Δεν είπε κανείς να μη μετακινηθούν τα βαγόνια (άλλωστε έπρεπε να απελευθερωθούν οι ράγες) - αυτό είναι στάνταρ διαδικασία. Το ζήτημα είναι πως απλώθηκε παντού χαλίκι, ώστε να μη φαίνεται τι προϊόντα έφυγαν από την εμπορική αμαξοστοιχεία. Επίσης ποιοι ήταν αυτοί που κάλυψαν το έδαφος με χαλίκι; Ποιος ήταν το αφεντικό του συνεργείου; Ποιος τον πήρε τηλέφωνο; Αν αυτό που έκαναν ήταν για το καλο της έρευνας ,προς τι η μυστικότητα;
Δεν είμαι “της δουλειάς” ούτε έχω εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία.
Με βάση τον στοιχειώδες νου και την κοινή λογική όμως θα παρατηρήσω ότι για να μετακινήσεις βαγόνια εκατοντάδων τόνων χρειάζεσαι γερανούς και μάλιστα μεγάλους. Και αυτοί για να φτάσουν εκεί χρειάζονται δρόμο και για να λειτουργήσουν χρειάζονται μια min σταθερή και επίπεδη επιφάνεια.
Άρα λογικά ο εργολάβος που ανέλαβε την δουλειά κάπως έπρεπε να κάνει αυτά που εκείνος θεωρούσε απαραίτητα προκειμένου να την φέρει σε πέρας -ακόμα περισσότερο που όλα γίναν με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Μπορεί εσύ και εγώ να μην τα ξέρουμε αλλά δεν πιστεύω ότι είναι μυστικό το ποιος και πότε έδωσε εντολές και σε ποιόν.
Θεωρώ απίθανο να μην βρίσκονται αυτά τα στοιχεία στον ανακριτή. Ακόμα και αν λόγω του επείγοντος κάποιος ντόπιος εργολάβος πήρε στο φτερό και μόνο προφορικά την ανάθεση και τις εντολές, το ποιος είναι μάλλον είναι πανεύκολο να βρεθεί ακόμα και από τυχαίες φωτό – από όσο ξέρω οι γερανοί στα μπράτσα και στο σκάφος αναγράφουν για ευνόητους λόγους την εταιρία που ανήκουν, ούτε υπάρχουν και πολλοί εκεί στην γύρω περιοχή που διαθέτουν τέτοια μηχανήματα…
Τώρα αν προκειμένου να διαφυλαχτούν στοιχεία έπρεπε ο εργολάβος να ακολουθήσει μια διαφορετική από την (συνηθισμένη για αυτόν) διαδικασία, και αν κάποιος έπρεπε από πριν να τον ενημερώσει και να του το επιβάλλει είναι μια άλλη υπόθεση που χωράει πολύ συζήτηση σχετικά με το πως δουλεύει και λειτουργεί διαχρονικά η δημόσια διοίκησή μας. Παρόμοιες παραλείψεις, λάθη, και άκυρες ενέργειες/αποφάσεις βρίσκουμε παντού και πάντα διαχρονικά σε όλες τις μεγάλες καταστροφές/ατυχήματα.
Και εδώ που τα λέμε ακόμα και όλα είχαν γίνει by the book, ακόμα και αν βρίσκαμε στα χώματα αποδείξεις για το τί ήταν αυτό που μεταφερόταν, τι πραγματικά θα άλλαζε ? Ήδη δια της απαγωγής ξέρουμε ότι αυτό ήταν κάποιο καύσιμο - ακόμα και αν δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, και ξέρουμε ότι αυτό δεν μεταφερόταν νόμιμα/καταγεγραμμένα. Απλά θα είχαμε μια τυπική απόδειξη ότι κάποιοι έκαναν λαθρεμπόριο που δεν θα α΄λλαξε και πολλά - το ξέρουμε ήδη...
Αν τέλος πάντων έχει κάποια αξία η γνώμη μου θεωρώ ότι αυτά τα περί μπαζώματος για συγκάλυψη κατά 99% είναι θεωρίες συνομωσίας. Η πιο απλή (που συνήθως είναι και πιο κοντά στην αλήθεια) εκδοχή είναι ότι μια κλίκα μέσα στον ΟΣΕ εδώ και χρόνια έβγαζε χοντροεξτραδάκια από παρόμοια λαθρεμπόρια (δεν πέφτω κι από τα σύννεφα...), έκατσε η στραβή, και η ανικανότητα γρήγορης/σωστής αντίδρασης από τις αρχές τους έδωσε τον χρόνο να καλύψουν τον κώλο τους καταστρέφοντας χαρτιά, βίντεο και ότι άλλο θα μπορούσε να τους εκθέσει. Από εκεί και πέρα όμως μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο συμμετείχε σε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης ρίχνοντας χαλίκι έχει μεγάλη απόσταση δεν βρίσκεις ?