Το bank run θα γινόταν επειδή η κυβέρνηση απεφάσισε δημοψήφισμα. Εδώ μίλησε η πατροπαράδοτη ελληνική υποκρισία. Από τη μια ένα δημοψήφισμα γελοιοδέστατο (σε στέλνουν να διαπραγματευτείς και εσύ λες η απόψή μου είναι ότι αποφασίσει ο λαός;) όπου βέβαια όταν λίγο νωρίτερα ο ΓΑΠ είχε προτείνει ακριβώς το ίδιο οι αριστεροί τον έκραζαν σαν δειλό που δε μπορεί να αποφασίσει μόνος του.
Επειδή όμως οι ξένοι απειλούσαν ότι με το ΟΧΙ φεύγουμε από Ευρώπη αριστεροί και δεξιοί έλεγαν "ΟΧΙ και ας τρώμε απ' τα σκουπίδια ,αξιοπρέπεια θέλουμε". Ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να στείλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και να μην τρώνε από τα σκουπίδια.
Τελικά βγαίνει το ΟΧΙ, ο Τσιπρας που έκανε ό,τι μπορούσε για αν βγει το ΟΧΙ πάει στις Βρυξέλλες και λέει "εντάξει ρε παιδιά μια μαλακία είπαμε ,φέρτε τώρα να υπογράψω" άρα η περίφημη λαϊκή βούληση και άμεση δημοκρατία πήγε περίπατο, ο Έλληνας έμαθε να πληρώνει με κάρτα για να μην εξαρτάται από τις ανοικτές τράπεζες στο μέλλον ,και τώρα το δημοψήφισμα προσπαθούμε να το ξεχάσουμε για να μη θυμόμαστε την ξεφτίλα μας.
Και γιατί έγινε το δημοψήφισμα; Από σεβασμό στο λαό; Όχι βέβαια. Το λόμπι της δραχμής (Λαπαβίτσας, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου) απειλούσαν τον Τσίπρα ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο Τσίπρας τότε σκέφτηκε "αν φέρω μνημόνιο και ψηφιστεί μόνο από δεξιούς θα ξεφτιλιστώ στην αριστερά, αν τους διαγράψω θα με πουν δεξιό και αστικό κόμμα, αν δεν ψηφίσω το μνημόνιο δε θα έχω δανεικά, άρα θα κάνω δημοψήφισμα και θα πω ότι αποφάσισε ο λαός και έτσι δε θα μπορούν να μου πουν τίποτα".