Από ότι κατάλαβα ο φίλος μας είναι δικηγόρος, οπότε του δίνω ένα μικρό ελαφρυντικό (όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν μια φυσική αντίσταση/άμυνα αν τους πεις ότι θα μείνουν άνεργοι):
en.wikipedia.org
Ποιός σπουδαγμένος/δικηγόρος θέλει να παίρνει UBI (το ΚΕΑ του αύριο); Κανένας. Ούτε εγώ, ούτε εσύ θα το ήθελες.
Φαντάσου να είμαστε στο 1910 και να λέει ένας «τρελός» ότι το μέλλον είναι τα ΙΧ... τι θα του λέγανε οι πεταλωτές αλόγων; Μπράβο φίλε, καλά τα λες, γουστάρουμε να γίνουμε άνεργοι;
Και σκέψου πόσο αναξιόπιστα ήταν τα ΙΧ του 1910... μανιβέλα κλπ. Η Αθήνα το 1910 ήταν γεμάτη άλογα, κάρα, άμαξες. Σήμερα είναι γεμάτη ΙΧ. Ποιός θα σε πίστευε;
Κάπως έτσι είναι και η ΤΝ σήμερα. Δεν είναι 100% αξιόπιστη, όμως βελτιώνεται διαρκώς.
Ο Μασκ έχει πει ότι το 2026 η ΤΝ θα φτάσει την ανθρώπινη. Πολύ αισιόδοξο μου ακούγεται, εγώ θα πω σίγουρα μέχρι το 2030 βάσει Moore's law (όποιος είναι του τομέα, ξέρει τι εννοώ).
Και επειδή δεν θα σταματήσει εκεί η τεχνολογική εξέλιξη, μετά πάμε σε μονοπάτια superintelligence. Κάποια στιγμή η ΤΝ θα γίνει πιο έξυπνη από 8 δις ανθρώπους συνολικά.
Τι να κλάσει μετά ο δικηγόρος, ο συμβολαιογράφος, ο βάλε όποιος θες; Τι να κλάσουν και 10 πτυχία/Μεταπτυχιακά/Διδακτορικά; Η ΤΝ θα είναι σαν να καταπίνει α λα Pac-Man δισεκατομμύρια πτυχία ανά δευτερόλεπτο. Μπορείς να την ανταγωνιστείς;
Θα κάνει απεργία να διαμαρτυρηθεί; Ας κάνει. Θα του κόψει το φαΐ/ρεύμα/νερό η ΤΝ. Έχετε πάρει χαμπάρι ότι θα μπουν έξυπνοι μετρητές μέχρι και στο νερό; Και που πάει η φάση με το ψηφιακό ευρώ;
Και μην πάει κανένας να το παίξει έξυπνος ότι αυτά θα πάρουν 100+ χρόνια για να γίνουν πράξη, άρα εγώ θα την σκαπουλάρω, ας πιάσουν την καυτή πατάτα οι επόμενοι.
Όοοοοχι φίλε μου, δεν θα την σκαπουλάρεις. Θα τα ζήσουμε όλοι μας. Η εξέλιξη έχει επιταχυνθεί. Πλέον σε 10-20 χρόνια ο κόσμος αλλάζει όσο άλλαζε κάποτε σε 100-200 χρόνια...