Νέα

Συμβουλές για καλύτερη υγεία...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Duracell
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 842
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

kaligoul

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Απρ 2006
Μηνύματα
17.108
Like
9
Πόντοι
166
Η μεγάλη απάτη με τις τροφές που τρώμε
15 Μαρτίου 2009, 11:34

Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος


Τα τελευταία πενήντα χρόνια το ανθρώπινο είδος έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο και περίπλοκο πείραμα, που χρησιμοποιεί τα σώματά μας, την υγεία μας, την ευημερία μας και την καλή μας θέληση, για να τεστάρει την υπόθεση ότι η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να βελτιώσει τις τροφές και τα φάρμακα που μας προσφέρει η Φύση.
Οι θάνατοι από καρκίνο έχουν ανέβει από το 3% στο 20%. Οι διαβητικοί από το 0,1% στο 20%. Τα καρδιακά νοσήματα, από σχεδόν ανύπαρκτα, έφτασαν να σκοτώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Μήπως γνωρίζετε ότι:
Οι φυσικές και οι τεχνητές αρωματικές ουσίες περιέχουν συνήθως τα ίδια συνθετικά χημικά;
Πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από ζώα που τρέφονται με τα πτώματα δεκάδων εκατομμυρίων σκύλων και γατών, που έχουν θανατωθεί με ευθανασία σε κλινικές και καταφύγια αδέσποτων ζώων;
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, μπορούν να προκαλέσουν όγκο στον εγκέφαλο, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ;

Το 70% των επεξεργασμένων τροφών του σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς, περιέχει τουλάχιστον ένα γενετικά κατασκευασμένο συστατικό, που δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί όσον αφορά στις βλάβες στην υγεία σας;
Περισσότερα από 3.000 συνθετικά χημικά προστίθενται συστηματικά στις τροφές χωρίς να έχουν ελεγχθεί για την διαδραστικότητα και την παραγωγή τοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό;
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, που διαφημίζονται ως φυσικά, είναι συνθετικές χημικές ουσίες;
Περισσότερες από 25000 χημικές ουσίες περιέχονται στα καλλυντικά έχουν ελεγχθεί σε ποσοστό μικρότερο του 4%;
Εννέα από τα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά σας πριν πάνε στο σχολείο, περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, ικανά να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, αυτισμό και αδυναμία συγκέντρωσης;
Οι κρατικοί Οργανισμοί Τροφίμων και Φαρμάκων που εγκρίνουν την κυκλοφορία ενός φαρμάκου, βασίζουν τις αποφάσεις τους στις πληροφορίες που παίρνουν από τον κατασκευαστή του σκευάσματος;
Πειραματιζόμαστε με την εξελικτική πορεία του είδους μας, παίρνοντας κοντόφθαλμες αποφάσεις, που, ενώ δείχνουν πρόθεση να προάγουν τον πολιτισμό, απειλούν,όμως, την ίδια του την επιβίωση!

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από πιο κοντά.
Αποφασίζετε να παραθέσετε δείπνο στο σπίτι σας και να μαγειρέψετε για μισή ντουζίνα φίλους, γείτονες ή συγγενείς. Ας πούμε ότι επιλέγετε ένα κλασικό μενού: ψητό κρέας, τηγανητές πατάτες, πιπεριές γεμισμένες με τυρί, σπανάκι σαλάτα, ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη, και τάρτα φρούτων για επιδόρπιο. Όσο για τα ποτά, οι καλεσμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παγωμένο τσάι και σόδα.

Επιφανειακά, το γεύμα που ετοιμάζετε θα έχει υπέροχη εμφάνιση και μυρωδιά και γεύση και θα δείχνει εξαιρετικά θρεπτικό. Αλλά ας πούμε ότι είστε κι εσείς ξένοι σε μια ξένη χώρα και θέλετε να δείτε τι υπάρχει πίσω από αυτήν την πανδαισία, φτάνοντας μέχρι το επίπεδο των μορίων. Δεν θέλετε να γίνετε νευρωσικοί. Απλά θέλετε να ξέρετε. Έτσι αρχίζετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις, να ερευνάτε το θέμα, και να τι βρίσκετε:

Ας αρχίσουμε από τις πατάτες. Καθώς τις τηγανίζετε στο αντικολλητικό τηγάνι, απελευθερώνονται μέσα στο φαγητό και τον αέρα μόρια από αναλλοίωτες χημικές ουσίες Teflon. Οι ίδιες οι πατάτες έχουν ήδη μολυνθεί από τα υπολείμματα μισής ντουζίνας εντομοκτόνων, που το δικό σας γερό πλύσιμο δεν κατάφερε να αφαιρέσει, επειδή τα εντομοκτόνα έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τον φλοιό της πατάτας. Έτσι τώρα έχετε δημιουργήσει ένα κυριολεκτικά καυτό κράμα μορίων Teflon και εντομοκτόνων, που ίσως κανείς δεν έχει ποτέ μελετήσει τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

Φτιάχνετε τσάι χρησιμοποιώντας νερό της βρύσης, που περιέχει χλώριο, φθοριούχες ενώσεις και μόρια υπερχλωρικού άλατος μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα πυραυλικά καύσιμα, τις φωτοβολίδες και τους αερόσακους , και τώρα κάνει συνεχώς την εμφάνισή της στο νερό της βρύσης. Το νερό αυτό περιέχει, επίσης, υποπροϊόντα χλωρίωσης, που περιλαμβάνουν τριαλομεθάνια και αλο-οξεϊκά οξέα, που έχουν συνδεθεί με καρκίνο, προβλήματα αναπαραγωγής και γενετικές ανωμαλίες. Οι καλεσμένοι σας προσθέτουν στο τσάι τους ένα τεχνητό γλυκαντικό, που περιέχει ασπαρτάμη. Η χημική αυτή ουσία εμφανίζεται και σε όλα τα άλλα αεριούχα ποτά (Περισσότερα για την ασπαρτάμη παρακάτω σε αυτό το κεφάλαιο).

Τόσο το σπανάκι όσο και το μαρούλι που χρησιμοποιείτε για τη σαλάτα περιέχει ίχνη υπερχλωρικού άλατος, αυτού του ενοχλητικού πυραυλικού καύσιμου που επιμένει να βρίσκεται παντού. Το σπανάκι κρύβει, επίσης, ίχνη έως και δέκα διαφορετικών παρασιτοκτόνων, εάν πιστέψουμε τις εκθέσεις ελέγχου τροφίμων. Όσο για κείνες τις πιπεριές που σερβίρετε, περιέχουν κατάλοιπα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων. Το dressing της σαλάτας, τώρα, που όλοι χρησιμοποιούν, περιέχει ένα ποτ-πουρί χημικών ουσιών, όπως συντηρητικά, αρώματα, χρώματα και τεχνητά γλυκαντικά.

Το κρέας που όλοι απολαμβάνουν, προέρχεται από ένα ζώο που μεγάλωσε σε ένα γιγαντιαίο εκτροφείο, όπου χιλιάδες αγελάδες συνωστίζονται και τρέφονται με αυξητικές ορμόνες, διεγερτικά της όρεξης, αντιβιοτικά και ηρεμιστικά, χημικές ουσίες που το ζώο κουβαλάει στο σώμα του. Η τροφή τους έχει εμπλουτιστεί εκούσια και με άλλες χημικές ουσίες, και έχει μολυνθεί ακούσια με κατάλοιπα εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Έτσι το ζώο που τρώτε περνάει άθελά του - ένα μέρος του χημικού του φορτίου σε σας.

Το ψωμί που σερβίρετε περιέχει αλεύρι που ο παρασκευαστής έχει χρησιμοποιήσει οξειδωτικούς παράγοντες, όπως το χλώριο, για να το κάνει να σιτέψει. Το χλώριο ρίχτηκε στο τελευταίο στάδιο παραγωγής και κάποια μόρια χλωρίου επέζησαν της διαδικασίας ψησίματος του ψωμιού. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία είναι μία από αυτές, έχουν απαγορεύσει εδώ και μισό αιώνα τη χρήση του χλωρίου ως οξειδωτικού παράγοντα στο ψωμί, φοβούμενες τις επιπτώσεις στην υγεία.

Η μαργαρίνη που απλώνουν οι καλεσμένοι σας στο παραπάνω ψωμί περιέχει trans λιπαρά οξέα, που ανεβάζουν τη χοληστερόλη και συντελούν στις καρδιοπάθειες. Ένα παραπροϊόν της διαδικασίας υδρογόνωσης της μαργαρίνης είναι τα υπολείμματα τοξικών μετάλλων, όπως νίκελ και αλουμίνιο, που μένουν στο έτοιμο προϊόν. Μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας την επίδραση της μαργαρίνης στο σώμα σας, απλά αφήνοντας ένα κομμάτι στον πάγκο της κουζίνας για κάμποσους μήνες δεν θα μουχλιάσει, ούτε θα την αγγίξουν έντομα ή τρωκτικά. Εάν χρησιμοποιείτε στο ψωμί σας βούτυρο, αντί για μαργαρίνη, τρώτε μια από τις πιο μολυσμένες τροφές, γιατί οι αγελάδες ξεφορτώνονται ένα μέρος των τοξινών που κουβαλάνε στο σώμα τους διοχετεύοντάς τις μέσα στο γάλα τους.

Βγάζετε την τάρτα φρούτων από το ψυγείο και τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί. Η τάρτα είναι μέσα σε ένα πλαστικό σκεύος και όσο το γλυκό ζεσταίνεται, το σκεύος απελευθερώνει τη χημική ουσία DEHA, η οποία εισχωρεί στην τάρτα. Το DEHA είναι ένας πλαστικοποιητής, που η ΕΡΑ θεωρεί ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Χρησιμοποιείτε φρούτα εποχής μολυσμένα από υπολείμματα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων, που έχουν διεισδύσει στο φλοιό. Κανένας δεν ξέρει τι συνέργιες δημιουργούνται όταν η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου ενώσει τα κατάλοιπα των εντομοκτόνων με τα μεταναστεύοντα μόρια των πλαστικών. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε μια κουταλιά βανίλια στην τάρτα, πιθανόν να εισάγετε στον οργανισμό σας διοξίνη, μια βιοσυσσωρευτική τοξική ουσία, που βρίσκεται μερικές φορές στα παγωτά σε επίπεδα έως και 200 φορές υψηλότερα από εκείνα που η ΕΡΑ θεωρεί ασφαλή.

Εάν αποφασίσετε να προσφέρετε μοσχαρίσιο κρέας αντί για βοδινό, το ζώο θα έχει μεγαλώσει με τροφές σχεδιασμένες για να το κρατούν αναιμικό αλλά ζωντανό και γεμάτες αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, δυο από τα οποία είναι το nitrofurazone (γνωστό καρκινογόνο) και το chloramphenicol (που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο αίμα ορισμένων ανθρώπων). Κανείς δεν ξέρει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή τις συνεργικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος φορτωμένου με τόσες χημικές ουσίες.

Εάν σερβίρατε κοτόπουλο, δεν θα περιορίζατε και πολύ τους κινδύνους. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1976 στο Scientific American σήμανε για πρώτη φορά τον κώδωνα κινδύνου σε ό,τι αφορά τα πουλερικά, όταν αποκάλυψε ότι τα κοτόπουλα που καταναλώνουμε τρέφονται με τροφές «σχεδόν εντελώς ξένες προς οποιαδήποτε τροφή θα εύρισκαν ποτέ στη φύση. Είναι προϊόντα εργαστηρίου». Και τα προϊόντα αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, συνθετικό σουλφανιλαμίδιο, ορμόνες, ακόμα και αρσενικό.

Εάν είχατε επιλέξει ψάρι για το γεύμα, θα είχε χρειαστεί να αποφύγετε τον γαλέο, τον ξιφία και το σκουμπρί επειδή έχει βρεθεί ότι αυτά τα είδη ψαριών κουβαλάνε το μεγαλύτερο φορτίο τοξικών μετάλλων. Κι αν επιλέγατε χοιρινό; Ο Τζον Ρόμπινς, αυθεντία σε θέματα διατροφής, γράφει στο βιβλίο του Δίαιτα για μια Νέα Αμερική πόσο η εκτροφή γουρουνιών βασίζεται σε μια σειρά από συνθετικές χημικές ουσίες, όπως η XLP-30, ένα πρόσθετο για τη γονιμότητα, που παρασκευάζεται από την εταιρεία πετρελαίων Shell Oil και δίνεται στα θηλυκά γουρούνια για να γεννάνε περισσότερο. Ένα στέλεχος της Shell παραδέχτηκε το βάθος της συλλογικής μας άγνοιας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, λέγοντας, «Δεν ξέρουμε γιατί φέρνει αυτό το αποτέλεσμα».

Σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, σοβαρές ασθένειες εκδηλώνονταν την ίδια χρονική περίοδο, που αρχίζαμε να διαπιστώνουμε απότομη πτώση στη θρεπτική αξία των τροφών μας. Επίσης, δεν είναι σύμπτωση το ότι η περίοδος αυτή συνέπιπτε με τη έκθεσή μας σε μια μεγάλη γκάμα επεξεργασμένων τροφών.
Αυτού του είδους οι συμπτώσεις είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ψέματος του Αιώνα, και καλά θα κάνουμε να είμαστε πολύ καχύποπτοι και επιθετικοί κατά όλων αυτών που μας αφήνουν εκτεθειμένους στο θάνατο, ενώ με ελέγχους θα μπορούσαν να μας προστατεύουν αποτελεσματικά. Ή μήπως τους συμφέρει να μην είμαστε σε θέση να χαρούμε, οι περισσότεροι από εμάς, τη σύνταξη την οποία τα διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ή άλλως αδυνατούν να μας παρέχουν;

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός - πυρηνικός βιολόγος

 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555
διο φορες τιν εβδομαδα τρομε κακαβια
απο πεσκανδριτσα μετα ελατε να με βριτε.........
 

joyjoy

Μέλος
Εγγρ.
26 Αυγ 2008
Μηνύματα
251
Κριτικές
3
Like
0
Πόντοι
1
Ρε παιδιά μην ψαρώνετε με ότι παπαριά λέει κάθε ένας που το παίζει ειδικός και θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον μας , αραδιάζοντας ένα σωρό πίπες που μπορεί να βασίζονται σε κάποια ψήγματα αλήθειας και πιο πολύ σε εικασίες. Ας δούμε το αυτονόητο , αν ίσχυαν όλα αυτά, όλος ο δυτικός πολιτισμός θα ήταν ετοιμοθάνατος και υπό εξαφάνιση . Αλλά συμβαίνει το αντίθετο . Οι καρκίνοι και αυτά αυξάνονται γιατί αυξάνεται και ο μέσος όρος ζωής , και οι μεγάλες ηλικίες είναι που τροφοδοτούν κατά κύριο λόγω τις στατιστικές . Και δηλαδή τι θέλουν αυτοί που λένε αυτές τις μπούρδες ; Να πάμε όλοι στα χωράφια και στις φάρμες και να παράγουμε μόνοι μας τα προϊόντα ; Για να ζήσουμε παραπάνω ; Ο μέσος όρος ζωής είναι πλέον κοντά στα 80  . Σίγουρα πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας και τι καταναλώνουμε , αλλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Το μυστικό της ευεξίας και της καλής υγείας είναι απλό : Τρώμε λίγο από όλα , περπατάμε, δεν κάνουμε καταχρήσεις  , και κοιμόμαστε τόσο για να ξεκουραστούμε . Και το άλλο που λένε για τα εμβόλια , αυτά είναι απλώς ανευθυνότητες και επικίνδυνο να τίθενται τέτοιες γνώμες αναιτιολόγητα , χωρίς να βασίζονται σε κάποια έρευνα . Μπορεί οι Φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τα βρώμικα παιχνίδια τους , αλλά το γεγονός παραμένει ότι τα εμβόλια έχουν σώσει και θα σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους
 

pathos gia ta temachia

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Φεβ 2009
Μηνύματα
11.388
Κριτικές
132
Like
129
Πόντοι
2.266
Ρε παιδιά μην ψαρώνετε με ότι παπαριά λέει κάθε ένας που το παίζει ειδικός και θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον μας , αραδιάζοντας ένα σωρό πίπες που μπορεί να βασίζονται σε κάποια ψήγματα αλήθειας και πιο πολύ σε εικασίες. Ας δούμε το αυτονόητο , αν ίσχυαν όλα αυτά, όλος ο δυτικός πολιτισμός θα ήταν ετοιμοθάνατος και υπό εξαφάνιση . Αλλά συμβαίνει το αντίθετο . Οι καρκίνοι και αυτά αυξάνονται γιατί αυξάνεται και ο μέσος όρος ζωής , και οι μεγάλες ηλικίες είναι που τροφοδοτούν κατά κύριο λόγω τις στατιστικές . Και δηλαδή τι θέλουν αυτοί που λένε αυτές τις μπούρδες ; Να πάμε όλοι στα χωράφια και στις φάρμες και να παράγουμε μόνοι μας τα προϊόντα ; Για να ζήσουμε παραπάνω ; Ο μέσος όρος ζωής είναι πλέον κοντά στα 80  . Σίγουρα πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας και τι καταναλώνουμε , αλλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Το μυστικό της ευεξίας και της καλής υγείας είναι απλό : Τρώμε λίγο από όλα , περπατάμε, δεν κάνουμε καταχρήσεις  , και κοιμόμαστε τόσο για να ξεκουραστούμε . Και το άλλο που λένε για τα εμβόλια , αυτά είναι απλώς ανευθυνότητες και επικίνδυνο να τίθενται τέτοιες γνώμες αναιτιολόγητα , χωρίς να βασίζονται σε κάποια έρευνα . Μπορεί οι Φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τα βρώμικα παιχνίδια τους , αλλά το γεγονός παραμένει ότι τα εμβόλια έχουν σώσει και θα σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους

αμα σκεφτονταν ολοι οι ανθρωποι σαν του λογου σου γαματα...κατάρχην λες οτι ο μεσος ορος ζωης εχει ανεβει μεχρι τα 80 ετη περιπου αλλα δε μας λες σε τι κατασταση υγειας ειναι σημερα ο ανθρωπος που ζει στα αστικα κεντρα του δυτικου κυριως πολιτισμου,ποσες ασθενειες κουβαλαει μεσα του απο μικροτερες ηλικιες που τον ταλαιπωρουν για χρονια μεχρι να "καταληξει" στα 80 του.Οποτε κατανοησε οτι το δικαιωμα του ανθρωπου στην αναζητηση του καλυτερου επιπεδου υγειας που μπορει να φτασει οτι ειναι χρεος ολων μας και προπαντων των επιστημονων.Δευτερον επειδη εκφραζεις αποψεις χωρις να εχεις γνωση καλο ειναι πριν αραδιαζεις αποψεις γενικα περι ιατρικης να συμβουλευεσαι καποιους πιο ειδικους.Τα εμβολια απαιτουνται μονο σε συγκεκριμενες περιπτωσεις(κυριως σε χωρες με πολυ μεγαλη θνησιμοτητα οπως το μεγαλυτερο μερος της αφρικης,η νοτιοανατολικη ασια κλπ) λογω των πολυ μεγαλων επιδημιων τυφου,χολερας,πολυομυελιτιδας,κιτρινου πυρετου κλπ...Τα εμβολια ομως που κανουν ας πουμε στην ελλαδα στα παιδια για μαντου και πολυομυελιτιδα ειναι ασκοπα και ανουσια και εξυπηρετουν καθαρα οικονομικους σκοπους των φαρμακοβιομηχανιων.Πόσοι έχουν προσβληθει στην αθηνα απο φυματιωση,απο πολυομελιτιδα ή ακομη και απο τετανο?
 

cleitone13

Μέλος
Εγγρ.
20 Δεκ 2008
Μηνύματα
350
Like
0
Πόντοι
1
καλα τα λεει η γραφη!θα τα εχουμε ολα και δεν θα μπορουμε να φαμε τιποτα!!! >:(
 

ROUSSEAU

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2008
Μηνύματα
225
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
11
Θέλω να κάνω λίγο Spamming εδώ με αφορμή την μεγάλη περιπέτεια υγείας που πέρασα την τελευταία πενταετία (βαριά κάκωση ποδοκνημικής με υποψία σημαντικής φθοράς χόνδρου και πιθανή οστεοχονδρίτιδα).

Αυτή ξεκινά στο τέλος του 2005 όταν τρώω πάνω σε κατηφορικό πεζοδρόμιο χονδρή σούπα κάνοντας στην ουσία σπαγκάτο στον αέρα με το δεξί πόδι και στηριζόμενος στο υπερεκτεταμένο αριστερό πασχίζοντας ο δυστυχής άνευ αποτελέσματος να βρώ απο κάπου να πιαστώ για να γλυτώσω την πτώση. Οι πρώτες 10-20 μέρες ήταν εφιαλτικές καθώς οι πόνοι ήταν αφόρητοι σε σημείο που να μην μπορώ να περπατήσω. Είχα συμβόλαιο με ιδιωτική ασφαλιστική το οποίο είχα σπάσει μερικούς μήνες νωρίτερα καθώς μια μικρή ρήξη στον αριστερό μου ώμο βρήκαν δικαιολογίες για να μην την καλύψουν και έτσι τα πήρα στο κρανίο και ακύρωσα το συμβόλαιο παίρνοντας πίσω γύρω στο 70-75% των μέχρι τότε καταβληθέντων χρημάτων. Αναζητώ βοήθεια απο γιατρό του ταμείου μου ο οποίος δεν θέλω εδώ να προβώ σε χαρακτηρισμούς γιατί όλη μου η ιστορία θα τελείωνε εδώ. Προσφεύγω έτσι σε ιδιώτη πλέον γιατρό πρώην γιατρό του Πανιωνίου σε Basket και ποδόσφαιρο ο οποίος είχε ήδη θεραπεύσει την θλάση του ώμου μου. Δυστυχώς δεν μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο για το πόδι και μου σύστησε καλό κινησιοθεραπευτή για ενδυνάμωση του ποδιού στην περιοχή του Πειραιά. Μάταια έτυχε να έχει σπάσει ο διάολος το πόδι του και το συγκεκριμένο παλικάρι έχει φύγει μόλις απο εκείνη την διεύθυνση προς αγνωστο προορισμό. Μερικούς μήνες μετά βλέπω σε τηλεοπτική εκπομπή εξιδεικευμένο σε αθλητικές κακώσεις ποδοκνημικής άρτι νεοαφιχθή γιατρό απο Αμερική μεριά. Εδώ να πώ ότι ο γιατρός του ταμείου μετά απο χίλια παρακάλια μου έχει ήδη βγάλει μια MRI (μαγνητική τομογραφία) και ενώ το πόρισμα του γιατρού του εργαστηρίου μιλά για βαριά κάκωση μαλακών μορίων και υποψία οστεοχόνδρινης βλάβης ο μλκς μου λέει δεν έχεις τίποτα δεν πρέπει να πονάς. Σχεδόν ούτε Voltaren δεν μου δίνει και μου συνιστά μόνο να βάζω κρύες κομπρέσσες στο πόδι 2-3 φορές την μέρα για 5-10 λεπτά. Μην έχοντας κάτι να χάσω κλείνω ραντεβού με το γιατρό στην Αθήνα ο οποίος βλέπει ότι έχω και πλατυποδία και πρώτα πρώτα με βάζει να φτιάξω ορθοπεδικούς πάτους και αμέσως μετά να κάνω σε ειδικό εργαστήριο στη ουσία πελματογράφημα. Μου μιλά τέλος για θεραπεία με έγχυση μέσα στην κλείδωση υαλουρονικού οξέως με σύριγγες. Ομως εδώ γνωστή και ανώτερη υπάλληλος στα κεντρικά του Ταμείου Ασφάλισης μου, μου αλλάζει ορθοπεδικό και με στέλνει σε νέο αλλά πολλά υποσχόμενο γιατρό. Ακολουθεί τα αχνάρια του γιατρού απο την Αμερική και με την συνδρομή του ταμείου πια αρχίζω σειρά θεραπειών με υαλουρονικό οξύ και παράλληλα κατανάλωση χαπιών με μουρουνέλαιο καθώς και κατάποση γαλακτώματος με χονδροιτίνη. Ακολουθεί πρώτα ενα διάστημα αισθητής βελτίωσης και αμέσως μετά περίπου 1,5-2 έτη μετά βλέπω ότι είναι μια λύση το πολύ μεσοπρόθεσμη. Ξαναπροσφεύγω στον πρόθυμο γιατρό και μου αρχίζει πιο επιθετική θεραπεία μου εγκρίνει νέους πάτους και με στέλνει σε φυσιοθεραπευτή στην Αμφιάλη του Πειραιά. Πάλι έχω σημάδια βελτίωσης αλλά μετά το τέλος της θεραπείας επανέρχομαι πιά σε μία κατάσταση σχετικά υποφερτή αλλά ακόμα επώδυνη. Εκεί ξανοίγει η τύχη μου και κάποιος παλιός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου μου λέει που θα βρώ τον αρχικό κινησιοθεραπευτή ο οποίος με στέλνει σε συνεργάτη του χειρούργο ορθοπεδικό για μία κανονική διάγνωση. Εδώ το πράγμα γκελάρει καθώς ο άνθρωπος δεν είναι εξειδικευμένος σε ποδοκνημική και με πιθανότητα 70% μου λέει ότι υπάρχει μόνον κάκωση μαλακών μορίων τενόντων και πιθανών και συνδέσμων. Προτείνει ορθώς όπως αποδείχτηκε εντατική ενδυνάμωση με την βοήθεια του κινησιοθεραπευτή για τουλάχιστον 2-3 μήνες. Τελικά μετά την πάροδο 4 μηνών με πολύ σημαντική βελτίωση να έχει σημειωθεί, σε σημείο να έχω σχεδόν 90 % ανακτήσει καλή κίνηση και ανοχές σε γρήγορο βάδισμα - πολύωρη ορθοστασία, ο κινησιοθεραπευτής συστήνει επίσκεψη στον κορυφαίο χειρούργο ορθοπεδικό της Ευρώπης, ειδικός εγνωσμένης αξίας, που βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμστερνταμ, όνομα εδώ δεν θα δώσω όποιος θέλει του στέλνω με ΠΜ.

Επίσκεψη στην Ολλανδία 2 μήνες μετά το κλείσιμο του ραντεβού. Εισαγωγή στο Νοσοκομείο με έκδοση κάρτας (τύπου πιστωτικής ή ΑΤΜ). Μια βοηθός του γιατρού αναλαμβάνει και παίρνει το ιστορικό μου εν τάχει λέγοντας μου με φλαμανδική ειλικρίνεια και αμεσότητα μόνον 10 λεπτά μπορώ να σας διαθέσω για αυτήν την διαδικασία. Στην συνέχεια προφανώς σε συννενόηση με τον γιατρό με παραπέμπουν στο Τμήμα των ακτίνων Χ για 2 ακτινογραφίες υπερηψηλής ανάλυσης. Οι ακτινογραφίες γίνονται και μέσα σε 10 λεπτά χωρίς εμφάνιση πλακών διαβιβάζονται απο το μηχάνημα των ακτίνων Χ ψηφιακά μέσω δικτύου στον υπολογιστή του εργαστηρίου και απο αυτόν στο υπολογιστή της αίθουσας εξέτασης πάλι μέσω δικτύου ίσως και ασύρματα δεν γνωρίζω. Οι πλάκες δεν δείχνουν σημαντικά ευρήματα και παραπέμπομαι για CAT SCAN (αξονική τομογραφία). Πάλι εντός 20 λεπτών το πολύ τα αποτελέσματα με την ίδια μέθοδο όπως περιέγραψα προηγουμένως βρίσκονται στο μόνιτορ της αίθουσας εξέτασης. Τώρα εμφανίζεται ο γιατρός ο οποίος και αφού εξετάζει και ψηλαφεί καλά καλά την ποδοκνημική εντοπίζει δυο σημαντικά θέματα που ήθελα να τονίσω εγώ σαν παρατηρήσεις μου. Δηλαδή γάτα με πέταλα. Με βάζει να εκτελέσω και τρείς δοκιμασίες αντίστασης και στο τέλος μεγενθύνοντας με ένα ρολλάρισμα του τροχού του ποντικιού στον Υπολογιστή του εξεταστηρίου μου δείχνει που ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα, δύο μικρά οστεόφυτα ή καλύτερα εναποθέσεις ασβεστίου οι οποίες πρέπει να τριμαριστούν και μετά την πάροδο ενός μηνός το πολύ πλήρης ίαση σχεδόν 100%.

Το καλύτερο το αφήνω για το τέλος, η βοηθός του που μου είχε πάρει το ιστορικό μου επειδή είχα γίνει δεκτός με καθυστέρηση εξαιτίας τους γύρω στα 45 λεπτά απολογούμενη μου είπε οτι λειτουργούμε καλά άλλα όχι όσο θα θέλαμε  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

και εκεί της απαντώ ότι λειτουργείτε περίφημα δεδομένου ότι 5 χρόνια ταλαπωρίας στην Ελλάδα μετά απο 3 MRI, 4 X-RAYS, 4 Ορθοπεδικοί γιατροί η δική σας διάγνωση που επήλθε κάτω των 45 λεπτών σίγουρα αποτελεί άθλο τόσο για το ελληνικό ΕΣΥ όσο και για τον ιδιωτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα και το κυριότερο χωρίς γραφειοκρατία - ταλαιπωρία αλλά απόλυτα ουσιαστικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ασθενούς. Το κυριότερο έχετε γρήγορο οικονομικό αποτελεσματικό και ουσιαστικό σύστημα ΥΓΕΙΑΣ πράγμα αδιανόητο για όλα τα ελληνικά δεδομένα.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555
Επτά σωματικούς πόνους που δεν πρέπει (ποτέ) να αγνοείς.........

Νο 1: Αφόρητος πονοκέφαλος

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν αισθανθείτε αφόρητο πονοκέφαλο. «Αν είστε κρυολογημένοι, μπορεί να είναι απόρροια της κατάστης», εξηγεί η Σάντρα Φράιχοφερ, εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων. «Αλλά μπορεί να έχετε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία ή ένας όγκος στον εγκέφαλο να σας δίνει συμπτώματα. Με τους πόνους στο κεφάλι δεν παίζουμε, ακόμη και όταν ξέρουμε ποια είναι η αιτία. Πρέπει πάντα να ελέγχονται εξονυχιστικά», σημειώνει.
Η Σάρον Μπράνγκμαν, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας εξηγεί ότι όταν κάποιος περιγράφει τον πονοκέφαλο ως «τον χειρότερο της ζωής μου» αυτό συνήθως αποτελεί κλασσικό παράδειγμα εγκεφαλικού ανευρύσματος.
Άρα στην περίπτωση ανυπόφορου πονοκέφαλου ζητάτε πάντα ιατρική βοήθεια.

Νο 2: Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, το λαιμό, τον ώμο, το χέρι, τη γνάθο ή την κοιλιά

Ένα πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένδειξη πνευμονίας ή εμφράγματος. Αλλά συνήθως τα καρδιακά προβλήματα εκδηλώνονται με δυσφορία και όχι πόνο. «Μην περιμένετε να εκδηλωθεί ο πόνος» εξηγεί ο Δρ Τζερομ Κοεν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις των ΗΠΑ. «Οι καρδιοπαθείς συνήθως περιγράφουν μεταξύ των συμπτωμάτων μια έντονη πίεση στο στήθος», συμπληρώνει.
Η δυσφορία που σχετίζεται με την καρδιακή νόσο μπορεί να γίνεται αισθητή στο άνω μέρος του στήθους, στον λαιμό, τη γνάθο, τον ώμο ή το χέρι ή στην κοιλιά και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία. «Αν ένας ενήλικας έχει ανεξήγητη εμμένουσα δυσφορία και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να χάνει χρόνο», συμβουλεύει ο Δρ Κοεν. «Συχνά οι ασθενείς καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για μια καούρα ή ένα επεισόδιο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Καλέστε άμεσα το 166 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι άδικα ανησυχούσατε», τονίζει ο Αμερικανός καρδιολόγος.
Επίσης η διακεκομμένη δυσφορία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Ενδεχομένως η δυσφορία να σχετίζεται με κάποια συναισθηματική αναστάτωση. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε δυσφορία όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, αλλά περνάει όταν ξεκουραστείτε, τότε πρόκειται για στηθάγχη. Επιδεινώνεται όταν ο καιρός είναι κρύος ή ζεστός», συμπληρώνει ο Δρ Κοεν.
«Στην περίπτωση των γυναικών, τα συμπτώματα δυσφορίας μπορεί να μην είναι τόσο ευδιάκριτα. Η καρδιακή νόσος μπορεί να ‘μεταμφιεστεί’ σε φούσκωμα, γαστροοισοφαγική παλιδρόμηση, κοιλιακή δυσφορία. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται ως κόπωση. Ο κίνδυνος καρδιακού νοσήματος αυξάνεται δραματικά μετά την εμμηνόπαυση. Γίνεται αιτία θανάτου περισσότερων γυναικών, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες γενικά κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο», υπογραμμίζει ο καθηγητής καρδιολογίας.

Νο 3: Πόνος στη μέση ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες

«Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αρθρίτιδα», εξηγεί η Σάρον Μπράνγκμαν, που είναι καθηγήτρια Γηριατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι το έμφραγμα ή κοιλιακά προβλήματα. «Ένας σοβαρός κίνδυνος είναι η ρήξη αορτής, που μπορεί να εμφανιστεί ως ξαφνικός πόνος. Συνήθως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από υπέρταση, διαβήτη, οι καπνιστές και εκείνοι που έχουν ιστορικό κυκλοφορικών προβλημάτων», διευκρινίζει.

Νο 4: Σοβαρό κοιλιακό άλγος

Η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να εκδηλωθεί με αφόρητο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Επίσης προβλήματα στο πάγκρεας, την χοληδόχο κύστη, στομαχικά έλκη και εντερικές εμφράξεις μπορούν να προκαλέσουν έντονο κοιλιακό πόνο.

Νο 5: Πόνος στις γάμπες

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ένας θρόμβος αίματος δηλαδή που εκδηλώνεται στις φλέβες των κάτω άκρων και μπορεί να καταστεί απειλητικός για την υγεία. «Ο κίνδυνος προκύπτει απ’ το γεγονός ότι ο θρόμβος μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει εμβολή με μοιραία αποτελέσματα», εξηγεί η Σάντρα Φράιχοφερ. Ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ακινησία λόγω κατάκλισης, τα μεγάλα ταξίδια, η εγκυμοσύνη και η προχωρημένη ηλικία, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου.
«Μερικές φορές υπάρχει μόνο πρήξιμο στα πόδια και όχι πόνος. Αν παρατηρήσετε οίδημα στις γάμπες και/ή πόνο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια», συμβουλεύει η Δρ Μπράνγκμαν.

Νο 6: «Κάψιμο» στα πέλματα ή στα πόδια

Στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 – 800.000 (7% – 8%), ενώ περίπου το 3% – 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. «Σε ορισμένους ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι πάσχουν από διαβήτη, η περιφερική νευροπάθεια ενδεχομένως να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα», εξηγεί η Δρ Μπράνγκμαν. «Μοιάζει με ένα αίσθημα καψίματος στα πόδια ή τα πέλματα, ένδειξη υποκείμενης νευρικής βλάβης», συμπληρώνει.

Νο 7: Ασαφείς, συνδυασμένοι ή ιατρικώς ανεξήγητοι πόνοι

«Διάφορα επώδυνα, σωματικά συμπτώματα είναι συχνά στην κατάθλιψη», εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Inova Fairfax, Δρ Τόμας Γουάις. «Οι ασθενείς παραπονούνται για ακαθόριστους πονοκεφάλους, κοιλιακό πόνο, ή πόνους στα άκρα», τονίζει.
Επειδή ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος και όχι τόσο έντονος, οι πάσχοντες από κατάθλιψη, οι οικογένειες τους και οι επαγγελματίες υγείας συνήθως δεν δίνουν σημασία. «Και όσο πιο καταθλιπτικός είναι κάποιος, τόσο δυσκολότερο είναι να περιγράψει με ακρίβεια τα συμπτώματά του. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τον γιατρό», σημειώνει ο Δρ Γουάις.
Όμως πριν τεθεί η διάγνωση της κατάθλιψης θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. «Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν αισθάνεστε ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας για καθημερινές δραστηριότητες, δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να σκεφτείτε συγκροτημένα και όταν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας. Μην υποφέρετε σιωπηλά, μιλήστε για ότι σας απασχολεί», συμβουλεύει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.
Και υπογραμμίζει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πριν επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο του ασθενή.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ !!!!!!!

H λύση στο πρόβλημα

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες, αλλά η αλλαγή της διατροφής μας. Συνιστάται αποχή από τα λιπαρά φαγητά, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, σε συνδυασμό με καθημερινό περπάτημα και ελεγχόμενες μερίδες στα γεύματα, εφοδιάζει ενεργειακά τον οργανισμό, χωρίς να του προσδώσει επιπλέον κιλά. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία 15 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που χαρακτηρίζονται παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό των ανηλίκων αυξήθηκε κατά 35%, κάνοντας πολλούς ειδικούς να μιλούν για επιδημία παχυσαρκίας. Η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από την Αμερική και την Αυστραλία, όπως τονίστηκε σε σχετική διάσκεψη στη Στοκχόλμη, η οποία συνέπεσε χρονικά με το συνέδριο. Ως μεθόδους καταπολέμησης της παχυσαρκίας οι ιατροί ανέφεραν τις συντονισμένες ενέργειες σχολείου και οικογένειας, ώστε να αυξηθεί η άθληση και να μειωθούν οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Ο Αγγλος φυσιολόγος Αντριου Πρέντιτς είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πολλοί ενήλικοι και παιδιά που παρακολουθούν ακόμη και πέντε ώρες τηλεόραση τρώγοντας τσιπς, πίτσες και άλλες έτοιμες τροφές. Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανία, η κούραση και η καθιστική ζωή οδηγούν πιο εύκολα στο τραπέζι, από ό,τι η πείνα. Το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι οι γρήγορες δίαιτες αλλά η σταδιακή και διαρκής αλλαγή διατροφής. Εξάλλου, οι έρευνες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή παχαίνουν πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα, καθώς και ότι οι γυναίκες παχαίνουν περισσότερο από τους οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται παχαίνουν επτά φορές περισσότερο από αυτές που γυμνάζονται και οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες στο γραφείο, τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνους που ασχολούνται με κάποιο σπορ.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555
Πρόσθετα Μυστικά !!

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη, το λίπος, το αλάτι και τις θερμίδες διατηρώντας τη νοστιμιά του φαγητού σας.
-Περικόψτε όλο το ορατό λίπος από το κρέας, πριν το μαγειρέψετε.
-Αφού ψήσετε το κρέας ή το κοτόπουλο, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Όταν κρυώσει το λίπος θα μαζευτεί στην επιφάνεια, θα γίνει συμπαγές και θα μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα. Χρησιμοποιήστε μόνο το ζωμό σε βραστά, σάλτσες και σούπες.
-Ο κιμάς έχει περισσότερο λίπος από το κρέας. Αντί να αγοράζετε τον κιμά έτοιμο σε πακέτο, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας αλέσει καθαρό ψαχνό. Σιγουρευτείτε ότι θα αφαιρέσει όλο το λίπος και ότι θα καθαρίσει τη μηχανή από το λίπος των προηγούμενων αλέσεων.
-Όταν υπολογίζετε τις μερίδες που θα σερβίρετε, να θυμάστε ότι το κρέας χάνει το 25% περίπου του βάρους του ωμό.
-Αφαιρέστε το δέρμα του κοτόπουλου, καθώς και το ορατό λίπος κάτω από αυτό, πριν το μαγειρέψετε. Η αφαίρεση γίνεται ευκολότερα, εάν χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες ή ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα, με το οποίο θα πιάσετε το κοτόπουλο.
-Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται δέκα λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους. Συνεχίστε για πέντε λεπτά ακόμη, αν το ψάρι είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος. Πάντως, το ψάρι είναι έτοιμο όταν είναι αδιαφανές και χωρίζεται εύκολα.
-Στην ομελέτα χρησιμοποιήστε έναν κρόκο και περισσότερα ασπράδια, ώστε να μειώσετε το λίπος και τη χοληστερίνη που θα λάβετε από τη βρώση της.
-Για να αφαιρέσετε το λάδι ή το αλατισμένο νερό από κονσέρβες (σολομού, τόνου ή σαρδέλας) στραγγίστε τες καλά, προσθέστε νερό στο κουτί και ξαναστραγγίστε το περιεχόμενο.
-Πριν από το μαγείρεμα, τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο τις τροφές, για να διατηρήσουν τους χυμούς τους κατά το ψήσιμο. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε για περιτύλιγμα φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.
-Μαγειρέψτε τα λαχανικά, ώσπου να γίνουν τρυφερά. Τα πολυμαγειρεμένα λαχανικά χάνουν σε νοστιμιά και θρεπτικές ουσίες. -Καθαρίστε τα μανιτάρια σκουπίζοντάς τα σε υγρή πετσέτα. Είναι απαραίτητο ένα γρήγορο ξέβγαλμα σε κρύο νερό, αλλά μην τα αφήσετε να μουσκέψουν, γιατί θα γίνουν πολύ μαλακά.
-Μειώστε τη χοληστερόλη βάζοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερα πουλερικά ή κρέας στις σούπες και στα βραστά.
-Αντί για κρέμα γάλακτος στο φαγητό και τις σαλάτες, χρησιμοποιήστε σκέτο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Έτσι, θα ελαττώσετε κατά πολύ τις θερμίδες και το ζωικό λίπος από το φαγητό σας, χωρίς να μειώσετε τη γευστική σας απόλαυση.
-Δώστε γλυκιά γεύση στο άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά γιαούρτι αναμειγνύοντάς το με πολτό φρούτων. Είναι πιο υγιεινό και εύγευστο από το έτοιμο γιαούρτι με φρούτα.

Η ποσότητα χοληστερίνης στην καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250mg, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δεσμευτικό. Αν τα ζωικά λίπη (κορεσμένα) είναι σε μόνιμη βάση μειωμένα, μπορούμε να πάρουμε τροφές με περισσότερη χοληστερίνη χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδά της στο αίμα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ιάπωνες. Μολονότι λαμβάνουν πολλή χοληστερίνη λόγω αυξημένης κατανάλωσης θαλασσινών, εντούτοις η σχεδόν παντελής έλλειψη ζωικών λιπών από τη διατροφή τους συντελεί ώστε να έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη στο αίμα και βέβαια πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοπαθειών.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555
ΚΑΦΕΣ !!
Η επίδρασή του στην υγεία
Των Α.Μόρτογλου - Χ.Κανδηλώρου
Ενδοκρινολόγων , Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Στοιχεία Βοτανολογίας

Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Conefora robusta. Ο καρπός είναι μία ράγα που περιέχει δύο σπόρους, τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 6-14 μήνες για να ωριμάσει. Ένα δενδράκι παράγει 2,5 κιλά καρπούς το χρόνο που δίνουν 500 γραμμάρια πράσινου καφέ και 400 γραμμάρια ψημένου καφέ. Το ζενίθ της παραγωγής είναι στο 8ο με 10° έτος και από το 25° έτος πέφτει. Ποιος παράγει και ποιος πίνει; Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 46% από το 1960 (3.900τόνο/χρόνο) στο 1990 (5.700 τόνοι/ χρόνο).Τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ινδονησία και ακολουθούν το Μεξικό, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γουατεμάλα. Τα 2/3 της παραγωγής πάντως καλύπτουν οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Αντίθετα, η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Τα σκήπτρα κατέχουν η Σκανδιναβία (>10 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή). Ακολουθούν οι γερμανόφωνες (6-9 κιλά), η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (4-5,5 κιλά) και οι μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα το 1986 καταναλώναμε κατά μέσο όρο 2,2 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή. 

Απ' τη ράγα στο φλιτζάνι

Στις χώρες παραγωγής οι ράγες μαζεύονται με τα χέρια ή μηχανικά, ξεφλουδίζονται και οι δύο κόκκοι ξεχωρίζονται, πλένονται, στεγνώνονται και φορτώνονται σε σακιά. Στις χώρες κατανάλωσης οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται για 10 έως 15 λεπτά σε θερμοκρασία 100° C έως 230° C, οπότε αφυδατώνονται (η περιεκτικότητα σε νερό μειώνεται από 10% σε 1.3%), κιτρινίζουν και γίνονται τελικά σκούροι καστανοί, ενώ συγχρόνως εμπλουτίζονται σε άρωμα. Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται χοντρά, μέτρια (γαλλικός), ψιλά (espresso), ή πολύ ψιλά(ελληνικός). Με λυοφιλοποίηση φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές (nes cafe), που διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ με πολυπλοκότερη τεχνική επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της καφεΐνης με αποτέλεσμα τον ντεκαφεϊνέ (decafeine).

Συστατικά του καφέ

Τα διαφορετικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ είναι πάνω από δύο χιλιάδες! Τα σημαντικότερα σε ποσότητα είναι οι υδατάνθρακες (347% της ξηρής μάζας καβουρδισμένου καφέ), τα λιπίδια (17%), οι πρωτεΐνες (14%), διάφορα οξέα, μεταλλικά άλατα (4%) και καφεΐνη (1%). Υπάρχουν επίσης και βιταμίνες, όπως η Β3 (ή νικοτινικό οξύ). Η καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα αφεψήματα, σε πολύ μικρότερη όμως ποσότητα. Έτσι για παράδειγμα, ενώ ο καφές έχει 90mg/150ml, το τσάι έχει μόλις 40 mg, η κόκα κόλα 16mg και το κακάο 4mg. Ο καφές ντεκαφεϊνέ βέβαια περιέχει μόνο 3mg/150ml. Στην καφεΐνη οφείλει ουσιαστικά ο καφές τη δράση του στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Επίδραση του καφέ στον οργανισμό

Πολλά έχουν λεχθεί για την επίδραση του καφέ στην υγεία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των πολυάριθμων ερευνών που έχουν γίνει ως τώρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την ηλικία, την ημερήσια ποσότητα καφέ, τη σύγχρονη λήψη οινοπνευματωδών και τις συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Αντίθετα τα παιδιά δεν φαίνονται πιο ευάλωτα από τους ενηλίκους σε ελαφρές δόσεις καφέ. Στους καπνιστές η δράση της καφεΐνης είναι λιγότερο έντονη, ενώ αντίθετα η λήψη αλκοόλ ή αντισυλληπτικού χαπιού, μειώνει την αποβολή της από τον οργανισμό. Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Στον εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που χρησιμοποιείται σε μερικά φάρμακα για την ημικρανία. Υπερβολική κατανάλωση προξενεί νευρικότητα, άγχος, αϋπνία. Στα περισσότερα άτομα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα παρατηρούνται με κατανάλωση καφεΐνης άνω των 600mg/μέρα (=4 φλιτζάνια των 150mg). Αμερικανικές έρευνες έδειξαν ότι πολύ υψηλές ποσότητες καφέ (άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης, δηλαδή 75 φλιτζάνια), προκαλούν δηλητηρίαση, τον καφεϊνισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί εθισμός στον καφέ, όχι λόγω καφεΐνης, αλλά από ένα άλλο συστατικό του, την μεθυλξανθίνη. Η επίδραση του καφέ στην καρδιά είναι και αυτή πολυσυζητημένη. Σε συνηθισμένες ποσότητες ούτε αύξηση της πίεσης προξενεί, ούτε ταχυκαρδία σε υγιή άτομα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η κατανάλωση υπερβεί τα 90mg(= φλιτζάνια των 150ml ) ή και σε μικρότερες ποσότητες σε άτομα που έχουν γνωστή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού. Ως προς το γαστρεντερολογικό σύστημα, κλασικά οι συμβουλές που δίνονται σε άτομα με διαφραγματοκήλη και παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο με αίσθημα "καούρας", περιλαμβάνουν και απαγόρευση των ποτών που περιέχουν καφεΐνη. Τα αποτελέσματα όμως των ερευνών είναι αντικρουόμενα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα επίπεδο γαστρικής και εντερικής ευαισθησίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο καφές δεν πειράζει το συκώτι, αντίθετα μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου είδους λίθων της χοληδόχου κύστης. Και μία χρήσιμη πληροφορία: η κατανάλωση καφέ λίγο πριν από τη λήψη αλκοόλ αυξάνει την απορρόφηση του τελευταίου. Στο αναπνευστικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη. Από ενδοκρινολογικής άποψης τώρα, παρατηρήθηκε ότι η ένταση των διαταραχών που έχουν οι γυναίκες πριν από την έμμηνο ρύση έχουν σχέση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνουν. Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία αυτού του φαινομένου, γιατί υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις: ή ο καφές επιτείνει τα συμπτώματα ή εξ' αιτίας των συμπτωμάτων αυξάνεται η κατανάλωση καφέ...
 

μενιοσ33

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2013
Μηνύματα
261
Like
0
Πόντοι
1
Η δική μου συμβουλή είναι να τρώτε πολλά κόκκινα και μαύρα φρούτα (ντομάτες/πελτέ επίσης). Είναι πλούσια σε αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά.
 

LION7

Ανώτερος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Μηνύματα
30.780
Κριτικές
16
Like
10.237
Πόντοι
7.045
Η δική μου συμβουλή είναι να τρώτε πολλά κόκκινα και μαύρα φρούτα (ντομάτες/πελτέ επίσης). Είναι πλούσια σε αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά.

Αν μας έλεγες και κανά μαύρο φρούτο τι καλά που θα 'τανε
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555



Το πιο γνωστό ίσως όφελος που απορρέει από την κατανάλωση των cranberries είναι η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI: Urinary tract infection- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος). Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως τα cranberries παρεμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.

 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
44.425
Κριτικές
61
Like
38.542
Πόντοι
21.555

Η ιστορία της κολύμβησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την ζωή, καθώς κάθε άνθρωπος περνά τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του στον αμνιακό σάκο. Φυσικό είναι λοιπόν  να ασκεί το υδάτινο στοιχείο τόσο μεγάλη γοητεία πάνω στον άνθρωπο. Από τα βάθη των αιώνων έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες για την κολύμβηση. Οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν λαοί που επιδίδονταν στην κολύμβηση για λόγους εκγύμνασης αλλά και αναψυχής. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης η κολύμβηση και αποτελούσε μέρος της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών. Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν ιδιαίτερα το νερό και κατασκεύαζαν πισίνες, ακόμα και θερμαινόμενες.

Στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα η κολύμβηση ήταν υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. Οι λαοί που ζούσαν στα νησιά του Ειρηνικού μάθαιναν να κολυμπούν πριν ακόμα μάθουν να περπατούν. Χρειάστηκε να περάσουν όμως αρκετοί αιώνες πριν αποκτήσει η κολύμβηση το μαζικό χαρακτήρα που έχει σήμερα. Το κολύμπι ως μαζική διασκέδαση άρχισε να διαδίδεται στην Αγγλία κατά το 17ο αιώνα. Οι Άγγλοι θεωρούνται η πρώτη σύγχρονη κοινωνία που ανέπτυξε την κολύμβηση ως άθλημα. Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει ισορροπημένη μυϊκή ανάπτυξη και καλή φυσική κατάσταση. Η κολύμβηση γυμνάζει όλο το σώμα ολοκληρωμένα, καθώς ενεργοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες κατά την διάρκεια της άσκησης.


Γενικές Οδηγίες

Το κολύμπι μπορεί να γίνει είτε σε πισίνα είτε στην θάλασσα.Υπάρχουν πολλά δημοτικά κολυμβητήρια που μπορείτε ως δημότες να χρησιμοποιήσετε σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι πισίνες χωρίζονται στις κλειστές που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται το χειμώνα και οι ανοιχτές για το καλοκαίρι. Αν και οι ανοιχτές πισίνες είναι θερμαινόμενες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος με το κολύμπι. Οι παραλίες είναι εκατοντάδες αφού η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα. Οι ζεστές ημέρες διαρκούν περισσότερο από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Τα τέσσερα βασικά στιλ κολύμβησης που αποτελούν και ολυμπιακά αγωνίσματα είναι το ελεύθερο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και το ύπτιο. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε κολύμπι από πλευράς εξοπλισμού είναι ένα μαγιό. Αν πρόκειται να επιλέξετε την πισίνα, τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια είναι απαραίτητα καθώς και ένα σκουφάκι για το κεφάλι. Παρακάτω περιγράφουμε τους παράγοντες που συντελούν για να έχει μεγαλύτερη πλευστότητα το ανθρώπινο σώμα:


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό και μπορεί και επιπλέει στο νερό.
Δεν επιπλέουν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι αφού παίζει σημαντικό ρόλο η κατασκευή του σώματος όπως το βάρος οστών, της μυϊκής μάζας και η περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος. Το λίπος έχει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό, επομένως επιπλέει καλύτερα ένας παχύσαρκος από έναν αδύνατο.
Οι μύες πρέπει να είναι χαλαροί διότι μόνο τότε έχουν την τάση να επιπλέουν. Αντίθετα, οι σφιγμένοι μύες έχουν την τάση να βυθίζονται.
Επίσης βοηθά και η ποσότητα του αέρα που έχετε στα πνευμόνια. Ο αέρας που χρησιμοποιείται όσο λιγοστεύει τόσο περισσότερο αυξάνει η τάση του σώματος για βύθισμα. Το σωστό είναι να παίρνετε μικρές και συχνές αναπνοές. Έτσι μένει σταθερή η ποσότητα του αέρα στα πνευμόνια.
Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι, τα χέρια και πόδια μακριά από το νερό τόσο περισσότερο βυθίζεστε. Το σώμα πρέπει να είναι μέσα στο νερό, ακόμα και ένα μέρος του κεφαλιού αν θέλετε να επιπλέετε χωρίς προβλήματα.


Παρακάτω σας δίνουμε οδηγίες και τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε με το κολύμπι. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες είστε απόλυτα ασφαλείς και δεν θα διατρέξετε ποτέ κίνδυνο με συνέπεια τον πνιγμό:

Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας στην θάλασσα.
Φοράτε πάντα σωσίβιο, αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι.
Αν είστε ή νοιώθετε κουρασμένοι μην πέφτετε στο νερό.
Αν κολυμπάτε στην θάλασσα αποφύγετε τα μέρη που υπάρχουν ρεύματα.
Αν βρεθείτε σε ρεύμα μην κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα αφού αυτή η προσπάθεια θα σας εξαντλήσει γρήγορα. Κολυμπήστε λοξά μέχρι να βγείτε από αυτό.
Αποφεύγετε τις βουτιές αν δεν γνωρίζετε τα νερά. Αν κάνετε βουτιά σε πισινά ή σε θάλασσα σιγουρευτείτε για το βάθος.
Αποφύγετε το κολύμπι όταν υπάρχει κακοκαιρία όπως δυνατοί άνεμοι, ομίχλη κ.α.
Αν έχετε φάει μην μπαίνετε στο νερό. Ανάλογα με το μέγεθος του γεύματος η χώνεψη μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και τρεις ώρες.
Αν έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά ποτέ να μην πέφτετε στο νερό.
Μη μασάτε τσίχλα ή οτιδήποτε άλλο όταν κολυμπάτε.
Καλό είναι να μάθετε την τεχνική της τεχνητής αναπνοής.
Μάθετε επίσης τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κράμπας, κούρασης, ηλίασης και θερμοπληξίας.
Τέλος υπολογίστε τις δυνάμεις σας και τα αποθέματα της. Μην τις υπερεκτιμάτε καθότι μπορούν να σας προδώσουν…!


Πώς να ξεκινήσετε

Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά.
Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να έχει εναλλαγές με ξεκούραση.
Η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να αυξάνεται προοδευτικά.
Χωρίς να υπολογίσετε την προθέρμανση και την αποθεραπεία 15 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για τις πρώτες σας προπονήσεις.
Μετά από δυο εβδομάδες περίπου μπορείτε να προσθέσετε άλλα 5-10 λεπτά περισσότερα και ύστερα από ένα μήνα ο συνολικός χρόνος της κύριας προπόνησης μπορεί να φτάσει τα 30 με 40 λεπτά.
Γενικώς μην αυξάνεται το ρυθμό της προπόνησης περισσότερο από 5-10% την εβδομάδα.
Η συχνότητα της προπόνησης πρέπει να είναι το ελάχιστο 3 φορές την εβδομάδα, δηλαδή μέρα παρά μέρα. Αργότερα μπορείτε να αυξήσετε την συχνότητα προσθέτοντας άλλη μια μέρα δηλαδή 4 με 5 φορές την εβδομάδα.
Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση.
Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.


Στο κολύμπι το μυϊκό σύστημα δεν δέχεται έντονες καταπονήσεις λόγω της άνωσης του νερού. Για αυτό το λόγο ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους. Ειδικότερα ενδείκνυται ως ιδανική αθλητική δραστηριότητα για όσους είχαν ατύχημα ως μέσω αποκατάστασης, έχουν προβλήματα με την μέση, είναι παχύσαρκοι, είναι παραπληγικοί ακόμη και για τα μωρά. Στη Γερμανία το 1970 ξεκίνησε η κολύμβηση βρεφών και νηπίων.


Μην ξεχνάτε

Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη στις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία.
Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!
Μην αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας.




BeStrong.org.gr - 26.04.12



 

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Μηνύματα
15.110
Like
27
Πόντοι
166
μιας συνεχίζω τα κρύα ντουζ/μπάνια από το καλοκαίρι :

www.terrapapers.com/?p=5541]Γιατί το μπάνιο με κρύο νερό είναι περισσότερο ευεργετικό.[/url]

Οι περισσότεροι ανατριχιάζουν μόνο και στην ιδέα ενός κρύου ντους. Όμως, έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό (στο μπάνιο ή στο κολύμπι) μπορεί να προσδώσει μερικά εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η δροσερή θερμοκρασία περιβάλλοντος και νερού μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους, αρχικά με το να ενισχύονται τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και να βοηθούν στο να κοιμηθούν καλύτερα.

Τα κρύα ντους ανεβάζουν την γλουταθειόνη—ένα από τα πιο ισχυρά και ενδογενή αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Στην πραγματικότητα πολλά από τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από το στόμα βοηθούν στην παραγωγή της γλουταθειόνης. Αν και το σώμα παράγει τις δικές τους ποσότητες γλουταθειόνης από άλλα θρεπτικά στοιχεία, αν πάρουμε ένα χάπι γλουταθειόνης τα σώματά μας δεν θα μπορέσουν να το αφομοιώσουν.  Σε μελέτη που έγινε σε χειμερινούς κολυμβητές έδειξε ότι το κρύο νερό μπορεί να διεγείρει τον οργανισμό για περισσότερη παραγωγή γλουταθειόνης.

Μία άλλη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι το καθημερινό ντους με κρύο νερό αυξάνει των αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των ασθενειών σε σύγκριση με όσους ανθρώπους προτιμούσαν ένα ζεστό μπάνιο.  Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μελέτης για την Θρόμβωση της Μ. Βρετανίας υποστήριξαν ότι  καθώς το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί μετά από ένα κρύο ντους αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οδηγεί στην παραγωγή περισσοτέρων λευκών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με μία άλλη γερμανική μελέτη, ένα περιστασιακό μπάνιο το χειμώνα με κρύο νερό προκαλεί οξειδωτικό σοκ, αλλά αν αυτό γίνεται σε συχνή βάση όπως το κολύμπι μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογή. Με άλλα λόγια το σώμα είναι πιο ικανό να πολεμήσει ένα οξειδωτικό στρες γενικότερα όταν ο  οργανισμός είναι συνηθισμένος στο κρύο νερό.

Πολλοί σπουδαίοι άντρες της ιστορίας υπέφεραν από κατάθλιψη και ο συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόρο ήταν ένας από αυτούς. Ίσως τα μπάνια που έκανε στην παγωμένη λίμνη Walden να τον βοήθησαν. Έρευνα του τμήματος Ογκολογίας του  Παν/μίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ έδειξε ότι τα κρύα ντους ενεργοποιούν το “μπλε σημείο” του εγκεφάλου—την κύρια πηγή της  νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο—μία  χημική ουσία που βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το κρύο μπάνια ή όπως λέγεται αλλιώς η κρύα θεραπεία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο σε όσους αθλητές τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Οι αθλητές αντοχής είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν παγωμένα ντους για να μειώνουν το χρόνο που χρειάζεται το σώμα τους για να αναρρώσει και να τους επιτρέψεις να πετύχουν μεγάλες αποδόσεις όταν προπονούνται ενδιάμεσα.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι γιατροί συνιστούσαν στους νεαρούς άνδρες να κάνουν κρύα μπάνια για να μειώσουν “την επιθυμία της αμαρτίας,” δηλ. να αυνανιστούν. Τα κρύα μπάνια θεωρούνται ότι μπορούσαν να σβήσουν την επιθυμία των ανδρών για σαρκικές απολαύσεις. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Έρευνα στο Κέντρο Μελέτης για την Θρόμβωση  έδειξε ότι στην πραγματικότητα τα κρύα ντους αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Η αυξημένη τεστοστερόνη όχι μόνο ανεβάζει τη λίμπιντο των ανδρών, αλλά και γενικότερα τα επίπεδα αντοχής και ενέργειας. Αν θέλετε να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας με φυσικό τρόπο τότε κάντε συχνά κρύα ντους.

Υψηλές θερμοκρασίες στο όσχεο περιορίζουν την παραγωγή σπέρματος σε τόσο μεγάλο βαθμό που υπάρχει η υποψία ότι τα ζεστά ντους είναι μία μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992, η “υγρή ζεστή” μέθοδος αντισύλληψης ήταν ήδη γνωστή από τον 4ο αιώνα π.Κ.Ε.  και αφορούσε την τοποθέτηση των όρχεων σε ζεστό νερό (περίπου 46 βαθμών Κελσίου) για 45 λεπτά κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν αρκετό για μία διάρκεια έξι μηνών, αλλά δεν είναι και πολύ πρακτική μέθοδος.
 
Εγγρ.
26 Απρ 2012
Μηνύματα
4.684
Κριτικές
8
Like
39
Πόντοι
16

  Κάνε αυτό που θα προστατέψει τον οργανισμό σου.


 Φρούτα, λαχανικά, φρέσκο γάλα, αυγά, μαύρο ψωμάκι ή φρυγανιές, μέλι, ελαιόλαδο στη σαλάτα.

 Προτιμησε τα λευκά κρεατα. Κοτόπουλο, γαλοπουλα, ψαράκι φρεσκο με συνοδεία λαχανικών.

 Για γλυκό φτιάξτε μόνοι σας ένα κέηκ με σταφίδες και προσθέστε από πάνω λίγη λιωμενη κουβερτούρα ανακατεμένη με φρεσκο βουτυρο.

 Τυριά χωρίς αλατι. Η κεφαλογραβιέρα, η ανάλατη φέτα, το μανούρι η μυζηθρα είναι πολύ καλά τυριά.

 Πράσινο τσαι αντί για καφέ, χωρις ζάχαρη, κι αν θέλετε οπωσδήποτε ένα γλυκό ρόφημα ζητήστε μέλι. Όλες σχεδόν οι καφετέριες έχουν.

 Αν θέλεις οπωσδήποτε καφέ, μην πίνεις καφέδες που δεν αφήνουν κατακάθι, όπως ο φραπέ, ο νεσκαφέ, ο εσπρέσσο και ο καπουτσίνο.

 Γαλλικός ή ελληνικός είναι οι καλύτεροι καφεδες. Δοκίμασε ελληνικό με μελι και λίγο κανέλα. Απίθανο άρωμα και γεύση.

Από τα ψάρια, πολύ καλά σε πρωτεινες είναι οι σαρδέλες, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, επειδή είναι φτηνό ψάρι.
Όποιος αντέχει η τσεπη του ... και ο σολωμός είναι καλή λύση.

 Τσιπούρες, σαργοί, γαυρακι στον φούρνο, σούπερ!

 Φτιάξτε παγωτάκι μόνοι σας, με αγνά υλικά κι όχι αυτά τα ετοιματζίδικα αμφιβόλου ποιότητας.

Βγείτε κάθε μέρα να περπατήσετε 1 με 2 ώρες.

Το περπάτημα είναι ήπια γυμναστική, και περισσότερο θα σας ηρεμήσει παρά να σας τεντώσει όπως πιθανόν να κάνει μία ώρα γυμναστήριο.

 Το καλοκαίρι αντικαταστήστε τη μία ώρα περπάτημα με μια ώρα κολύμπι την ημέρα.

 Κάθε ώρα που επενδύετε στον εαυτό σας και στο ΄σωμα σας, θα το εισπράξετε πίσω πολλαπλά σε όλα τα επίπεδα. Σωματικής υγείας, ευεξίας, πνευματικής διαύγειας.

 Όλα ξεκινούν από αυτό το απίστευτο εργοστάσιο που λέγεται ανθρώπινο σώμα.



 

   
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom