Πόκα και Ποκαδόροι

<< < (11/12) > >>

petcross:
Παράθεση από: piko link=topic=48868.msg894471#msg894471 date=1231962935

Η παρατήρηση του petcross για το ότι "η μάνα" αποφασίζει το ποιοί συνδυασμοί υπερισχύουν είναι σωστή, αλλά υπάρχει ένας βασικός γενικός κανόνας που αν δεν τον τηρεί το τραπέζει καλύτερα να το ρίξει στα παϊδάκια.
Αν το σύνολο των κοινών φύλλων και των φύλλων στο χέρι είναι 8 και πάνω τότε είναι τρία-φουλ.
Εξαίρεση στον κανόνα των 8 φύλλων είναι οι κούκοι (μονός, διπλός, αβολοντέ κλπ.) που είναι αξιωματικά τρία/φουλ.
Προσοχή: τα κοινά φύλλα έχουν μια ιδιαιτερότητα, αν υπάρχει παιχνίδι με καπέλο που από 3 φύλλα μπορείς να επιλέξεις μόνο το ένα, τότε στην πρόσθεση αυτή βάζεις 1 και όχι 3 φύλλα.
αυτο που λες δεν το καταλαβαινω. Με τη λογικη αυτη όλα τα πενταφυλλα κολπα θα ηταν 3 φουλ. Ακομα ακομα και αυτα με 4 φυλλα στο χερι (ψειρες συνολο 8 (4χερι και 4 κατω), πενταρέ συνολο 10 (5+5), αρκουδες συνολο 8 (4+4), πεντάδες συνολο 9 (4 χερι + 5 κατω). Ολα αυτα ειναι κεντα χρωμα. Οπότε? μηπως δεν καταλαβα κατι απο αυτο που γραφεις? Αποσαφηνισε το αν θελεις

georgebest:
συμφωνώ με petcross. το ίδιο κατάλαβα κι εγώ. ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί σε τραπέζι που έχω παίξει ή παρακολουθήσει τέτοιος κανόνας και για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά τον ακούω

piko:
Παράθεση από: petcross link=topic=48868.msg894482#msg894482 date=1231963300

αυτο που λες δεν το καταλαβαινω. Με τη λογικη αυτη όλα τα πενταφυλλα κολπα θα ηταν 3 φουλ. Ακομα ακομα και αυτα με 4 φυλλα στο χερι (ψειρες συνολο 8 (4χερι και 4 κατω), πενταρέ συνολο 10 (5+5), αρκουδες συνολο 8 (4+4), πεντάδες συνολο 9 (4 χερι + 5 κατω). Ολα αυτα ειναι κεντα χρωμα. Οπότε? μηπως δεν καταλαβα κατι απο αυτο που γραφεις? Αποσαφηνισε το αν θελεις


Βεβαίως και να γράψω εγώ τι γνωρίζω (γιατί σε κάθε τραπέζι συναντάς διαφορετικά πράγματα) αν και αυτός είναι βασικός κανόνας, για να γίνεται ιεράρχηση των συνδυασμών (με τις εξαιρέσεις του και αυτός, όπως κάθε κανόνας που σέβεται τον εαυτό του).
Να αναφέρω πληροφοριακά ότι στην Αμερική παίζουν το κλειστό πόκερ τρία/χρώμα και όλους του κούκους (μονούς, διπλούς κλπ.) τρία/φούλ.
Δεν το έγραψα και ξεκάθαρα πριν, δε μετράς το σύνολο των φύλων κάτω και στο χέρι, αλλά το σύνολο των φύλων από τα οποία μπορείς να επιλέξεις και θα δώσω 3 παραδείγματα παρακάτω.
Αν τα παραπάνω παιχνίδια που αναφέρεις (δεν τα έχω παίξει απ' όσο θυμάμαι, εκτός αν τα έχω δει με άλλο όνομα) είναι με ελεύθερη επιλογή από χέρι και κάτω, τότε θα έπρεπε να τα παίζετε 3/φουλ.
(ποιά η διαφορά ανάμεσα σε ψείρες και αρκούδα? στο άνοιγμα των φύλλων ή έχει και κάποιο περιορισμό στην επιλογή ανάλογα με το στήσιμο των χαρτιών κάτω? και θα καταλάβετε τι εννοώ βλέποντας παρακάτω)

Παραδείγματα πάνω στον κανόνα που ανέφερα:
Σταυρός με δίφυλλο καπέλο (εκ του οποίου επιλέγεις το ένα μόνο φύλλο) έχει 4 κοινά φύλλα να επιλέξεις max (διαλέγεις είτε την οριζόντια σειρά είτε την κάθετη και ένα από το καπέλο προαιρετικά, δε λες 8 κάτω και 3 στο χέρι κάνει έντεκα) και 3 στο χέρι 7 άρα κέντα/χρώμα (από το χέρι μπορείς να πάρεις και τα 3 αν θες).
    Φ      -ΦΦ- 
Φ Φ Φ
    Φ
Λαγουδάκι με 3 στο χέρι και 5 κάτω, τα κόκκινα είναι τα "αυτιά" και μπορείς να πάρεις είτε το ένα, είτε το άλλο
          Φ
Φ Φ Φ
          Φ

που σημαίνει ότι επιλέγεις από 4 κάτω όχι από 5, και 3 από το χέρι 7 συνολικά, άρα κέντα χρώμα.
Καθρέπτης 2 τριάδες κάτω και 3 ανά χείρας
Φ Φ Φ
Φ Φ Φ
εκεί δε μετράς 6 κάτω και 3 στο χέρι άρα 9, λες 3 κάτω (γιατί από μια από τις 2 τριάδες μπορείς να επιλέξεις) και 3 στο χέρι = 6.

Παραδοσιακά κέντα/χρώμα είναι και τα παιχνίδια που χρησιμοποιείς ακριβώς 2 φύλλα από το χέρι σου π.χ. πυραμίδα με βάση 4 μετά 3 μετά 2 και κορυφή 1 φύλλο. Παίρνεις ένα φύλλο από κάθε σειρά άρα έχουμε 4 κοινά φύλλα. Μοιράζουμε και 4 στον κάθε παίκτη, αλλά αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 2, αυτό είναι κέντα/χρώμα.
Είθισται επίσης τα παιχνίδια με μπαλαντέρ να είναι τρία/φουλ (π.χ. Follow the Queen) και τα παιχνίδια με ξεσκαρτάρισμα κέντα/χρώμα (π.χ. Νεκροταφείο, Σταυρός με αγκάθια κλπ.)
Μερικοί αυτόν τον διαχωρισμό τον κάνουνε στα 7 φύλλα και όχι στα 8.

Αυτά θυμάμαι τώρα, αν μου 'ρθει και τίποτα άλλο ενδιαφέρον θα το post-άρω  :).

petcross:
εγω θα σου πω αλλο παραδειγμα και θα επικαλεστω και την εμπειρια μου. το κολπο ειναι μια ψείρα (ή 2 ψειρες, το ιδιο ειναι) με 2 καπελλα για παραδειγμα. Δηλαδη

ΚΑΠ1   ΚΑΠ2   

Φ1
Φ2

ΑΛΛΑΓΗ (ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ 4 ΦΥΛΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΚΑ 1. ΠΑΙΖΟΥΝ 2 ή 3 ΑΠΟ ΧΕΡΙ)

Φ3
Φ4


Εχεις λοιπον να επιλεξεις αναμεσα στα Φ1 έως Φ4 και ενα εκ των ΚΑΠ1 ή ΚΑΠ2(συνολο 5) 2 ή 3 φύλλα και από χέρι 3 ή 2 αντίστοιχα. Αρα κατω εχεις να επιλεξεις απο 5 φυλλα (θεωρειται 1 καπελλο) και 3 απο χερι. Αθροισμα 8. Με τον κανονα που λες το κολπο θα επρεπε να ειναι 3 φουλ. Εμείς τουλαχιστον στα μερη μου το παιζουμε παντα και μονο κεντα χρωμα. Από την εμπειρια μου τωρα σου λεω οτι ειναι πολυ πιο δυσκολο το χρωμα απο το φουλ. Οπότε με βαση αυτο και πάντα κατα τη γνωμη μου δικαιωματικα το χρωμα κερδιζει το φουλ (το ιδιο ισχυει και για την κεντα με τα 3)


Οσον αφορα η διαφορα που λες αναμεσα στην ψειρα και την αρκουδα, ειναι το ιδιο κολπο (4 κατω και 4 στο χερι, κεντα χρωμα και τα 2) με τη διαφορα οτι στην ψειρα παιζουν 2 ή 3 απο χερι ενω στην αρκουδα 2. Και κατι τελευταιο. Αυτο που εχω δει και εχω καταλαβει απο την μακροχρονη πορεια μου στην ποκα ειναι οτι απο πολη σε πόλη (ισως και απο λεσχη σε λέσχη) παιζονται διαφορετικα τα παιχνιδια. Ισως η "παλια" πόκα είναι κυριως 3 φουλ. Ισως παιζει ρολο κατα ποσο ειναι τζογαδορικο το καρε (επιλεγει ή ακομα και φτιαχνει παιχνιδια πιο τζογαδορικα). Πριν 30 χρονια ριχνανε μονο κουκο μονο. Τωρα υπαρχουν 1000 παιχνιδια. Εγω αυτο πιστευω.

Τον κανονα για τα 8 φυλλα που λες παντως δεν τον εχω ακουσει πουθενα, ουτε απο πολυ παλιους παιχτες. Αυτο που ξερω ειναι οτι ο κεθενας ριχνει οτι κολπο θελει και οποιος δεν γουσταρει παει πασο. Απλα πραγματα

georgebest:
να προσθέσω κι εγώ: κλασσικό και δημοφιλέστατο παιχνίδι στα μέρη μου είναι ο Στρατηγός.
5 φύλλα κάτω και 5 στο χέρι. παίζουν 3 από κάτω και 2 χέρι. κερδίζει κέντα χρώμα

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα