Νέα

Ιστορία ονομάτων οδών των οίκων ανοχής

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα downunder
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 35
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

madk4speed

Μέλος
Εγγρ.
16 Αυγ 2006
Μηνύματα
2.785
Κριτικές
5
Like
1
Πόντοι
16
Πολυ ενδιαφερον!
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια
Βρήκα και κάτι άλλα
Μιχαήλ Βόδα :Από τον Μιχαήλ Σούτσο ή Βόδα. Ο Μιχαήλ Σούτσος ή Βόδας (1784-1864) ήταν μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και ηγεμόνας της Μολδαβίας.
Χωματιανού : (μάλλον) από τον Νικόλαο Χωματιανο. Από την Κέα. Ήρωας του 1821
βρήκα και έναν αρχιεπίσκοπο Αχρίδας
Για το Λουκά Νίκα δεν βρήκα τίποτα
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Πιάνω τα μασατζίδικα τώρα  :grin:

Δημοκρίτου 
Ο Δημόκριτος (~460 π.Χ.- 370 π.Χ) ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης. Ήταν μαθητής του Λεύκιππου. Πίστευε ότι η ύλη αποτελoύνταν από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους "κόσμους" και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα ("μη ον"), είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.

Καραΐσκου ?

Στουρνάρη
Ο Νικόλαος Στουρνάρης ή Στουρνάρας ήταν Έλληνας εθνικός ευεργέτης.Κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για πολλούς κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συντήρισε γεναιόδορα τα δύο σχολεία στην Αλεξάνδρεια, ενώ ευεργέτησε σχεδόν όλα τα αγαθοεργά και κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα. Δώρισε υποτροφίες σε πολλά άπορα Ελληνόπουλα

Σαρκουδίνου και Λαγουμιτζή
Ο Μήτρος Σαρκουδίνος ήταν αγωνιστής του 1821, σ΄ αυτόν οφείλεται η κατάληψη της Ακρόπολης στη δεύτερη πολιορκία της.
Ο Μήτρος Σαρκουδίνος έδρασε κυρίως στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Στερεάς. Κατά τη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου του 1821 και παρατεινόμενη αυτή πέρα του οκταμήνου, κατάφερε τελικά στις 10 Ιουνίου του 1822 με απαράμιλλο θάρρος ν΄ ανέβει το τείχος και πηδώντας κρυφά εντός του χώρου, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ν΄ ανοίξει την Πύλη των Μεσογείων στους Έλληνες πολιορκητές. Η ενέργειά του αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στη κατάληψη της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής (1781- ;) υπήρξε αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 που διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή "λαγουμιών" (υπόγειων σηράγγων).
Ο Λαγουμιτζής γεννήθηκε στο χωριό Χόρμοβο, κοντά στο Τεπελένι της σημερινής νότιας Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Νταλαρόπουλος, όμως τον αποκαλούσαν και Χορμοβίτη, λόγω της καταγωγής του. Έμεινε γνωστότερος όμως ως "Λαγουμιτζής" καθώς διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή υπόγειων σηράγγων, μέσω των οποίων κατάφερνε να ανατινάζει τα εχθρικά στρατόπεδα.

Σεμιτέλου
Ο Δημήτριος Σεμιτέλος (1830-1898) ήταν Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου του 19ου αιώνα.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Φίλωνος
Ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς ή Φίλων (ο) Ιουδαίος (λατ. Philo Judaeus) (20 π.Χ. - 50 μ.Χ.) ήταν ελληνιστής Ιουδαίος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία αποτελούσε εκείνη την εποχή κέντρο της εβραϊκής διασποράς.
Οι ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες για τον Φίλωνα προέρχονται από τα δικά του έργα, συγκεκριμένα στο έργο του Πρεσβεία προς Γάιον, και από τον Ιώσηπο στο έργο του Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.
Υπάρχει και αυτός
Ο Φίλων ο Βυζάντιος υπήρξε από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και μηχανικούς της Ελληνιστικής περιόδου. Αν και καταγόταν από την πόλη του Βυζαντίου, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια1. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, γεννήθηκε περί το 280 π.Χ. Η ακμή του τοποθετείται μεταξύ του 260 και του 180 π.Χ. Θεωρείται μαθητής του Κτησιβίου, κορυφαίου μηχανικού, ο οποίος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της άντλησης των υδάτων και με άλλα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα της εποχής2.

Φωκίωνος Νέγρη
Ο Φωκίων Νέγρης (1846 - 1928) ήταν επιστήμονας και πολιτικός.Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του μαθηματικού Κωνσταντίνου Νέγρη. Το 1898 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής και συνέχισε να εκλέγεται μέχρι και το 1918. Διετέλεσε υπουργός οικονομικών δύο φορές (1898, 1901), συγκοινωνιών (1917) και εσωτερικών (1918).  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο οικονομικών συνάφθηκε σημαντικό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους για την Ελλάδα που διετέθη για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.Ως βουλευτής υπήρξε εισηγητής του νόμου που αφορούσε την προστασία των εργατών από εργατικά ατυχήματα,ο οποίος αποτελούσε καινοτομία στη μέχρι τότε κοινωνική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων.Επίσης έγραψε πολλές μελέτες για το κλίμα και τα πετρώματα της Ελλάδος.Το 1918 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ των φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την συντακτική πράξη ίδρυσης της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926, διορίστηκε τακτικό μέλος αυτής και το 1927 εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρός της.
Πέθανε στην Αθήνα

Σκουφά
Ο Νικόλαος Σκουφάς αποτελούσε πρωταρχικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Καταγόταν από την Ήπειρο, συγκεκριμένα από το Κομπότι της Άρτας όπου γεννήθηκε το 1779.

Γρηγορίου Λαμπράκη
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας 1912 – Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 1963 [1]) ήταν γιατρός, αθλητής, και πολιτικός που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεφαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό.[2] Η υπόθεση Λαμπράκη αναζωογόνησε τον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Πραντούνας
Στα Λεχαινά γεννήθηκε το έτος 1873 και ο μακεδονομάχος Χρήστος Φ. Πραντούνας. Ως ανθυπίλαρχος έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, με το ψευδώνυμο Καπετάν Καψάλης. Διετέλεσε αρχηγός της περιφέρειας Γευγελής και Δοϊράνης. Σκοτώθηκε στις 28 Απριλίου 1906 σε ενέδρα Βουλγάρων κομιτατζήδων στη λίμνη των Γιαννιτσών, όπου είχε μεταβεί με τους άνδρες του για την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων.

Πατριάρχου Ιωακείμ
Ο Ιωακείμ Α΄ διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης δύο φορές: αρχικά την περίοδο 1498-1502 και κατόπιν το 1504.Πριν την εκλογή του ήταν Μητροπολίτης Δράμας. Ήταν λόγιος Πατριάρχης και διακρίθηκε για την προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά την εκλογή του περιόδευσε σε διάφορες επαρχίες και το 1500 πήγε στην Ιβηρία (Γεωργία).

Ομήρου
Πανάρχαιος έλληνας αοιδός. Συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας

Μιχαλακοπούλου
Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (1875-1938) ήταν σημαντικός πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 7 Οκτωβρίου 1924 - 26 Ιουνίου 1925 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας πρώτη φορά το 1911. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916Η οικία του σώζεται ακόμα και σήμερα στην Πάτρα στην Πλατεία Όλγας στην γωνία Αράτου και Ρήγα Φεραίου.

Ιουλιανού
Ο Ιουλιανός (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Λατ. Flavius Claudius Julianus), γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, αλλά και Ιουλιανός ο Φιλόσοφος[1], ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Συμβασίλευσε, ως Καίσαρας, με τον Κωνστάντιο Β' από το 355 ως το 360 και μόνος του, ως Αύγουστος, από το 361 ως το 363. Ο Ιουλιανός ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντίνειας δυναστείας και ο μοναδικός παγανιστής μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Ηρώων Πολυτεχνείου
Aπό τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εναντίον της δικτατορίας στις 17-11-1973

Μάντζαρου
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (26 Οκτωβρίου 1795 - 12 Απριλίου 1872) ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική μουσική.
Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Ο Μάντζαρος στην πραγματικότητα είχε δημιουργήσει 5 συνολικά μελοποιήσεις για τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Μαντζαγριωτάκη
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Μαντζαγριωτάκης υπήρξε από τις επιφανέστερες μορφές της Καλλιθέας, την οποία στήριξε με όσες πνευματικές και υλικές δυνάμεις διέθετε.
Η δράση του και η ειδική μέριμνα που κατέβαλλε για τους πρόσφυγες ξεκίνησε ήδη από την πρώτη περίοδο των διωγμών.
Στην διαθήκη του όρισε να περιέλθει η διώροφη κατοικία του επί της οδού Αμφιτρίτης (που μετονομάσθηκε με απόφαση της Κοινότητας σε «Στρατηγού Μαντζαγριωτάκη») 86, στην Κοινότητα μετά τον θάνατο της συζύγου του Ελένης.
Όρισε, ακόμη, τα εισοδήματα από τα καταστήματα της οικίας, που δεν θα χρησιμοποιούσε η Κοινότητα, θα προσφέρονταν για να «υπανδρεύεται δια κλήρου μία κόρη εκ των δέκα πτωχοτέρων οικογενειών της Καλλιθέας».
Έτσι, απάλλαξε την Κοινότητα από τη μέριμνα και τα έξοδα κατασκευής Κοινοτικού Μεγάρου, καθώς η οικία που δώρισε ήταν όχι μόνο ευρύχωρη αλλά και πολυτελέστατη (αξίας άνω των 800.000 δραχμών τότε). Εκεί στεγάζεται ως σήμερα το Δημαρχείο της Καλλιθέας.
Έπειτα από αυτό, ο Κωνσταντίνος Μαντζαγριωτάκης ανακηρύχθηκε και Μέγας Ευεργέτης του Δήμου Καλλιθέας.

Λέκκα  ?

Κρίτωνος
Ο Κρίτων είναι έργο του Πλάτωνα που εντάσσεται στην τετραλογία (Ευθύφρων, Κρίτων, Απολογία, Φαίδων) των διαλόγων που αναφέρονται στη δίκη και εκτέλεση του Σωκράτη. Τα πρόσωπα του διαλόγου είναι δύο, Ο Σωκράτης και ο στενός και πλούσιος φίλος του, Κρίτων.
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.482
Like
173
Πόντοι
866
ωραιο θρεντ τυπε :rockon:

δικε μου για κωλοκυνθους εχεις πληροφοριες?
 

attol69

Μέλος
Εγγρ.
24 Μαρ 2009
Μηνύματα
559
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
6
πρεπει να εχουμε και θεωρητικη τεκμηριωση .  σωστα πραττει ο συναγωνιστης
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
ωραιο θρεντ τυπε :rockon:

δικε μου για κωλοκυνθους εχεις πληροφοριες?
Κωλοκυνθούς
Η Κολοκυνθού (ή αλλιώς Κολοκυθού) είναι δυτική συνοικία του Δήμου Αθηναίων. Συνορεύει με Κολωνό την Ακαδημία Πλάτωνα και τον Δήμο Αιγάλεω. Μέχρι πριν από τριάντα χρόνια η περιοχή είχε πολλά περιβόλια και χωράφια. Σήμερα (2008) έχει μείνει ένα, του Ζέρβα.

Η Προέλευση του ονόματος

Το «ν» στο τοπωνύμιο προέρχεται από υπερδιόρθωση υπό την επιρροή της καθαρεύουσας. Η αρχαία λέξη ήταν κολοκύνθη (προελληνικής προέλευσης πρβλ. ερέβυνθος, Κόρινθος), αλλά ο τύπος εξελίχτηκε σε κολοκύθι ή κολοκύθα, εξού και το επίθετο Κολοκύθης και Κολοκυθάς, με θηλυκό το Κολοκυθού. Υπήρχε και εκκλησάκι, «Παναγία η Κολκυθιώτισσα». Ως Κολοκυθού αναφέρεται στον Ροΐδη, στον Δροσίνη, σε εφημερίδες και χάρτες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα (π.χ. Γρηγουράς). Σήμερα το τοπωνύμιο τείνει να χαθεί, υπερκεραζόμενο από τον Κολωνό.

από τη wikipedia τα πιο πολλά
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.482
Like
173
Πόντοι
866
Κωλοκυνθούς
Η Κολοκυνθού (ή αλλιώς Κολοκυθού) είναι δυτική συνοικία του Δήμου Αθηναίων. Συνορεύει με Κολωνό την Ακαδημία Πλάτωνα και τον Δήμο Αιγάλεω. Μέχρι πριν από τριάντα χρόνια η περιοχή είχε πολλά περιβόλια και χωράφια. Σήμερα (2008) έχει μείνει ένα, του Ζέρβα.

Η Προέλευση του ονόματος

Το «ν» στο τοπωνύμιο προέρχεται από υπερδιόρθωση υπό την επιρροή της καθαρεύουσας. Η αρχαία λέξη ήταν κολοκύνθη (προελληνικής προέλευσης πρβλ. ερέβυνθος, Κόρινθος), αλλά ο τύπος εξελίχτηκε σε κολοκύθι ή κολοκύθα, εξού και το επίθετο Κολοκύθης και Κολοκυθάς, με θηλυκό το Κολοκυθού. Υπήρχε και εκκλησάκι, «Παναγία η Κολκυθιώτισσα». Ως Κολοκυθού αναφέρεται στον Ροΐδη, στον Δροσίνη, σε εφημερίδες και χάρτες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα (π.χ. Γρηγουράς). Σήμερα το τοπωνύμιο τείνει να χαθεί, υπερκεραζόμενο από τον Κολωνό.

από τη wikipedia τα πιο πολλά
:rockon:
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Συνεχίζω το θέμα με το νέο στουντιο στην Φιλικής Εταιρείας

Φιλική Εταιρεία
Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη . Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (και μάλιστα κατά ορισμένες πηγές συνιδρυτής, πριν τον Ξάνθο που μυήθηκε αργότερα). Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.
Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας είναι η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Ξάνθος. Και σημειώνει στα «Aπομνημονεύματά» του: ..δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων».
Η πορεία ανάπτυξης της Φιλικής είναι εντυπωσιακή. Το διάστημα 1814-1816 τα μέλη της αριθμούν περίπου 20. Ως τα μέσα του 1817 αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ των Ελλήνων της Ρωσίας και της Μολδοβλαχίας, αλλά και πάλι τα μέλη της δεν υπερβαίνουν τα 30. Όμως, από το 1818 σημειώνονται αθρόες μυήσεις. Κατά το 1820 εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και τις περισσότερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Χιλιάδες υπολογίζονται οι μυημένοι, μολονότι είναι γνωστά μόνο 1096 ονόματα. Τους πρώτους μήνες του 1821 τα μέλη της αριθμούν δεκάδες χιλιάδες.

Στις γραμμές της συσπειρώνονται κυρίως έμποροι και μικροαστοί, αλλά και Φαναριώτες και κοτζαμπάσηδες και κληρικοί, πρόσωπα που θα διαδραματίσουν αγωνιστικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό) στον αγώνα για την ανεξαρτησία, όπως οι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αναγνωσταράς, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), οι Φαναριώτες Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Νέγρης, οι μεγαλοκαραβοκύρηδες Κουντουριώτηδες, οι μεγαλοκoτζαμπάσηδες Ζαΐμης, Λόντος, Νοταράς, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός κ.ά.

Η όλη διάρθρωση της Φιλικής Εταιρείας στηρίχθηκε στα οργανωτικά πρότυπα των Καρμπονάρων και των Ελευθεροτεκτόνων. Η ηγετική της ομάδα απεκαλείτο «η Αόρατος Αρχή» και περιβλήθηκε από την πρώτη στιγμή με τέτοια μυστική αίγλη, ώστε να πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε αυτήν πολλές σημαντικές προσωπικότητες, όχι μόνον Έλληνες μα και ξένοι, όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, τον πρώτο καιρό ήταν μόνο οι τρεις ιδρυτές της. Κατόπιν, από το 1815 έως το 1818, προστέθηκαν άλλοι πέντε και μετά το θάνατο του Σκουφά προστέθηκαν άλλοι τρεις.
Η όλη δομή ήταν πυραμιδοειδής και στην κορυφή δέσποζε η «Αόρατος Αρχή». Κανείς δε γνώριζε ούτε είχε δικαίωμα να ρωτήσει ποιοι την αποτελούσαν. Οι εντολές της εκτελούνταν ασυζητητί, ενώ τα μέλη δεν είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις. Η Εταιρεία απεκαλείτο «Ναός» και είχε αρχικά τέσσερις βαθμίδες μύησης: α) οι αδελφοποιητοί ή βλάμηδες, β) οι συστημένοι, γ) οι ιερείς[9] και δ) οι ποιμένες. Όταν το 1818 η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργήθηκαν ακόμα δύο βαθμοί ε) οι αφιερωμένοι και στ) οι αρχηγοί των αφιερωμένων, οι οποίοι δίνονταν αποκλειστικά σε στρατιωτικούς. Αργότερα οι βαθμίδες συμπληρώθηκαν από ζ)τους απόστολους και η) το Γενικό Επίτροπο της Αρχής, τίτλος που δόθηκε στην Αλεξ. Υψηλάντη, όταν δέχτηκε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας (1820)
 

bull11

Μέλος
Εγγρ.
14 Φεβ 2013
Μηνύματα
635
Κριτικές
1
Like
10
Πόντοι
6
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ

Η πλατεία αυτή είναι περισσότερο γνωστή ως «Πλατεία Βάθης», όνομα που προέρχεται από παλαιά ονομασία της θέσεως (Βάθη), γιατί από εκεί περνούσε ο δρόμος του Μενιδίου (Αχαρνών) μέσα από την κοίτη του ρέματος του Κυκλοβόρου. Το ρέμα αυτό στη συνέχεια καλύφθηκε και αποτέλεσε την σημερινή οδό Μάρνη.  Η πλατεία ονομάστηκε επίσημα «Ανεξαρτησίας» για να τιμηθεί η απελευθέρωση και ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάρνη, Καματερού, Μαιζώνος και Λιοσίων.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Να γίνει sticky το θέμα :P
 

thourios

Μέλος
Εγγρ.
3 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.424
Κριτικές
2
Like
10
Πόντοι
16
Οδός Πιπινέλη ξέρει κανείς από από που βγαίνει; Έψαχνα να την βρω παλιά και ρώτησα ένα τραβέλι και με έκραξε γιατί νόμιζε ότι έκανα πλάκα.
Ηταν παλιά εκεί εταιρεία κλιματιστικών δεν ξέρω αν υπάρχει η εταιρεία ακόμα. Κάθετη στην Καβάλας είναι.

:bigdick:


 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom