον ανακαλύψω ξανά με το απόσπασμα αυτό και θα ανατρέξω σε έργα του.

Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
578
Πόντοι
86
Πολύ δυνατός ο Μίσσιος. Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερο δικά του έργα. Με έβαλες σε διαδικασία να τον ανακαλύψω ξανά με το απόσπασμα αυτό και θα ανατρέξω σε έργα του.
χαίρομαι, ψάξ'τον και δεν θα το μετανιώσεις
τα must για μένα είναι τα δύο του πρώτα: Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, και Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε
υπόψιν ότι οι σελίδες που έβαλα δεν αποτελούν καμιά εξαίρεση ή κορύφωση, η γραφή του πάει συνέχεια έτσι..
τα γράφω και για τους υπόλοιπους

passionfruit

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Οκτ 2022
Κριτικές
6
Like
1.724
Πόντοι
486
χαίρομαι, ψάξ'τον και δεν θα το μετανιώσεις
τα must για μένα είναι τα δύο του πρώτα: Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, και Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε
υπόψιν ότι οι σελίδες που έβαλα δεν αποτελούν καμιά εξαίρεση ή κορύφωση, η γραφή του πάει συνέχεια έτσι..
τα γράφω και για τους υπόλοιπους
Ναι έχω διαβάσει κατά καιρούς αποσπάσματά του και τον έχω παρακολουθήσει και σε κάποιες συνεντεύξεις - αφιερώματα, αλλά δεν έχω αγοράσει κάποιο βιβλίο του, παρότι πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον αυτά που έγραφε. Δεν είναι και από τους πιο διαφημισμένους. Πρέπει να είσαι αρκετά ψαγμένος για να τον βρεις. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες πάντως!

Darko77

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Ιαν 2019
Like
2.357
Πόντοι
441
Ναι έχω διαβάσει κατά καιρούς αποσπάσματά του και τον έχω παρακολουθήσει και σε κάποιες συνεντεύξεις - αφιερώματα, αλλά δεν έχω αγοράσει κάποιο βιβλίο του, παρότι πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον αυτά που έγραφε. Δεν είναι και από τους πιο διαφημισμένους. Πρέπει να είσαι αρκετά ψαγμένος για να τον βρεις. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες πάντως!
Χρόνης μησσιος ο μεγαλύτερος επαναστάτης στην Ελλάδα

ananeotikos

Μέγας
Εγγρ.
16 Φεβ 2025
Like
14.434
Πόντοι
3.556
Εγγρ.
22 Ιαν 2025
Like
578
Πόντοι
86
μια οφειλόμενη απάντηση
(ή πώς να εφεύρετε τον άλλο εκ του μη όντος)

είναι γνωστό το ρητό που λέει ότι άμα κοιτάξεις την άβυσσο θα κοιτάξει και η άβυσσος εσένα. έχει σημασία ότι στη συνάρτηση εγώ-κόσμου εισάγεται ξαφνικά το χάος ώστε η συνάρτηση γίνεται εγώ-χάος με αυτουργό αυτόν που μιλάει. δεν είναι καθημερινό το φαινόμενο ούτε ανήκει στην τάξη της κανονικότητας εκτός κι αν συμπυκνώνει την ιστορική εμπειρία με την έξοχη μορφή του παραδείγματος. έτσι ανερχόμαστε σε μια νέα τάξη όπου το εγώ έχει χάσει τα παλιά του ερείσματα καθώς τα συστατικά του στοιχεία πλέον είναι το δέος και ο συνταραγμός. μιλάει για πρώτη φορά. το χάος, το αρχέγονο αυτό "κακό", στου οποίου τα παλάτια εισερχόμαστε συνειδότες, επιτελεί τη λειτουργία καβαλιέρου ή ντάμας. ο χορός στον οποίο περιδινούμεθα αντάμα αναδεικνύει έναν νέο κόσμο, αυτόν του εγώ και του χάους μαζί. δεν είμαστε μόνοι, ο άλλος έχει στηθεί έναντί μας με όρους τοτεμικούς. η απαγόρευση πέφτει στα κεφάλια όλης της φυλής, καθόσον μετέχουν στο εγώ. αυτός που μιλάει τελικά δεν φέρνει το χάος, αλλά όλους τους άλλους πλην του χάους.

τίτλοι αρχής.

Milfshake

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουν 2024
Like
145
Πόντοι
1
μια οφειλόμενη απάντηση
(ή πώς να εφεύρετε τον άλλο εκ του μη όντος)

είναι γνωστό το ρητό που λέει ότι άμα κοιτάξεις την άβυσσο θα κοιτάξει και η άβυσσος εσένα. έχει σημασία ότι στη συνάρτηση εγώ-κόσμου εισάγεται ξαφνικά το χάος ώστε η συνάρτηση γίνεται εγώ-χάος με αυτουργό αυτόν που μιλάει. δεν είναι καθημερινό το φαινόμενο ούτε ανήκει στην τάξη της κανονικότητας εκτός κι αν συμπυκνώνει την ιστορική εμπειρία με την έξοχη μορφή του παραδείγματος. έτσι ανερχόμαστε σε μια νέα τάξη όπου το εγώ έχει χάσει τα παλιά του ερείσματα καθώς τα συστατικά του στοιχεία πλέον είναι το δέος και ο συνταραγμός. μιλάει για πρώτη φορά. το χάος, το αρχέγονο αυτό "κακό", στου οποίου τα παλάτια εισερχόμαστε συνειδότες, επιτελεί τη λειτουργία καβαλιέρου ή ντάμας. ο χορός στον οποίο περιδινούμεθα αντάμα αναδεικνύει έναν νέο κόσμο, αυτόν του εγώ και του χάους μαζί. δεν είμαστε μόνοι, ο άλλος έχει στηθεί έναντί μας με όρους τοτεμικούς. η απαγόρευση πέφτει στα κεφάλια όλης της φυλής, καθόσον μετέχουν στο εγώ. αυτός που μιλάει τελικά δεν φέρνει το χάος, αλλά όλους τους άλλους πλην του χάους.

τίτλοι αρχής.
Απόσπασμα;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom