Νέα

Ηδονισμός (hedonism), η κεντρική φιλοσοφία του μπουρδελιάρη

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Danky88
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 7
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Danky88

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
6 Μαρ 2020
Κριτικές
1
Like
1.235
Πόντοι
201
Καλημερα φιλες και φιλοι κυριακουλα σημερα και αφου τελειωσαμε με τον πρωινο εκκλησιασμο και την θεια κοινωνια (ευλογια μας :priest: ) θα ηθελα να συζητησουμε για τον ηδονισμο:zfuck:. Τι ειναι αυτη η λεξη απο που προηρθε και πως εμεις σαν ΕΛ-ληνες πως θα πρεπει να τιμησουμε τους προγονους μας .

Ετυμολογία​

Ο όρος ηδονισμός προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά: ἡδονισμός, από την αρχαία ελληνική λέξη ηδονή, το οποίο είναι συγγενές από το πρωτοϊνδοευρωπαϊκό swéh₂dus μέσω της αρχαίας ελληνικής ἡδύς ή ἧδος και το επίθημα -ισμός.

Πρώιμη φιλοσοφία​

Στην αρχική παλαιοβαβυλωνιακή εκδοχή του Έπους του Γκιλγκαμές, ο Σιντούρι έδωσε την εξής συμβουλή: «Γέμισε την κοιλιά σου. Μέρα και νύχτα κάνε κέφι. Άφησε τις μέρες να είναι γεμάτες χαρά. Χορέψτε και κάντε μουσική μέρα και νύχτα... Αυτά και μόνο είναι μέλημα των ανδρών». Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει την πρώτη καταγεγραμμένη υπεράσπιση μιας ηδονιστικής φιλοσοφίας.

Αρχαία ελληνική φιλοσοφία​

Ο Δημόκριτος ( πρωτο ιστορικα μελος του μπου) φαίνεται να είναι ο πρώτος φιλόσοφος που έχει καταγραφεί που έχει ασπαστεί κατηγορηματικά ηδονιστική φιλοσοφία. Ονόμασε τον υπέρτατο στόχο της ζωής «ικανοποίηση» ή «ευθυμία», ισχυριζόμενος ότι «η χαρά και η λύπη είναι το διακριτικό σημάδι των ωφέλιμων και επιβλαβών πραγμάτων

Η φύση της ευχαρίστησης​

Η ευχαρίστηση παίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις μορφές ηδονισμού. Αναφέρεται σε εμπειρία με καλή αίσθηση και περιλαμβάνει την απόλαυση κάτι.Η ευχαρίστηση έρχεται σε αντίθεση με τον πόνο ή την ταλαιπωρία, που είναι μορφές κακών αισθημάτων. Οι συζητήσεις εντός του ηδονισμού συνήθως επικεντρώνονται περισσότερο στην ευχαρίστηση, αλλά ως η αρνητική πλευρά του, ο πόνος υπονοείται εξίσου σε αυτές τις συζητήσεις. Τόσο η ευχαρίστηση όσο και ο πόνος έρχονται σε βαθμούς και έχουν θεωρηθεί ως μια διάσταση που πηγαίνει από τους θετικούς μέσω ενός ουδέτερου σημείου σε αρνητικούς βαθμούς. Ο όρος «ευτυχία» χρησιμοποιείται συχνά σε αυτή την παράδοση για να αναφερθεί στην ισορροπία της ευχαρίστησης έναντι του πόνου.

Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος «ευχαρίστηση» συνδέεται κυρίως με αισθητηριακές απολαύσεις όπως η απόλαυση του φαγητού ή του σεξ. Αλλά με την πιο γενική του έννοια, περιλαμβάνει όλα τα είδη θετικών ή ευχάριστων εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης των αθλημάτων, της θέασης ενός όμορφου ηλιοβασιλέματος ή της ενασχόλησης με μια πνευματικά ικανοποιητική δραστηριότητα. Οι θεωρίες της ευχαρίστησης προσπαθούν να προσδιορίσουν τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ευχάριστες εμπειρίες, τι είναι ουσιαστικό για αυτές. Παραδοσιακά χωρίζονται σε θεωρίες ποιότητας και θεωρίες στάσης. Οι θεωρίες ποιότητας υποστηρίζουν ότι η ευχαρίστηση είναι μια ποιότητα των ίδιων των ευχάριστων εμπειριών, ενώ οι θεωρίες στάσης δηλώνουν ότι η ευχαρίστηση είναι κατά κάποιο τρόπο εξωτερική της εμπειρίας, αφού εξαρτάται από τη στάση του υποκειμένου στην εμπειρία.

Εν κατακλειδι τα πραγματα καποτε ηταν πολυ καλυερα πρωτου μας γεμισουν "τυψεις και ενοχες " οι νεοτερες θρησκιες
Μια ζωη την εχουμε , ας γεμισουμε την κοιλια μας καλης ποιτητας κρασιου , ας αδειασουμε τα αρχιδια μας οσο πιο πολυ μπορουμε , ας απολαυσουμε την καθε μας στιγμη σε αυτο τον κοσμο γιατι αναποφευκτα αργα η γρηγορα την θλιψη και την στεναχωρια ουδεις μπορει να γλιτωσει .

CaptainK

Μέγας
Εγγρ.
15 Νοε 2021
Κριτικές
3
Like
14.284
Πόντοι
3.786
Είσαι ο πρώτος χασάπης - μέλος της Ηδονιστικής Διεθνούς

Εγγρ.
7 Αυγ 2021
Like
17.065
Πόντοι
3.556
Καλημέρα φίλε Danky ! Αν μου επιτρέπεις να προσθέσω τα εξής ! Κατα την προσωπική ταπεινή μου άποψη οι θρησκείες πρέπει να διδάδσκονται σαν φιλοσοφία τρόπου ζωής και όχι δογματικά όπως γίνεται! Πρέπει να εξηγούν στους ανθρώπους τον δρόμο προς μια καλύτερη ζωή,γεμάτη με γαλήνη και αγάπη! Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο :undecided-old: Ενα εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι να μάθουμε να ζούμε στο παρόν και μόνο! Αρκετοί από εμάς ζούμε με τα ''φαντάσματα'' του παρελθόντος ή με τις φιλοδοξίες του μέλλοντος και έτσι το παρόν το χάνουμε και ουσιαστικά δεν ζούμε τίποτα...Μια μεγάλη αλήθεια είναι πως όλα ξεκινούν από το μυαλό, ένα άριστο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο στην ζωή μας ή να αποτελέσει ακόμα και την καταστροφή μας!! Για εμένα ο πόνος και η στεναχώρια λειτούργησαν σαν ''δάσκαλοι'' για να δω με καλύτερη ματιά την ζωή, πιο αισιόδοξα και με περισσότερη χαρά. Είμαι υπέρ της ευχαρίστησης πάσης φύσεως (σε φυσιολογικά πλαίσια πάντα) αλλά να μην ξεχνάμε και την προτροπή των αρχαίων ''μέτρον άριστον'' :hi:

Mpratan

Μέγας
Εγγρ.
29 Δεκ 2019
Κριτικές
21
Like
11.958
Πόντοι
4.546
Αρκετοί από εμάς ζούμε με τα ''φαντάσματα'' του παρελθόντος ή με τις φιλοδοξίες του μέλλοντος και έτσι το παρόν το χάνουμε και ουσιαστικά δεν ζούμε τίποτα
Θα μπορούσες να το αναλύσεις λίγο?

Εγγρ.
7 Αυγ 2021
Like
17.065
Πόντοι
3.556
Θα μπορούσες να το αναλύσεις λίγο?
Θέλω να πω, πως όλοι μας (σχεδόν) θα είχαμε άσχημες βιωματικές εμπειρίες, από φίλους, σχέσεις, οικογένεια κλπ, κάποια στιγμή πρέπει αυτό το κεφάλαιο να ''κλείσει'' μέσα μας και να γυρίσουμε σελίδα, δηλαδή να το αφήσουμε να φύγει και να πάψουμε να το σκεφτόμαστε! Σχετικά με το μέλλον, καλό είναι να έχουμε στόχους, όνειρα, βλέψεις κλπ αλλά όχι να γίνονται αυτοσκοπός πχ είμαι μόνος και θέλω μια σχέση, σε αυτή την περίπτωση σκέφτομαι τι θα ζήσω μέ μια κοπέλα, πόσο καλά θα περνάω κλπ και κάνω την σύγκριση με το παρόν που είμαι μόνος και καταλήγω δυστυχής που δεν τα έχω και περιμένω πότε θα τα ζήσω για να είμαι χαρούμενος. Ετσι λοιπόν το παρόν χάνεται..

Mpratan

Μέγας
Εγγρ.
29 Δεκ 2019
Κριτικές
21
Like
11.958
Πόντοι
4.546
Θέλω να πω, πως όλοι μας (σχεδόν) θα είχαμε άσχημες βιωματικές εμπειρίες, από φίλους, σχέσεις, οικογένεια κλπ, κάποια στιγμή πρέπει αυτό το κεφάλαιο να ''κλείσει'' μέσα μας και να γυρίσουμε σελίδα, δηλαδή να το αφήσουμε να φύγει και να πάψουμε να το σκεφτόμαστε! Σχετικά με το μέλλον, καλό είναι να έχουμε στόχους, όνειρα, βλέψεις κλπ αλλά όχι να γίνονται αυτοσκοπός πχ είμαι μόνος και θέλω μια σχέση, σε αυτή την περίπτωση σκέφτομαι τι θα ζήσω μέσα μια κοπέλα, πόσο καλά θα περνάω κλπ και κάνω την σύγκριση με το παρόν που είμαι μόνος και καταλήγω δυστυχής που δεν τα έχω και περιμένω πότε θα τα ζήσω για να είμαι χαρούμενος. Ετσι λοιπόν το παρόν χάνεται..
Προσυπογράφω! Αν περιμένουμε συγκεκριμένες καταστάσεις για να περάσουμε καλά και δεν εκμεταλλευόμαστε (όσο μπορεί ο κάθενας και με τις δυνατότητές του) την κάθε στιγμή που του προσφέρεται, τότε πάει, πέταξε το πουλάκι.

papaphilips

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
26 Ιουλ 2018
Κριτικές
187
Like
57.529
Πόντοι
40.423
βα ριεεε μαιιιιι
EMMANOUIL-1.jpg