Ο χημικός μηχανικός Αχιλλέας Μιχόπουλος ξεσκεπάζει τη συγκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών και μας τα κάνει ταληράκια: «Στα τρένα, όπως και στα διυλιστήρια , μπαίνουν τεράστια ζητήματα ασφάλειας και ποτέ τέτοιου τύπου δραστηριότητα δεν εξαρτάται από ένα και μοναδικό επίπεδο ασφάλειας.
Υπάρχουν επάλληλα στρώματα ασφάλειας, το ένα πάνω στο άλλο, ώστε αν το πρώτο έχει κάποιο θέμα, έχεις δεύτερη ζώνη άμυνας, έχεις τρίτη... έως και έβδομη.
Ο διαταραγμένος ας πούμε διαχειριστής στο διυλιστήριο, ο τρελός, μπορεί να θέλει να κάνει σαμποτάζ. Δεν γίνεται γιατί υπάρχουν άλλα 6 επίπεδα ασφάλειας. Ο κακός σταθμάρχης δεν μπορεί να προκαλέσει κακό αν υπάρχουν τα άλλα επίπεδα ασφαλείας. Οταν λοιπόν την επόμενη του δυστυχήματος εγώ βλέπω τον Μητσοτάκη να λέει ότι "δυστυχώς αυτό που είδατε ήταν εξαιτίας κάποιου κακού σταθμάρχη", εμένα ξέρετε τι μου λέει αυτό; Οτι βγαίνει σαν να είναι ο διευθύνων σύμβουλος μας πολύ κακοδιοικούμενης εταιρείας που δεν έχει φροντίσει για τα 7 επάλληλα επίπεδα ασφάλειας και επειδή μιλάει σε αφελείς τους περνάει το μήνυμα "τι να κάνουμε βρε παιδιά, κακοτυχία ήταν. Ενας υπάλληλος, να αυτός, ένας χαζός ήταν". Οι ευθύνες είναι του κρατικού μηχανισμού που διορίζει τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι στα υπουργεία και γραμματείς και διευθύνοντες σύμβουλοι και... και... υπάρχει μια ολόκληρη ιεραρχία. Αυτό το ατύχημα λοιπόν δεν ήταν κακοδαιμονία της φυλής, είναι η αποτυχία του συγκεκριμένου συστήματος που συντηρείται με τα κολλητιλίκια, τους φίλους, τους κολλητούς που μας εξυπηρετούν για να κάνουμε τις πολιτικές μας... »