Πιο πολύ με τα Βουλγαρικά ταιριάζουν τα Σέρβικα πρωτα απο όλα.
Stories
Δεν υπάρχει καμία ιστορία αυτή τη στιγμή. Δημιούργησε μία! (click + στο avatar).
Πιο πολύ με τα Βουλγαρικά ταιριάζουν τα Σέρβικα πρωτα απο όλα.
Δεν ξερω εγω με τα Ρωσσικα και τους Βουλγαρους και τους Σερβους και τους Σλαβομακεδόνες τους καταλαβαινω.Συνενοούμε δεν χάνομαι.Θέλει λιγακι φαντασια γιατι μερικες λέξεις εχουν λιγακι διαφορετικη εννοια στα Βουλγάρικα,τα Σερβικά και τα Ουκρανικά απο τα Ρωσσικά.Φιλοι μου Ρωσσοι που εχουν μεινει Σερβία 5-6 μηνες τα μιλάνε κανονικά.μοιαζουν λιγο,ο φιλος μου βουλγαρος που ζει ολη την ζωη του κυπρο λεει καταλαβω απο λεξεις λιγο οταν μου μιλανε αλλα να μιλησω η να συνενοηθω μαζι τους οχι.
με ρωτούσε γιατί έστριψα. На право στα ρωσικά σημαίνει δεξιά και στα βουλγαρικά σημαίνει προχωρά ευθεία. Όπως και η λέξη Неделя που στα ρωσικά σημαίνει εβδομάδα και στα βουλγαρικά Κυριακή. Είναι πολλές οι λέξεις που δεν βγάζεις νόημα. Τα σερβικά είναι πιο μαλακή γλώσσα έχει και ρωσικές και βουλγαρικές και ουκρανικές λέξεις αλλά προσωπικά δεν μπορώ να την προσδιορίσω σε ποια μοιαζει. Γεγονός είναι ότι αν ξέρεις καλά μια σλαβική γλώσσα μέσα σε μερικούς μήνες μπορείς να μάθεις οποιαδήποτε άλλη.Όλοι οι βούλγαροι από 45 και πάνω τα μιλάνε τα ρωσικά και μερικοί πολύ καλά,αυτό γινόταν επειδη μέχρι το 1991 ήταν υποχρεωτικά στο σχολείο και τα είχανε σαν δεύτερη γλώσσαμοιαζουν λιγο,ο φιλος μου βουλγαρος που ζει ολη την ζωη του κυπρο λεει καταλαβω απο λεξεις λιγο οταν μου μιλανε αλλα να μιλησω η να συνενοηθω μαζι τους οχι.
Η προφορά αλλαζει λιγακι.Οι γλωσσες μοιαζουν παρα πολυΟι Κροάτες εχουν προφορα πιο κοντα στη Ρωσσική.Εγω Σερβικά και παλια Γιουγκοσλαβικά εργα βλεπω πολυ συχνα και καταλαβαινω τι λένε.Μόνο οταν μιλανε γρηγορα μπορει να μην καταλάβω καποιες λέξεις.Οταν ειχα παει και Σερβία και Π.Γ.Δ.Μ δεν ειχα προβλημα να συνενοηθω καταλαβαινομασταν.διμητρακι επιδει ακουω και σερβικα τραγουδια σε πολλα εχει ρωσικη μεταφραση,καμια σχεση οι γλωσες,θεωρω πιο δυσκολα τα σερβικα
Αυτο οτι μοιαζουν με τα Ουκρανικά το εχω παρατηρισει κ'εγώ.Τα Σερβικά εχουν καποια σχέση με τα Πολωνικά γιατι οι Σλάβοι της πρωην Γιουγκοσλαβίας (Σερβοι,Κροατες) κατεβηκαν απο την Πολωνία τον 6ο αιώνα Μ.Χ.Καλά είναι μεγάλο μπέρδεμα γιατί πόλλες φορές οι ίδιες λέξεις έχουν διαφορετικό νόημα. Όταν είχα πάει πρώτη φορά Βουλγαρία και είχαμε στο αυτοκίνητο έναν βούλγαρο μεσίτη και μου έλεγε (να πράβο - на право ) και εγώ εστρίβα αμέσως δεξιάμε ρωτούσε γιατί έστριψα. На право στα ρωσικά σημαίνει δεξιά και στα βουλγαρικά σημαίνει προχωρά ευθεία. Όπως και η λέξη Неделя που στα ρωσικά σημαίνει εβδομάδα και στα βουλγαρικά Κυριακή. Είναι πολλές οι λέξεις που δεν βγάζεις νόημα. Τα σερβικά είναι πιο μαλακή γλώσσα έχει και ρωσικές και βουλγαρικές και ουκρανικές λέξεις αλλά προσωπικά δεν μπορώ να την προσδιορίσω σε ποια μοιαζει. Γεγονός είναι ότι αν ξέρεις καλά μια σλαβική γλώσσα μέσα σε μερικούς μήνες μπορείς να μάθεις οποιαδήποτε άλλη.
αστο ρε συ ,,πηγες στην ψηλοτερη φυλη της ευρωπης,,,δεν εισαι ψηλος εφ οσον θυμαμαι..πανε πισω οδυσο θα φας πολυ ακαιρο εκεισημερα βρεθηκα μετα απο 3 χρονια με παιδικο φιλο που παιζει μονο σερβια.ειχε μεχρι πριν 5 χρονια δεσμο με κοπελα απο νισ,τα τελευταια 2 ειχεδεσμο και παντρευτηκε σερβα απο βελιγραδι που γνωρισε ιτερνετ.ο φιλος ειναι 32,μου ειπε αδικα τρως τα χρονια σου με τις μαλακισμενες ουκρανια,αυτα που λεω χρονια
Αυτο οτι μοιαζουν με τα Ουκρανικά το εχω παρατηρισει κ'εγώ.Τα Σερβικά εχουν καποια σχέση με τα Πολωνικά γιατι οι Σλάβοι της πρωην Γιουγκοσλαβίας (Σερβοι,Κροατες) κατεβηκαν απο την Πολωνία τον 6ο αιώνα Μ.Χ.
τα σλαυικα χωριζονται σε τις κατηγοριεςΣε αυτό έχεις δίκιο. Όποτε ακούω σερβικα/κροατικα, μου θυμίζουν έντονα πολωνικά.
Τι λένε οι Σερβες ή οι γυναίκες απο Βελιγράδι σχετικά με τον αγοραίο έρωτα και όχι μόνο?

λοιπον συμβουλη![]()
![]()
![]()
εχω 2 ωρες ελευθερεςστο βελιγραδι από αντ ποκριση για θεσσαλονικη και θελω να δω εστω και γι μιση ωραν ένα αξιοθεατο αλλα ποιο είναι αυτό που αξιζει να δω?πχ σκέφτομαι να παρω ταξι από το τεσλα και να δω τον αγιο σαββα ή μου προτείνετε κατι άλλο για αυο το μισαωρο?εκει στον ναο αγιο σαββα εχει διπλα καφετεριες για ν ακατσω και 20 λεπτακια?
λοιπον συμβουλη![]()
![]()
![]()
εχω 2 ωρες ελευθερεςστο βελιγραδι από αντ ποκριση για θεσσαλονικη και θελω να δω εστω και γι μιση ωραν ένα αξιοθεατο αλλα ποιο είναι αυτό που αξιζει να δω?πχ σκέφτομαι να παρω ταξι από το τεσλα και να δω τον αγιο σαββα ή μου προτείνετε κατι άλλο για αυο το μισαωρο?εκει στον ναο αγιο σαββα εχει διπλα καφετεριες για ν ακατσω και 20 λεπτακια?
δηλαδή για δο ρες κενες που μου συστήνεις να παω?για να δω το μκαλυτερο αξιοθεατο της πολης και να πιω κ ένα καφε για 20 λεπτα? εχω κενο 2-3 ωρες και λεω να παρω ταξι για καπου εστω να δω τ βελιγραδι
οταν βγεις απ το νικολα τεσλα κ δεις ταξι φιατ με κατι μπαστουνιβλαχαδερα μεσα θα σου κοπει λιγο η ορεξη ...
μη μασησεις ομως!!