Νέα

Κοιτάσματα στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ- Πλέον το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 148
  • Εμφανίσεις 9K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.200
Κριτικές
35
Like
5.831
Πόντοι
6.796
«Θησαυροί» στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ: Κοιτάσματα μαμούθ μεγαλύτερα του Ζορ

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ έρχονται στο φως μετά τις χαρτογραφήσεις της PGS.


Ως και διπλάσιο στόχο εν σχέση με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ "Ζορ" βλέπει η εταιρεία PGS, βάσει των δικών της χαρτογραφήσεων, για το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ για το οικόπεδο 6 εμφανίζεται κοίτασμα τουλάχιστο διπλάσιο του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν.

H εταιρεία Spectrum προ ολίγων μηνών (12.12.2016) στο Λονδίνο παρουσίασε τους υπερμεγέθεις στόχους κοιτασμάτων τύπου "Ζορ" νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ την ίδια μέρα η εταιρεία PGS παρουσίαζε τις προοπτικές κοιτασμάτων ασβεστολιθικών υφάλων τύπου ΖΟΡ νοτιοανατολικά της Κρήτης, που βρίσκονται μέσα στη γεωλογική λεκάνη του Ηροδότου. Σε ανάλυσή τους οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος, δημοσίευσαν εικόνες από τις επίσημες χαρτογραφήσεις των κυπριακών και αιγυπτιακών "ΖΟΡ" από την PGS.


ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΥΡΗΜΑ

Οι παραπάνω ειδικοί επί των υδρογονανθράκων ανέφεραν πως με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου, μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ύφαλοι αυτού του τύπου είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως αυτό συμβαίνει επί 300 km στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι ύφαλοι αυτοί είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα εκ μέρους της PGS, ανέφεραν, αποτελεί η χαρτογράφηση που έκανε όσον αφορά στους στόχους κοιτασμάτων μέσα στα κυπριακά ερευνητικά θαλάσσια οικόπεδα 6, 10 και 11.


ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

«Με βάση τη χαρτογράφηση αυτή, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος από τους χαρτογραφημένους στόχους υφάλων ασβεστολίθου τύπου Ζορ (με κίτρινο χρώμα στην εικόνα) στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της ExxonMobil και της Qatar Petroleum, εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν του κοιτάσματος Ζορ. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο στόχος κοιτάσματος ψαμμίτη τύπου Λεβιάθαν (με πορτοκαλί χρώμα στην εικόνα), όπως αυτός χαρτογραφήθηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, εμφανίζεται σε μέγεθος να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του κοιτάσματος Λεβιάθαν», αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι ειδικοί, προσθέτοντας επίσης ότι όσον αφορά στις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, δεν φαίνεται τελικά αυτό να αποτελεί πρόβλημα, διότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, που είναι βέβαια εκτός διεθνούς νομιμότητας, δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το 1/5 της υπεργιγαντιαίας δομής-στόχου κοιτάσματος τύπου Λεβιάθαν που υπάρχει μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.

Σε αυτό το σημείο, αναφορικά με τους τουρκικούς βρυχηθμούς και λεονταρισμούς για την ΑΟΖ, ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης, εκτιμά ότι στην Άγκυρα πλέον ως μοναδική επιλογή έχει απομείνει η παρατεταμένη απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, όχι τόσο ως πραγματικό ενδεχόμενο, όσο ως εργαλείο επηρεασμού για ματαίωση του αγωγού East Med.

Ο Δρ. Φίλης, παρατηρώντας τη στάση της Τουρκίας, αλλά και των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «είναι δε χαρακτηριστικό πως παρότι η 'Αγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να διεξάγει διαγωνισμούς και να παραχωρεί ενεργειακά τεμάχια, σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, όπως η Total, η ENI και η Exxon-Mobil, έχουν αψηφήσει τις τουρκικές απειλές και έχουν λάβει τις σχετικές άδειες. Έτσι, απομένει στην Άγκυρα η παρατεταμένη απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, όχι τόσο ως πραγματικό ενδεχόμενο, όσο ως εργαλείο επηρεασμού κατά τη λήψη απόφασης εκ μέρους των εμπλεκομένων μερών (κρατών και εταιρειών) στην κατεύθυνση άθροισης σε ένα τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο έργο και των γεωπολιτικών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει η Άγκυρα, ώστε το ρίσκο επιλογής του East Med να τον καταστήσει λιγότερο ελκυστικό».

Σύμφωνα με τον Δρ. Φίλη, ενδεχομένως η επόμενη κίνηση (σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο) είναι η παρενόχληση των σκαφών που θα ποντίζουν τον αγωγό με διάφορους τρόπους. Παρότι ως ενδεχόμενο ούτε αυτό συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, ακόμη και αν συμβεί, δεν μπορεί να είναι επι μακρόν, πολύ περισσότερο εφόσον στερείται νομικών ερεισμάτων.

Ο EastMed απέναντι στον τουρκικό αγωγό

Επιπλέον, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αγωγών, μέσω Ελλάδας ή μέσω Τουρκίας, σημείωσε την πολιτική στήριξη που πλέον απολαμβάνει ο East Med, την τεχνολογικά εφικτή κατασκευή του και τις δυνατότητές του, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει το αρνητικό πολιτικό κλίμα για την Τουρκία, τον έντονο σκεπτικισμό των Ευρωπαίων να καταστεί η Αγκυρα κόμβος που θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για πολλαπλά ανταλλάγματα κατά τις συνήθειες της, αλλά και το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά φθηνή είναι η επιλογή της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προτιμηθεί η Τουρκία για τη μεταφορά του αερίου, ο κ. Φίλης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η προπαγάνδα της Αγκυρας να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανη, και παρατηρεί: «Αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο αγωγό μέσω Τουρκίας, η δημιουργία ενός νέου συστήματος αγωγών στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος, σχεδόν ανάλογο του East Med. Τυχόν διαμετακόμιση μέρους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας, όχι μόνο θα ενσωμάτωνε τις αβεβαιότητές της, αλλά θα ήταν και γεωπολιτικά μονόπλευρο, αφού θα ισχυροποιούσε αποκλειστικά την Αγκυρα, θα αύξανε το εκτόπισμα της έναντι των παραγωγών (άλλη σχέση ως πελάτης, διαφορετική με επιπρόσθετο ρόλο διαμετακομιστή), πολλαπλασιάζοντας και τους κινδύνους από τη διαχείριση αυτού του πλεονεκτήματος από μεριάς της.


 

Συνημμένα

  • usoil-platf-thumb-large.jpg
    usoil-platf-thumb-large.jpg
    76,3 KB · Εμφανίσεις: 41
  • aozellinismou.jpg
    aozellinismou.jpg
    296,8 KB · Εμφανίσεις: 76

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Μηνύματα
23.082
Κριτικές
9
Like
13.598
Πόντοι
2.606
Παπαρια μαντολες.  :S :S :S

 

ANOSX

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Αυγ 2016
Μηνύματα
114
Κριτικές
8
Like
314
Πόντοι
281
Πολύ επίκαιρη και σωστή η παρουσίαση του Ampelales.
Να προσθέσω οτι η ΑΟΖ του Καστελόριζου, έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την Ελλάδα καθως αφενός αποκλείει την Τουρκία και αφετέρου συνδέει την Ελληνική με την Κυπριακή ΑΟΖ!  
 

Digweed

Μέγας
Εγγρ.
26 Ιουν 2016
Μηνύματα
6.036
Κριτικές
1
Like
16.293
Πόντοι
3.836
Αμπελαλέ πολύ καλό θρεντάκι αλλά ήταν να μη μπουκάρουν οι Ιάκωβοι!  :afro:
 

ass_kavlos

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
8.224
Κριτικές
2
Like
27
Πόντοι
66
Το παράδοξο είναι ότι η Τουρκία δήθεν κόπτεται για την βιωσιμότητα της Κύπρου,

και την ίδια ώρα απαλλοτριώνει για πάρτη της όλη την ΑΟΖ του νησιού...

Και δεν μιλάμε για το τί σχεδιάζει στις Βόρειες ακτές...


Αν οι Κύπριοι συνεχίσουν με τα υπόλοιπα οικόπεδα, εμμέσως κατοχυρώνεται και η δική μας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπότε θα παίξουμε μπάλλα εκεί που οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχουν το πάνω χέρι, στο Αιγαίο.


Οι Ισραηλινοί πάντως θέλουν να έχουν καλά και με τους Τούρκους με καλώδια και αγωγούς προς τα κει,

συνεπώς μάλλον οι κουμπάροι δεν τα υπολόγισαν όλα ακριβώς..... :S


Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλοί είναι οι Πακιστανοί πιλότοι της Τουρκίας, σε ακραία σενάρια....
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.200
Κριτικές
35
Like
5.831
Πόντοι
6.796
Το παράδοξο είναι ότι η Τουρκία δήθεν κόπτεται για την βιωσιμότητα της Κύπρου,

και την ίδια ώρα απαλλοτριώνει για πάρτη της όλη την ΑΟΖ του νησιού...

Και δεν μιλάμε για το τί σχεδιάζει στις Βόρειες ακτές...


Αν οι Κύπριοι συνεχίσουν με τα υπόλοιπα οικόπεδα, εμμέσως κατοχυρώνεται και η δική μας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπότε θα παίξουμε μπάλλα εκεί που οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχουν το πάνω χέρι, στο Αιγαίο.


Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλοί είναι οι Πακιστανοί πιλότοι της Τουρκίας, σε ακραία σενάρια....

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΛΟΣ....ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!
...Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης επιχειρείται από την Τουρκία για να παρασύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα παιγνίδι από το οποίο μόνο χαμένη θα έβγαινε η ελληνική πλευρά, καθώς η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση μετά από μια στρατιωτική κλιμάκωση πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Συγχρόνως όμως η στρατιωτική ένταση θα έπληττε τον πιο σημαντικό σήμερα πλουτοπαραγωγικό πόρο της Κύπρου, τον τουρισμό.
Ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας όμως για στρατιωτικές προκλήσεις στο σημείο της γεώτρησης είναι ότι η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν δείχνουν αποφασισμένοι σε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής να προστατεύσουν τα συμφέροντα της μεγάλης Πετρελαϊκής εταιρίας TOTAL. Εκτός των δυο φρεγατών που πλέουν στην περιοχή συμμετέχοντας στην δύναμη UNIFIL του ΟΗΕ για τον Λίβανο και τις προηγούμενες ημέρες ελλιμενίσθηκαν στην Λάρνακα ώστε να βρίσκονται κοντά στο Οικόπεδο 11, σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει την Δευτέρα στην Λευκωσία για επίσκεψη η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Florence Parly, σε ένα σαφές μήνυμα στήριξης έναντι των απειλών της Αγκύρας.
Όμως ούτε η Αίγυπτος ούτε το Ισραήλ, θα ήθελαν να δουν λίγα μίλια από τις δικές τους ΑΟΖ και τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις τους για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, να επιβάλλεται η πολιτική των κανονιοφόρων, και μάλιστα από την Τουρκία.
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
27.105
Κριτικές
16
Like
13.003
Πόντοι
5.577
ο στρατάρχης είναι ετοιμος  :headbaning1:
 

Συνημμένα

  • f200.jpg
    f200.jpg
    89,6 KB · Εμφανίσεις: 76
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.200
Κριτικές
35
Like
5.831
Πόντοι
6.796
Ας ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματακια για τις εξορυξεις πετρελαιων:
1.Καμμια χωρα δεν μπορει να κανει ερευνα για ανευρεση πετρελαιου. Τα κοστη ειναι τεραστια και η τεχνολογια που απαιτειται δεν ειναι κοινο κτημα. Τα κοστη ανερχοντασι σε μερικα εκατομμυρια δολαρια ανα ημερα. Ειναι εξαιρετικα δυσκολη και επικινδυνη δουλεια, ειδικα αν μιλαμε για υποθαλασσια γεωτρηση.
2.Ελαχιστες εταιρειες μπορουν να κανουν ερευνα και εξορυξη, ειναι μετρημενες στα δαχτυλα ενος χεριου (αλλες οι εταιρειες που κανουν εξορυξη, και αλλες οι πετρελαϊκες εταιρειες οι γνωστες 7 αδερφες).
3.Ολες οι χωρες πουλανε οικοπεδα σε εταιρειες με βαση τα δεδομενα που εχουν απο δορυφορους, για το που ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να υπαρχει πετρελαιο (συνηθως εξαρταται απο την δομη των πετρωματων, και αλλες μετρησεις).
4.Το πετρελαιο ειναι εγκλωβισμενο σε πετρωματα και κυκλοφοραει στα κενα που εχουν σχηματισθει, δεν ειναι καποια λιμνη Για αυτο και χρειαζεται να υπαρχει μια ειδικη στρωματωση για να μπορει να εγκλωβισθει.
5.Οι πλειοδοτουσες εταιρειες ρισκαρουν ενα σκασμο λεφτα, εναντι πιθανων μελλοντικων κερδων (ποσοστα στο πετρελαιο που θα βρεθει, αν βρεθει).
6.Σε αυτη την φαση, δεν υπαρχει καμμια βεβαιοτης για την ευρεση κοιτασματος, παρα μονο ενδειξεις.
7.ΑΝ βρεθει κοιτασμα, δεν σημαινει οτι θα ειναι και εκμεταλευσιμο. Σε πολλα κοιτασματα η διαφορικη πιεση ειναι μικρη, πραγμα που σημαινει οτι δεν υπαρχει αρκετη "δυναμη" για να ανεβει το πετρελαιο στην επιφανεια, ή ακομα και αν μπορει με την εξορυξη θα πεσει πολυ γρηγορα.
8.Αν ολα πανε καλα, και βρεθει το κοιτασμα, και ειναι αρκετα μεγαλο για να ειναι εκμεταλευσιμο, να θυμαστε οτι το μεγιστο που μπορουμε να εξορυξουμε σε σπανιες περιπτωσεις ξεπερνα το 60% του οτι βρεθει. Συνηθως ειναι κοντα στο 50 με 55%.
9.Απο αυτα ενα σημαντικο κομματι παει στην εκμεταλευτρια εταιρεια που ειναι η πλειοδοτης.
 

Νεαρχος Κουκης

Σεβαστός
Εγγρ.
22 Οκτ 2014
Μηνύματα
11.214
Κριτικές
15
Like
5.648
Πόντοι
1.496
:rockon:
να αφησουν τις μαλακιες οι τσιπριοι με τους τουρκους γιατι θα μας μπλεξουν παλι
Η Τουρκια βγαζει στιον Ευξεινο Ποντο και τα τελευταια χρονια βλέπουμε τι εξελιξη εχει σε ολους τους τομεις της οικονομιας.Συνεχως τολμάει και εξελισεται προς οφελος του λαου της.Δεν είναι τυχαιο το αητητο του Ερντογαν.Χορτασε ψωμι ο κοσμάκης και μπραβο του.Δημιουργηθηκε νεα αστικη ταξη στη Τουρκια με ασυληπτες δυνατότητες και πλουτο.Και εσυ λες στα ποδια της ΝΟΤΙΑΣ Κυπρου,να μη προχωρησουν οι Ελληνοκύπριοι μη θυμωσουν οι Τουρκοι;Που θεωρητικα η Κυπριακη Δημοκρατια,νομικα,δινει αδεια και για εξω από τη Κερυνεια.Δικο της εδαφος αναγνωρίζεται κι εκει διεθνως.Αλλο αν στη πραξη το ελεγχουν οι Τουρκοι.Και η πατριωτικη σου προταση είναι να μη κανουμε τιποτα επειδή είναι καζους μπελι για τη Τουρκια;Μα η Τουρκια αυτό δε κανει 60 χρονια τωρα;Απο τα Σεπτεβριανα στη Κωνσταντινουπολη με το πογκρόμ εναντιον των Ελλήνων εκει.Κανει,απειλει,και βλεπει αντιδράσεις.Εντωμεταξυ φερνει ολοένα και καινουρια θεματα στο τραπεζι,ουσιαστικα καινούριες απαιτησεις.Υποχωρει διαρκως η Ελλαδα;ολα καλα,προχωραμε στα ζειμπεκικα.Θα πει το πρωτο Όχι η Ελλαδα;Καζους μπελι.Αυτη τη πολιτικη επικροτεις;Μια χαρα το πανε ο Κοτζιάς και ο Καμμενος και αποδεικνύεται ατράνταχτα αυτό που εχω πει.Δε πρεπει να κοιταμε ιδεολογιες και κομματα,αλλα τι είναι το ωφελιμο για τον τοπο και τον λαο.
 

ass_kavlos

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
8.224
Κριτικές
2
Like
27
Πόντοι
66
Πότε θα "επισκεφθούν" οι εταιρείες τα οικόπεδα 4 & 5 της Κύπρου?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom