Νέα

H μαλακία πάει σύννεφο: το Άγιο Φως

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα democrat
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 49K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.482
Like
173
Πόντοι
866
εγω εχω μια αλλη απορια και ας με κραξουν οι θρησκοληπτοι του σαιτ
αφου εχουμε οικονομικη κριση και δεν υπαρχει σαλιο, γιατι δεν κοβει το κρατος τις σπαταλες της εκκλησιας και γιατι δεν βαζει χερι στην εκκλησιαστικη περιουσια;
γιατι πολλα κτηρια οικοπεδα και λοιπα που εκμεταλλευεται το κρατος ανηκουν στην εκκλησια τυπε
 

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.172
Like
3
Πόντοι
16
ωραια πες μου μια θρησκεια στον κοσμο που δεν εχει την κρατικη υποστηριξη
και μην μου μιλησεις για αιρεσεις μονο για επισημες θρησκειες
Ρε βλάκα μόνο στις "ισλαμικές δημοκρατίες" και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό ... που ζεις?

Γαμημένο ιντερνετ δίνεις φωνή σε κάθε αγράμματο...
 

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.172
Like
3
Πόντοι
16
Και οταν μιλαμε για απαισιους ελληναραδες που δεν σεβονται τιποτα σαν και του λογου σου

μιλαμε για ακομη μεγαλυτερο μαρτυριο απο καταβολη κοσμου

αντε βουλωσε το στομα σου μερες που ειναι και κανε στην ακρη...
Χριστιανική αγάπη?
 

antipa

Μέλος
Εγγρ.
15 Αυγ 2010
Μηνύματα
1.307
Like
2
Πόντοι
16
γιατι πολλα κτηρια οικοπεδα και λοιπα που εκμεταλλευεται το κρατος ανηκουν στην εκκλησια τυπε

Ετσι ειναι.
Εμεις στη σοβιετία τα είχαμε δεσμεύσει όλα και είχε λύθει το θέμα  :grin:
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
151.681
Κριτικές
1
Like
29.395
Πόντοι
8.006
Ρε βλάκα μόνο στις "ισλαμικές δημοκρατίες" και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό ... που ζεις?

Γαμημένο ιντερνετ δίνεις φωνή σε κάθε αγράμματο...
Ο Καθολικισμος δεν εχει κρατικη υποστηριξη?
 

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.172
Like
3
Πόντοι
16
Οταν ο αλλος λεει παπαριες δεν θα αρπαχτεις???

Θα αρπαχτεις και θα αρπαξεις και τον ιδιο

γιατι αν ειχε βρεθει ενας να τους δωσει ενα καλο χερι

θα μαθαιναν να σεβονται.
Θα μου δώσεις ένα καλό χέρι?
Χριστιανός να υποθέσω? :2funny:
 

Επισκέπτης
   * Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακύρηξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που προσπαθεί μάταια να διαιωνίσει ο κ. Πάγκαλος με τις αναφορές του σε "δημόσιους υπαλλήλους". Όταν η άγνοια συναντά τη θρασύτητα, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Όταν το 1987 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 1700/87 (νόμος Τρίτση) που αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την οριστική αποψίλωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δόθηκε αφορμή να δημοσιευθούν σημαντικά κείμενα. Μεταξύ αυτών και ένα υπό τον τίτλο "ιδιοκτησιακό καθεστώς και αξιοποίηση της αγροτικής γης στην Ελλάδα" (περιοδικό "Εκκλησία" 1-15/4/1987, σελίδες 254-55). Με αναμφισβήτητα στοιχεία, στηριγμένο σε μελέτη των Θ. Τσούμα και Δ. Τασιούλα που εκδόθηκε επίσημως από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος λίγο αργότερα, το 1988, αποδεικνύεται ότι στο σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδος ανήκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟ


43.598.000 στρέμματα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


15.553.200 στρέμματα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ


1.282.300 στρέμματα

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ


1.098.400 στρέμματα

Από αυτά τα 1.282.300 στρέμματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, τα 745.400 βοσκότοποι και μόνο τα 169.900 γεωργική καλλιεργίσιμη γη. Δηλαδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αντιστοιχούν μόλις στο 0.48% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας μας!

Και να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη δεκαετία 1974-1983 "εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά μέσο όρο 162.400 αγροτικής γης ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα". Το 1983 υπολογίστηκαν ως 4.380.000 στρέμματα οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης (σχεδόν 3.5 φορές μεγαλύτερες από το σύνολο της γης που ανήκει στην εκκλησία, ενώ σήμερα θα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερο).

Παρά ταύτα, στα μάτια κάποιων και η εναπομείνασα περιουσία φαντάζει μεγάλη. Δε λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αυτή δεν ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση (Ιερά Σύνοδο), αλλά σε περισσότερα από 10.000 εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Μητροπόλεις, Ναούς, Μονές, Προσκυνήματα, Ιδρύματα, Κληροδοτήματα και άλλα) το καθένα από τα οποία αγωνίζεται - μέσα από τον κυκεώνα των νομικών και διοικητικών δεσμέυσεων - να διαφυλάξει την κυριότητα και να αξιοποιήσει τα όσα του ανήκουν περιουσιακά στοιχεία, για το καλό του πληρώματος και της εκκλησίας.

Δηλαδή κάθε Μονή και κάθε Ιερός Ναός που είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), μεριμνούν για τη συνήθως μικρή περιουσία που έχουν, φροντίζοντας για την έντιμη διαχείρισή της και τηρώντας τις αυστηρές διατάξεις που ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα. Η διαχείριση αυτή υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο από την Εκκλησία όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, όχι και το μοναδικό, αποτελεί η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Αθήνα). Έχοντας στην κατοχή της σημαντική περιουσία που την απέκτησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα με αγορές των ηγουμένων της (σώζονται στο αρχείο της τα σχετικά έγγραφα), αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός ευεργέτης των Αθηνών. Σε δωρηθέντα ακίνητά της έχουν ανεγερθεί:

   * η Ριζάρειος Σχολή,
   * η Ακαδημία Αθνών,
   * το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
   * το Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
   * το Σκοπευτήριο,
   * το Πτωχοκομείο,
   * η Μαράσλειος Ακαδημία,
   * το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός",
   * το Αρεταίειο νοσοκομείο,
   * η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
   * οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
   * το Νοσοκομείο Παίδων,
   * το Νοσοκομείο Συγγρού,
   * το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία",
   * το Ασκληπείο Βούλας,
   * η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
   * το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
   * το ΠΙΠΚΑ Βούλας
   * Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,
   * Γηροκομείο,
   * Εθνική Βιβλιοθήκη,
   * Πανεπιστήμιο Αθηνών
   * 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

και πολλά άλλα...

Βεβαίως, κανείς δε φρόντισε να μνημονεύονται αυτά, έστω σε μία επιγραφή επί των ανεγερθέντων κτιρίων.

Το δε Δημόσιο έχει γίνει πολλές φορές αποδέκτης εκτάσεων μεγάλης αξίας, τις οποίες παραχώρησε η Εκκλησία προκειμένου να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, να ανεγερθούν σχολεία, ιδρύματα, γυμναστήρια, στρατόπεδα ή να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του λαού. Αυτή, εν συντομία, είναι η αλήθεια.

Η Εκκλησια δικαιούται να έχει περιουσία, όπως δέχθηκαν με πληθώρα αποφάσεών τους όχι μόνο ελληνικά δικαστήρια, αλλά και η Ευρωπαική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προσέφυγαν Ορθόδοξες Μονές κατά του νόμου 1700/87. Και είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν επωφελώς για τον ελληνικό λαό, αρκεί να αφαιρεθούν τα νομικά και διοικητικά δεσμά που της έχουν κατά καιρούς επιβληθεί.

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος της προσφοράς της Εκκλησίας στην ανάπτυξη της Ελλάδος, όπως επίσης και το πραγματικό μέγεθος της εναπομείνουσας περιουσίας της, το οποίο επαναλαμβάνουμε, ανήκει σε περισσότερο από δέκα χιλιάδες διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Όσο για τη μισθοδοσία την κληρικών, αυτή αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς την εκκλησία, την οποία αποδέχτηκε και υπέγραψε με δική του πρωτοβουλία το ίδιο το κράτος το 1952, επειδή ακριβώς αδυνατούσε να καταβάλλει το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί 20 χρόνια νωρίτερα και που είχε διογκωθεί πολλαπλάσια και είχε ήδη καταστεί δυσβάσταχτο χρέος ακόμη και για το κράτος.

Συντριπτικὰ τὰ στοιχεῖα σας, ἀλλὰ οἱ μηρυκάζοντες σοσιαλιστικὰς ζωοτροφὰς δὲν πρόκειται νὰ ἀντιληφθῶσι οὐδέν
 

baros

Ανώτερος
Εγγρ.
20 Ιαν 2010
Μηνύματα
81.430
Κριτικές
31
Like
12.123
Πόντοι
5.097
Ρε βλάκα μόνο στις "ισλαμικές δημοκρατίες" και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό ... που ζεις?

Γαμημένο ιντερνετ δίνεις φωνή σε κάθε αγράμματο...
οκ οτι πεις να σου παω κοντρα δε γινεται
εσυ εισαι γραμματιζουμενο παιδι παω πασο
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.482
Like
173
Πόντοι
866
Πτώση στο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων
23/04/2011 11:13

Φαίνεται πως το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση με 10% πτώση σε όσους το 2008 δήλωσαν πως πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών.

Πιο αναλυτικά, φέτος το 41,8% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο αν πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών ενώ το 2008 το ποσοστό βρισκόταν στο 51,3%, όπως έδειξε η έρευνα της Κάπα Research για το κυριακάτικο Βήμα.

Η ίδια πτώση φαίνεται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιστεύουν στα θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Ακόμη, στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι...», το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία».

Το 42,5% απάντησε «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».

Όσον αφορά την ερώτηση, «Το βράδυ της Ανάστασης παρακολουθείτε όλη τη Θεία Λειτουργία, πηγαίνετε από την αρχή της Λειτουργίας και αποχωρείτε μετά το 'Χριστός Ανέστη' ή προτιμάτε να πηγαίνετε απλά όταν ακούγεται το 'Χριστός Ανέστη';» το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το 'Χριστός Ανέστη'», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το 'Χριστός Ανέστη'» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία».

Μόνο ένα 13,6% απάντησε ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.

Σε ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, για το αν υπάρχει Θεός, το 56,3% λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι». «Όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%.

Ένα το 3,1% υποστήριξε «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ».

Επιπλέον, οι πιο πολλοί ερωτηθέντες απάντησαν πως γνωρίζουν και κατανοούν τα εκκλησιαστικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το 9,1% δηλώνει «πολύ», το 36,6% «αρκετά», το 37,9% «λίγο» και μόλις το 16,2% «καθόλου».

Και στο ερώτημα «Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα;» δηλώνεται ότι το 43,9% διακατέχεται από κατάνυξη, το 25,1% από ευλάβεια, το 18,4% από ηρεμία, το 14,8% από αγάπη, από γαλήνη το 12,9%, από χαρά το 10,5% και από φιλάνθρωπα συναισθήματα το 11,1%.

Οικονομική κρίση και Πάσχα

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ το φετινό Πάσχα αφού το 64,7% θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για τις ημέρες του Πάσχα από ότι το 2010.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της κρίσης οι περισσότεροι θα παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους. Πιο αναλυτικά, το 45,3% απάντησε πως δε θα φύγει για διακοπές και το 9,1% «μάλλον όχι». Το 34,2% δηλώνει «ναι» και το 10,6% «μάλλον ναι».  Στην ερώτηση «Για ποιον λόγο δεν θα φύγετε τις ημέρες του Πάσχα;» το 42,2% δηλώνει «δεν έχω χρήματα».

Το 41,2% δήλωσε πως θα μείνει «στον τόπο κατοικίας μου», το 40,3% «στον τόπο καταγωγής μου» και το 17,1% «σε κάποιο άλλο μέρος».

 

Tsambo

Μέλος
Εγγρ.
26 Απρ 2008
Μηνύματα
5.196
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
66
Tὶ νὰ κάμωμεν, δὲν διαθέτομεν ὅλοι τὴν ἰσχυρὰν προσωπικότητὰν σας καὶ τὸ ἦθος σας
Κλασσικη εξυπναδα φιλε. Αυτην την ειρωνια εισαι ο πρωτος που τη σκεφτεται. Ουτε ηθος, ουτε ισχυρη προσωπικοτητα εχω. Απλα δεν ειμαι ηλθιος. Σορρυ...
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
151.681
Κριτικές
1
Like
29.395
Πόντοι
8.006
Συντριπτικὰ τὰ στοιχεῖα σας, ἀλλὰ οἱ μηρυκάζοντες σοσιαλιστικὰς ζωοτροφὰς δὲν πρόκειται νὰ ἀντιληφθῶσι οὐδέν
Δεν πειραζει.
Ο εχων ωτα ακουειν ακουετω.
 

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.172
Like
3
Πόντοι
16
Ο Καθολικισμος δεν εχει κρατικη υποστηριξη?
Άντε να συμβαίνει μόνο στην Ιταλία λόγω παράδοσης, αν και αμφιβάλλω...
Εξάλλου για αυτό υπάρχει ξεχωριστό κράτος με ξεχωριστό προυπολογισμό ... Βατικανό.
Την περίπτωση αυτή την έχω και εγώ κατά νου, αλλά δεν μπορώ να ασχολούμαι με τις εξαιρέσεις, εκτός και αν έχεις εσύ τόσο χρόνο ...
Άντε ψάξε βρες καμιά ακόμα εξαίρεση τόσες εκατοντάδες κράτη υπάρχουν θα υπάρχουν 5 με 6 ...
 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.532
Κριτικές
12
Like
38
Πόντοι
1.220
Θα μου δώσεις ένα καλό χέρι?
Χριστιανός να υποθέσω? :2funny:

Ευχαριστως... αμα το φερει η τυχη και βρεθεις μπροστα μου και αρχισεις τις μαλακιες

ουτε που θα καταλαβεις τι εγινε.... εγω δεν ειμαι σε στυλ να αρχισω βρισιματα και σπρωξιες

απευθειας στο ψητο...  ;)
 

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
3
Πόντοι
66
Δεν πειραζει.
Ο εχων ωτα ακουειν ακουετω.
το κειμενο ηταν λιγακι υπερβολικο;
Δηλαδή κάθε Μονή και κάθε Ιερός Ναός που είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), μεριμνούν για τη συνήθως μικρή περιουσία που έχουν, φροντίζοντας για την έντιμη διαχείρισή της και τηρώντας τις αυστηρές διατάξεις που ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα. Η διαχείριση αυτή υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο από την Εκκλησία όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, όχι και το μοναδικό, αποτελεί η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Αθήνα).

μονο αυτο φτανει,ουδεν σχολιο
 

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.172
Like
3
Πόντοι
16
Πτώση στο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων
23/04/2011 11:13

Φαίνεται πως το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση με 10% πτώση σε όσους το 2008 δήλωσαν πως πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών.
Κακώς ... έχει τόσο πλάκα να γελάς με τους βλάκες.
Και δόξα τω ... Θεώ :2funny: κυκλοφορούν πολλοί και ... :2funny:δεν ντρέπονται κιόλας!!!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom