Νέα

Απιστευτο σκανδαλο στην τραπεζα Πειραιως !!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα ririkonav
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 70
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Μηνύματα
1.247
Like
874
Πόντοι
96
Aρχισκάνδαλο είναι το "Η Libra κατέβαλε 300 εκατ. ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που έχουν γνώση της συμφωνίας."
Τους δάνεισαν λεφτά κιόλας!!!!!!!!

Μέγα Σκάνδαλο
400 μύρια έπρεπε να είναι το δάνειο :)
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
179
Πόντοι
16


Το εκδοτικό προνόμιο των εμπορικών τραπεζών


Το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών, όσον αφορά τη δημιουργία χρημάτων από το πουθενά μέσω της παροχής δανείων, καθώς επίσης την είσπραξη του κέρδους από τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχει εκχωρηθεί στον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα – ο οποίος θεωρείται ως ο κυρίαρχος του σύμπαντος.
.
Ανάλυση

Στο απώτερο παρελθόν μπορούσε ένας ηγεμόνας να εκδώσει/τυπώσει νομίσματα για τους υπηκόους του, με κάποιο κέρδος για τον εαυτό του – το οποίο πήγαζε από τη διαφορά μεταξύ της αγοραστικής αξίας αυτών των νομισμάτων, καθώς επίσης του κόστους που είχε ο ίδιος για την παραγωγή τους. Επειδή τώρα μόνο ένας ηγεμόνας είχε τη δυνατότητα να τυπώνει νομίσματα, ένας κυρίαρχος άρχοντας ή Seigneur στα γαλλικά, έκτοτε ονομάζεται το κέρδος από τη δημιουργία χρημάτων «Seignorage» – στα ελληνικά «κυριαρχικό δικαίωμα».
Στις σύγχρονες οικονομίες βέβαια τα νομίσματα έχουν έναν υποδεέστερο ρόλο – κάτι που ισχύει επίσης για το κέρδος (Seignorage), το οποίο αποκομίζει κανείς από αυτά. Σύμφωνα τώρα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που δημιουργούν τα χρήματα – οπότε θα έπρεπε να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την άσκηση του συγκεκριμένου κυριαρχικού τους δικαιώματος.
Εν τούτοις η εντύπωση αυτή είναι εντελώς εσφαλμένη, όπως έχουμε αναφέρει σε πολλές αναλύσεις μας, τεκμηριώνοντας πως η μερίδα του λέοντος από την έκδοση χρημάτων (Seignorage) εισπράττεται από τις εμπορικές τράπεζες – γεγονός που επιβεβαιώνεται από μία καινούργια μελέτη της σχολής διοικήσεως επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης (πηγή), σύμφωνα με την οποία τα εξής:
Το εκδοτικό δικαίωμα
Το μοντέρνο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες ένα είδος κρατικής επιδότησης, παρόμοιο με αυτό που έχουν εξασφαλίσει οι «πολύ μεγάλες τράπεζες για να χρεοκοπήσουν» (too big to fail) – με την έννοια πως όταν κινδυνεύουν να πτωχεύσουν διασώζονται υποχρεωτικά από τα κράτη, άρα από τους φορολογουμένους Πολίτες τους, οπότε έχουν αποκτήσει το προνόμιο να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη τους, κοινωνικοποιώντας τις ζημίες.
Η «επιδότηση» αυτή είναι τα κέρδη που αποκομίζουν από το δικαίωμα τους να εκδίδουν χρήματα από το πουθενά, μέσω της παροχής δανείων – υπενθυμίζοντας πως οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν χρήματα από το πουθενά μόνο από τα νομίσματα που εκδίδουν, καθώς επίσης από τις ρεζέρβες που διαθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στους λογαριασμούς που διατηρούν στις εκάστοτε κεντρικές. Τα νομίσματα έχουν βέβαια ένα κόστος παραγωγής, ενώ οι ρεζέρβες δημιουργούνται χωρίς κόστος με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή – έναντι των εγγυήσεων που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στις κεντρικές.
Εν τούτοις, τα χρήματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με την ποσότητα των χρημάτων που κυκλοφορούν σε μία οικονομία (Μ3), είναι ουσιαστικά αμελητέα – υπολογιζόμενα σε φυσιολογικές εποχές, κάτω από το 10% των συνολικών. Η σημερινή εποχή βέβαια δεν είναι φυσιολογική, λόγω των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών – όπως στο παράδειγμα της ΕΚΤ στο γράφημα που ακολουθεί.

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της ποσότητας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη (γαλάζια καμπύλη, αριστερή κάθετος), σε σχέση με τον όγκο του ισολογισμού της ΕΚΤ (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
.
Σύμφωνα με το γράφημα η δημιουργία χρημάτων από την ΕΚΤ έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά την κρίση του 2008 – κάτι που συναντάται σε πολλές άλλες χώρες σήμερα, όπως στην Ελβετία, όπου από τα 995,5 δις φράγκα των χρημάτων που κυκλοφορούν (Μ3), τα 542 δις αφορούν την κεντρική της τράπεζα (54% του συνόλου), στην οποία οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών έχουν φτάσει στα 465,5 δις φράγμα!

Το 2007 το μερίδιο της κεντρικής τράπεζας (SNB) ήταν μόλις 7%, ενώ οι καταθέσεις των εμπορικών σε αυτήν ήταν κάτω από 5 δις, έναντι 465,5 δις σήμερα – γεγονός που τεκμηριώνει τη θεαματική  διαστρέβλωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η κρίση του 2008. Στο γράφημα φαίνεται η εξέλιξη του μεριδίου της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας σε σχέση με το σύνολο των χρημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα – η οποία είναι τρομακτική.
Συνεχίζοντας, σε κανονικές εποχές το 90% των χρημάτων που κυκλοφορούν, τα οποία είναι «λογιστικά», δημιουργούνται από τις εμπορικές τράπεζες με την παροχή δανείων – τα οποία κατευθύνονται στους λογαριασμούς των πελατών τους είτε έμμεσα, μέσω αυτών που λαμβάνουν το δάνειο (για παράδειγμα σε μία εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων από έναν πελάτη της που πήρε δάνειο), είτε άμεσα μέσω των δαπανών που πληρώνει ο πελάτης-δανειολήπτης τους.
Εξαίρεση αποτελούν τα μετρητά χρήματα, τα οποία έχει το δικαίωμα να δημιουργεί μόνο η κεντρική τράπεζα, ενώ είναι τα μοναδικά πραγματικά – γεγονός που επεξηγεί τις προσπάθειες κατάργησης τους, αφενός μεν για να εισπράττουν ακόμη περισσότερα «κυριαρχικά δικαιώματα» (Segniorage) οι εμπορικές τράπεζες, αφετέρου για να μην κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από τραπεζικές επιθέσεις.
Όσον αφορά δε την εντύπωση των περισσοτέρων ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες δανείζουν τις καταθέσεις τους, πρόκειται για μία ακόμη πλάνη – την οποία έχουμε αναλύσει στο κείμενο μας «Η τραπεζική παγίδα».
Ο υπολογισμός του εκδοτικού κέρδους των τραπεζών
Περαιτέρω, ο υπολογισμός του κέρδους των τραπεζών από την έκδοση χρημάτων (Segniorage) είναι μεν πιο πολύπλοκος από αυτόν της εποχής των ηγεμόνων, αλλά το βασικό του αξίωμα είναι το ίδιο. Δηλαδή, συγκρίνει κανείς την αγοραστική δύναμη των χρημάτων που δημιουργούνται, με το κόστος δημιουργίας τους – υπενθυμίζοντας πως τα χρήματα που δημιουργούνται από τις κεντρικές τράπεζες είναι εκείνες οι καταθέσεις των πελατών τους στους λογαριασμούς τους που προέρχονται από τα δάνεια που έχουν λάβει.
Εν προκειμένω, εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο καταθέσεις των πελατών τους, τότε θα έπρεπε να δανειστούν οι ίδιες χρήματα από τις αγορές, για να τα δανείσουν στους πελάτες τους. Ως εκ τούτου, το κέρδος τους (Segniorage) υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των (υψηλότερων) επιτοκίων που θα έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες για να δανειστούν, με το (χαμηλότερο) κόστος που οι ίδιες έχουν, ως δημιουργοί χρημάτων – όπου ο κόστος αυτό είναι το επιτόκιο, με το οποίο χρεώνουν τους αποταμιευτές/καταθέτες τους.
Από αυτά αφαιρούνται επί πλέον τα κόστη των τραπεζών για τη διατήρηση των μετρητών χρημάτων στα ταμεία τους, καθώς επίσης τα κόστη της ρεζέρβας που έχουν στις κεντρικές – ενώ αφαιρούνται οι τόκοι που λαμβάνουν από τις κεντρικές, οι οποίοι όμως προστίθενται όταν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι αρνητικά.
Πρόκειται βέβαια για ένα δυνητικό κόστος, επειδή τα συγκεκριμένα χρήματα που δημιουργούν μέσω των δανείων δεν μπορούν να τα καταθέσουν σε κάποια άλλη τράπεζα έντοκα. Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εκδοτικού κέρδους των τραπεζών τώρα είναι ο εξής:

Επεξήγηση: S = Εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών, Μ = Καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, Imb = Επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών Id = Επιτόκιο των καταθετών τους, Mcb = Ρεζέρβες στην κεντρική τράπεζα συν μετρητά, Ibr = Βασικό επιτόκιο των κεντρικών, Mr = Ρεζέρβες κεντρικής τράπεζας.
.
Συνεχίζοντας, στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται το εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών σε ορισμένες χώρες – όπου στο παράδειγμα της Ελβετίας υπολογίσθηκε στα 34,8 δις φράγκα από το 2007 έως το 2015, με ανώτατο ετήσιο τα 5,5 δις φράγκα το 2008.

Επεξήγηση γραφήματος: Χώρα (Βρετανία, Δανία, Ελβετία, Ισλανδία), Χρονική περίοδος, Μέσο ετήσιο εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών, Ποσοστό του εκδοτικού κέρδους ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας, Συνολικό εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών για ολόκληρη τη χρονική περίοδο.
.
Μετά το 2014 τώρα στην Ελβετία, όπου αφού προηγουμένως οι ρεζέρβες των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική αυξήθηκαν από 5 δις στα 465,5 δις € επιβλήθηκαν αρνητικά επιτόκια, το κέρδος τους μετατράπηκε σε ζημίες – γεγονός που φαίνεται στο επόμενο γράφημα.

Επεξήγηση γραφήματος: Εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών στην Ελβετία από το 2007 έως το 2016 – χαμηλότερο όριο (γαλάζια καμπύλη), υψηλότερο όριο (κόκκινη), με κριτήριο τα διαφορετικά επιτόκια στις αγορές χρήματος.
.
Ολοκληρώνοντας, τεκμηριώνεται πως από το προνόμιο της έκδοσης χρημάτων οι εμπορικές τράπεζες κερδίζουν αρκετά χρήματα, εις βάρος των κρατών – τα οποία υπολογίζονται κατά μέσον όρο στο 1% του ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας. Στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργηθεί πολλά κινήματα Πολιτών, τα οποία απαιτούν το σταμάτημα της δημιουργίας χρημάτων από τις τράπεζες μέσω της παροχής δανείων (πλήρες χρήμα), με το προνόμιο να ανήκει μόνο στις κεντρικές – οι οποίες όμως δεν θα έπρεπε να είναι ιδιωτικές, όπως δυστυχώς η FED, η Τράπεζα της Ελλάδας κοκ.
Άλλου είδους κινήματα κατηγορούν τις τράπεζες για απάτη (ανάλυση) – αφού το γεγονός ότι, υπολογίζουν το επιτόκιο στο συνολικό ποσόν του δανείου και όχι στα χρήματα που πραγματικά διαθέτουν οι ίδιες, τις καθιστά αυτόματα τοκογλύφους, αφού χρεώνουν επιτόκια της τάξης του 500% ετησίως.
Επίλογος
Η παραπάνω μικρή ανάλυση τεκμηριώνει πως οι τράπεζες δεν είναι συνηθισμένες επιχειρήσεις, επειδή δεν συγκρίνονται με όλες τις υπόλοιπες – ενώ διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για το νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα μίας χώρας.
Εκτός αυτού, κατανοεί κανείς πολύ καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε περιόδους κρίσης – καθώς επίσης το ότι, πρέπει να ελέγχονται αυστηρά από τα κράτη σε εποχές ανάπτυξης, όπου προσπαθούν να δανείσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για να κερδίζουν από τα εκδοτικά δικαιώματα και όχι μόνο, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα (εγγυήσεις των δανειοληπτών, προβλέψεις για την οικονομία κοκ.). Εν τούτοις, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως τα εναλλακτικά νομισματικά συστήματα είναι καλύτερα – αφού το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του προβλήματα.
Τέλος, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα όπου, η μη ύπαρξη αξιόχρεων δανειοληπτών μετά την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν επιτρέπει την έκδοση χρημάτων από τις εμπορικές τράπεζες, στραγγαλίζοντας τόσο την οικονομία, όσο και τις ίδιες, κατανοεί κανείς πως δεν αρκεί μόνο η ονομαστική διαγραφή του δημοσίου χρέους – αλλά απαιτείται επίσης μία αντίστοιχη του ιδιωτικού.
 
OP
OP
ririkonav

ririkonav

Ανώτατος
Εγγρ.
2 Απρ 2007
Μηνύματα
6.005
Κριτικές
47
Like
6.266
Πόντοι
11.445


Το εκδοτικό προνόμιο των εμπορικών τραπεζών


Το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών, όσον αφορά τη δημιουργία χρημάτων από το πουθενά μέσω της παροχής δανείων, καθώς επίσης την είσπραξη του κέρδους από τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχει εκχωρηθεί στον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα – ο οποίος θεωρείται ως ο κυρίαρχος του σύμπαντος.
.
Ανάλυση

Στο απώτερο παρελθόν μπορούσε ένας ηγεμόνας να εκδώσει/τυπώσει νομίσματα για τους υπηκόους του, με κάποιο κέρδος για τον εαυτό του – το οποίο πήγαζε από τη διαφορά μεταξύ της αγοραστικής αξίας αυτών των νομισμάτων, καθώς επίσης του κόστους που είχε ο ίδιος για την παραγωγή τους. Επειδή τώρα μόνο ένας ηγεμόνας είχε τη δυνατότητα να τυπώνει νομίσματα, ένας κυρίαρχος άρχοντας ή Seigneur στα γαλλικά, έκτοτε ονομάζεται το κέρδος από τη δημιουργία χρημάτων «Seignorage» – στα ελληνικά «κυριαρχικό δικαίωμα».
Στις σύγχρονες οικονομίες βέβαια τα νομίσματα έχουν έναν υποδεέστερο ρόλο – κάτι που ισχύει επίσης για το κέρδος (Seignorage), το οποίο αποκομίζει κανείς από αυτά. Σύμφωνα τώρα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που δημιουργούν τα χρήματα – οπότε θα έπρεπε να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την άσκηση του συγκεκριμένου κυριαρχικού τους δικαιώματος.
Εν τούτοις η εντύπωση αυτή είναι εντελώς εσφαλμένη, όπως έχουμε αναφέρει σε πολλές αναλύσεις μας, τεκμηριώνοντας πως η μερίδα του λέοντος από την έκδοση χρημάτων (Seignorage) εισπράττεται από τις εμπορικές τράπεζες – γεγονός που επιβεβαιώνεται από μία καινούργια μελέτη της σχολής διοικήσεως επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης (πηγή), σύμφωνα με την οποία τα εξής:
Το εκδοτικό δικαίωμα
Το μοντέρνο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες ένα είδος κρατικής επιδότησης, παρόμοιο με αυτό που έχουν εξασφαλίσει οι «πολύ μεγάλες τράπεζες για να χρεοκοπήσουν» (too big to fail) – με την έννοια πως όταν κινδυνεύουν να πτωχεύσουν διασώζονται υποχρεωτικά από τα κράτη, άρα από τους φορολογουμένους Πολίτες τους, οπότε έχουν αποκτήσει το προνόμιο να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη τους, κοινωνικοποιώντας τις ζημίες.
Η «επιδότηση» αυτή είναι τα κέρδη που αποκομίζουν από το δικαίωμα τους να εκδίδουν χρήματα από το πουθενά, μέσω της παροχής δανείων – υπενθυμίζοντας πως οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν χρήματα από το πουθενά μόνο από τα νομίσματα που εκδίδουν, καθώς επίσης από τις ρεζέρβες που διαθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στους λογαριασμούς που διατηρούν στις εκάστοτε κεντρικές. Τα νομίσματα έχουν βέβαια ένα κόστος παραγωγής, ενώ οι ρεζέρβες δημιουργούνται χωρίς κόστος με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή – έναντι των εγγυήσεων που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στις κεντρικές.
Εν τούτοις, τα χρήματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με την ποσότητα των χρημάτων που κυκλοφορούν σε μία οικονομία (Μ3), είναι ουσιαστικά αμελητέα – υπολογιζόμενα σε φυσιολογικές εποχές, κάτω από το 10% των συνολικών. Η σημερινή εποχή βέβαια δεν είναι φυσιολογική, λόγω των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών – όπως στο παράδειγμα της ΕΚΤ στο γράφημα που ακολουθεί.

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της ποσότητας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη (γαλάζια καμπύλη, αριστερή κάθετος), σε σχέση με τον όγκο του ισολογισμού της ΕΚΤ (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
.
Σύμφωνα με το γράφημα η δημιουργία χρημάτων από την ΕΚΤ έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά την κρίση του 2008 – κάτι που συναντάται σε πολλές άλλες χώρες σήμερα, όπως στην Ελβετία, όπου από τα 995,5 δις φράγκα των χρημάτων που κυκλοφορούν (Μ3), τα 542 δις αφορούν την κεντρική της τράπεζα (54% του συνόλου), στην οποία οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών έχουν φτάσει στα 465,5 δις φράγμα!

Το 2007 το μερίδιο της κεντρικής τράπεζας (SNB) ήταν μόλις 7%, ενώ οι καταθέσεις των εμπορικών σε αυτήν ήταν κάτω από 5 δις, έναντι 465,5 δις σήμερα – γεγονός που τεκμηριώνει τη θεαματική  διαστρέβλωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η κρίση του 2008. Στο γράφημα φαίνεται η εξέλιξη του μεριδίου της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας σε σχέση με το σύνολο των χρημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα – η οποία είναι τρομακτική.
Συνεχίζοντας, σε κανονικές εποχές το 90% των χρημάτων που κυκλοφορούν, τα οποία είναι «λογιστικά», δημιουργούνται από τις εμπορικές τράπεζες με την παροχή δανείων – τα οποία κατευθύνονται στους λογαριασμούς των πελατών τους είτε έμμεσα, μέσω αυτών που λαμβάνουν το δάνειο (για παράδειγμα σε μία εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων από έναν πελάτη της που πήρε δάνειο), είτε άμεσα μέσω των δαπανών που πληρώνει ο πελάτης-δανειολήπτης τους.
Εξαίρεση αποτελούν τα μετρητά χρήματα, τα οποία έχει το δικαίωμα να δημιουργεί μόνο η κεντρική τράπεζα, ενώ είναι τα μοναδικά πραγματικά – γεγονός που επεξηγεί τις προσπάθειες κατάργησης τους, αφενός μεν για να εισπράττουν ακόμη περισσότερα «κυριαρχικά δικαιώματα» (Segniorage) οι εμπορικές τράπεζες, αφετέρου για να μην κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από τραπεζικές επιθέσεις.
Όσον αφορά δε την εντύπωση των περισσοτέρων ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες δανείζουν τις καταθέσεις τους, πρόκειται για μία ακόμη πλάνη – την οποία έχουμε αναλύσει στο κείμενο μας «Η τραπεζική παγίδα».
Ο υπολογισμός του εκδοτικού κέρδους των τραπεζών
Περαιτέρω, ο υπολογισμός του κέρδους των τραπεζών από την έκδοση χρημάτων (Segniorage) είναι μεν πιο πολύπλοκος από αυτόν της εποχής των ηγεμόνων, αλλά το βασικό του αξίωμα είναι το ίδιο. Δηλαδή, συγκρίνει κανείς την αγοραστική δύναμη των χρημάτων που δημιουργούνται, με το κόστος δημιουργίας τους – υπενθυμίζοντας πως τα χρήματα που δημιουργούνται από τις κεντρικές τράπεζες είναι εκείνες οι καταθέσεις των πελατών τους στους λογαριασμούς τους που προέρχονται από τα δάνεια που έχουν λάβει.
Εν προκειμένω, εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο καταθέσεις των πελατών τους, τότε θα έπρεπε να δανειστούν οι ίδιες χρήματα από τις αγορές, για να τα δανείσουν στους πελάτες τους. Ως εκ τούτου, το κέρδος τους (Segniorage) υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των (υψηλότερων) επιτοκίων που θα έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες για να δανειστούν, με το (χαμηλότερο) κόστος που οι ίδιες έχουν, ως δημιουργοί χρημάτων – όπου ο κόστος αυτό είναι το επιτόκιο, με το οποίο χρεώνουν τους αποταμιευτές/καταθέτες τους.
Από αυτά αφαιρούνται επί πλέον τα κόστη των τραπεζών για τη διατήρηση των μετρητών χρημάτων στα ταμεία τους, καθώς επίσης τα κόστη της ρεζέρβας που έχουν στις κεντρικές – ενώ αφαιρούνται οι τόκοι που λαμβάνουν από τις κεντρικές, οι οποίοι όμως προστίθενται όταν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι αρνητικά.
Πρόκειται βέβαια για ένα δυνητικό κόστος, επειδή τα συγκεκριμένα χρήματα που δημιουργούν μέσω των δανείων δεν μπορούν να τα καταθέσουν σε κάποια άλλη τράπεζα έντοκα. Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εκδοτικού κέρδους των τραπεζών τώρα είναι ο εξής:

Επεξήγηση: S = Εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών, Μ = Καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, Imb = Επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών Id = Επιτόκιο των καταθετών τους, Mcb = Ρεζέρβες στην κεντρική τράπεζα συν μετρητά, Ibr = Βασικό επιτόκιο των κεντρικών, Mr = Ρεζέρβες κεντρικής τράπεζας.
.
Συνεχίζοντας, στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται το εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών σε ορισμένες χώρες – όπου στο παράδειγμα της Ελβετίας υπολογίσθηκε στα 34,8 δις φράγκα από το 2007 έως το 2015, με ανώτατο ετήσιο τα 5,5 δις φράγκα το 2008.

Επεξήγηση γραφήματος: Χώρα (Βρετανία, Δανία, Ελβετία, Ισλανδία), Χρονική περίοδος, Μέσο ετήσιο εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών, Ποσοστό του εκδοτικού κέρδους ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας, Συνολικό εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών για ολόκληρη τη χρονική περίοδο.
.
Μετά το 2014 τώρα στην Ελβετία, όπου αφού προηγουμένως οι ρεζέρβες των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική αυξήθηκαν από 5 δις στα 465,5 δις € επιβλήθηκαν αρνητικά επιτόκια, το κέρδος τους μετατράπηκε σε ζημίες – γεγονός που φαίνεται στο επόμενο γράφημα.

Επεξήγηση γραφήματος: Εκδοτικό κέρδος των εμπορικών τραπεζών στην Ελβετία από το 2007 έως το 2016 – χαμηλότερο όριο (γαλάζια καμπύλη), υψηλότερο όριο (κόκκινη), με κριτήριο τα διαφορετικά επιτόκια στις αγορές χρήματος.
.
Ολοκληρώνοντας, τεκμηριώνεται πως από το προνόμιο της έκδοσης χρημάτων οι εμπορικές τράπεζες κερδίζουν αρκετά χρήματα, εις βάρος των κρατών – τα οποία υπολογίζονται κατά μέσον όρο στο 1% του ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας. Στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργηθεί πολλά κινήματα Πολιτών, τα οποία απαιτούν το σταμάτημα της δημιουργίας χρημάτων από τις τράπεζες μέσω της παροχής δανείων (πλήρες χρήμα), με το προνόμιο να ανήκει μόνο στις κεντρικές – οι οποίες όμως δεν θα έπρεπε να είναι ιδιωτικές, όπως δυστυχώς η FED, η Τράπεζα της Ελλάδας κοκ.
Άλλου είδους κινήματα κατηγορούν τις τράπεζες για απάτη (ανάλυση) – αφού το γεγονός ότι, υπολογίζουν το επιτόκιο στο συνολικό ποσόν του δανείου και όχι στα χρήματα που πραγματικά διαθέτουν οι ίδιες, τις καθιστά αυτόματα τοκογλύφους, αφού χρεώνουν επιτόκια της τάξης του 500% ετησίως.
Επίλογος
Η παραπάνω μικρή ανάλυση τεκμηριώνει πως οι τράπεζες δεν είναι συνηθισμένες επιχειρήσεις, επειδή δεν συγκρίνονται με όλες τις υπόλοιπες – ενώ διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για το νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα μίας χώρας.
Εκτός αυτού, κατανοεί κανείς πολύ καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε περιόδους κρίσης – καθώς επίσης το ότι, πρέπει να ελέγχονται αυστηρά από τα κράτη σε εποχές ανάπτυξης, όπου προσπαθούν να δανείσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για να κερδίζουν από τα εκδοτικά δικαιώματα και όχι μόνο, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα (εγγυήσεις των δανειοληπτών, προβλέψεις για την οικονομία κοκ.). Εν τούτοις, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως τα εναλλακτικά νομισματικά συστήματα είναι καλύτερα – αφού το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του προβλήματα.
Τέλος, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα όπου, η μη ύπαρξη αξιόχρεων δανειοληπτών μετά την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν επιτρέπει την έκδοση χρημάτων από τις εμπορικές τράπεζες, στραγγαλίζοντας τόσο την οικονομία, όσο και τις ίδιες, κατανοεί κανείς πως δεν αρκεί μόνο η ονομαστική διαγραφή του δημοσίου χρέους – αλλά απαιτείται επίσης μία αντίστοιχη του ιδιωτικού.

:coffee: :coffee: :coffee: :coffee: :coffee: :coffee: :coffee:
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.314
Πόντοι
28.786
Τα συγκεκριμενα τσογλανια της πειραιως που παριστανουν τα στελεχη θα πρεπει

Πρωτον. Να τεθουν αμεσα σε διαθεσιμοτητα.

Δευτερον.Να συλληφθουν και να μπουν αμεσα στη ψειρου αν το ποσο που λουφαραν στοιχοιοθετει νομικα κακουργημα.

Τριτον. Να προσημειωθει ολη τους η περιουσια μεχρι την εκδικαση της υποθεσεως.

Ενας απο τους κυριους λογους του τελματος στο οποιο εχει πεσει η χωρα ειναι η ατιμωρησια.

Εχει η κυβερνηση αρχιδια ?? Εχει ο μνημονιοσκιστης αρχιδια ?? Ας το δειξει τωρα.

Αν περασει η υποθεση αυτη στο ντουκου, τη στιγμη που γινονται δεκαδες κατασχεσεις σε κακομοιρηδες η ηλιθιους καθημερινα τοτε θα καταπεσουν και τα τελευταια ηθικα ερισματα της "πρωτης φορα αριστερα" κυβερνησης.

Και το οποιο "εργο" της θα συνοψισθει στην νομιμοποιηση των αλλαγων φυλου των γαμων ομοφυλων και αλλα λοιπα πουστρλίκια
με φοντο τις φωτογραφιες του πληρους τιποτα καρανικα με τα τραβεστονια.

Λιγη τσιπα παναθεμα σας εχετε ?? Δειξτε τη !! Η μηπως σας φταινε οι κακοι δανειστες παλι ??

Λιγη ντροπη ρεεεεε !!!

 

mr.madman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2011
Μηνύματα
2.182
Κριτικές
9
Like
735
Πόντοι
316
Τα συγκεκριμενα τσογλανια της πειραιως που παριστανουν τα στελεχη θα πρεπει

Πρωτον. Να τεθουν αμεσα σε διαθεσιμοτητα.

Δευτερον.Να συλληφθουν και να μπουν αμεσα στη ψειρου αν το ποσο που λουφαραν στοιχοιοθετει νομικα κακουργημα.

Τριτον. Να προσημειωθει ολη τους η περιουσια μεχρι την εκδικαση της υποθεσεως.

Ενας απο τους κυριους λογους του τελματος στο οποιο εχει πεσει η χωρα ειναι η ατιμωρησια.

Εχει η κυβερνηση αρχιδια ?? Εχει ο μνημονιοσκιστης αρχιδια ?? Ας το δειξει τωρα.

Αν περασει η υποθεση αυτη στο ντουκου, τη στιγμη που γινονται δεκαδες κατασχεσεις σε κακομοιρηδες η ηλιθιους καθημερινα τοτε θα καταπεσουν και τα τελευταια ηθικα ερισματα της "πρωτης φορα αριστερα" κυβερνησης.

Και το οποιο "εργο" της θα συνοψισθει στην νομιμοποιηση των αλλαγων φυλου των γαμων ομοφυλων και αλλα λοιπα πουστρλίκια
με φοντο τις φωτογραφιες του πληρους τιποτα καρανικα με τα τραβεστονια.

Λιγη τσιπα παναθεμα σας εχετε ?? Δειξτε τη !! Η μηπως σας φταινε οι κακοι δανειστες παλι ??

Λιγη ντροπη ρεεεεε !!!

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
:hi:
 

Eraser..

Σεβαστός
Εγγρ.
25 Δεκ 2016
Μηνύματα
27.247
Like
8.757
Πόντοι
1.406
Τα συγκεκριμενα τσογλανια της πειραιως που παριστανουν τα στελεχη θα πρεπει

Πρωτον. Να τεθουν αμεσα σε διαθεσιμοτητα.

Δευτερον.Να συλληφθουν και να μπουν αμεσα στη ψειρου αν το ποσο που λουφαραν στοιχοιοθετει νομικα κακουργημα.

Τριτον. Να προσημειωθει ολη τους η περιουσια μεχρι την εκδικαση της υποθεσεως.

Ενας απο τους κυριους λογους του τελματος στο οποιο εχει πεσει η χωρα ειναι η ατιμωρησια.

Εχει η κυβερνηση αρχιδια ?? Εχει ο μνημονιοσκιστης αρχιδια ?? Ας το δειξει τωρα.

Αν περασει η υποθεση αυτη στο ντουκου, τη στιγμη που γινονται δεκαδες κατασχεσεις σε κακομοιρηδες η ηλιθιους καθημερινα τοτε θα καταπεσουν και τα τελευταια ηθικα ερισματα της "πρωτης φορα αριστερα" κυβερνησης.

Και το οποιο "εργο" της θα συνοψισθει στην νομιμοποιηση των αλλαγων φυλου των γαμων ομοφυλων και αλλα λοιπα πουστρλίκια
με φοντο τις φωτογραφιες του πληρους τιποτα καρανικα με τα τραβεστονια.

Λιγη τσιπα παναθεμα σας εχετε ?? Δειξτε τη !! Η μηπως σας φταινε οι κακοι δανειστες παλι ??

Λιγη ντροπη ρεεεεε !!!

τζάμπα τα λες.
ο Τσίπρας θα γίνει συστημικότερος των συστημικών προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα έστω και για 2 χρόνια ακόμη.
και θα ελπίζει στο ότι ξεχνάμε εύκολα...
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.314
Πόντοι
28.786
τζάμπα τα λες.
ο Τσίπρας θα γίνει συστημικότερος των συστημικών προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα έστω και για 2 χρόνια ακόμη.
και θα ελπίζει στο ότι ξεχνάμε εύκολα...

Δεν θα του στοιχιζε τιποτα του μαλακα να τιμωρησει παραδειγματικα τα λαμογια.

Αντιθετα μονο πολιτικα κερδη θα ειχε.

Αλλα αμα εχεις το καρανικα για συμβουλο τι να περιμενεις  ??
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
152.946
Κριτικές
1
Like
30.643
Πόντοι
8.006
Τα συγκεκριμενα τσογλανια της πειραιως που παριστανουν τα στελεχη θα πρεπει

Πρωτον. Να τεθουν αμεσα σε διαθεσιμοτητα.

Δευτερον.Να συλληφθουν και να μπουν αμεσα στη ψειρου αν το ποσο που λουφαραν στοιχοιοθετει νομικα κακουργημα.

Τριτον. Να προσημειωθει ολη τους η περιουσια μεχρι την εκδικαση της υποθεσεως.

Ενας απο τους κυριους λογους του τελματος στο οποιο εχει πεσει η χωρα ειναι η ατιμωρησια.

Εχει η κυβερνηση αρχιδια ?? Εχει ο μνημονιοσκιστης αρχιδια ?? Ας το δειξει τωρα.

Αν περασει η υποθεση αυτη στο ντουκου, τη στιγμη που γινονται δεκαδες κατασχεσεις σε κακομοιρηδες η ηλιθιους καθημερινα τοτε θα καταπεσουν και τα τελευταια ηθικα ερισματα της "πρωτης φορα αριστερα" κυβερνησης.

Και το οποιο "εργο" της θα συνοψισθει στην νομιμοποιηση των αλλαγων φυλου των γαμων ομοφυλων και αλλα λοιπα πουστρλίκια
με φοντο τις φωτογραφιες του πληρους τιποτα καρανικα με τα τραβεστονια.

Λιγη τσιπα παναθεμα σας εχετε ?? Δειξτε τη !! Η μηπως σας φταινε οι κακοι δανειστες παλι ??

Λιγη ντροπη ρεεεεε !!!
Ο Τσιπρας θα τους συλλαβει τους υπαλληλους? Τι ειναι, εισαγγελεας?
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.731
Πόντοι
1.306
γιατι δεν τα κλεινουν αυτα τα 4 πτωχευμενα παραμαγαζα της εκτ
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.314
Πόντοι
28.786
Ο Τσιπρας θα τους συλλαβει τους υπαλληλους? Τι ειναι, εισαγγελεας?

Φιλε εισαι νομικος και αρα ξερεις οτι τα περι διακρισης εξουσιων και ανεξαρτησιας της δικαιοσυνης ειναι φουμσρα.

Η εκτελεστικη εξουσια δηλαδη ο τσιπρας εν προκειμενω αν θελει ενεργοποιει εφετες ανακριτες με ενα τηλεφωνο.

Περαν του οτι το ταιπεδ δηλαδη ο ιδιοκτητης της πειραιως ελεγχεται σε μεγαλο βαθμο απο αυτον αρα μπορει να κινητοποιησει αμεσα ενδοεταιρικες διαδικασιες αμεσης ερευνας.

Θεμα πολιτικης βουλησης ειναι !!

Αλλα ειπαμε εχει πιο σοβαρα πραγματα να ασχοληθει οπως η  νομιμοποιηση των πουστριλικιων.

Εχει μια ευκαιρια να δειξει διαφορετικο προσωπο και να αποκομισει αμεσα ωφελη.

Αν δεν ειναι ηλιθιος !! Που αυτο παιζεται !!
 

Κούλης Χρυσός

Σπουδαίος
Εγγρ.
29 Μαρ 2017
Μηνύματα
6.098
Κριτικές
19
Like
6.943
Πόντοι
3.346
Φιλε εισαι νομικος και αρα ξερεις οτι τα περι διακρισης εξουσιων και ανεξαρτησιας της δικαιοσυνης ειναι φουμσρα.

Η εκτελεστικη εξουσια δηλαδη ο τσιπρας εν προκειμενω αν θελει ενεργοποιει εφετες ανακριτες με ενα τηλεφωνο.

Περαν του οτι το ταιπεδ δηλαδη ο ιδιοκτητης της πειραιως ελεγχεται σε μεγαλο βαθμο απο αυτον αρα μπορει να κινητοποιησει αμεσα ενδοεταιρικες διαδικασιες αμεσης ερευνας.

Θεμα πολιτικης βουλησης ειναι !!

Αλλα ειπαμε εχει πιο σοβαρα πραγματα να ασχοληθει οπως η  νομιμοποιηση των πουστριλικιων.

Εχει μια ευκαιρεια να δειξει διαφορετικο προσωπο και να αποκομισει αμεσα ωφελη.

Αν δεν ειναι ηλιθιος !! Που αυτο παιζεται !!

πολυ σωστα!  :thumbsup:
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.731
Πόντοι
1.306
θα ενεργοποιηθει ο καρανικας οταν τελειωσει απο τις κουκλες και θα δωσει τα φωτα του στον πιλοτο

:jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking:
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.314
Πόντοι
28.786
θα ενεργοποιηθει ο καρανικας οταν τελειωσει απο τις κουκλες και θα δωσει τα φωτα του στον πιλοτο

:jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking:

Ενεργοποιηθηκε !!

Αλλα απο πισω !!

Απεδειχθη "οπισθοβαρης" !!
 

Συνημμένα

  • ea4d38c79266d479bc051ea0a91efba0.jpg
    ea4d38c79266d479bc051ea0a91efba0.jpg
    147 KB · Εμφανίσεις: 34
  • b3ffa6e912c9860130f8abaf163a90c4.jpg
    b3ffa6e912c9860130f8abaf163a90c4.jpg
    78,1 KB · Εμφανίσεις: 39

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
152.946
Κριτικές
1
Like
30.643
Πόντοι
8.006
Φιλε εισαι νομικος και αρα ξερεις οτι τα περι διακρισης εξουσιων και ανεξαρτησιας της δικαιοσυνης ειναι φουμσρα.

Η εκτελεστικη εξουσια δηλαδη ο τσιπρας εν προκειμενω αν θελει ενεργοποιει εφετες ανακριτες με ενα τηλεφωνο.
Οχι τύπε, δεν το ηξερα αυτο. Εσυ πού το ξερεις? Εχεις καποιον γνωστο εφέτη ή ανακριτή που σου το ειπε?
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.755
Κριτικές
2
Like
2.714
Πόντοι
1.306
Φιλε εισαι νομικος και αρα ξερεις οτι τα περι διακρισης εξουσιων και ανεξαρτησιας της δικαιοσυνης ειναι φουμσρα.

Η εκτελεστικη εξουσια δηλαδη ο τσιπρας εν προκειμενω αν θελει ενεργοποιει εφετες ανακριτες με ενα τηλεφωνο.

Περαν του οτι το ταιπεδ δηλαδη ο ιδιοκτητης της πειραιως ελεγχεται σε μεγαλο βαθμο απο αυτον αρα μπορει να κινητοποιησει αμεσα ενδοεταιρικες διαδικασιες αμεσης ερευνας.

Θεμα πολιτικης βουλησης ειναι !!

Αλλα ειπαμε εχει πιο σοβαρα πραγματα να ασχοληθει οπως η  νομιμοποιηση των πουστριλικιων.

Εχει μια ευκαιρια να δειξει διαφορετικο προσωπο και να αποκομισει αμεσα ωφελη.

Αν δεν ειναι ηλιθιος !! Που αυτο παιζεται !!

το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάψει προ πολλού και συγκεκριμένα μετά την "πετυχημένη" δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έκανε η ΠΦΑ κυβερνησάρα μας το 2015 (στην οποία και πληρώσαμε 6 δις και έχασε το κράτος την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και εκμηδενίστηκε η αξία των μετοχών) να είναι ιδιοκτήτης της Πειραιώς (πρακτικά δεν είναι ιδιοκτήτης ΚΑΜΜΙΑΣ πλέον τράπεζας αλλά ας πούμε ότι είναι της ΕΤΕ λόγω αρκετά μεγάλου ποσοστού μειοψηφίας)...

Χωρίς να ξέρω τα καθέκαστα και το τι ακριβώς έγινε (οι δημοσιογραφικές "πληροφορίες" είναι συνήθως μαλακίες) σε τέτοιου είδους συναλλαγές όπως αυτή ο αγοραστής του πακέτου δεν αγοράζει μόνον "κακά"¨δάνεια αλλά ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει συμφωνηθέν μίγμα καταστάσεων πχ 25% σε καθυστέρηση πέραν του έτους 50% σε καθυστέρηση εξάμηνο εως έτος 10% σε καθυστέρηση τρίμηνη έως εξάμηνη κ.ο.κ σε συνδυασμό με μίγμα καλύψεων...

 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.314
Πόντοι
28.786
το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάψει προ πολλού και συγκεκριμένα μετά την "πετυχημένη" δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έκανε η ΠΦΑ κυβερνησάρα μας το 2015 (στην οποία και πληρώσαμε 6 δις και έχασε το κράτος την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και εκμηδενίστηκε η αξία των μετοχών) να είναι ιδιοκτήτης της Πειραιώς (πρακτικά δεν είναι ιδιοκτήτης ΚΑΜΜΙΑΣ πλέον τράπεζας αλλά ας πούμε ότι είναι της ΕΤΕ λόγω αρκετά μεγάλου ποσοστού μειοψηφίας)...

Χωρίς να ξέρω τα καθέκαστα και το τι ακριβώς έγινε (οι δημοσιογραφικές "πληροφορίες" είναι συνήθως μαλακίες) σε τέτοιου είδους συναλλαγές όπως αυτή ο αγοραστής του πακέτου δεν αγοράζει μόνον "κακά"¨δάνεια αλλά ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει συμφωνηθέν μίγμα καταστάσεων πχ 25% σε καθυστέρηση πέραν του έτους 50% σε καθυστέρηση εξάμηνο εως έτος 10% σε καθυστέρηση τρίμηνη έως εξάμηνη κ.ο.κ σε συνδυασμό με μίγμα καλύψεων...

Φιλε το link που παραπανω παρεθεσα ειναι απο το επισημο site της τραπεζας και δειχνει ως μεγαλυτερο μετοχο το ΤΧΣ με ποσοστο 26 %.

Ειναι λάθος ?? Μη επικαιροποιημενο ισως ??

Δεν αμφισβητω το post σου αλλα τεινω να πιστεψω το site.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom