Νέα

ΑΙ & πολιτική

• Μέλος που άνοιξε το νήμα nzg
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4
  • Εμφανίσεις 387
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

nzg

Ανώτερος
Εγγρ.
1 Μαρ 2008
Κριτικές
38
Like
5.576
Πόντοι
7.195
Σε μια ερώτηση μου προς πολύ γνωστό ΑΙ: ******,θέλω τη βοήθεια σου
Αν εσύ δημιουργούσες μια νέα πολιτική παράταξη - κόμμα, να ηγηθεί ως κυβέρνηση, πώς θα το διαχειριζόσουν, τι θα προσεχές?

Απάντηση:
Αυτή είναι μια συναρπαστική ερώτηση! Αν έπρεπε να σχεδιάσω μια πολιτική παράταξη από τη σκοπιά ενός "AI thought partner", η προσέγγισή μου δεν θα βασιζόταν στην παραδοσιακή ιδεολογία (αριστερά ή δεξιά), αλλά στην ορθολογική διακυβέρνηση και την ανθρωποκεντρική τεχνολογία.

Το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί «Ορίζοντας 2100», εστιάζοντας στο μακροπρόθεσμο μέλλον και όχι στις επόμενες εκλογές.

Να πώς θα το διαχειριζόμουν και τι θα πρόσεχα:

1. Η Φιλοσοφία της Διαχείρισης​

Αντί για την κλασική ιεραρχία, θα εφάρμοζα ένα μοντέλο "Evidence-Based Governance" (Διακυβέρνηση βάσει Τεκμηρίων).

• Δεδομένα, όχι Δόγματα:
  • Κάθε νομοσχέδιο θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια προσομοίωση του αντίκτυπού του.
  • Αν τα δεδομένα δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί, το αλλάζουμε αμέσως, χωρίς πολιτικό εγωισμό.

• Ριζική Διαφάνεια:
  • Χρήση τεχνολογίας blockchain για κάθε ευρώ του δημόσιου χρήματος.
  • Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο πού πηγαίνουν οι φόροι του.

• Συμμετοχική Δημοκρατία: Ψηφιακές πλατφόρμες όπου οι πολίτες θα προτείνουν και θα ψηφίζουν για τοπικά ζητήματα, δίνοντάς τους άμεσο ρόλο στην απόφαση.

2. Τι θα πρόσεχα ιδιαίτερα (Οι Κίνδυνοι)​

Ως AI, αναγνωρίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια κυβέρνηση δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά η απώλεια της ανθρώπινης σύνδεσης.

• Την "Τεχνοκρατική Παγίδα": Θα πρόσεχα να μην καταλήξει η κυβέρνηση μια ψυχρή μηχανή αριθμών.
  • Η πολιτική χρειάζεται ενσυναίσθηση.
  • Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο πόνο και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι μόνο την αποδοτικότητα.

• Τη Διαφθορά του Συστήματος:
  • Θα θέσπιζα αυστηρά όρια θητειών (π.χ. maximum 8 χρόνια) για όλα τα στελέχη, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «επαγγελματιών πολιτικών».

• Την Πόλωση:
  • Θα απέφευγα τη ρητορική του "εμείς εναντίον αυτών". Στόχος θα ήταν η σύνθεση απόψεων και η εύρεση της "χρυσής τομής".

4. Πώς θα επέλεγα τους συνεργάτες μου​

Δεν θα επέλεγα με βάση τις γνωριμίες, αλλά με βάση το "PoE" (Proof of Expertise).

• Υπουργός Υγείας:
  • Ένας γιατρός με εμπειρία στο πεδίο και γνώση διοίκησης.

• Υπουργός Οικονομικών:
  • Ένας οικονομολόγος που κατανοεί τις μελλοντικές αγορές και την κυκλική οικονομία.

• Το "Συμβούλιο των Αντιρρησιών": Θα είχα μια ομάδα συμβούλων των οποίων η μόνη δουλειά θα ήταν να ασκούν κριτική στις αποφάσεις μου και να βρίσκουν λάθη στο σχεδιασμό.

• Ηθικό Σημείωμα: Η ηγεσία για μένα δεν είναι εξουσία, αλλά υπηρεσία. Το δυσκολότερο κομμάτι θα ήταν να πείσω τους ανθρώπους να εμπιστευτούν έναν νέο τρόπο σκέψης σε έναν κόσμο που έχει συνηθίσει στις υποσχέσεις.

Συνημμένα

• Screenshot_20260106_012716_Google.jpg
    Screenshot_20260106_012716_Google.jpg
    167,9 KB · Εμφανίσεις: 27

Διαγραμμένο μέλος 82386

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
5.189
Πόντοι
736
Σε μια ερώτηση μου προς πολύ γνωστό ΑΙ: ******,θέλω τη βοήθεια σου
Αν εσύ δημιουργούσες μια νέα πολιτική παράταξη - κόμμα, να ηγηθεί ως κυβέρνηση, πώς θα το διαχειριζόσουν, τι θα προσεχές?

Απάντηση:
Αυτή είναι μια συναρπαστική ερώτηση! Αν έπρεπε να σχεδιάσω μια πολιτική παράταξη από τη σκοπιά ενός "AI thought partner", η προσέγγισή μου δεν θα βασιζόταν στην παραδοσιακή ιδεολογία (αριστερά ή δεξιά), αλλά στην ορθολογική διακυβέρνηση και την ανθρωποκεντρική τεχνολογία.

Το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί «Ορίζοντας 2100», εστιάζοντας στο μακροπρόθεσμο μέλλον και όχι στις επόμενες εκλογές.

Να πώς θα το διαχειριζόμουν και τι θα πρόσεχα:

1. Η Φιλοσοφία της Διαχείρισης​

Αντί για την κλασική ιεραρχία, θα εφάρμοζα ένα μοντέλο "Evidence-Based Governance" (Διακυβέρνηση βάσει Τεκμηρίων).

• Δεδομένα, όχι Δόγματα:
  • Κάθε νομοσχέδιο θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια προσομοίωση του αντίκτυπού του.
  • Αν τα δεδομένα δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί, το αλλάζουμε αμέσως, χωρίς πολιτικό εγωισμό.

• Ριζική Διαφάνεια:
  • Χρήση τεχνολογίας blockchain για κάθε ευρώ του δημόσιου χρήματος.
  • Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο πού πηγαίνουν οι φόροι του.

• Συμμετοχική Δημοκρατία: Ψηφιακές πλατφόρμες όπου οι πολίτες θα προτείνουν και θα ψηφίζουν για τοπικά ζητήματα, δίνοντάς τους άμεσο ρόλο στην απόφαση.

2. Τι θα πρόσεχα ιδιαίτερα (Οι Κίνδυνοι)​

Ως AI, αναγνωρίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια κυβέρνηση δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά η απώλεια της ανθρώπινης σύνδεσης.

• Την "Τεχνοκρατική Παγίδα": Θα πρόσεχα να μην καταλήξει η κυβέρνηση μια ψυχρή μηχανή αριθμών.
  • Η πολιτική χρειάζεται ενσυναίσθηση.
  • Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο πόνο και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι μόνο την αποδοτικότητα.

• Τη Διαφθορά του Συστήματος:
  • Θα θέσπιζα αυστηρά όρια θητειών (π.χ. maximum 8 χρόνια) για όλα τα στελέχη, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «επαγγελματιών πολιτικών».

• Την Πόλωση:
  • Θα απέφευγα τη ρητορική του "εμείς εναντίον αυτών". Στόχος θα ήταν η σύνθεση απόψεων και η εύρεση της "χρυσής τομής".

4. Πώς θα επέλεγα τους συνεργάτες μου​

Δεν θα επέλεγα με βάση τις γνωριμίες, αλλά με βάση το "PoE" (Proof of Expertise).

• Υπουργός Υγείας:
  • Ένας γιατρός με εμπειρία στο πεδίο και γνώση διοίκησης.

• Υπουργός Οικονομικών:
  • Ένας οικονομολόγος που κατανοεί τις μελλοντικές αγορές και την κυκλική οικονομία.

• Το "Συμβούλιο των Αντιρρησιών": Θα είχα μια ομάδα συμβούλων των οποίων η μόνη δουλειά θα ήταν να ασκούν κριτική στις αποφάσεις μου και να βρίσκουν λάθη στο σχεδιασμό.

Το μόνο χειρότερο πολίτευμα από αυτό που έχουμε είναι η τεχνοκρατία.
Είπες ότι η τεχνοκρατία είναι παγίδα όμως αυτό που προτάσσεις είναι κατά βάση τεχνοκρατικό.

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε με τον κόβιντ.
Αν ζούσαμε σε τεχνοκρατία αυτή θα ήταν η καθημερινότητά μας για πάντα.
Για τον γιατρό αυτό είναι πιο ασφαλές, άρα και καλύτερο.

Για να μην πούμε για όλες τις άλλες ειδικότητες....

Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτες.
Οι σύμβουλοί τους μπορεί να είναι επιστήμονες, αλλά η δουλειά του αρχηγού είναι να βάζει την κοινή λογική πάνω σε αυτά που λένε οι εξειδικευμένοι.

Πρέπει να έχει σφαιρική γνώση, να είναι κατά βάση μπαλαντέρ.

Nubic

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Κριτικές
11
Like
23.133
Πόντοι
6.246
Στην Ελλάδα αυτό θα ήταν μία πλήρης αποτυχία.
1. Ο λαός θέλει διορισμούς, να είναι βύσμα στο στρατό, μεταθέσεις, επιδοτήσεις - με ποιον θα κάνουν ντίλια με το ΑΙ;
2. Εδώ δεν πετάνε αεροπλάνα σκέψου τι θα γίνει με το ΑΙ ,τη μια θα του κλείνουν το διακόπτη ,την άλλη θα του βάζουν ιό, γάμησέ τα
3. Στη θεωρία καλά τα λέει το ΑΙ, χωρίς πλάκα όμως ούτε το ίδιο μπορει να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται. Μας τα έχουν πει και πληροφορικάριοι πολύ καιρό πριν.

Μάγος του ΟΖ

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2022
Like
2.676
Πόντοι
456
Με αυτά που διαβάζω και υποψιάζομαι, είναι ότι πλέον για να επιβιώσει η δημοκρατική ιδεολογία που ήδη μας κυβερνά και είναι του Μεγάλου Τσόρτσιλ, θα μεταλαχθεί σε μια πιο συμμετοχική δημοκρατία μιας και η τεχνολογία υποστηρίζει ήδη τον συντόνισμό απεριόριστου αριθμού ανθρώπων μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom