Νέα

Καφές τα υπέρ και τα κατά

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα sexy_captain
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 9
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

sexy_captain

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2006
Μηνύματα
677
Like
442
Πόντοι
26
Καφές τα υπέρ και τα κατά
Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο, ένα αποδεδειγμένο διεγερτικό για τον εγκέφαλο και τους μυς, κυρίως λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε καφεΐνη. Χαλαρώνει, επίσης, του βρογχικούς μυς και αυξάνει τη φυσική αντοχή. Ωστόσο, κρύβει και ορισμένους κινδύνους.

Διεγείρει το πνεύμα
«Η καφεΐνη είναι μια ουσία που διεγείρει το πνεύμα και ανεβάζει τη διάθεση. Αυτό δεν είναι ψέμα κατασκευασμένο από τις βιομηχανίες του καφέ αλλά ένα επιστημονικό γεγονός», λέει η Τζούντιθ Βούρτμαν του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που ασχολείται με την επιρροή των τροφών στη διάθεση του ανθρώπου.

Το πόσο μια κανονική δόση καφεΐνης αυξάνει την πνευματική απόδοση καθορίστηκε από το δρα Λίμπερμαν, ψυχολόγο του τμήματος Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών του ΜΙΤ. Έκανε ένα πείραμα δίνοντας καθημερινά σε μια ομάδα αντρών δύο κάψουλες καφεΐνης σε διάφορες δόσεις: 32, 64, 128 και 256 mg. Τριάντα δύο mg καφεΐνης μετά βίας περιέχονται σε ένα κουτάκι Κόκα Κόλα ή σε 150 γρ. τσάι, 64 mg περιέχονται σε 150 γρ. στιγμιαίου καφέ, 128 mg περιέχονται σε 150 γρ. αποσταγμένου καφέ και 256 mg περιέχονται σε 300 γρ. αποσταγμένου καφέ.

Κάθε πρωί στις 8 οι εθελοντές, που είχαν μείνει νηστικοί για 12 ώρες, έπαιρναν τις κάψουλες καφεΐνης. Λίγο αργότερα υποβάλλονταν σε κάποια τεστ εγρήγορσης που μετρούσαν το χρόνο των αντανακλαστικών, την προσοχή, το βαθμό συγκέντρωσης και την ικανότητα αντίληψης. Κάποιες μέρες, χωρίς να το γνωρίζουν, έπαιρναν παραπλανητικά κάψουλες χωρίς καφεΐνη.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η καφεΐνη αύξανε την απόδοσή τους σε όλα τα τεστ. Ακόμα και η μικρότερη δόση βελτίωνε την πνευματική λειτουργία, την ταχύτητα αντίδρασης, τη συγκέντρωση και την ακρίβεια. «Η διεγερτική επίδραση της καφεΐνης στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και αντίδραση, τη μεγαλύτερη εγρήγορση και ακρίβεια και τη βελτιωμένη προσοχή σε όλους τους εθελοντές μετά την κατάποση του χημικού κάθε μέρα», τονίζει η δρ Βούρτμαν.

Η καφεΐνη είχε το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο είτε οι εθελοντές συνήθιζαν να πίνουν πολύ καφέ είτε λίγο ή και καθόλου. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι 200 mg καφεΐνης βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση στην οδήγηση.

Ανεβάζει τη διάθεση
Παράλληλα, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση. Ανέκαθεν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καφεϊνούχα ποτά για να καταπολεμούν όχι μόνο τη μελαγχολία, αλλά και τη χρόνια κατάθλιψη ελαφράς μορφής.

Οι ερευνητές σήμερα έχουν ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο ο καφές μπορεί να αλλάξει τη χημική σύσταση στον εγκέφαλο έτσι ώστε να μετατρέπει την καφεΐνη σε ένα αντικαταθλιπτικό όμοιο με τα σύγχρονα φάρμακα. Επιστήμονες από το Τζον Χόπκινς και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ανακάλυψαν ότι τα μόρια καφεΐνης, στην πραγματικότητα, «γαντζώνονται» στα εγκεφαλικά κύτταρα, απομακρύνοντας ένα νευροδιαβιβαστή που αποβάλλει τα χημικά που ανεβάζουν τη διάθεση. Τα μόρια της καφεΐνης «εξαπατούν» τα κύτταρα και τα κάνουν να προσκολλώνται πάνω τους, γιατί το σχήμα τους μοιάζει πολύ με αυτό των φυσικών νευροδιαβιβαστών. Έτσι, εκτοπίζοντας το χημικό που απελευθερώνει τις ουσίες που χαλούν τη διάθεση, η καφείνη διατηρεί, στην ουσία, την κυκλοφορία των χημικών που προκαλούν καλή διάθεση στον εγκέφαλο, κάνοντάς σας να αισθάνεστε «ανεβασμένοι». Σε πολλούς ανθρώπους ένα ποτήρι καφέ μπορεί να φέρει χαμόγελο στα χείλη, φτιάχνοντας τη διάθεσή τους για τουλάχιστον δύο ώρες. Το ότι η καφεΐνη, και επομένως ο καφές, αποτελεί ισχυρό και ασφαλές αντικαταθλιπτικό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τους πολλούς αιώνες κατανάλωσής του.

Η καφεΐνη είναι ουσία ταχείας δράσης. Απορροφάται γρήγορα και εμφανίζεται στα υγρά των ιστών 5 λεπτά μετά την κατάποση. Εισέρχεται γρήγορα και εύκολα στον εγκέφαλο και απορροφάται σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα από το αίμα μέσα σε 20-30 λεπτά. Μόνο το 1 % της καφεΐνης αποβάλλεται χωρίς προηγουμένως να μεταβολιστεί.

Ελιξίριο ευεξίας για τους ηλικιωμένους
Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν ζαλάδες και τάσεις λιποθυμίας μετά το φαγητό, ειδικά μετά το πρωινό. Αυτό συμβαίνει γιατί το αυτόνομο νευρικό τους σύστημα δε ρυθμίζει την πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο παλιότερα.

Μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ συστήνει στην περίπτωση αυτή δύο ποτήρια καφεϊνούχου καφέ μαζί με το πρωινό. Σε μελέτες που έγιναν σε ηλικιωμένους ασθενείς, επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, η καφεΐνη διατήρησε την πίεση τους σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ικανά να εξισορροπήσουν την κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνοντας τη ζαλάδα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε καφέ για να θεραπεύσετε αυτή την πάθηση, μην πίνετε καφέ με καφεΐνη την υπόλοιπη μέρα, γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αντιστρέψει το αποτέλεσμα. Οι γιατροί τονίζουν ότι ο καφές πριν από το φαγητό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Παράγοντας κατά της τερηδόνας
Στο διάσημο Οδοντικό Κέντρο Ερευνών του Φόρσαϊθ ο δρ Κάσκετ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι τανίνες που περιέχει ο καφές, ακόμα και ο μη καφεϊνούχος, εμποδίζουν τη βακτηριακή διαδικασία που οδηγεί στην τερηδόνα. Ο καφές, όπως επίσης το τσάι και το κακάο, λειτουργεί σαν στοματικό διάλυμα καθαρισμού.

Καφές και καρκίνος
Παρά τις φήμες ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, κυρίως του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης, οι εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι τα χημικά που περιέχονται στον καφέ, στην πραγματικότητα, προλαμβάνουν τον καρκίνο. Πολλές μελέτες στην Ιαπωνία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενοχοποιούν τον καφέ για κάποια μορφή καρκίνου και σίγουρα όχι για τον καρκίνο του παγκρέατος. Από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία προκύπτει ότι η κατανάλωση καφέ βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λίπη. Ο Καναδός ειδικός δρ Στιτς ύστερα από εργαστηριακές μελέτες έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί τον καφέ, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης του σε πολυφαινόλες, ισχυρό αντικαρκινικό παράγοντα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
? Καφές και πίεση: Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η μέτρια κατανάλωση καφέ -λιγότερο από έξι φλιτζάνια τη μέρα, σύμφωνα με μια μελέτη- δε συμβάλλει στη μακροχρόνια υπέρταση. Ο συνδυασμός, όμως, καφέ και τσιγάρου μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεση του αίματος στα άτομα που ήδη πάσχουν από την ασθένεια. Γενικά, ο καφές αυξάνει συνήθως λίγο την πίεση, αλλά μόνο προσωρινά, γιατί ο οργανισμός συνήθως προσαρμόζεται στην καφεΐνη μέσα σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερ-μπιλτ, αν ήδη πάσχετε από υπέρταση, η πίεση σας δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα κι αν κόψετε τον καφέ ή την καφεΐνη. Έχει αποδειχτεί ότι τα υπερτασικά άτομα που δεν πίνουν καφέ δε ζουν απαραίτητα περισσότερο.

? Καρδιοπάθειες: Η μεγάλη κατανάλωση καφέ φαίνεται πως συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Τζον Χόπκινς το 1985 έδειξε ότι οι άντρες που πίνουν 5 ή περισσότερα ποτήρια καφέ τη μέρα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Παρομοίως, οι γυναίκες που πίνουν πάνω από 6 ποτήρια καφέ τη μέρα κινδυνεύουν δυόμισι φορές περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή. Σε ορισμένα άτομα ο καφές αυξάνει επίσης τη χοληστερίνη. Ωστόσο, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι πολύ υψηλά, καλό είναι να κόψετε τον καφέ για ένα μήνα για να δείτε αν υπάρχει μείωση.

? Έλκος: Ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει τις γαστρικές εκκρίσεις, οπότε θεωρείται βλαβερός για τα άτομα που πάσχουν από έλκος. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την ανάπτυξη του γαστρικού ή δωδεκαδακτυλικού έλκους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη επίσης ενεργοποιεί την παραγωγή στομαχικών οξέων, επομένως η αιτία του έλκους δεν είναι η καφεΐνη.

(ουφφφ...και εμείς όλη μέρα είμαστε με ένα καφέ !!!!)
 

ioannisp71

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Αυγ 2011
Μηνύματα
346
Κριτικές
20
Like
1.624
Πόντοι
1.661
ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

* Θα σε παρακαλέσω να χρησιμοποιείς μικρούς χαρακτήρες, όπως αναγράφεται και στους κανόνες του forum
 

BAKALIS74

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουν 2012
Μηνύματα
4.580
Like
1.855
Πόντοι
216
Η καλύτερη μυρωδιά του κόσμου
 

dopamina

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2014
Μηνύματα
19.869
Like
60
Πόντοι
166
καφες τσιγαρο χεσιμο
 

condo

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Μαρ 2009
Μηνύματα
2.324
Κριτικές
15
Like
110
Πόντοι
2.007
μας κόβουν τις συντάξεις και το ασφαλιστικο, τους μισθούς
μας κόψαν το φαι, μας κόψαν το τσιγάρο, με όλα αυτά που γίνονται δεν έχουμε σεξουαλική επιθυμία
δεν υπάρχουν λεφτά κτλ

τώρα θέλουν να μας κόψουν και το καφέ???
Αρκετά!!!!!
 
Εγγρ.
12 Φεβ 2014
Μηνύματα
517
Κριτικές
4
Like
713
Πόντοι
86
  Ο καφές είναι φάρμακο για πολλά.  Δυστυχώς, οι καφέδες που πουλιούνται στο εμπόριο είναι οι περισσότεροι μπόμπες. Τους αναμιγνύουν  με φτηνές ουσίες. Αποφύγετε το νεςκαφέ, είναι δηλητήριο (γνωμη μου). Το καλυτερο,για οποιον εχει χρόνο, να αγοράση καφέ ωμό, να τον καβουρδίση  σε μπακίρι,να το αλεση  και ετσι θα είναι σιγουρος ότι πίνει καφέ . βεβαια οι καφεδες που κυκλοφορουν στο εμποριο, είναι κατώτερης ποιότητας,αναμίξεις ποικιλιών . Ο πραγματικός γνήσιος άριστης ποιότητος καφές ,που βγαινει στην Αιθιοπία, χρησιμοποιείται μονο σε ποσοστο  2-5 0/0 στα μιγματα,γιατι είναι πανάκριβος,διαλεγμενος κοκκο-κοκκο . Νομιζω εχει 1000 δολλαρια το κιλο στο διεθνες εμποριο,αν θυμαμαι καλα. Εγώ μονο στου Λουμιδη εχω βρεί  καφέ που είναι καλός - εν σχεσει πάντοτε με τις μπομπες που πουλάνε  οι άλλοι  και ιδιως κατι κωλοαλυσίδες.
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
150.872
Κριτικές
1
Like
28.732
Πόντοι
8.006
μας κόβουν τις συντάξεις και το ασφαλιστικο, τους μισθούς
μας κόψαν το φαι, μας κόψαν το τσιγάρο, με όλα αυτά που γίνονται δεν έχουμε σεξουαλική επιθυμία
δεν υπάρχουν λεφτά κτλ

τώρα θέλουν να μας κόψουν και το καφέ???
Αρκετά!!!!!
Ποιος θελει να σου κοψει τον καφε? Το διαβασες το αρθρο? Κυριως θετικα πραγματα περιγραφει.
 

nikospireas

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.541
Κριτικές
49
Like
81
Πόντοι
3.945
  Ο καφές είναι φάρμακο για πολλά.  Δυστυχώς, οι καφέδες που πουλιούνται στο εμπόριο είναι οι περισσότεροι μπόμπες. Τους αναμιγνύουν  με φτηνές ουσίες. Αποφύγετε το νεςκαφέ, είναι δηλητήριο (γνωμη μου). Το καλυτερο,για οποιον εχει χρόνο, να αγοράση καφέ ωμό, να τον καβουρδίση  σε μπακίρι,να το αλεση  και ετσι θα είναι σιγουρος ότι πίνει καφέ . βεβαια οι καφεδες που κυκλοφορουν στο εμποριο, είναι κατώτερης ποιότητας,αναμίξεις ποικιλιών . Ο πραγματικός γνήσιος άριστης ποιότητος καφές ,που βγαινει στην Αιθιοπία, χρησιμοποιείται μονο σε ποσοστο  2-5 0/0 στα μιγματα,γιατι είναι πανάκριβος,διαλεγμενος κοκκο-κοκκο . Νομιζω εχει 1000 δολλαρια το κιλο στο διεθνες εμποριο,αν θυμαμαι καλα. Εγώ μονο στου Λουμιδη εχω βρεί  καφέ που είναι καλός - εν σχεσει πάντοτε με τις μπομπες που πουλάνε  οι άλλοι  και ιδιως κατι κωλοαλυσίδες.
φιλε σορρυ,αλλα τα εχεις μπερδεψει πολυ ασχημα,σαλατα τα εχεις κανει ;)
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom