Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 137K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

χχχχχ

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Οκτ 2007
Μηνύματα
528
Κριτικές
34
Like
6
Πόντοι
1.230
Άλλη απορία
Τι ψάρι γίνεται η αθερίνα όταν μεγαλώσει;
Μήπως γόπα ή σαυρίδι?
 

Επισκέπτης
27 κιλά χασίσι πεταμένα στο δρόμο!!!
Υπάλληλοι καθαριότητας των δρόμων στην πόλη Τάμπα των ΗΠΑ, βρήκαν το πρωί της Τετάρτης (28/11) πεταμένες στην άκρη μιας επαρχιακής οδού δύο μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με φρεσκοκομμένη μαριχουάνα.
Αμέσως κάλεσαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι τα «σκουπίδια» περιείχαν περίπου 27 κιλά μιας από τις καλύτερες ποικιλίες χασίς, η οποία αν πουλιόταν στο δρόμο θα έπιανε τουλάχιστον 54.000 δολάρια.
Ο αστυνομικός Larry Coggins, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα για το «παράξενο» εύρημα, επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται ναρκωτικά πεταμένα στα σκουπίδια, σημείωσε μάλιστα ότι έχει βρεθεί ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα χασίς πεταμένη στην άκρη του δρόμου.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις πιθανότητες να βρεθούν οι «ιδιοκτήτες» του εμπορεύματος, ο Coggins απάντησε αστειευόμενος ότι «είναι δύσκολο να βρούμε τους υπεύθυνους, αλλά όποιος θέλει μπορεί να περάσει να παραλάβει τις δύο σακούλες από το αστυνομικό τμήμα».
 

Επισκέπτης
Εγχειρίδιο αντιμετώπισης εξωγήινης επίθεσης

OTAN οι εξωγήινοι επιτεθούν στη Γη, το νέο βιβλίο των Τρέιβις Τέιλορ και Μπομπ Μπόουν ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι συγγραφείς του «Εισαγωγή στην Πλανητική ¶μυνα» αναλύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τον τρόπο που η ανθρωπότητα μπορεί να αμυνθεί στην περίπτωση που τα επιστημονικής φαντασίας πράσινα ανθρωπάκια επιτεθούν με ακτίνες θανάτου στον πλανήτη μας.

Οι δύο Αμερικανοί δεν ανήκουν στην κατηγορία των ερασιτεχνών συνωμοσιολόγων που είναι παθιασμένοι με την «Περιοχή 51». Ο Τέιλορ είναι διακεκριμένος επιστήμονας αστρονομίας και φυσικής και μαζί με τον Μπόουν έχουν εργαστεί ως σύμβουλοι της NASA σε προγράμματα του αμερικανικού υπουργείου Aμυνας.

Αν και παραδέχονται ότι το αντικείμενο του βιβλίου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ωστόσο αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι οποιοδήποτε νοήμον όν που έχει την τεχνολογία για να πραγματοποιήσει αστρικά ταξίδια θα είναι κατά συνθήκη φιλήσυχο.

Στο βιβλίο τους, οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες επανεξετάζουν δύο θέματα που εμφανίζονται συχνά σε κάθε συζήτηση σχετικά με τη μοναδικότητα του ανθρώπου στο Σύμπαν: Την εξίσωση του Ντρέικ και το Παράδοξο του Φερμί. Η εξίσωση που κατασκεύασε ο Αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ το 1960 επιχειρεί να υπολογίσει την πιθανότητα επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Οι Τέιλορ και Μπόουν άλλαξαν μερικά από τα στοιχεία της εξίσωσης, όπως το δεδομένο ότι οι εξωγήινοι δεν θα ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από το 10% της ταχύτητας του φωτός. Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο γαλαξίας μας να φιλοξενεί εκατοντάδες νοήμονες πολιτισμούς και ότι υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα ένας ή δύο από αυτούς να επισκέπτονται τη Γη κάθε εκατό χρόνια.

Όμως, αν υπάρχουν τόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί, γιατί δεν έχουμε μάθει κάτι για αυτούς; Αυτή είναι η διάσημη ερώτηση του φυσικού Ενρίκο Φερμί το 1950, ο οποίος με αυτό τον τρόπο ήθελε να αναιρέσει κάθε υποψία ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Οι δύο Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι η ερώτηση του Φερμί δεν έχει λογική υπόσταση, αφού ακόμη και αν οι εξωγήινοι χρησιμοποιούν τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να καλύπτουν αποστάσεις χιλιάδων ετών φωτός σε μια μέρα, θα χρειάζονταν και πάλι εκατομμύρια χρόνια για να εξερευνήσουν όλα τα ηλιακά συστήματα του γαλαξία μας. Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν ακόμη βρεθεί στη «γειτονιά» μας.

Σε ένα άλλο σημείο του βιβλίο, οι Τέιλορ και Μπόουν σκέφτονται για τους τρόπους απάντησης σε μια επιθέτικη εξωγήινη επίθεση. «Αυτό που σκέφτηκα αρχικά, είναι ότι η μοναδική περίπτωση όπου οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο με σαφές μειονέκτημα είναι ένας πόλεμος με εξωγήινους» είπε ο Τέιλορ. Η αποτυχία προετοιμασίας της ανθρωπότητας για έναν τέτοιο πόλεμο σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα φτάσουν να πολεμούν χρησιμοποιώντας συμβατικά ή πρωτόγονα όπλα, ακολουθώντας τακτικές ανταρτοπόλεμου, τονίζει ο συγγραφέας και συμπληρώνει «η αντίσταση θα πρέπει να ακολουθεί τις τακτικές των Μουτζαχεντίν, αυτή θα ήταν η καλύτερη άμυνα σε μια τέτοια περίπτωση».
 

Επισκέπτης
Τέσσερα παράξενα επιστημονικά πειράματα

Ελέφαντες υπό την επήρεια LSD: Το 1962 Αμερικανοί ερευνητές, εξερευνώντας την περιέργεια τους για το τι μπορεί να συμβεί σε έναν ελέφαντα υπό την επήρεια LSD, προχώρησαν σε ένεση της συγκεκριμένης ουσίας. Η δόση ήταν βεβαίως 3.000 φορές μεγαλύτερη απ'ότι σ' έναν άνθρωπο Το αποτέλεσμα: o ελέφαντας φωνασκούσε βιαίως και εντός μίας ώρας απεβίωσε. Οι επιστήμονες απλά δήλωσαν ότι ο ελέφαντας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο LSD.

Ανασταίνοντας τους νεκρούς: Ερευνώντας το πώς μπορεί να «επανακτηθεί» η ζωή, ο Ρόμπερτ Κόρνις, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσπάθησε να «εμφυσήσει» ζωή σε πτώματα, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Δημιουργώντας ένα τεχνητό σύστημα καρδιάς και κάνοντας ενέσεις αδρεναλίνης στα νεκρά κουφάρια, ο Κόρνις εκδιώχτηκε για τα πειράματα του από το Πανεπιστήμιο. Σαν να μην έφθανε αυτό, όταν ένας θανατοποινίτης εν ονόματι Τόμας Μακ Μόνιγκλ προσφέρθηκε να γίνει το πειραματόζωο του Κόρνις, η πολιτεία της Καλιφόρνια απέρριψε αυτήν την πρόταση λέγοντας πως σε περίπτωση «επαναφοράς», ο θανατοποινίτης θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος!

Ύπνος με ανοιχτά τα μάτια: To 1960, o ερευνητής Ιαν Όσβαλντ θέλησε να εξερευνήσει εάν ο ύπνος είναι εφικτός με ανοιχτά τα μάτια. Αφού συγκέντρωσε τρεις θαρραλέους εθελοντές, τοποθέτησε ταινία στα μάτια τους ώστε να είναι ανοιχτά και τους έβαλε να παρακολουθούν φώτα που αναβοσβήνουν παράλληλα με την ακρόαση δυνατής μουσικής. Επιπλέον, συνέδεσε ηλεκτρόδια με τα πόδια των εθελοντών με στόχο να προκαλεί ισχυρούς πόνους. Το ηλεκτρο - εγκεφαλογράφημα που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα έδειξε ότι και οι τρεις εθελοντές κοιμήθηκαν για 12 λεπτά!

Υπερσεξουαλική η αρσενική γαλοπούλα: Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι οι αρσενικές γαλοπούλες όταν τοποθετηθούν σε ένα δωμάτιο με ομοίωμα θηλυκής γαλοπούλας έχουν την τάση να ερεθίζονται και να προχωρούν σε ζευγάρωμα, όπως ακριβώς θα έκαναν εάν επρόκειτο για πραγματική γαλοπούλα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ'αυτό το συμπέρασμα αφού ενώ αφαιρούσαν σταδιακά διάφορα κομμάτια από το ομοίωμα της γαλοπούλας, παρατήρησαν ότι το αρσενικό ήταν πολύ θετικό στην όλη τη διαδικασία. Ακόμα και όταν το ομοίωμα δεν είχε σώμα!
 

Επισκέπτης
:rockon:Ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο!

¨Ενας άνθρωπος στο Μπέλμοντ της Καλιφόρνιας τινάζει στον αέρα τους νόμους των πιθανοτήτων. Μέσα στην ίδια μέρα, ο Angelo Gallina κερδίζει το τζάκποτ των 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στο superloto, καθώς και 126.000 ευρώ σε ένα άλλο τυχερό παιχνίδι, το FANTASY-5.
Περνώντας να παραλάβει τις δυο βαριές επιταγές, ο Gallina είπε στους διοργανωτές απλά ότι θα προσφέρει στον εαυτό του ένα καινούργιο αυτοκίνητο και θα αγοράσει από ένα σπίτι σε κάθε ένα από τα παιδιά του.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους των τυχερών παιχνιδιών της Καλιφόρνια, ο Gallina είχε μια πιθανότητα στα 41 εκατομμύρια να κερδίσει το superloto και μια στα 575.000 να κερδίσει στο FANTASY-5.
Το να κερδίσει και τα δυο μαζί την ίδια μάλιστα μέρα, είναι μια πιθανότητα που βγαίνει αν πολλαπλασιάσουμε το 41.000.000 με το 575.000, πράγμα που μας δίνει τον μαγικό αριθμό της μιας πιθανότητας στα 23.000 δισεκατομμύρια!
 

Επισκέπτης
Απο πού παίρνουν το όνομα τους τα διάφορα αυτοκίνητα.

Διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο του Σωτήρη Μέγκουλη απο το

*ALFA ROMEO*
Το 1910 μία ομάδα Μιλανέζων επιχειρηματιών ίδρυσε την εταιρεία A.L.F.A.
(Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) (σ.μ. Ανώνυμη
Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαρδίας). Το 1920 ο, επίσης, Μιλανέζος
επιχειρηματίας και χρηματοδότης Niccola Romeo αγόρασε μεγάλο μέρος της
εταιρείας προσθέτοντας το όνομά του σε αυτήν.

*ASTON MARTIN*
Το 1914 οι Lionel Martin and Robert Bamford ίδρυσαν μία μικρή εταιρεία
παραγωγής αυτοκινήτων. Τον επόμενο χρόνο είχαν ήδη ετοιμάσει το πρώτο
τους προϊόν που ονόμασαν Aston, και από το όνομα του σχεδιαστή του, Martin.

* AUDI *
Ονομάστηκε από τον ιδρυτή της August Horsch με βάση το λατινικό "Audi"
(σ.μ. το επώνυμό του στα λατινικά).

*BENZ*
Το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της Karl Benz (1844-1929).

*BMW *
Αρχικά των λέξεων Bayerische Motoren Werke (σ.μ. Βιομηχανία Κινητήρων
της Βαυαρίας) που επισημοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου του 1917. Μέχρι τότε
η εταιρεία αποκαλείτο Rapp-Motorenwerke από το όνομα του ιδρυτή της Karl
Rapp. Το σήμα της είναι εμπνευσμένο από την κίνηση μίας προπέλας κινητήρα.

*BUICK *
Επώνυμο του Σκοτσέζου μετανάστη David Dumbar Buick, ιδρυτή της Buick
Manufacturing Company η οποία είναι και ο πρόγονος της General Motors.

*CADILLAC *
Έχει πάρει το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Antoine de la Mothe,
Sieur de Cadillac που ανακάλυψε το Ντιτρόιτ. Νονός της ο ιδρυτής της
Henry Martyn Leland.

*CATERHAM*
H εταιρεία Caterham Cars Ltd. ιδρύθηκε με έδρα την πόλη Caterham στο
Surrey της Αγγλίας.

* CHEVROLET *
Το 1910 ο William Durant ένας επιτυχημένος αμερικάνος κατασκευαστής
ζήτησε από τον Louis Chevrolet, οδηγό αγώνων, να τον βοηθήσει στην
κατασκευή και προώθηση ενός νέου αυτοκινήτου. Στις 3 Νοεμβρίου του 1911
η Chevrolet Motor Car Company πήρε σάρκα και οστά. Αν και στηριζόταν
κυρίως στον William Durant ο τελευταίος επέλεξε το όνομα του Chevrolet
γιατί αφενός μεν του άρεσε και αφετέρου ήθελε να εκμεταλλευτεί την
διασημότητα και αναγνωρισιμότητά του.

*CHRYSLER*
Έχει πάρει το όνομά της από τον μηχανικό Walter P. Chrysler.

* CITROEN *
Το επώνυμο του ιδρυτή της Andre Citroen, ενός επιτυχημένου βιομήχανου
που ασχολείτο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αμέσως μετά το τέλος
του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων.

*DAIHATSU*
Το 1951 ή εταιρεία Hatsudoki Seizo Co. Ltd που είχαν ιδρύσει οι
καθηγητές Yoshinki και Turumi από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα
μετονομάστηκε σε Daihatsu Kogyo Co. Ltd (σ.μ. Κατασκευάστρια Γεννητριών
της Οζάκα). Το 1974 άλλαξε το όνομά της σε Daihatsu Motor Company Ltd.

*DAIMLER*
Έχει πάρει το όνομά της από τον Gottlieb Daimler (1834-1900).

*DATSUN*
Το 1912 ένας νεαρός Ιάπωνας, ο Masujiro Hashimoto, ίδρυσε την εταιρεία
Kwaishinsha Motor Car Company, και παρήγαγε ένα μοντέλο που ονόμασε DAT.
Κάθε γράμμα της λέξης DAT ήταν αρχικό ενός από τους συγγενείς του. Το
"D" ήταν για τον Kenjoro Den, το "A" για τον Rokuro Aoyama, και το "T"
για τον Meitaro Takeuchi. Ο Hashimoto ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει
τους συγγενείς του που εκτός των άλλων είχαν χρηματοδοτήσει και το
εγχείρημά του. Το 1926 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Jidosha Seizo. Η
νέα εταιρεία ονομάστηκε DAT Jidosha Seizo Company Limited. Το 1930
αποφασίσθηκε να μετονομασθεί σε DATSON (σ.μ. ο γιός του DAT). Αργότερα
το όνομα άλλαξε σε DATSUN.

* DELOREAN *
Το επίθετο του ιδρυτή της επιχειρηματία και μηχανικού John Zachary Delorean.

*DODGE*
Το επώνυμο των αδελφών John και Horace Dodge ιδρυτών της εταιρείας.

* FERRARI*
Το επίθετο του ιδρυτή της Enzo Ferrari (1898-1988).

*FIAT*
Fabbrica Italiana Automobili Torino (σ.μ. Ιταλική Αυτοκινητιοβιομηχανία
του Τορίνο).

* FORD *
Ο Henry Ford (1863-1947), στην αρχή ίρδυσε την Henry Ford Company το
1901, και αργότερα το 1903 την Ford Motor Company.

J*AGUAR*
Πήρε το όνομά της από το ζώο Τζάγκουαρ θέλοντας να τονίσει την ταχύτητα
και την χάρη της.

*JEEP *
Ο όρος Jeep προέρχεται από την στρατιωτική ορολογία. Κατά την διάρκεια
του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι μηχανικοί του στρατού αποκαλούσαν έτσι
κάθε νέο όχημα που τους ερχόταν για δοκιμή. Το ίδιο γινόταν και στην
δεκαετία του '30 όταν εχρησιμοποιείτο ο όρος GP (General Purpose) (σ.μ.
Γενικής Χρήσης) ομόηχος με το Jeep. Το όνομα αυτό εμφανίσθηκε την ίδια
εποχή και στην σειρά κόμικς του Ποπάι με τον χαρακτήρα Eugene the Jeep
που το μόνο που μπορούσε να ξεστομίσει ήταν Jeep - Jeep. Όπως και νάχει
όμως καθιερώθηκε στην συνείδηση του κόσμου στην διάρκεια του Δευτέρου
Παγκοσμίου Πολέμου όταν το όχημα πολλαπλών χρήσεων Willys Quarter-Ton
Jeep χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την αμερικάνικη πολεμική μηχανή.

*HONDA*
Ο Soichiro Honda (1906-1991) ήταν μηχανικός και ίδρυσε την Honda το
1948. Στην αρχή η εταιρεία παρήγαγε μόνο μοτοσυκλέτες για να περάσει το
1964 και στον χώρο των αυτοκινήτων.

* LADA *
Lada σε ελεύθερη μετάφραση, στα ρωσικά, σημαίνει "όμορφο, μικρό, αγαπητό".

*LAMBORGHINI*
Πήρε το 1963 το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας Ferrucio Lamborghini.

* LANCIA *
Ο Vincenzo Lancia σε συνεργασία με τον Claudio Fogolin ίδρυσε την
εταιρεία το 1906. Αν και 25 μόλις χρονών ο Lancia ήταν αρκετά έμπειρος
καθώς δούλευε για αρκετό καιρό στην FIAT με την οποία μάλιστα είχε λάβει
μέρος και σε αγώνες.

*LEXUS*
Ο πολυτελής κλάδος της Toyota έχει πάρει το όνομά του από την ένωση δύο
λέξεων που σύμφωνα με τους ιδρυτές του συμβολίζουν την φιλοσοφία της
μάρκας: Luxury (σ.μ. Πολυτέλεια) και Elegance (σ.μ. Κομψότητα).

* LIGIER *
Χρωστάει το όνομά της στον Γάλλο οδηγό της Formula 1 Guy Ligier.

*LINCOLN*
Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Abraham
Lincoln.

*MASERATI *
Οι τέσσερεις αδελφοί Alfieri, Ettore, Ernesto και Bindo Maserati,
ίδρυσαν την εταιρεία το 1914.

*LOTUS*
Η δεύτερη μάρκα με ... περιβαλλοντικές ανησυχίες μετά την Jaguar.
Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του γνωστού φυτού.

*MAZDA *
Όσοι γνωρίζουν από Ζωροαστρισμό δεν θα έχουν απορίες για την προέλευση
του ονόματος της εταιρείας. Ο Ahura Mazda, είναι ο Θεός της Σοφίας και
σύμφωνα με την παράδοση κατόρθωσε να ενώσει τους ανθρώπους δίνοντάς τους
το χάρισμα της Λογικής. Το όνομα μοιάζει, επίσης, με αυτό του ιδρυτή της
εταιρείας Jujiro Matsuda.

*MERCEDES*
Ο Emil Jellinek επιχειρηματίας και ακόλουθος της Αυστροουγγαρίας στην
Γαλλία ο οποίος είχε και τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης αυτοκινήτων
Daimler στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ τα μετονόμασε
σε Mercedes (το όνομα της κόρης του).

* MITSUBISHI *
Γιαπωνέζικη λέξη που σημαίνει "τρία διαμάντια" τα οποία άλλωστε είναι
και το σήμα της Mitsubishi. Ο ιδρυτής της Yataro Iwasaki ξεκίνησε την
επιχειρηματική του δραστηριότητα εκμεταλλευόμενος τρία ατμόπλοια το
1870. Έκτοτε ο αριθμός "τρία" κυριαρχεί στην εταιρεία είτε πρόκειται για
στόχους, είτε για στρατηγική, είτε για πολιτικές.

*MORRIS*
O William Richard Morris (1877-1963), ξεκίνησε την καριέρα του σαν
επισκευαστής ποδηλάτων για να περάσει στις μηχανές το 1901 και στα
αυτοκίνητα το 1913. Η εταιρεία MG έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά
των λέξεων Morris Garage.

*NISSAN*
Το 1931 η DATSUN αγοράσθηκε από την THE TOBATA IMONO COMPANY και έγινε
μέρος της. Δύο χρόνια αργότερα αποσχίσθηκε από την μητέρα εταιρεία,
μετέφερε την έδρα της στη Γιοκοχάμα και έγινε η ανεξάρτητη
αυτοκινητοβιομηχανία Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha. Η χρηματοδότηση της
προήλθε από την επενδυτική εταιρεία Nihon Sagyo την οποία διηύθυνε ο
Yoshisuke Ayukawa ιδιοκτήτης της TOBATA IMONO. Αυτή η επενδυτική
εταιρεία ήταν ήδη γνωστή σε όλη την Ιαπωνία από την σοβαρή της πορεία
στο Χρηματιστήριο. Όλοι την γνώριζαν μάλιστα σαν Ni-San από την
συντομογραφία της που εμφανίζονταν στον πίνακα των αγοραπωλησιών του
Χρηματιστηρίου. Το 1934 η Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha μετονομάστηκε
σε NISSAN MOTOR COMPANY LIMITED.

*OLDSMOBILE*
Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Ransom Eli Olds (1864-1950). Ο
ίδιος έχει δώσει το όνομα του και σε άλλη εταιρεία: τη REO.

*OPEL *
Το επίθετο του ιδρυτή της Adam Opel που το 1862 μετέτρεψε την βιοτεχνία
του σε αυτοκινητοβιομηχανία.

*PEUGEOT*
Πήρε το όνομά της από τον Jean Jaques Peugeot (1699-1741) και πρόγονός
της είναι η εταιρεία με τον πολύ ... κομψό τίτλο Les Fils des Peugeot
Freres (σ.μ. Οι γιοί των Αδελφών Πεζό) που ξεκίνησε τις εργασίες της το
1890 με αντικείμενο την παραγωγή γεωργικών εργαλείων. Ο Armand Peugeot
κατόρθωσε να αγοράσει ένα νέο πετρελαιοκινητήρα από τον Panhard χάρη
στον οποίο εξελίχθηκε στον δεύτερο κατασκευαστή της Γαλλίας.

* PORSCHE *
Ο Ferdinand Porsche ήταν ένας πολύ γνωστός σχεδιαστής που αν και
ξεκίνησε νωρίς την δημιουργική του προσπάθεια έπρεπε να περιμένει 15
περίπου χρόνια για να δει τα σχέδια του να παίρνουν την μορφή ενός
αυτοκινήτου παραγωγής.

*RENAULT*
Ο Louis Renault (1877-1944) με τα αδέλφια του Marcel και Fernand,
ίδρυσαν την γαλλική οικογενειακή εταιρεία Renault Freres (σ.μ. Αδελφοί
Ρενό) που έμελε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους
κατασκευαστές.

* ROLLS-ROYCE *
Ο Βρετανός μηχανικός Henry Royce φημολογείται πως απογοητευμένος από ένα
καινούργιο αυτοκίνητο που είχε αγοράσει αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό
του. Δημιούργησε την εταιρεία Royce Ltd που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του
επιχειρηματία C.S.Rolls. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν το 1906 στην
Rolls Royce Ltd..

*ROVER*
Το όνομα προέρχεται από το ποδήλατο "Rover Safety Cycle" του 1884 που
μοιάζει πολύ με τα σημερινά ποδήλατα και ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν
πρωτοποριακό για την εποχή του στο θέμα της ασφάλειας. Καλές είναι οι
γκραβούρες αλλά για σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ανέβαιναν
στα τόσο επικίνδυνα εκείνα πρώτα ποδήλατα με τις άνισες ρόδες και το
μεγάλο ύψος. Το σίγουρο και σταθερό αυτό ποδήλατο ήταν δημιούργημα των
Starley και Sutton που αφενός τους έκανε πλούσιους αφετέρου τους έδωσε
την ώθηση να περάσουν στην κατασκευή μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.

* SAAB *
Η Svenska Aeroplane AB (Aktiebolaget)(Swedish Airplane, Limited) (σ.μ.
Σουηδικά Αεροπλάνα ΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1937. Κατ' αρχήν όπως φανερώνει το
όνομά της κατασκεύαζε κινητήρες για αεροπλάνα για να περάσει το 1944
στην παραγωγή και αυτοκινήτων.

*SEAT*
Στις 9 Μαίου του 1950 ιδρύθηκε η Sociedad Espanola de Automoviles de
Turismo, S.A. (SEAT). Σε ελεύθερη απόδοση το όνομά της σημαίνει ότι και
η δική μας ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου).

*SUBARU *
Ένα όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον. Στα γιαπωνέζικα Subaru σημαίνει Ένωση.
Αποδίδει, όμως, και τον αστερισμό των Πλειάδων, έξι αστεριών στα οποία
μεταμορφώθηκαν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι κόρες του ¶τλαντα. Ο
αστερισμός αυτός εμφανίζεται και στο λογότυπο της συγκεκριμένης εταιρείας.

*TOYOTA*
Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Sakichi Toyoda (1894-1952). Στην
αρχή λεγόταν Toyoda Automatic Loom Works Ltd. και είχε σαν κύριο
αντικείμενο την υφαντουργία και στη συνέχεια (το 1937) Toyota Motor Company.

* VAUXHALL *
Πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία έδρευε: το Vauxhall Gardens
του Λονδίνου.

*VOLKSWAGEN*
Σημαίνει στα γερμανικά "αυτοκίνητο του λαού" και πρόκειται για σύνθεση
των λέξεων Volks (σ.μ. Λαός) και Wagen (σ.μ. Όχημα). Το πρώτο όχημα της
εταιρείας ήταν ο "Σκαραβαίος" και προήλθε από την επιμονή και εμμονή του
Αδόλφου Χίτλερ να αποκτήσουν όλοι οι Γερμανοί στην δεκαετία του '30 ένα
ραδιόφωνο να ακούν τα διαγγέλματά του και ένα αυτοκίνητο να μετακινούνται.

*VOLVO *
Στα Λατινικά σημαίνει "Κυλάω" και αυτό το όνομα επέλεξαν οι ιδρυτές της
Gustaf Larson και Assar Gabrielsson το 1925.

*ZASTAVA*
Το πλήρες όνομά της είναι Zavodi Crvena Zastava (σ.μ. Το Εργοστάσιο της
Κόκκινης Σημαίας).
 

Επισκέπτης
Υπάρχει ο Αη Βασίλης?

1. Κανένα είδος τάρανδου δεν πετάει. Υπάρχουν βέβαια περίπου 300.000 είδη από ζωντανούς οργανισμούς που δεν έχουν καταταχθεί πουθενά ακόμη. Αν και πρόκειται κυρίως για έντομα και βακτήρια δεν μπορούμε φυσικά με σιγουριά να αποκλείσουμε από αυτά και τους τάρανδους τους οποίους παρεπιπτόντως μάλλον μόνο ο Αη Βασίλης έχει δει μέχρι τώρα.

2.Υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18). Επειδή όμως ο Αη Βασίλης δεν επισκέπτεται Μουσουλμάνους Εβραίους Βουδιστές κλπ μειώνεται η δουλειά του στο 15% του συνόλου-378 εκατομμύρια παιδιά. Με έναν μέσο όρο 3,5 παιδιών ανά σπίτι έχουμε 91,8 εκοτομμύρια σπίτια. Υποθέτουμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει εκ των 3,5 παιδιών τουλάχιστον 1 που δεν ήταν άτακτο.

3.Ο Αη Βασίλης έχει ένα 24ωρο που αποτελείται από 31 ώρες αν υπολογίσουμε τις διαφορές στις εκάστοτε ζώνες ώρας όταν ταξίδεύει από Ανατολή προς Δύση(που ακούγεται και λογικό). Αυτό μας δίνει 822,6 επισκέψεις ανα δευτερόλεπτο. Δηλαδή ο Αη Βασίλης έχει για κάθε σπίτι στη διάθεσή του 1/1000 του δευτερολέπτου για τις δουλειές του (παρκάρισμα,να κατέβει από καπνοδόχους, να γεμίσει κάλτσες να φάει ότι απόμεινε από τη γαλοπούλα κλπ). Αν υποθέσουμε ότι οι 91,8 εκατομμύρια στάσεις που κάνει είναι ισομετρικά κατανεμημένες σε όλη τη γη (το οποίο όπως ξέρουμε δεν ισχύει αλλά για λόγους ευκολίας ας το δεχτούμε) τότε η απόσταση από σπίτι σε σπίτι είναι 1,3 χλμ που μας δίνει ένα συνολικό μήκος από 120,8 εκατομ. χιλιόμετρα χωρίς να υπολογίσουμε τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού μέσα σε ένα 3ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το έλκηθρο του Αη Βασίλη θα πρέπει να αναπτύσσει μια ταχύτητα της τάξης 1040 χλμ/δευτερόλεπτο ήτοι 3000 φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου. Ένας φυσιολογικός τάρανδος τρέχει το πολύ με 24χλμ/ώρα.

4.Αν υποθέσουμε ότι το δώρο του κάθε παιδιού θα ζυγίζει περ. 1 κιλό τότε το έλκηθρο θα ζυγίζει 378.000 τόννους χωρίς να υπολογίσουμε τον Αη Βασίλη ο οποίος ως γνωστόν περιγράφεται ως αρκετά ευτραφής. Ενας τάρανδος δεν μπορεί να σύρει περισσότερο από 175 κιλά. Ακόμα και στην περίπτωση ενός «ιπτάμενου τάρανδου» που υποθετικά θα μπορούσε να σύρει το δεκαπλάσιο, δεν απαιτούνται για το έλκηθρο 8 ή 9 τάρανδοι αλλά 216.000. Αυτό αυξάνει το συνολικό βάρος σε 410.000 τόννους.

5.410.000 τόννοι με μια ταχύτητα των 1040χλμ/δευτερ. προκαλούν τέτοια αντίσταση αέρος και θερμότητα όση ένα διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της γης. Το πρώτο ζευγάρι τάρανδων θα πρέπει να απορροφήσει ενέργεια περίπου 16,6 τρισεκατομμυρίων Joule. Αυτό σημαίνει με λίγο λόγια ότι αυτά θα καίγονταν στη στιγμή. Το επόμενο ζευγάρι θα εκτίθονταν στιγμιαία στην αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα μια εκκωφαντική έκρηξη.

6.Το σύνολο των τάράνδων θα είχε εξατμιστεί μέσα σε 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Αη Βασίλης εν τω μεταξύ θα εκτεθεί σε μια επιτάχυνση περιπου 17.500 φορές μεγαλύτερη αυτή της γης (βλέπε g) η οποία θα τον κολλούσε στο τέλος του έλκηθρου με μια πίεση περίπου 20,6 εκατομμυρίων Νιουτον.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε με σιγουριά πλέον να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι αν ποτέ ξεκίνησε ο Αη Βασίλης να μοιράσει δώρα σήμερα θα είναι νεκρός.
 

Επισκέπτης
Πληθυσμιακές αναλογίες

Διαβαστε το παρακατω κειμενο και πειτε ένα "δοξα τω θεω"…
ν ο πληθυσμος της γης ηταν 100 ατομα όλα και ολα θα μπορουσαμε να δουμε την πραγματικοτητα, τη δικη μας, ευκολοτερα με τις αληθινες της διαστασεις.

Αν λοιπον σε ολη τη γη ειμαστε 100 ανθρωποι με τις αναλογιες που υπαρχουν σημερα τοτε:

· 57 θα ηταν ασιατες
· 21 θα ηταν ευρωπαιοι
· 14 θα ηταν από τη βορεια και τη νοτια αμερικη
· μονο 8 θα ηταν αφρικανοι
· 52 θα ηταν γυναικες
· 48 θα ηταν ανδρες
· 30 θα ηταν λευκοι
· 70 δεν θα ηταν χριστιανοι
· 30 θα ηταν χριστιανοι
· 11 θα ηταν ομοφυλοφιλοι
· 6 ατομα θα ηταν από τις ΗΠΑ
· 6 ατομα θα ειχαν το 59% ολου του πλουτου της γης
· οι 80 θα ζουσαν σε απαραδεκτες συνθηκες
· οι 70 δεν θα γνωριζαν γραφη και αναγνωση
· οι 50 θα υπεφεραν από αποβιταμινωση
· ενας θα πεθαινε
· μια γυναικα θα ηταν εγκυος
· ενας μονο θα ηταν αποφοιτος ανωτερης σχολης
· και ενας μονο θα ειχε ηλεκτρονικο υπολογιστη

Aν παρατηρησουμε γενικα τι παιζεται ας συνειδητοποιησουμε τα εξης

- αν ζεις σε ανεκτες συνθηκες εχεις το καθημερινο σου φαϊ και γνωριζεις αναγνωση και γραφη τοτε ανηκεις σε ένα εκλεκτο τμημα του πληθυσμου της γης.

- αν εχεις ένα ηλεκτρονικο υπολογιστη τοτε προσδιοριζεσαι στην ελιτ των ανθρωπων.

- αν ξυπνας το πρωι και εισαι υγιης τοτε εισαι πιο τυχερος από το 1 εκατομμυριο ανθρωπων που θα πεθανουν αυτή τη βδομαδα.

- αν δεν εχεις την τραυματικη εμπειρια των πολεμων, της φυλακισης, των βασανιστηριων ή του λοιμου τοτε εισαι σε καλυτερη κατασταση από 500 εκατομμυρια ανθρωπους.

- αν μπορεις να πηγαινεις στην εκκλησια σου ελευθερα χωρις τον κινδυνο της κακοποιησης ή της συλληψης τοτε εισαι τυχερος αφου περισσοτερα από 3 δισεκατομμυρια ανθρωπων δεν μπορουν να εκπληρωσουν τις θρησκευτικες τους υποχεωσεις.

- αν εχεις τροφιμα στο ψυγειο σου, ρουχα κι ένα σπιτι, τοτε εισαι πλουσιοτερος από το 75% των ανθρωπων.

- αν εχεις χρηματα στην τραπεζα ή στο πορτοφολι σου και μερικα ψιλα καπου στο σπιτι τοτε ανηκεις στο 8% του πληθυσμου της γης…

- αν οι γονεις σου είναι ζωντανοι και παντρεμενοι τοτε εισαι ενας πολύ σπανιος ανθρωπος…

- αν κρατας το κεφαλι σου ψηλα και αντιμετωπιζεις τη ζωη με ένα χαμογελο, ενδιαφερεσαι για τον συνανθρωπο σου, μπορεις να του κρατας το χερι του, να τον αγκαλιαζεις, να τον αγγιζεις τοτε εισαι ευλογημενος ανθρωπος….
 

Επισκέπτης
Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού. Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.

Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.

Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.

 

Επισκέπτης
Γιατί στα κρασιά αναγράφεται μόνο η περιοχή παραγωγής και όχι ο νομός;

Στην ετικέτα των κρασιών αναγράφεται υποχρεωτικά ο όγκος του κρασιού, ο εμφιαλωτής του, οι αλκοολικοί του βαθμοί και η έδρα παραγωγής αν το κρασί είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή εμφιάλωσης, για τα υπόλοιπα κρασιά.

Ενώ είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ο δήμος, η κοινότητα ή ο οικισμός, καθώς και η χώρα παραγωγής ή εμφιάλωσης, απαγορεύεται η αναγραφή του νομού. Το ακριβές περιεχόμενο της ετικέτας ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης N 2392/1989 και Ν 3201/1990, οι οποίοι  θεσπίστηκαν για να εναρμονίσουν όλες τις χώρες της Ένωσης, δεδομένου ότι κάθε χώρα-μέλος της διαιρείται διοικητικά με διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Γαλλία διαιρούνται σε νομούς (departments), η Ιταλία σε επαρχίες (provincie), η Αγγλία σε κομητείες (counties) κ.λπ. Στην πραγματικότητα το όνομα του νομού ή της επαρχίας αναγράφεται στην ετικέτα μαζί με τον αριθμό αδείας που διαθέτει κάθε κρασί.
 

Επισκέπτης
Πότε πρωτοεμφανίστηκε το χαρτί υγείας με τη σημερινή του μορφή;

Το χαρτί υγείας σε ρολό, και με τη διάτρηση που το χωρίζει σε φύλλα, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1884.

Πριν απ' αυτό χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά. Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν φύλλα και κλαδάκια, όπως κάνουν και ορισμένα είδη πιθήκων. Μέχρι και πριν από έναν αιώνα χρησιμοποιούνταν ξερά φύλλα, ειδικά εκείνα που περιβάλλουν τον καρπό του αραβοσίτου. Στις Ινδίες και στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιούνται από παράδοση τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται το 18ο αιώνα, με τη γέννηση των ημερήσιων εφημερίδων. Οι εφημερίδες διατήρησαν αυτή τη διπλή λειτουργία -της ενημέρωσης και του καθαρισμού- μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Η πρώτη φορά που παράχθηκε χαρτί υγείας ήταν στην Αγγλία το 1880, όμως δεν ήταν σε ρόλο αλλά σε φύλλα συσκευασμένα σε κουτί, τα οποία δεν ήταν και τόσο απαλά.
 

Επισκέπτης
Πώς γίνεται το "μαλλί της γριάς";

ια να φτιάξει κάποιος "μαλλί της γριάς" (το γνωστό λευκό ή χρωματιστό συννεφάκι που τυλίγεται γύρω από ένα καλαμάκι) χρησιμοποιεί κανονική ζάχαρη σε κόκκους, δηλαδή κρυσταλλική ζάχαρη.

Κατόπιν χύνει μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε μια μεταλλική γαβάθα που έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα και στροβιλίζεται με σταθερή ταχύτητα. Η θερμότητα προκαλεί αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης, που χάνουν τη συνήθη δομή τους. Μετά από λίγο, σε θερμοκρασία 100-120 βαθμούς Κελσίου -ανάλογα με το βαθμό υγρασίας του περιβάλλοντος-, η ζάχαρη γίνεται μια άμορφη μάζα. Αυτή είναι η πρώτη μόνο φάση της μεταμόρφωσης. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο η ζάχαρη θα γίνει καραμέλα, που όταν κρυώσει θα μοιάζει με γυαλί. Όμως χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη του στροβιλίσματος της μηχανής η ζάχαρη μετατρέπεται από άμορφη μάζα σε νήμα. Δημιουργείται έτσι ένα ελαφρύ στρώμα που μοιάζει με μούσι και εφαρμόζει στα τοιχώματα του μετάλλου. Αυτό το ελαφρύ υλικό -που αποτελείται κατά 98% από αέρα- δεν είναι καθόλου σταθερό και τυλίγεται γύρω από το μπαστουνάκι. Πάντως στη ζαχαροπλαστική δεν υπάρχει "μαλλί της γριάς" ούτε ζάχαρη που "γνέθεται". Υπάρχει μόνο καραμέλα, ζάχαρη που έχει απλώς ζεσταθεί κι αφού κρυώσει πλάθεται σε σειρές σαν νήματα με τη βοήθεια χτενών ή κουταλιών. Χρησιμοποιείται για τις γαρνιτούρες και μπορεί, σε αντίθεση με το "μαλλί της γριάς", να διατηρηθεί.
 

Επισκέπτης
Γιατί στον καθρέφτη οι πλευρές του ειδώλου είναι αντεστραμμένες;

Κι όμως, ο καθρέφτης δεν αντιστρέφει τις δύο πλευρές.

Ας υποθέσουμε ότι στο απέναντι πεζοδρόμιο ένας άνθρωπος περπατάει μπροστά από ένα μακρύ καθρέφτη με κατεύθυνση προς τα δεξιά. Άραγε το είδωλό του περπατάει προς τα αριστερά; Προφανώς όχι. "Συμβαδίζει" κι αυτό μαζί του, πηγαίνοντας προς τα δεξιά. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο καθρέφτης, το οποίο εξηγείται από το νόμο της αντανάκλασης, είναι να αντιστρέφει το εμπρός και το πίσω ή, ακόμα καλύτερα, το μέσα και το έξω. Θα το καταλάβουμε καλύτερα αν φανταστούμε ότι έχουμε στο πρόσωπο μια αποκριάτικη μάσκα. Τώρα, ας απομακρύνουμε τη μάσκα από το πρόσωπο και ας την αναποδογυρίσουμε, αντιστρέφοντας την "έξω" όψη με τη "μέσα" όψη. Μπορούμε να το πετύχουμε πιέζοντας τη μύτη και το σαγόνι προς την εσωτερική μεριά και τραβώντας τα αφτιά προς τα έξω. Τώρα η μάσκα θα κοιτάζει και πάλι προς το μέρος μας, έχοντας όμως όλα τα χαρακτηριστικά της ανάποδα: για παράδειγμα, η ελιά που ήταν στο δεξί μάγουλο είναι στα αριστερά και το καρούμπαλο στην αριστερή πλευρά του μετώπου βρίσκεται στη δεξιά. Το φαινόμενο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο καθρέφτης αντανακλά και διαθλά τις ακτίνες του φωτός. Όπως είδαμε, ο κάθετος καθρέφτης δείχνει τη δεξιά πλευρά αριστερή και το αντίστροφο, ενώ ο οριζόντιος καθρέφτης αντιστρέφει το πάνω με το κάτω, όπως ο υδάτινος καθρέφτης αντανακλά το τοπίο.
 

Επισκέπτης
Ίντερνετ!!! Η δεύτερη ζωή σου!

Ο παράλληλος κόσμος αποτελεί ήδη πραγματικότητα, καθώς διαθέτει πέντε εκατομμύρια εικονικούς κατοίκους που συναντιούνται, εξερευνούν, εργάζονται, κάνουν σεξ και περιουσίες. Εμείς περιπλανηθήκαμε σε αυτό το σύμπαν από bytes και...

Αυτή τη φορά λειτούργησαν όλα. Μετά από διάφορες δοκιμές βρισκόμαστε μέσα στο Second Life (SL), την εικονική τρισδιάστατη κοινότητα, και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δεύτερη ζωή μας. Με τα τοξάκια του πληκτρολογίου αρχίζουμε να κινούμαστε. Πού πάμε; Ο χάρτης αυτού του ηλεκτρονικού κόσμου είναι τεράστιος. Βοήθεια! Πληκτρολογούμε «Help» στην επιλογή «έρευνα» και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει ένα μέρος για όλους τους άρτι αφιχθέντες όπως εμείς: το Help Island.

Υπερδυνάμεις

Με ένα κλικ τηλεμεταφερόμαστε στον προορισμό μας. Είναι ο συντομότερος τρόπος για να μετακινηθούμε οπουδήποτε και η πρώτη υπερδύναμη που αποκτήσαμε. Η δεύτερη είναι η ικανότητα να πετάμε.

Για τον προσανατολισμό μας υπάρχουν τριγύρω πολλές πινακίδες, τις οποίες αρκεί να «αγγίξουμε» για να εμφανιστούν μηνύματα που εξηγούν τι να κάνουμε. Υπάρχει μάλιστα και ένας καθρέπτης που μας λέει ότι έχουμε ύψος 1,83 (τεχνολογικό θαύμα!). Μπορούμε πάντα να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνιση του avatar μας, δηλαδή του εικονικού alter ego μας. Αν θέλαμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως άτομο του αντίθετου φύλου ή ζώο. Δεν υπάρχουν όρια. Κάποιοι επιλέγουν μια φανταστική ταυτότητα, ενώ

άλλοι προτιμούν να μοιάζουν όπως είναι στην πραγματικότητα. Καθώς τελειώνουν όλα αυτά, καταγράφουμε την καινούρια όψη μας και την περνάμε στο αρχείο. Στη συνέχεια έχουμε την τρίτη υπερδύναμη που έχει κάθε avatar: τις τσέπες Ήτα Βήτα! Είναι ένας φάκελος όπου αποθηκεύονται όλα όσα δημιουργούμε, βρίσκουμε, αγοράζουμε ή μας δωρίζουν, από αεροπλάνα έως μύτες προσώπου.

Φοροαπαλλαγές

Μια άλλη πινακίδα μάς υποδεικνύει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα αντικείμενα από το μηδέν, χειριζόμενοι απλά γεωμετρικά σχήματα (κύβους, σφαίρες...), που ονομάζονται «πρωτογενή». Όμως πριν από το 2003 για κάθε νέο αντικείμενο έπρεπε να καταβληθεί ένας φόρος στον Φίλιπ Ρόζενταλ, τον ιδρυτή του Linden Lab (της αμερικανικής εταιρείας που διαχειρίζεται το SL). Στη συνέχεια οι κάτοικοι «κατέβηκαν στους δρόμους» και μετά από πέντε μήνες διαμαρτυρίας στο SL, κατάφεραν να του αλλάξουν... μυαλά. Επρόκειτο για μια σοφή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έκτοτε το SL έχει αρχίσει να «κατοικείται» όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο ανακαλύπτουμε ότι τα αντικείμενα μπορούν να κινηθούν, να αλλάξουν χρώμα, θέση ή ακόμα και να μιλήσουν, χάρη στα script, μικρά προγράμματα γραμμένα σε γλώσσα πληροφορικής. Ακολουθούμε τις οδηγίες και προσπαθούμε να συντάξουμε ένα: αλλάζουμε έναν κύβο έτσι ώστε να χαιρετά όταν τον αγγίζουν. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Διαβάσαμε, για παράδειγμα, ότι μια 35χρονη Αγγλίδα εργάτρια που απολύθηκε από την εργασία της άρχισε να πουλά script που κάνουν τα avatar να χορεύουν και κερδίζει 1.900 δολάρια την εβδομάδα. Το σκεφτόμαστε λίγο αλλά καταλαβαίνουμε ότι ως προγραμματιστές δεν αξίζουμε τίποτε. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, όταν δε γνωρίζεις να κάνεις κάτι, καλύτερα να πληρώσεις κάποιον για να το κάνει για σένα. Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μοναδικό νόμισμα

Με την ευκαιρία των αγορών, ψάχνουμε ένα μαγαζί. Υπάρχουν χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και καταστημάτων μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota ή της Sony. Πουλάνε μάλιστα τα πάντα: ρούχα, μεταφορικά μέσα (από αεροπλάνα έως πατίνια), τεχνολογικά προϊόντα (από προγράμματα για την έκφραση συναισθημάτων μέσω του προσώπου έως αυτά που μεταφράζουν αυτά που λένε τα άλλα avatar σε άλλες γλώσσες). Η Dell έχει αγοράσει μέχρι και ένα νησί, όπου κάποιος μπορεί να δει την εικονική εκδοχή των υπολογιστών της, να τους παραγγείλει και να δώσει εντολή να παραδοθούν στο σπίτι του (το πραγματικό!).

Εμάς, πάντως, μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνισή μας. Αγοράζουμε επιπλέον Ldollars και επενδύουμε 2.000 (περίπου 8 ευρώ) για να του δώσουμε γυμνασμένη εμφάνιση και σκούρα μαλλιά. Δε μας αρέσει. Γυρίζουμε στην παλιά εμφάνισή μας και αγοράζουμε, από ένα άλλο μέρος, μια κοτσίδα. Κλικάρουμε πάνω στο αντικείμενο, πληρώνουμε το οφειλόμενο ποσό στον ιδιοκτήτη και τη βρίσκουμε στη λίστα καταγραφής. Μας φαίνονται όλα πολύ απλά και άμεσα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος επιτυχίας του SL. Πρόκειται για ένα οικονομικό σύστημα, απλό στη χρήση του και ίδιο για όλους. Είναι σαν να χρησιμοποιούσαν το ευρώ όλες οι χώρες του κόσμου.

Διγαμία

Οι πινακίδες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος το SL. Το καλύτερο είναι να βρει κάποιον που θα τον ξεναγήσει και θα του εξηγήσει τα πράγματα. Η δική μας ξεναγός είναι η Σάντρα, που μας κάλεσε να συμμετάσχουμε μέσα στο SL στην παρουσίαση του καινούριου λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Προσφέρεται να μας ξεναγήσει και μας πηγαίνει στο Άμστερνταμ. Η Ίρα Ντιμόντ (το όνομα του avatar της) μας εξηγεί ότι πρόκειται για ένα Sim (ένα από τα πολλά νησιά από τα οποία αποτελείται το SL) τύπου mature (για ενήλικες), όπου, σε αντίθεση με τα «PG» (Parental Guidance), δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

Στη συνέχεια μας φέρνει στην Avillon Grove, μια κομψή ντισκοτέκ όπου θα παντρευτεί με τον εικονικό αρραβωνιαστικό της στο SL. Ο σύζυγός της στην πραγματική ζωή δεν έχει σχέση με αυτό (Θα ζηλέψει άραγε; Ποιος ξέρει!).

Παράλληλοι κόσμοι

Το SL είναι πολύ διαφορετικό από τους άλλους εικονικούς κόσμους, γιατί βασίζεται σε μια οικονομία παρόμοια με την πραγματική. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, την IΒΜ, η οποία επένδυσε 10 εκατομμύρια (πραγματικά) δολάρια, για να κάνει εκεί τις συγκεντρώσεις εργασίας των υπαλλήλων της, που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο.

Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή: ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, διδακτική εξ αποστάσεως... Τι θα πούμε, στη συνέχεια, όταν τα εικονικά μέρη του SL θα μπορούν να συνδέονται όλο και περισσότερο με τα πραγματικά; Για την κατάθεση χρημάτων θα αρκεί να πηγαίνουμε στο υποκατάστημα της τράπεζάς μας και να μιλήσουμε με κάποιον, όπως ακριβώς κάνουμε στην πραγματικότητα, αλλά χωρίς να μετακινηθούμε ούτε ένα εκατοστό από τη θέση μας... Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα, αλλά μας κάνει να φέρουμε στο νου μας το Μετασύμπαν που φαντάστηκε πριν από χρόνια ο Νιλ Στίβενσον στο κυβερνοπάνκ μυθιστόρημά του Snow Crash, όπου ο εικονικός κόσμος βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον πραγματικό. Είναι όμως ώρα να επιστρέψουμε στην πιο πεζή «πραγματικότητα» της συνέντευξης τύπου στο SL.

Πού είναι το πέος σου;

Η ώρα είναι περασμένη. Κανονικά ένας καλός ρεπόρτερ πρέπει να μεταδίδει τα πάντα, πραγματικά τα πάντα... Έτσι, με τη μέθοδο της τηλεμεταφοράς πηγαίνουμε απευθείας σε ένα από τα νησιά escort που προσφέρουν σεξ ή ερωτικά θεάματα επί πληρωμή. Αμέσως πέφτουν βροχή οι προσφορές: «ψάχνεις κοπέλα;», «θέλεις σεξ με τρεις;»... Απαντάμε στον avatar που μας εμπνέει περισσότερο· δεν πειράζει αν δεν είναι μοντέλο, αρκεί να μας φτάσουν τα 200 Ldollars (0,75 ευρώ) που μας απομένουν. Η Desirée μας παραχωρεί 10 λεπτά σε ένα δωμάτιο με μεγάλο κρεβάτι, ντους, κρεβάτι για μασάζ... Κάθε πράγμα μάλιστα έχει την pose ball του, μια πολύχρωμη μπαλίτσα (ροζ για εκείνη, γαλάζια για εκείνον) που ενεργοποιεί το avatar ώστε να κάνει πράγματα κάθε είδους.

Γδυνόμαστε και... το πρώτο πράγμα που μας λέει είναι: «Μα δεν έχεις πέος;». Σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για κάποιο σαδιστικό παιχνίδι, αλλά είναι πραγματικότητα: στο SL τα γεννητικά όργανα αγοράζονται, πράγμα που δε γνωρίζαμε από την αρχή! Ακόμη και χωρίς αυτό όμως τα avatar μας τα καταφέρνουν με μια σειρά κινήσεων που αφήνουν λίγα στη φαντασία. Αυτή είναι η εικονική ζωή: όλες οι στάσεις του Καμασούτρα σε 10 λεπτά και χωρίς πέος (ένα ακόμη θαύμα του SL!). Γυρνάμε στην πραγματική ζωή όπου η ώρα είναι δύο τα ξημερώματα και βρισκόμαστε στο γραφείο με διέγερση στο μηδέν, για τον επιπλέον λόγο ότι, πέρα από τις κινήσεις των avatar, αυτό που κάνει τη διαφορά, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι η συναναστροφή με αυτόν που βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Και με την Desirée βρισκόμαστε σε πλήρη βουβαμάρα.

Όταν επανερχόμαστε στην πραγματικότητα, αυτό που υπερισχύει περισσότερο από την κούραση της αϋπνίας είναι η αίσθηση ότι έχουμε πραγματικά βυθιστεί σε έναν περίεργο κόσμο. Ίσως να είναι η έκπληξη του πρωτάρη, ίσως τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχουμε διαβάσει, ωστόσο φαίνεται ότι κολλήσαμε τον πυρετό του Second Life.

Εκατομμυριούχος στον κυβερνοχώρο

Ίσως έρθουμε σε επαφή με τον Anshe Chung, τον πιο φημισμένο κάτοχο ακίνητης περιουσίας του SL, που έχει μια επιχείρηση με 30 υπαλλήλους και υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια αγοράζοντας και μεταπωλώντας οικόπεδα και σπίτια στο SL. «Αυτή είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν του SL. Μας αρέσει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο υπολογιστής είναι ακόμη αναμμένος και οι αντανακλάσεις στην οθόνη μάς υπενθυμίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον ήλιο να μη δύσει ποτέ.
 

Επισκέπτης
Ένας 50χρονος άνδρας που από λάθος τον είχαν κηρύξει "νεκρό" μετά από ένα τραγικό δυστύχημα με μοτοσικλέτα πριν από δύο χρόνια, επέστρεψε στην οικογένεά του την περασμένη εβδομάδα. Συγγενείς και φίλοι πίστευαν ότι ο Σάμι Πιλάι, είχε σκοτωθεί σε μια μετωπική σύγκρουση τον Ιούνιο του 2005, όταν η διαλυμένη μοτοσικλέτα του βρέθηκε δίπλα σε ένα εντελώς παραμορφωμένο πτώμα που ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί. Ο 50χονος τελικά εντοπίστηκε ζωντανός σε ένα νοσοκομείο από έναν κοινωνικό λειτουργό, όμως ήταν ημιπαράλυτος και δεν μπορούσε να μιλήσει. Επειδή η ταυτότητά του παρέμενε άγνωστη ο κοινωνικός λειτουργός κατόρθωσε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του και με τη βοήθεια του, τον μετέφερε σε ένα κεντρικότερο σημείο της Κουάλα Λουμπούρ. Τελικά οι αρχές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και την περασμένη εβδομάδα η 42χρονη σύζυγός του Πιλάι, επιβεβαίωσε ότι ο άγνωστος ήταν ο σύζυγός της. Μυστήριο πάντως παραμένει το γεγονός πώς κατόρθωσε να περάσει δύο χρόνια 300 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Το ζευγάρι έχει 9 παιδιά. "Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Σάμι Πιλάι ενώθηκε και πάλι με την οικογένεια του, οι οποίοι πίστευαν ότι το άγνωστο πτώμα που βρέθηκε στο δρόμο ανήκε σ’ αυτόν", δήλωσε ο κοινωνικός λειτουργός Άντριου Ραγιού.
 

Επισκέπτης
Ένας παχύσαρκος Μεξικάνος, που μέχρι πρόσφατα ζύγιζε μισό τόννο, βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι του μετά από πέντε χρόνια, αφού κατόρθωσε να χάσει 200 κιλά μετά από δίαιτα και άσκηση. Ένας γερανός σήκωσε τον 40χρονο Μανουέλ Ουρίμπε και τον μετέφερε στο πεζοδρόμιο και από εκεί σ’ ένα φορτηγό καθώς μέλη της οικογένειας του και φίλοι του τον επευφημούσαν. Ο Ουρίμπε που ακόμα δεν μπορεί να περπατήσει, έγινε δεκτός υπό τους ήχους μιας μπάντας "μαριάτσι"(πλανόδιων μουσικών), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται πολύ όμορφα αφού δεν είχε βγει από το σπίτι του πέντε ολόκληρα χρόνια. Ανέφερε ότι ήδη έχει χάσει 200 κιλά ακολουθώντας τη δίαιτα "ζώνης", ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην εξισορρόπηση των ορμονών μέσω της λήψης υδατανθράκων και πρωτεϊνών και έκανε ασκήσεις με ιμάντες, έτσι ώστε να μπορεί να σηκώνει βάρη. Μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων ο Ουρίμπε ζύγιζε 132 κιλά. Αλλά το Μάιο του 2006 το βάρος του έφθασε τα 550 κιλά. Τότε οι γιατροί που τον εξέτασαν τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να χάσει βάρος επειγόντως, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα του ήταν φυσιολογικά. Είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην Ιταλία για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διαμερισματοποίησης στομάχου, αλλά πλέον η επέμβαση δεν είναι αναγκαία. " Χάνω καθημερινά βάρος και πλέον δεν αισθάνομαι τόσο απελπισμένος καθώς δεν χρειάζομαι την επέμβαση", δήλωσε ο 40χρονος Μεξικανός, εκφράζοντας την επιθυμία του να ιδρύσει ένα ίδρυμα που θα προωθεί το συνδυασμό άσκησης και ισορροπημένης διατροφής ,για να βοηθά τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
 

Επισκέπτης
Επιστήμονες δηλώνουν πως ένα κορίτσι, από τη Ρωσία, με «ακτινογραφική» όραση που υποστηρίζει πως μπορεί να δει μέσα από το ανθρώπινο σώμα έχει ακόμα την δυνατότητα να εντοπίζει εσωτερικές βλάβες βλέποντας μια φωτογραφία!!!

Η Natalia Demkina υποβάλλεται σε ειδικά τεστ, στην Ιαπωνία, με σκοπό να αναλύσουν την υποτιθέμενη «ακτινογραφική» όραση που της επιτρέπει να διαγνώσει ιατρικές καταστάσεις.

Σε τεστ που υποβλήθηκε κατά το παρελθόν στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο τα αποτελέσματα ήταν συγκεχυμένα.
Οι Βρετανοί επιστήμονες είχαν πειστεί για τις δυνατότητες του κοριτσιού όμως οι Αμερικανοί είχαν αμφιβολίες επειδή προσδιόρισε τις ασθένειες σε 4 από τους 7 ασθενείς.

Ο καθηγητής Yoshio Machi από το πανεπιστήμιο του Τόκιο, που είναι ειδικός στις περιπτώσεις ανθρώπων με μεταφυσικές ιδιότητες, υποβάλει το κορίτσι σε νέα τεστ.

«Κάναμε μια σειρά από διαφορετικά τεστ και το πιο παράξενο από όλα είναι ότι μπορεί να εντοπίσει ασθένεια από μια μόνο φωτογραφία,» είπε ο καθηγητής.

«Κοιτά την φωτογραφία και κάνει διάγνωση. Η ικανότητα της δεν είναι «ακτινογραφική» όραση αλλά κάποιο ταλέντο που δεν μπορούμε ακόμα να δώσουμε εξήγηση,» πρόσθεσε ο κύριος Machi.
 

Επισκέπτης
Ένας άνδρας από τη Βενεζουέλα, που είχε θεωρηθεί νεκρός, "ξύπνησε" για να διαπιστώσει ότι όχι μόνο βρισκόταν στο νεκροτομείο αλλά και ότι οι ιατροδικαστές είχαν ξεκινήσει ήδη τη... νεκροτομή του.

"Ξύπνησα επειδή ο πόνος ήταν ανυπόφορος" είπε ο 33χρονος Κάρλος Καμέχο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ελ Ουνιβερσάλ".

Ο Καμέχο έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Καράκας, καθώς οι γιατροί πίστεψαν ότι είχε πεθάνει. Οι ιατροδικαστές ξεκίνησαν τη νεκροτομή αλλά κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά αφού το "πτώμα" αιμορραγούσε. Έτσι, έσπευσαν να του ράψουν την τομή που είχαν κάνει στο πρόσωπό του.
Η τεθλιμμένη χήρα του Καμέχο έφτασε στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσει το νεκρό αλλά τον βρήκε σε ένα διάδρομο ολοζώντανο.
Ο Καμέχο έδειξε στην εφημερίδα την ουλή που του έκαναν οι ιατροδικαστές καθώς και ένα έγγραφο που διέταζε τη νεκροτομή του.
 

Επισκέπτης
Απίστευτα και όμως αληθινά...

Υπάρχουν γεγονότα που γίνονται γύρω μας και δεν καταλαβαίνουμε και όταν μας τα αναφέρουν δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε! Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά από τα χιλιάδες συμβάντα που γίνονται γύρω μας και τα θεωρούμε απίστευτα.


1. Το συνολικό μήκος των φτερών ενός BOEING 747 είναι συγκριτικά μεγαλύτερο από την απόσταση που κάλυψαν οι αδεφοί Wright στην πρώτη τους πτήση.

2. Τα μωρά ονειρεύονται πριν ακόμα γεννηθούν.

3. Η γλώσσα της μπλέ φάλαινας είναι συγκριτικά βαρύτερη από το μέσο ελέφαντα.

4. Η Ευρώπη είναι η μοναδική ήπειρος που δεν έχει έρημο.

5. Αν απλώναμε τα νεύρα ενός μέσου ανθρώπου τότε αυτά θα είχαν συνολικό μήκος 40 μιλίων.

6. Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν διπλάσιες φορές τα μάτια τους συγκριτικά με τους άνδρες.

7. Οι Νοτιοαφρικάνες γυναίκες γνωρίζουν τον έρωτα με βιασμό σε ποσοστό 25%.

8. Ο μέσος κάτοικος του Μπαγκλαντές πρέπει να καταβάλει περίπου 70 μηνιαίου μισθούς για να αγοράσει ένα computer.

9. Οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούν μουσική.

10. Φανατικός θαυμαστής της Mairilyn Monroe πλήρωσε 14.000 δολάρια για να αποκτήσει το σουτιέν που φορούσε η αδικοχαμένη σταρ στη γνωστή ταινία.

11. Οι άνδρες μπορούν να βλέπουν καλύτερα ενώ στον αντίποδα οι γυναίκες ακούν καλύτερα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom