Νέα

Φωτοβολταϊκά

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα majestic69
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 161
  • Εμφανίσεις 15K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

silver_bullet

Μέλος
Εγγρ.
3 Μαρ 2007
Μηνύματα
485
Κριτικές
1
Like
3
Πόντοι
1
Οπως πολυ σωστα αναφερει ο kpan (εισαι συναδελφος? ) τιμολογιο κοβουν οι εταιρειες που εχουν ως δραστηριοτητα την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας, και οι οποιες δεν υπαγονται στο προγραμμα των εγκαταστασεων <10 kW. To προνομιακο τιμολογιο των 0,55 ευρω / kWh με το οποιο η ΔΕΗ πληρωνει τα εργα < 10 kW ισχυει για ιδιωτες και πολυ μικρες επιχειρησεις. Ως πολυ μικρη επιχειρηση οριζεται απο το νομο εκεινη που εχει ετησιο τζιρο <2.000.000 ευρω και απασχολει λιγοτερα απο 10 ατομα προσωπικο.

 

ziziaek

Μέλος
Εγγρ.
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.547
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
16
Τιμολόγιο κόβουν μόνο όσοι έχουν τοποθετήσει συστήματα με τον προϋγουμενο νόμο , που αφορούσε πάρκα και κάποιες εγκαταστάσεις έως 20kWp.

Τα έσοδα που μπορεί να έχει κάποιος από ένα τέτοιο σύστημα (μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση) είναι περίπου 740€/kW εγκατάστασης. Σαν παράδειγμα, ένα σύστημα μονοφασικό ισχύος 5kWp θα μας φέρει ετήσιο έσοδο = 5kWp*1350kWh/kW*0,55€= 3.700€/έτος. Η εγκατάσταση (με όλες τις διαδικασίες σε πολεοδομία και ΔΕΗ) δεν ξεπερνά τις 25.000€ (Με ΦΠΑ και υπερκοστολογιμένο), πράγμα που σημαίνει ότι η απόσβεση του κόστους του συστήματος γίνεται στα 7 χρόνια. Άρα για τα επόμενα 18 χρόνια (25ετής σύμβαση με την ΔΕΗ) όλο το έσοδο είναι καθαρό κέρδος (με λογιστικούς όρους μιλάμε για επένδυση με απόδοση πάνω από 12%).
ΔΗΛ.ΣΕ ΕΥΡΟ
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
Επειδη εχω δουλεψει στο αντικειμενο να δωσω μερικες λεπτομερειες

Καταρχας, υπαρχουν 2 ειδη Φ/Β συστηματων: τα αυτονομα και τα διασυνδεδεμενα με το Δικτυο.

Τα αυτονομα ειναι τα Φ/Β που φτιαχνει καποιος σε μια απομονωμενη εγκατασταση που δεν εχει παροχη ΔΕΗ για να εχει μια σχετικη ηλεκτρικη αυτονομια, χωρις να λειτουργει συνεχως γεννητρια πετρελαιου.Ολη η ενεργεια που παραγει το Φ/Β ειτε καταναλωνεται επιτοπου απο τα φορτια της εγκαταστασης, ειτε αποθηκευεται σε μπαταριες βραδειας εκφορτισης για μελλοντικη χρηση

Τα διασυνδεδεμενα Φ/Β με το Δικτυο ειναι αλλη κατασταση.Εκει ολη η ενεργεια που παραγεται ΔΕΝ καταναλωνεται απο τα φορτια της εγκαταστασης, αλλα εγχεεται στο Δικτυο (πωλειται δηλαδη στη ΔΕΗ) σε προκαθορισμενη με συμβολαιο τιμη.

Σαν επενδυση, νοημα εχει η 2η. Η περιπτωση του αυτονομου συστηματος δεν εχει νοημα γιατι δε θα σου κανει αποσβεση ποτε.Το διασυνδεδεμενο αντιθετα σε 6-7 χρονια , με το παρον τιμολογιο εχει βγαλει τα λεφτα του.

Οσον αφορα το χρηματικο κομματι, για μικρα Φ/Β σε ταρατσες και στεγες (<10kW) η ΔΕΗ αγοραζει την kWh που παραγει ο μικρος παραγωγος στα 0,55 ευρω, τη στιγμη που εμεις αγοραζουμε απο τη ΔΕΗ στα 0,08 εως 0,10 ευρω. Η τιμη αυτη ειναι εγγυημενη για 25 χρονια με συμβολαιο, και μαλιστα αυξανεται καθε χρονο κατα το 25% του πληθωρισμου του προηγουμενου ετους.Επισης, αν αυξηθει το τιμολογιο της ΔΕΗ κατα ενα ποσοστο, βασει του συμβολαιου αυξανεται κατα το ιδιο ποσοστο και η τιμη του ρευματος που ο παραγωγος πουλα στη ΔΕΗ, ετσι ωστε το ποσοστο κερδους να μενει το ιδιο.Αν πχ αυριο ανακοινωσει η ΔΕΗ-οπως σχεδιαζεται- αυξηση της τιμης του ρευματος 30%, το 0,55 θα αυξηθει κι αυτο κατα 30%, ητοι 0,715 ευρω.

Πολλοι αναρωτιουνται για ποιο λογο να δινεται αυτη η πολυ μεγαλη επιδοτηση στην τιμη του παραγομενου απο Φ/Β ρευματος. 2 ειναι οι βασικοι λογοι
1. Βασει του πρωτοκολλου του Κυοτο που εχει υπογραψει η Ελλαδα, πρεπει να ελλαττωσει τις εκπομπες ρυπων. Αυτη τη στιγμη εχουμε το φτηνοτερο,αλλα και το πιο βρωμικο (λιγνιτης) ρευμα στην Ευρωπη. Απο του χρονου θα αρχισουμε να πληρωνουμε προστιμα για τους ρυπους που θα φτανουν το 1 δις ευρω ετησιως.Οπως καταλαβαινεται, απο το να τα δινουμε γαμησιατικα σε προστιμα καλυτερα να τα δινουμε για αναπτυξη Φ/Β συστηματων.
2. Τα Φ/Β τροφοδοτουν τα τοπικα μικροδικτυα, δηλαδη η ενεργεια που παραγεται καταναλωνεται στην ευρυτερη περιοχη και δε μεταφερεται σε μεγαλες αποστασεις, οπου αναποφευκτα υπαρχουν απωλειες μεταφορας.Και απωλειες μεταφορας σημαινει πεταμενα ευρω στο δρομο...

Σαν κοστος, ενα μικρο οικιακο Φ/Β διασυνδεδεμενο κοστιζει απο 4,5-5 χιλιαδες ευρω ανα kW. Οι τραπεζες χρηματοδοτουν την κατασκευη των Φ/Β, και μαλιστα χωρις προσημειωση αν θελει ο πελατης, με μονο εχεγγυο την παραχωρηση της συμβασης με τη ΔΕΗ μεχρι να αποπληρωθει το δανειο.Δηλαδη πας στην τραπεζα, παιρνεις τα λεφτα, και οτι λεφτα βγαλει το Φ/Β τα πρωτα 10 χρονια τα κρατα η τραπεζα για να αποπληρωσεις δανειο και τοκους, τα υπολοιπα 15 χρονια τα εισπραττεις εσυ. το ποσο που μπαινει στον τραπεζικο σου λογαριασμο απο ενα Φ/Β, αναλογα το μεγεθος του συστηματος, μπορει να φτασει τα 650 ευρω το μηνα. Αλλα το πιο σημαντικο ειναι οτι αυτα τα λεφτα ειναι αφορολογητα. Δεν ανοιγεις βιβλια, δεν κοβεις καμια αποδειξη, κι ολα αυτα με την αιγιδα του κρατους.

Ελπιζω να βοηθησα.

Στο 1ο σενάριο που υποστηρίζεις ότι δεν έχει λογική απόσβεσης, μήπως ξεχνάς να συμπεριλάβεις τα οφέλη από τη μη διασύνδεση, τα πάγεια νταβατζοΕΡΤ και το γενικότερο πλεονέκτημα ότι λες γεια στη ΔΕΗ; Ότι βρέξει χιονίσει (με μια καλομελετήμένη υβριδική εγκατάσταση ΑΓ και ΦΒ) θα έχεις ρεύμα;
Υπάρχει κόσμος που αυτό και μόνο το βλέπει πολύ θετικά ως κύριο όφελος, δηλαδή το ότι κάνει ΞΟΥ το μονοπώλιο ρεύματος και δεν παίρνει μέρος σε αυτό. Ότι δεν προσθέτει ανάγκες δικτύου για αναβάθμιση δηλαδή ανάγκες σε 1ες ύλες καλώδια κλπ. αλλά κρατάει το μινι γκριντ @ χόουμ;

Αλήθεια πόσο καιρό απαιτεί το 1ο και το 2ο σενάριο γνωρίζεις φίλε;
(Δωσε μας μια ένδειξη χρόνου από το σημείο 0 μέχρι ολοκλήρωση εγκατάστασης- - -Αν γνωρίζεις)


 

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.326
Like
0
Πόντοι
16
οπως εγραψα και παραπανω τα φωτοβολταικα στη σημερινη τους μορφη δεν αξιζουν για επενδυση γιατι σε ελαχιστα χρονια θα εχει ξεπεραστει η τεχνολογια αυτη (και πιθανοτατα θα επικρατησει η αλλη που εγραψα παραπανω)

ηδη απο το σιτε του συνδεσμου φωτοβολταικων βλεπουμε οτι το efficiency τους ειναι 5-19% ενω του παραβολικου συστηματος με τη μηχανη stirling ειναι γυρω στο 70%

τα φωτοβολταικα ειναι πολυπλοκη και ακριβη σχετικα τεχνολογια (ακομα και στην παραγωγη τους) ενω του αλλου συστηματος ειναι παμφθηνη τεχνολογια που υπαρχει εδω και παρα πολλα χρονια (το παραβολικο πιατο υπηρχε ηδη απο την αρχαια ελλαδα, η μηχανη που χρησιμοποιειται υπαρχει εδω και 200 περιπου χρονια)

μονο πλεονεκτημα που βλεπω στα φωτοβολταικα ειναι:

1) οτι προοθουνται
2) οτι ειναι φλατ.

αλλα δε τα θεωρω αρκετα.

κοινως προταση μου ειναι οσοι σκοπευετε να επενδυσετε σε κατι τετοιο αποφυγετε τα φ/β και ψαχτειτε σε αλλους τροπους "αιχμαλωτισης" της ηλιακης ενεργειας
 

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.326
Like
0
Πόντοι
16
επισης αυτη η τιμη που δινει η δεη ειναι προκλητικα υψηλη και κατα τη γνωμη μου εχει ιοθετυθει παλι προς οφελος καποιων λαμογιων που ειχαν την πληροφοριση οτι θα συμβει κατι τετοιο και φεραν την τεχνολογια η μεγαλοεπενδυτων με κονε.

γενικα δε θεωρω καθολου απιθανο σε 5 χρονια πχ να μαθουμε οτι οι μισοι οφελουμενοι απο αυτη την τιμη της δεη ειναι συγγενεις η κουμπαροι βουλευτων, συμετεχοντων σε επιτροπες και γενικα προσωπων του δημοσιου βιου
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
ΟΚ, η διαφορά είναι ότι τα Στέρλινγκ βασίζονται σε μετατροπή της θερμότητας σε ρεύμα με έναν κύκλο καρνό αλλά τα φβ είναι μετατροπή ηλιακής σε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω ιδιοτήτων στερεάς κατάστασης της ύλης.

Τα Sterling είναι πανάκριβα, τα πιάτα πιάνουν πολύ εμβαδό.
Θες για σταθερή απόδοση πολύ καλούς αγωγούς θερμότητας με μηδενικές απώλειες ώστε να έχεις σταθερό ΔΤ, σταθερή ισχύ στην έξοδο.
Η απόδοση μέχρι 30% ως ρεκόρ πάνω στο θεωρητικό 50-70% που αναφέρεις.
Θέματα πολλά για το πως σφραγίζεις διαρροές και ειδικά για high performance με Υδρογόνο ως λειτουργικό ρευστό. (Πως φυλακίζεις το υδρογόνο;;;κόστος;;;)

Δεν είμαι επουδενεί αντίθετος με τα Στέρλινγκς αλλά δεν είναι για τώρα σίγουρα, σε καμμιά δεκαπενταετία ίσως (Ελλάδα το 2040).

Στα υβριδικά συστήματα με ΑΓ/ΦΒ που είναι όμως του τώρα είμαι της άποψης ότι ίσως με πάντρεμα  πυκνωτών υψηλών farad για peak shaving και συσσωρευτές να πετυχαίνει κάποιος μία επιμήκυνση ζωής εξαρτημάτων που έχει αντίκτυπο στο κόστος λειτουργίας, όχι στο capital cost.

Από την άλλη, όσο προχωράνε τα Stirling τόσο πάνε μπροστά και τα νανοτεχνολογικά υλικά, νανοσωλήνες άνθρακα για συγκράτηση φορτίων κλπ. Η διαφορά είναι ότι τα ΦΒ ως εγκαθιδρυμένη και αποδεδειγμένη τεχνολογία έχουν υψηλότατη διείσδυση αυτή τη στιγμή, έστω και με την απόδοση 5-19%, δεν πληρώνεις τον ήλιο, δεν έχουν την ίδια πολυπλοκότητα με τα ηλιοσυγκεντρωτικά συστήματα, ηλιακούς πύργους κ.α.

Το 73 βγήκαν πάρα πολλές τεχνολογίες, που όμως αγοράστηκαν από πετρελαϊκούς κολοσσούς ώστε να ρυθμίζεται υπέρ του κεφαλαίου η διείσδυση τους και να μην πέφτουν τα κέρδη. Επομένως είμαστε χειριστές μόνο όσων μας αφήνουν να φτάνουμε τώρα.

Η ερώτηση μου παραμένει, όπως και πιο πάνω, αν θέλω να καλύψω μια επιφάνεια 80 μ2 με φβ στη σκεπή μου πόσο καιρό μου παίρνει και τι σκατά άδειες κι από που χρειάζομαι;
Υπάρχει κάποιος να συμβουλέψει
(pm me 2)
 

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.326
Like
0
Πόντοι
16
αυτο προσπαθω να σου εξηγησω οτι η τεχνολογια των κατοπτρων ειναι πολυ πιο απλη και προσιτη στον καθενα (ειναι σχεδον homemade) σε αντιθεση με τα φ/β

το μηχανακι που συζηταγαμε παραπανω εδινε σε ενα κυκλο διαμετρου 8 μ πες 10 εσυ μαζι με τα παρελκομενα δλδ γυρω σε 30 τμ 7 kw πικ (πες)

για 7 kw με φβ ας μας πει καποιος εδω περα απαυτους που δραστηριοποιουνται ποσο χωρο θες να τα παραξεις. προβλεψη μου οτι δεν μπορουν να παραχθουν οικιακα
 

silver_bullet

Μέλος
Εγγρ.
3 Μαρ 2007
Μηνύματα
485
Κριτικές
1
Like
3
Πόντοι
1
κοιτα να δεις Α-Ω

Γεια στη ΔΕΗ δε θα πεις κανοντας ενα υβριδικο Φ/Β-Α/Γ. Ισως περιορισεις τις αναγκες σου σε kWh, σλλσ κσι πσλι θα τη χρειαζεσαι γτι πολυ απλα δε σε καλυπτει το υβριδικο απολυτως.Τα αυτονομα συστηματα καλυπτουν περιορισμενες αναγκες σε ηλεκτρισμο...καμια δεκαρια λαμπες, ενα ψυγειο, μια τηλεοραση...αν εχεις να κινησεις τριφασικο φορτιο οπως ανελκυστηρας? Το χειμωνα που δε θα χει αρκετη ηλιοφανεια θα εχεις αυτονομια? βλεπεις λοιπον οτι οσο καλοσχεδιασμενο και να ειναι το συστημα, απλως δεν ειναι αρκετο...
Τωρα για τα παγια που λες, και παλι ειναι μικρο το κοστος τους συγκρινομενο με το κοστος της εγκαταστασης ενος Φ/Β...
Οταν λεω δεν εχει νοημα να κανεις αυτονομο, εννοω πως με το παρον τιμολογιο της ΔΕΗ, για να κανεις αποσβεση του εξοπλισμου θα περασουν πανω απο 40 χρονια....τα πανελ δεν αντεχουν τοσο πολυ....συνεπως ο εξοπλισμος σου θα ειναι αχρηστος πριν βγαλει τα λεφτα του...

Σου φερνω ενα παραδειγμα.
Ενα συστημα Φ/Β 10 kW κοστιζει χοντρικα 50.000. Αν αυτα τα λεφτα δεν τα εδινες για να βαλεις Φ/Β αλλα αγοραζες ενεργεια απο τη ΔΕΗ προς 0,08 ευρω θα αγοραζες 50000/0,08 =625.000 kWh
Το συστημα των 10 kW παραγει κατα μεσο ορο 13000 kWh το ετος. Αρα για να βγαλεις την επενδυση σου θα ηθελες 625.000/13000 = 48 χρονια....το πανελ στα 30 χρονια ειναι πρακτικα αχρηστο...
 

kpan

Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
16
Like
0
Πόντοι
0
Σχετικά με τα συστήματα Stirling:
1. Έχουν δοκιμαστεί ελάχιστα και η απόδοσή τους δεν είναι δεδομένη (Εγκαταστάσεις μόνο σε ΗΠΑ & Ισπανία)
2. Τα κάτοπτρα απαιτούν μεγάλη επιφάνεια και μεγάλο ύψος τοποθέτησης. Ακόμα και μια επιφάνεια της τάξεως των 10τμ. με ύψος εγκατάστασης 3μ. (τουλάχιστον), μας δημιουργείπολλά προβλήματα, όπως μεγάλες ανεμοπιέσεις, που σημαίνει ότι για οικιακές εφαρμογές, η εφαρμογή τους είναι πολύ δύσκολη.
3. Τι γίνεται με την ατμογεννήτρια και πόσος χώρος απαιτείται?

Όσων αφορά τα ΦΒ συστήματα, η αλήθεια είναι ότι ακόμα η απόδοσή τους είνια πολύ χαμηλή (max. 19%), αλλά μην ξεχνάμε ότι με το πέρασμα των χρόνων, και πιο αποδοτικά γίνονται αυτου του είδους τα συστήματα (ορίμανση τεχνολογίας) και πι οφθηνά (μαζική παραγωγή. Για του λόγου το αληθές, σε συγκριτικά στοιχεία 2010vs2005 η τιμή των συστημάτων έχει πέσει πάνω από 30% και η απόδοσή τους έχει ανέβει από το 15% στο 19% (Αύξηση περίπου 30%).

Δεν θέλω να πίσω κανένα για την τεχνολογία των ΦΒ αλλά αυτή την στιγμή είναι μια πολύ καλή επένδυση.
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασα κι εγώ σχετικά με τα stirling, είναι για πιο μετά.
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
κοιτα να δεις Α-Ω

Γεια στη ΔΕΗ δε θα πεις κανοντας ενα υβριδικο Φ/Β-Α/Γ. Ισως περιορισεις τις αναγκες σου σε kWh, σλλσ κσι πσλι θα τη χρειαζεσαι γτι πολυ απλα δε σε καλυπτει το υβριδικο απολυτως.Τα αυτονομα συστηματα καλυπτουν περιορισμενες αναγκες σε ηλεκτρισμο...καμια δεκαρια λαμπες, ενα ψυγειο, μια τηλεοραση...αν εχεις να κινησεις τριφασικο φορτιο οπως ανελκυστηρας? Το χειμωνα που δε θα χει αρκετη ηλιοφανεια θα εχεις αυτονομια? βλεπεις λοιπον οτι οσο καλοσχεδιασμενο και να ειναι το συστημα, απλως δεν ειναι αρκετο...
Τωρα για τα παγια που λες, και παλι ειναι μικρο το κοστος τους συγκρινομενο με το κοστος της εγκαταστασης ενος Φ/Β...
Οταν λεω δεν εχει νοημα να κανεις αυτονομο, εννοω πως με το παρον τιμολογιο της ΔΕΗ, για να κανεις αποσβεση του εξοπλισμου θα περασουν πανω απο 40 χρονια....τα πανελ δεν αντεχουν τοσο πολυ....συνεπως ο εξοπλισμος σου θα ειναι αχρηστος πριν βγαλει τα λεφτα του...

Σου φερνω ενα παραδειγμα.
Ενα συστημα Φ/Β 10 kW κοστιζει χοντρικα 50.000. Αν αυτα τα λεφτα δεν τα εδινες για να βαλεις Φ/Β αλλα αγοραζες ενεργεια απο τη ΔΕΗ προς 0,08 ευρω θα αγοραζες 50000/0,08 =625.000 kWh
Το συστημα των 10 kW παραγει κατα μεσο ορο 13000 kWh το ετος. Αρα για να βγαλεις την επενδυση σου θα ηθελες 625.000/13000 = 48 χρονια....το πανελ στα 30 χρονια ειναι πρακτικα αχρηστο...

Καταρχήν εκεί που θα μπουν τα υβριδικά έχει 300 μέρες ήλιο, και μόνιμα αέρα.
οκ, με σημερινά τιμολόγια ΔΕΗ και τιμές ΦΒ λες για μακρά απόσβεση, σε λίγο ξεκινά η αύξηση κατά 30% της ΔΕΗ στα τιμολόγια...αυτό να σαι σίγουρος δε θα πάει παρακάτω επουδενί.
Από την άλλη οι απαιτήσεις στο χώρο που προορίζονται δεν περιλαμβάνουν τριφασικές απαιτήσεις, δεν παίζει ανελκυστήρας, τόρνος, ή κάτι άλλο ενεργοβόρο. Μια μικρή standby γεννήτρια diesel μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.
Και τέλος, προτιμώ αυτή τη λύση εκ συνειδήσεως παρά το λιγνίτη κι ας κοστίζει.
(Στο συγκριτικό κόστος που λες εσύ, όπως και πάρα πολλοί δεν συνεκτιμάται το περιβαλλοντικό κόστος, το κόστος των περίοικων ανθρώπων και ζωντανών γύρω από έργοστάσια παραγωγής, το κόστος αποκομιδής των ενεργειακών μονάδων, ο κύκλος ζωής τους κλπ κλπ κλπ...αν τα βάλεις με ειλικρίνεια όλα κάτω θα σταματήσεις να λες ότι συμφέρει η ΔΕΗ)
 

asia_fun

Μέλος
Εγγρ.
19 Νοε 2009
Μηνύματα
3.888
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
16
με εκεινο τον πρωτο νομο του 2006 για τις ανανεωσιμες, ειχα παρει φωτια! εχω ενα καλο ελαιοπεριβολο με κλιση (νοτιο) οτι επρεπε για την  περιπτωση,  αλλα δυστηχως αυτος ο νομος κολλησε σε περιβαλοντικες μελετες! και λοιπες  :jerking: αν η δεη δεν μπορουσε να επιδοτησει την κιλοβατωρα στα 0,40-45 λεπτα  τοτε γιατι το κρατος ψηφισε το νομο?  αρε κωλοκρατος  τελικα για τον μικροεπενδυτη δεν υπαρχει καμια ελπιδα,  αντι να τα παρουν 100000 ελληνικες οικογενειες (300-400 χιλιαδες ατομα δηλαδη) που θα καναν μια επενδυση 100 KW θα τα παρουν 5-6 αντε 10 κωλοεταιριες και οι περισοτερες ξενες (ασε που και αυτες θα φανε τα μουτρα τους με την κωλογραφειοκρατεια
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
...κόπτονται δια την ευημερίαν του λαού...
 

kabalarhs

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2009
Μηνύματα
121
Like
0
Πόντοι
1
και τον χειμωνα που δεν εχει ηλιο πως παραγουν ρευμα ρε μαγκες?ας εξηγησει καποιος ποιο αναλυτικα τι παιζει?
 

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.326
Like
0
Πόντοι
16
o ηλιος που εχουμε το χειμωνα ειναι ισως και περισσοτερος απο τον ηλιο που εχουν οι βοριες χωρες καλοκερια, στις οποιες χρησιμοποιουν τετοιες τεχνολογιες
 

kabalarhs

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2009
Μηνύματα
121
Like
0
Πόντοι
1
συμφωνω φιλε μου αλλα μερικες εβδομαδες δεν υπαρχει καθολου ηλιος τον χειμςνα μονο βροχες και... τοτε τι γινεται?
 

kabalarhs

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2009
Μηνύματα
121
Like
0
Πόντοι
1
αν εγω εχω ενα αρχικο κεφαλαιο π.χ 100.000 εθρω και εχω το οικοπεδο με ολες τις προδιαγραφες τοτε ποιες πρεπει να ειναι οι κινησεις μου για τα φωτο βολταικα? συμφερει σαν επενδυση ?υπαρχει μηπως καποια (παγιδα)?
 

kabalarhs

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2009
Μηνύματα
121
Like
0
Πόντοι
1
λοιπον κανενας παιχτης που να ειναι ενημερος?
 

Α-Ω

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
5.914
Κριτικές
14
Like
3.677
Πόντοι
2.777
αν εγω εχω ενα αρχικο κεφαλαιο π.χ 100.000 εθρω και εχω το οικοπεδο με ολες τις προδιαγραφες τοτε ποιες πρεπει να ειναι οι κινησεις μου για τα φωτο βολταικα? συμφερει σαν επενδυση ?υπαρχει μηπως καποια (παγιδα)?

κύττα, η παγίδα είναι στο πόσο θα θελήσουν να σε δυσκολέψουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι γύρω κάτοικοι από την εγκατάσταση (σπασίματα, κλεψίματα, άρνηση κλπ...παίζουν πολλά ζώα).
Η μεγαλύτερη παγίδα όμως είναι στο ότι μπορεί η τράπεζα να σου παίρνει το μερτικο αν εμπλακεί σε δανειοδότηση και η μέγιστη παγίδα είναι ότι μπορεί οσονούπω η ΔΕΗ να αγοραστεί από κανένα σαουδαραβικό τραστ και να κυρήξει μονομερώς άκυρες τις συμφωνίες για 0.55e/kW εκεί τι κάνεις;
(Εντάξει, σενάρια είναι όμως πολύς κόσμος μπορεί να βρεθεί πιπωμένος)

Δεν ξέρω να σου πω άλλα θέματα, πιο καταρτισμένοι ίσως τοποθετηθούν, τα παραπάνω είναι δικοί μου προβληματισμοί πάντως.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom