Νέα

Απόστολος Καλδάρας.

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 13
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
για τον Απόστολο Καλδάρα δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια, με τα τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων τα τραγούδησαν και τα τραγουδούν γενιές τραγουδιστών.
μετά από παράκληση αρκετών μελών του site αρχίζω την δημοσίευση του έργου του.

πρώτη συλλογή που ανεβάζω είναι το Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι  από τον τίτλο του ομώνυμου του τραγουδιού που δύσκολα να βρεις Έλληνα που δεν το έχει τραγουδήσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ - ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ -    14-06-07, 22:04
1. ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ
2. Σ' ΑΦΗΝΩ ΤΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
3. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ - ΡΕΠΑΝΗΣ
4. ΑΠ' ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ - Χ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
5. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ - ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
6. ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ - ΚΟΚΟΤΑΣ
7. ΑΝ ΞΑΝΑΡΧΟΣΟΥΝ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
8. ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΞΕΧΑΣΩ - ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
9. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ - ΓΑΒΑΛΑΣ
10. Η ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΙΣΑ - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
11. ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ - ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
12. ΣΤΕΦΑΝΕ ΘΕΛΩ ΣΤΕΦΑΝΙ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ
13. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΘΥΜΑ - ΣΙΝΑΙΔΗΣ
14. Η ΚΑΤΗΦΟΡΙΑ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
15. ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ - ΓΑΒΑΛΑΣ
16. ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΗΡΕΣ - ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
17. Τ' ΑΓΡΙΟ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙ - ΚΟΚΟΤΑΣ
18. ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
19. ΙΣΑΜ' ΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ - ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
20. ΣΤ' ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Συνημμένα

• emprosii0.jpg
    emprosii0.jpg
    59,5 KB · Εμφανίσεις: 70

Επισκέπτης
Απόστολος Καλδάρας (μουσικοσυνθέτες)

8 Απριλίου 2007

(ή Καρδάρας)γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922 . Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν τα προσφυγικά τραγούδια της συνοικίας του. Ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι,εξελίχθηκε όμως σε έναν από τους αξιόλογους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του νεότερου ρεμπέτικου τραγουδιού
Φοίτησε στην Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του. Τότε έγραψε και το πρώτο του τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», που ακόμη και σήμερα είναι το ίδιο ζωντανό. Από την ημέρα εκείνη αφοσιώθηκε στην σύνθεση.

Έγραψε πάνω από 1.200 τραγούδια, που ακόμη σήμερα τραγουδιούνται  με την ίδια μεγάλη  επιτυχία .

Τραγούδια όπως το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», «Συ μου χάραξες πορεία», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι»

Ώς  κλασικός λαϊκός συνθέτης , έγραψε δε  και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, κάνοντας και εκεί επιτυχίες, χωρίς να χάνει τίποτε από το λαϊκό στοιχείο. Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά είναι τα:

«Όνειρο απατηλό», «Γιε μου», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» κ.τ.λ.

Έγραψε δύο ολόκληρα έργα την «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα, και τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο τελευταίος μεγάλος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1990 με τίτλο «Μπαλάντες του περιθωρίου».

Ο Καλδάρας  αν και ο ίδοιος έγραφε στίχους , συνεργάσθηκε με τους μεγαλύτερους στιχουργούς ,όπως τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου , τον Πυθαγόρα.

Τα τραγούδια του  ερμήνευσαν  πολοί καλλυτέχνες  μεταξύ άλλων,Πάνος Γαβαλάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μανόλης Αγγελόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας κ.α.

Πέθανε στο σπίτι του όπως ο ίδιος επιθυμούσε  στις 8 Απριλίου του 1990  όχι όμως και τα τραγούδια του.

Επισκέπτης
04. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (2Cds)

Τίτλοι Τραγουδιών Cd1

01 - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ - ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ 03:15
02 - ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ 02:54
03 - ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ - ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΓΑΠΩ 03:33
04 - ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ - ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΥΝ 03:32
05 - ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 03:32
06 - ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΤΟ ΧΙΟΝΙ 02:50
07 - ΚΑΡΕΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ - Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ 03:21
08 - ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΑΝΕΜΩΝΑ 03:00
09 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ - ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΥΦΛΟΣ 02:50
10 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - ΑΠ' ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ 03:37
11 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΑ - ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠ' ΤΟ ΑΛΓΕΡΙ 03:24
12 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΓΩ ΠΕΘΑΙΝΕΙ 03:28
13 - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ - Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ 03:00
14 - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ & ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΑ - ΔΥΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ 02:42
15 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ 02:13
16 - ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΕΙΠΑ ΝΑ ΣΒΗΣΩ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 03:27
17 - ΚΑΤΙΝΑΡΗ ΜΑΡΙΑ - ΣΥ ΜΟΥ ΧΑΡΑΞΕΣ ΠΟΡΕΙΑ 02:58
18 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΙΑΤΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ ΚΛΑΙΣ 02:31
19 - ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ - ΤΟ ΡΑΚΟΣ 03:08
20 - ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ - ΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΕΣΥ 02:57
21 - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ - ΜΗΝ ΤΑ ΦΙΛΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ 02:53
22 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ 03:13
23 - ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ ΣΟΦΙΑ - ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑ ΤΡΕΛΛΑ 03:22
24 - ΧΑΛΚΙΑΣ ΛΑΚΗΣ - ΘΑ ΒΡΩ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗ ΜΠΑΓΛΑΜΑ 03:01
25 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ 03:15

Τίτλοι Τραγουδιών Cd2

01 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΑΜΑ ΘΕΣ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙΣ ΚΛΑΨΕ 03:07
02 - ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ ΣΟΦΙΑ - ΦΕΡΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ 03:37
03 - ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ 03:52
04 - ΧΑΛΚΙΑΣ ΛΑΚΗΣ - ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ 03:30
05 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ 03:41
06 - ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ - ΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΣΤΕΝΑ 03:27
07 - ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΣΗ ΓΛΥΚΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ 03:21
08 - ΛΟΛΗΣ ΝΙΚΟΣ - ΑΦΟΥ ΑΜΑΡΤΗΣΑΝΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΙΛΗ 03:20
09 - ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ - ΜΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ 03:34
10 - ΧΑΛΚΙΑΣ ΛΑΚΗΣ - ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΜΟΥ ΕΠΟΧΕΣ 02:59
11 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ 03:32
12 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΣΤ' ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ 03:20
13 - ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ - ΑΣ ΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 02:57
14 - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ - ΠΕΤΡΑ ΘΑ ΡΙΞΩ ΠΙΣΩ 02:40
15 - ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ - ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ 03:44
16 - ΚΑΤΙΝΑΡΗ ΜΑΡΙΑ - Σ' ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΦΑΓΩΜΕΝΟ 03:24
17 - ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ ΣΟΦΙΑ - ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΙΑ 03:47
18 - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ - ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΕΓΚΛΗΜΑ 02:26
19 - ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ - ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΣ 03:30
20 - ΚΑΡΕΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ - ΦΟΡΤΩΘΗΚΑ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΜΟΥ 02:32
21 - ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ - ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ 02:55
22 - ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ ΠΕΦΤΕΙ 02:35
23 - ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΓΥΙΕ ΜΟΥ 03:36
24 - ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ - ΑΠΤΑΛΙΚΟ 02:53

Rar-Password:

Επισκέπτης
Απόστολος Καλδάρας
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922. Ήταν το τρίτο παιδί, μοναχογιός, της οικογένειας. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μέτσοβο. Τα αδέλφια της μητέρας του είναι ερασιτέχνες μουσικοί ενώ ο πρώτος ξάδελφος του παίζει πνευστά στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι ο μικρός Αποστόλης μπολιάζεται με το "σαράκι" και ασχολείται με την βυζαντινή μουσική (βοηθός ψάλτη, μέλος βυζαντινής χορωδίας ο παππούς ήταν παπάς και έξαρχος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Μέτσοβο) και τα λαϊκά όργανα, πρώτα κιθάρα και στη συνέχεια μπουζούκι. Την περίοδο της Κατοχής εργάζεται σαν μουσικός σε ταβέρνες και κεντράκια στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη όπου και εισάγεται στη Γεωπονική Σχολή, την οποία στη συνέχεια θα εγκαταλείψει όταν αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.
Η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία γίνεται το 1946 με το "Μάγκας βγήκε για σεργιάνι" που υπογράφει ως συνδημιουργός ο Βασίλης Τσιτσάνης, την παρέμβαση του οποίου αμφισβήτησε ο Καλδάρας και έγινε η απαρχή μιας μεγάλης κόντρας μεταξύ των δύο που κράτησε μέχρι και το βιολογικό τους τέλος. Χάρη στη μεσολάβηση του Γιάννη Παπαϊωάννου οι πόρτες της Odeon ανοίγουν διάπλατα και η μία επιτυχία ακολουθεί την άλλη: "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" με την Στέλλα Χασκίλ, "Εβίβα Ρεμπέτες" με την Χασκίλ και τον Γιάννη Κυριαζή, "Μπαρμπαριά" με το Ντούο Χάρμα, "Πάνω σ' ένα βράχο" με τους Στράτο Παγιουμτζή, Λίτσα Χάρμα, "Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις" με τους Πρόδρομο Τσαουσάκη. Ρένα Ντάλια, "Η Στεναχώρια" με τους Τσαουσάκη, Μαρία Γρίλλη, "Είπα να σβήσω τα παλιά" με την Σωτηρία Μπέλλου κ.α.
Μέσα σε μια επταετία ο Καλδάρας καταθέτει έναν σημαντικό αριθμό τραγουδιών τα περισσότερα εκ των οποίων ξεχωρίζουν για την περίτεχνη μελωδική γραμμή τους, τον πλούτο των εικόνων και των θεμάτων που περιγράφουν, την ενορχηστρωτική του σφραγίδα και την αποδοχή τους. Γράφει ο ίδιος τους στίχους αλλά συχνά συνεργάζεται με πρωτομάστορες: Χαράλαμπο Βασιλειάδη. Ευτυχία Παπαγιαννοπουλου, Κώστα Βίρβο, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Γιώργο Σαμολαδά κ.ά.
Το καλοκαίρι του 1952 με μία σύνθεση του μπαίνει στη δισκογραφία ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η πρώτη "άτυχη" σύμπραξη τους "Για μπάνιο πάω", θα συνεχιστεί από μεγάλες στιγμές μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '70: "Απ' τα ψηλά στα χαμηλά", "Είμαι ένα κορμί χαμένο", "Ποιος θα με πληροφορήσει", "Εγώ ποτέ δεν αγαπώ", "Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει", "Αλλοτινές μου εποχές",
"Ας παν στην ευχή τα παλιά", "Στο τραπέζι που τα πίνω", "Αν είν' η αγάπη έγκλημα", "Ο γυάλινος κόσμος" κ.ά.
Την περίοδο 1959-1966 ηχογραφεί με καταιγιστικούς ρυθμούς απανωτά σουξέ, ορισμένα εκ τω οποίων φέρουν "χρώματα" απ' την Ανατολή και τις Ινδίες : "Πετραδακι-πετραδάκι", "Όσο αξίζεις εσύ",
"Όση γλύκα έχουνε τα χείλη σου". "Ποιος σου 'πε δεν σ' αγαπώ", "Πριν μου φύγεις γλυκιά μου", "Με δέρνουν χίλιοι πόνοι". "Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις" κ.ά. με ερμηνευτές τους Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μιχάλη Μενιδιάτη, Βαγγέλη Περπινιάδη κ.ά. Παράλληλα η φλέβα του Καλδάρα συνεχίζει να δίνει "ορθόδοξα" λαϊκά μέσα από πρώτες εγγραφές και φροντισμένες επανεκτελέσεις: "Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά", "Μου σπάσανε το μπαγλαμά", "Αφού αμαρτήσανε τα δυο σου χείλη", "Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι", "Στ' Αποστόλη το κουτούκι" κ.ά.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 προσπαθεί να προσαρμοστεί στο "έντεχνο" ύφος που απαιτεί η εποχή και προωθούν οι δισκογραφικές εταιρείες. Κάνει τα "Ένα αστέρι πέφτει πέφτει", "Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ" (στίχοι Χ. Αργυρόπουλου) με τη Βίκυ Μοσχολιού, "Όνειρο απατηλό" (Ευτ. Παπαγιαννοπουλου) με τον Σταμάτη Κόκοτα, "Της μοίρας το παιχνίδι" κ(Ανδρ. Χατζηνικολάου) και "Είδα κι άλλες σαν κι εσένα" (Δ. Ρήτα) με τον Γιάννη Πάριο κ.ά. Το 1972 "ξαφνιάζει" με τον κύκλο "Μικρά Ασία" σε στίχους Πυθαγόρα και με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα και Χάρις Αλεξίου. Τα τραγούδια του δίσκου αγκαλιάζονται από τον κοινό και την κριτική και εξακολουθούν να αντέχουν στο χρόνο: "Μες του Βοσπόρου τα στενά", "Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω". "Η Σμύρνη", "Γιορτή Ζεϊμπέκηδων",
"Δυο παλικάρια απ' τ' Αϊβαλί", "Πήρε φωτιά το Κορδελιό" κ.ά. Θα επαναλάβει το εγχείρημα δημιουργώντας ένα νέο κύκλο τραγουδιών με ανάλογη ηχητική ατμόσφαιρα, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου,
με τίτλο "Βυζαντινός Εσπερινός" και ερμηνευτές πάλι το δίδυμο Νταλάρα -Αλεξίου.
Ο Καλδάρας συνεχίζει να κάνει μεγάλους δίσκους με καλά νέα τραγούδια και επανεκτελέσεις παλαιότερων στιγμών του. Μεταξύ αυτών "Τα Ορθόδοξα"(1978) με τον Στράτο Διονυσίου - όπου ολοκληρώνεται η μικρασιάτικη/βυζαντινή τριλογία του, και ο δίσκος "Τελευταία νύχτα" (1977), σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου, με ερμηνευτή τον Κόκοτα από όπου το "Γιε μου" έγινε μεγάλο σουξέ και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα. Έφυγε απ' την ζωή στις 8 Απριλίου του 1990, την επόμενη των γενεθλίων του.

Επισκέπτης
ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Μεγάλες Επιτυχίες (Συλλογή)

Τίτλοι Τραγουδιών

01 - Βίκυ Μοσχολιού - Απο τα ψηλά στα χαμηλά
02 - Μ.Αγγελόπουλος - Στα βουνά δεν παν οι πόνοι
03 - Γλυκερία - Μην κάνει όνειρα τρελά
04 - Γιάννης Πουλόπουλος - Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
05 - Γλυκερία - Το χιόνι
06 - Μ.Αγγελόπουλος - Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι
07 - Π.Γαβαλάς, Ρ.Κούρτη - Σ' ένα βράχο φαγωμένο
08 - Ρίτα Σακελλαρίου - Οταν πέσεις σ' άλλα χέρια
09 - Στράτος Κύπριος - Πέτρα θα ρίξω πίσω
10 - Γιώργος Ντουνιάς - Περιφρόνα με γλυκιά μου
11 - Μ.Αγγελόπουλος - Οσο αξίζεις εσύ
12 - Ρ.Σακελλαρίου, Σ.Κύπριος - Ποιος σου 'πε δεν σ' αγαπώ
13 - Νάντια Καραγιάννη - Λίγο, λίγο θα με συνηθίσεις
14 - Γιάννης Πουλόπουλος - Οτι αγαπω εγώ πεθαίνει

Επισκέπτης
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ - ΣΗΜΕΡΟΝ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ -    13-06-07, 18:54
1. ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΓΩ ΠΕΘΑΙΝΕΙ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ + ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
2. ΠΕΤΡΑ ΘΑ ΡΙΞΩ ΠΙΣΩ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
3. ΦΕΡΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ - ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
4. ΣΤ' ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
5. ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ ΠΕΦΤΕΙ - ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
6. ΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΕΣΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
7. ΜΑΓΚΑΣ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΣΕΡΓΙΑΝΙ - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
8. ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ - ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ
9. ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ - ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
10. ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ' ΠΕ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ + ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
11. ΟΣΗ ΓΛΥΚΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ - Θ. ΣΙΝΑΙΔΗΣ
12. ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ - ΣΤ. ΚΟΚΟΤΑΣ

Jimmy Jim

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιαν 2014
Like
121
Πόντοι
16
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γράφει ότι συζητούσε κάποτε με τον Μάνο Λοΐζου και του έλεγε πόσο σπουδαίος συνθέτης είναι ο Απόστολος Καλδάρας. Ο Μάνος Λοΐζος του είπε ότι ο Καλδάρας έχει την ικανότητα να βάζει τη μια πρωτότυπη μελωδία δίπλα στην άλλη τη στιγμή που ''γνωστοί'' συνθέτες πασχίζουν να γράψουν μια μελωδία. Κατά τον Λοΐζο το τραγούδι ''Αχ, ο μπαγλαμάς'' αξίζει όσο ολόκληρες δισκογραφίες ''γνωστών'' συνθετών.

Jimmy Jim

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιαν 2014
Like
121
Πόντοι
16
Να σημειώσω επίσης, γιατί ο συγκεκριμένος συνθέτης είναι μια από τις αδυναμίες μου, ότι δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με τον Τσιτσάνη. Ήταν και οι δυο Τρικαλινοί αλλά ο Τσιτσάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Columbia τη δεκαετία του 1950, δεν χώνευε που ο Καλδάρας μετέγραφε τα ινδικά άσματα από τις ταινίες της Ναργκίς (η Ελλάδα είχε τρελαθεί τότε μ' αυτές) με ελληνικό στίχο. Θεωρούσε ότι αυτό ζήμιωνε την ελληνικη μουσική. Υπάρχει και ένα σχετικό βιβλίο γι' αυτό το θέμα. Για παράδειγμα το τραγούδι Όση γλύκα έχουνε είναι ινδικό. Ο Τσιτσάνης το σιχαινόταν.

KRITIKOS1985

Σπουδαίος
Εγγρ.
6 Ιουν 2011
Κριτικές
55
Like
381
Πόντοι
3.345
Ανοιχτόμυαλος ο συγχωρεμένος ο Τσιτσάνης...

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Like
872
Πόντοι
96
Ανοιχτόμυαλος ο συγχωρεμένος ο Τσιτσάνης...

Αυτά είναι ανθρώπινα και σου συμβαίνουν όταν γίνεις κατεστημένο και αρχίζεις να πιστεύεις ότι μετά από εσένα το χάος
πχ Εντισον vs Tesla, Νεύτωνας εναντίον όλων, Αινστάιν εναντίον κβάντα κλπ

Σε ένα cd "O Νταλάρας τραγουδάει Καλδάρα" το Νύχτωσε χωρ'ις φεγγάρι ξεκινάει με λόγια του Καλδάρα όπου εξηγεί ότι προτίμησε από την πένα των γραμμάτων, την πένα της μουσικής και ότι κατέληξε μουσικός επειδή εκεί τον οδήγησε η ζωή, χωρίς να το καταλάβει, χωρίς να το προσπαθήσει

kosamf

Μέγας
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
26
Like
2.338
Πόντοι
4.705

O Καλδαρας ηταν πραγματικα μεγαλος συνθετης.

Απ' την αλλη, νομιζω πως εγκαινιασε την περιοδο του σκυλαδικου - μετα την εποχη Χατζιδακη, Θεοδωρακη, Λοϊζου και Ακη Πανου. 

KRITIKOS1985

Σπουδαίος
Εγγρ.
6 Ιουν 2011
Κριτικές
55
Like
381
Πόντοι
3.345
Σκυλάδικα ο Καλδάρας;; :headbang: :headbang:

Stories