Νέα

Πυρηνική Ενέργεια: Ναι ή όχι; (και άλλα σχετικά)

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα stavros51
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 548
  • Εμφανίσεις 129K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας?

  • ΟΧΙ πυρηνική ενέργεια

    Ψήφοι: 1 5,6%
  • ΝΑΙ πυρηνική ενέργεια

    Ψήφοι: 15 83,3%
  • Δεν πειράζουν οι κίνδυνοι

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Να μη το ρισκάρουμε

    Ψήφοι: 2 11,1%
  • Δεν ξέρω.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Τίποτα από τα παραπάνω, την άποψή μου θα τη γράψω σε post

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    18

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
Στό πολύ ενδιαφέρον thread "Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες" που συντηρεί επιμελώς ο συνάδελφος taratsa, δημοσιεύτηκε post σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.
Απόσπασμα απo το post διαβάζετε εδώ:

Σχέδια πυρηνικής ενέργειας που ναυάγησαν
ΕΛΛΑΔΑ: .... Τελικά, το 1976, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα πυρηνικό σταθμό, η ολοκλήρωση του οποίου προγραμματιζόταν για το 1986. Η υποψήφια περιοχή ήταν η Κάρυστος στην Εύβοια, μια ανάσα μόνο από την Αθήνα. Ένα ισχυρό αντιπυρηνικό κίνημα που αναπτύχθηκε εξ αιτίας αυτών των σχεδίων, ματαίωσε τελικά το εγχείρημα και το 1982 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα πως ακυρώνει κάθε σχέδιο για δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην Ελλάδα. .... Η τραγωδία του Τσερνομπίλ το 1986, έστρεψε οριστικά την ελληνική κοινή γνώμη εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Παρά τους ευσεβείς πόθους μιας ασήμαντης μειοψηφίας, που θα ήθελε να δει πυρηνικούς σταθμούς στην Ελλάδα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πλέον απίθανο. 

Επειδή τυχαίνει να είμαι μέλος αυτής της "ασήμαντης μειοψηφίας", θέτω το θέμα σε ψηφοφορία.
Να δώσω μερικά στοιχεία για την κατάσταση (για όσους δε τα γνωρίζουν) και αφού σκεφτείτε, δώστε την ψήφο σας.

Η παραγωγή (ηλεκτρικής) ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτεται σήμερα κυρίως από την χημική ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων (κάρβουνα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Σε μικρότερα (αλλά σημαντικά) ποσοστά καλύπτεται από (Α) πυρηνικούς σταθμούς (η Γαλλία είναι η πρώτη σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σχάση, καλύπτοντας από αυτήν το 70% των αναγκών της), από (Β) υδροηλεκτρικούς σταθμούς (απολύτως οικολογική λύση), και από (Γ) λοιπές πηγές (όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες).
Το κύριο βάρος παραγωγής όμως φέρουν τα ορυκτά καύσιμα.

Τα «μειονεκτήματα» κάθε μιας από τις μεθόδους παραγωγής είναι:
Για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα (θέρμανση του πλανήτη), και η δημιουργία και άλλων καταστροφικών στοιχείων, όπως ή όξινη βροχή.
Για την πυρηνική ενέργεια ο κίνδυνος τεράστιας καταστροφής σε περίπτωση αστοχίας και ατυχήματος στο σταθμό παραγωγής (περίπτωση Τσερνομπίλ).
Για τα υδροηλεκτρικά η μεταβολή του φυσικού τοπίου με την κατασκευή φραγμάτων και τη δημιουργία των λιμνών.
Η μόνη «καθαρή» λύση είναι αυτή των ανεμογεννητριών, αλλά αυτές έχουν το μειονέκτημα ότι είναι πανάκριβες (σε σχέση με το τι παράγουν), και ότι η συνολική ζήτηση ενέργειας δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες (δεν φτάνουν).

Πρόσφατα υπογράφτηκε μια παγκόσμια συμφωνία (ITER) για την κατασκευή αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης (όχι σχάσης) σε πειραματικό επίπεδο. Το «πείραμα» θα κοστίσει (αρχικά) 12 δις ευρώ, και θα υπάρξουν τα πρώτα (πειραματικά) αποτελέσματα περί το 2020~2025. Εμπορική εκμετάλλευση της μεθόδου δε θα είναι δυνατή πριν από το 2050.
ΑΝ όλα πάνε καλά, το ITER θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Και θα είναι μια μέθοδος απόλυτα οικολογική, και χωρίς κινδύνους.
Αλλά μέχρι το 2050 η ζήτηση για ενέργεια θα αυξάνεται, και οι μέθοδοι παραγωγής είναι αυτές που υπάρχουν και σήμερα, και μέχρι το ITER, ΔΕΝ αλλάζουν.

Η ζήτηση θα αυξάνεται ΚΑΙ στη χώρα μας.
 

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.866
Κριτικές
6
Like
236
Πόντοι
86
Ενδιαφέρον θέμα μπράβο Σταύρο.

Η πυρηνική ενέργεια (μέσο πυρηνικής σχάσης)
φαίνεται ως η πιο κατάλληλη (για τους γνωστούς λόγους)
λύση προς το παρών. Και λεω παρών,
γιατί όπως γράφεις στο τέλος του ποστ
το μέλλον είναι η πυρηνική σύντηξη μια 100% αβλαβή
για το περιβάλλον Πηγή αστείρευτης ενέργειας.

Παραθέτω ενα μικρο κείμενο απο το περιοδικό focus
και τα σχετικά λινκ για περισσότερα.



Περιοδικό focus

Επιστήμη
Πυρηνική σύντηξη
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 15:57


Στο εγγύς μέλλον θα έχουμε μια αστείρευτη και αβλαβή για το περιβάλλον πηγή ενέργειας.   

Τι είναι;


Εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος μάς παρέχει την ευεργετική ακτινοβολία του. Όμως ποιο αιώνιο καύσιμο είναι η πηγή της ενέργειάς του; Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα η επιστήμη έδωσε την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Ο Ήλιος, όπως και όλα τα αστέρια, χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα, προσφεύγει δηλαδή σε πυρηνικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των οποίων η μάζα του μετατρέπεται σε ενέργεια, όπως προβλέπει η Θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν: E = m.c². Αυτή η διεργασία ονομάζεται θερμοπυρηνική σύντηξη.



Η πολύ μεγάλη πίεση και θερμοκρασία που επικρατούν στον Ήλιο κάνουν εφικτές τις αντιδράσεις σύντηξης. Η πίεση ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ατμόσφαιρες και η θερμοκρασία στους 14 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες συνθήκες δύο πρωτόνια -άτομα υδρογόνου χωρίς ηλεκτρόνια- συντήκονται και δημιουργούν το δευτέριο, ισότοπο του υδρογόνου. Στη συνέχεια το δευτέριο συντήκεται μ' ένα άλλο πρωτόνιο και δημιουργούν ήλιο-3, τον πυρήνα ισοτόπου του ηλίου. Τέλος, δύο άτομα ηλίου-3 συντήκονται με τη σειρά τους και σχηματίζουν ένα άτομο ηλίου-4.



Πώς γίνεται



Για να επιτευχθεί η ελεγχόμενη σύντηξη πάνω στη Γη πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάλογες μ' εκείνες του Ήλιου. Οι ερευνητές πρότειναν διάφορους αντιδραστήρες σύντηξης. Στο εσωτερικό τους ένα αεριώδες νέφος από ισότοπα, το πλάσμα, θερμαίνεται σε θερμοκρασίες πάνω από 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, ώστε τα ισότοπα να συντήκονται. Εδώ η απαιτούμενη θερμοκρασία είναι πολλαπλάσια της ηλιακής, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνθήκες πίεσης ανάλογες μ' εκείνες που επικρατούν στον Ήλιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό πρόβλημα. Πράγματι, η ανάπτυξη τόσο υψηλών θερμοκρασιών και η συμπύκνωση του θερμού πλάσματος στα όρια ενός γήινου αντιδραστήρα δεν αποτελεί υπόθεση ρουτίνας.



Η πυρηνική σύντηξη στη Γη αποτελεί ζητούμενο για πολλούς ερευνητές τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αν το επιτύχουν το όφελος θα είναι διπλό. Αφενός θα αποκτήσουμε μια αστείρευτη πηγή ενέργειας που θα παράγεται από το πιο άφθονο στοιχείο της φύσης, το νερό, αφετέρου θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και τους ρύπους που εκπέμπονται από τη χρήση τους. Γι' αυτό η πυρηνική σύντηξη είναι καθαρή πηγή ενέργειας.

                             

Η κατάσταση σήμερα



Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη πυκνότητα και μεγάλο χρονικό διάστημα συντήρησης του πλάσματος. Αυτή είναι θεωρητικά η συνταγή για την ελεγχόμενη διαδικασία θερμοπυρηνικής σύντηξης. Εκείνο που ταλανίζει τους ειδικούς είναι το "ελεγχόμενη". Αντίθετα, μη ελεγχόμενες πυρηνικές συντήξεις έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς με τις βόμβες υδρογόνου, όμως μόνο αν η σύντηξη είναι ελεγχόμενη μπορεί να καταστεί εκμεταλλεύσιμη πηγή ενέργειας.


 

Επισκέπτης
Eίμαι και εγώ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αλλά το θεωρώ αδύνατο να γίνει στην Ελλάδα όχι λόγο κόστους και ενεργειών που πρέπει να γίνουν αλλά απο τις αντιδράσεις που θα εγείρει μία τέτοια κατασκευή! Σκεφτείτε μόνο τα δελτία ειδήσεων και τα 250 παράθυρα απο διαφόρους κάφρους που θα μιλάνε λές και ήρθε η συντέλεια του κόσμου!
 

thesspunter

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Οκτ 2006
Μηνύματα
3.329
Κριτικές
6
Like
1.062
Πόντοι
376
Κάπου είχα διαβάσει οτι θεωρείται ρίσκο μία τέτοια επένδυση στην χώρα μας λόγω της σεισμικής επικινδυνότητας... Ισχύει;
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Απο την άλλη εγώ δεν συμφωνώ και τόσο με την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού στην Ελλάδα. Δεκαέξι χρόνια μετά το Τσερνομπιλ έχασα μέλος της οικογένειας μου απο καρκίνο που προκλήθηκε εξαιτίας αυτού του ατυχήματος. Και στα ατυχήματα ως χώρα είμαστε κομματάκι επιρρεπείς.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι τα απόβλητα αυτών των εργοστασίων. Που θα καταλήγουν? Εκεί που τα θάβουν και όλοι οι άλλοι? Για να δούμε αν έχουμε τέτοιες δυνατότητες.

Το πρόβλημα της ενέργειας δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, δεν διαφωνώ. Αντί να πάρουμε όμως τόσο δραστικά μέτρα μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για αρχή.
Ηλιακούς θερμοσίφωνες έχουμε οι πιο πολλοί. Γιατί να μην βάλουμε και συσσωρευτές για να λειτουργεί ένα μέρος της οικοσκευής μας? Το πλυντήριο ή η κουζίνα για παράδειγμα, που είναι και τα πιο ενεργοβόρα. Για φανταστείτε ένα νόμο που να υποχρεώνει όλες τις νέες κατασκευές(κτίρια) να εφαρμόζουν τέτοιες λύσεις, όπως έγινε και με τα πάρκινγκ.  
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
.... Αντί να πάρουμε όμως τόσο δραστικά μέτρα μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για αρχή.
Ηλιακούς θερμοσίφωνες έχουμε οι πιο πολλοί. Γιατί να μην βάλουμε και συσσωρευτές για να λειτουργεί ένα μέρος της οικοσκευής μας? Το πλυντήριο ή η κουζίνα για παράδειγμα, που είναι και τα πιο ενεργοβόρα. Για φανταστείτε ένα νόμο που να υποχρεώνει όλες τις νέες κατασκευές(κτίρια) να εφαρμόζουν τέτοιες λύσεις, όπως έγινε και με τα πάρκινγκ.

Δε φτάνουν, φίλε Κρητικέ, αυτές οι λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και οι "υποχρεωτικές" όπως λες λύσεις, έχουν εφαρμογή μέχρι ορίου. Αν δηλαδή εσύ καίγοντας πετρέλαιο πληρώνεις 0,30 ανά κιλοβατώρα, και με ηλιακούς συλλέκτες σου έρχεται τελικά να πληρώνεις 5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τι λες, υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ποτέ τέτοιος νόμος?

Ειδικά το πλυντήριο (με 4kW κατανάλωση) χρειάζεται καμιά 30ριά τετρ. μέτρα panels και μπαταρίες ίσα με κανένα δωμάτιο για να δουλέψει. Ποιός θα τα πληρώσει αυτά?
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.209
Κριτικές
1
Like
1.898
Πόντοι
366
Κάπου είχα διαβάσει οτι θεωρείται ρίσκο μία τέτοια επένδυση στην χώρα μας λόγω της σεισμικής επικινδυνότητας... Ισχύει;

Όχι, και στην Ιαπωνία που είναι πολύ σεισμογενής χώρα υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.
 

pakara

Μέλος
Εγγρ.
5 Μαρ 2007
Μηνύματα
2.016
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
16
το θεμα της επικινδυνοτητας ειναι σχετικο.
οταν στη βουλγαρια, κοσλοντουι, λειτουργει πυρ εργοστασιο με βασικες ελλειψεις ασφαλειας, τι να συζηταμε για κινδυνους.
οποτε ας κανουμε και εμεις ενα στα συνορα με τη βουλγαρια να τελειωνουμε
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Αν δηλαδή εσύ καίγοντας πετρέλαιο πληρώνεις 0,30 ανά κιλοβατώρα, και με ηλιακούς συλλέκτες σου έρχεται τελικά να πληρώνεις 5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τι λες, υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ποτέ τέτοιος νόμος?

Τι εννοείς με αυτό γιατί δεν σε πιάνω.....
 

Επισκέπτης
το θεμα της επικινδυνοτητας ειναι σχετικο.
οταν στη βουλγαρια, κοσλοντουι, λειτουργει πυρ εργοστασιο με βασικες ελλειψεις ασφαλειας, τι να συζηταμε για κινδυνους.
οποτε ας κανουμε και εμεις ενα στα συνορα με τη βουλγαρια να τελειωνουμε
ετσι-ετσι..αν δεν κανουν αυτοι πρωτοι την μαλακια,σιγουρα θα την κανουμε εμεις οποτε & παλι μαγκες θα ειμαστε.. :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
[size=10pt]Κάπου είχα διαβάσει οτι θεωρείται ρίσκο μία τέτοια επένδυση στην χώρα μας λόγω της σεισμικής επικινδυνότητας... Ισχύει;[/size]

Για όλα τα τεχνικά προβλήματα (και η σεισμογένεια είναι ένα τεχνικό πρόβλημα) υπάρχει και η αντίστοιχη τεχνική λύση. Μπορεί να κοστίζει λιγο παραπάνω από ότι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα λύνεται.
Μην αμφιβάλλεις.

Το θέμα της ενέργειας γενικά και της πυρηνικής ειδικότερα είναι ευαίσθητο, και άπειρα περιπλεγμένο. Η "κοινή γνώμη" είναι (ως συνήθως) απληροφόρητη για όλα αυτά, επομένως ο κάθε "ειδήμων" μπορεί να πλασάρει ότι μαλακία θέλει, αν είναι καλός πωλητής.

Προφανώς το ότι "δε μπορούμε να φτιάξουμε πυρηνικούς σταθμούς λόγω σεισμικότητας" είναι μέσα στα πωληθέντα...
 

Επισκέπτης
Για όλα τα τεχνικά προβλήματα (και η σεισμογένεια είναι ένα τεχνικό πρόβλημα) υπάρχει και η αντίστοιχη τεχνική λύση. Μπορεί να κοστίζει λιγο παραπάνω από ότι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα λύνεται.
Μην αμφιβάλλεις.

Το θέμα της ενέργειας γενικά και της πυρηνικής ειδικότερα είναι ευαίσθητο, και άπειρα περιπλεγμένο. Η "κοινή γνώμη" είναι (ως συνήθως) απληροφόρητη για όλα αυτά, επομένως ο κάθε "ειδήμων" μπορεί να πλασάρει ότι μαλακία θέλει, αν είναι καλός πωλητής.

Προφανώς το ότι "δε μπορούμε να φτιάξουμε πυρηνικούς σταθμούς λόγω σεισμικότητας" είναι μέσα στα πωληθέντα...
φιλε τους καταλληλους επιστημονες-εξειδικευμενο προσωπικο το εχουμε???μπορουμε να το δημιουργησουμε???
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
Τι εννοείς με αυτό γιατί δεν σε πιάνω.....

Μίλησες για "υποχρεωτικό νόμο".
Οι νόμοι πρέπει να συμβαδίζουν (κάπως) με την πραγματικότητα.

Αν δηλαδή πληρώνεις 0,30 ευρώ την κιλοβατώρα, και βγει ένας νόμος που θα σου λέει:
"Για να προστατευτεί το περιβάλλον, θα κάνεις αυτά κι αυτά", και αυτό σημαίνει ότι θα σου κοστίζει 0,303 ευρώ (+1%), υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί ο νόμος.

Αν όμως πληρώνεις 0,30 ευρώ την κιλοβατώρα, και βγει ένας νόμος που θα σου λέει:
"Για να προστατευτεί το περιβάλλον, θα κάνεις αυτά κι αυτά", και αυτό σημαίνει ότι θα σου κοστίζει 5 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί αυτός ο νόμος.
Μα θα κάνουν οι υπάλληλοι τα στραβά μάτια, μα θα πέσει η κυβέρνηση που τον ψήφισε, πάντως 17 φορές παραπάνω δε θα το πληρώσεις.

Αυτό εννοώ.
 

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.866
Κριτικές
6
Like
236
Πόντοι
86
Το σωστό ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα
πυρηνικό εργοστάσιο και οχι αν είναι εφικτό τεχνικά,
τη στιγμή που χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες
(Βουλγαρία,Τουρκία) ήδη έχουν η κατασκευάζουν τώρα.
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
φιλε τους καταλληλους επιστημονες-εξειδικευμενο προσωπικο το εχουμε???μπορουμε να το δημιουργησουμε???  

Γιατί ρε φίλε? Τους κατάλληλους επιστήμονες για να φτιάξουμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου (σε μια σεισμογενή περιοχή) το είχαμε?

Όμως τη φτιάξαμε!
 

Επισκέπτης
Γιατί ρε φίλε? Τους κατάλληλους επιστήμονες για να φτιάξουμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου (σε μια σεισμογενή περιοχή) το είχαμε?

Όμως τη φτιάξαμε!
παρανοησες μαλλον..σιγουρα μπορουμε να το φτιαξουμε με την βοηθεια ξενων..το αναλογο επιστημονικο προσωπικο που θα βρουμε-αν το εχουμε ρωταω,που θα λειτουργησει απο εκει & περα το εργοστασιο..γιατι αν παρω σαν παραδειγμα τους πυρηνικους φυσικους του δημοκρητου που βγαινουν καθε τρεις & λιγο στον χαρδαβελα,αστα να πανε..
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Μίλησες για "υποχρεωτικό νόμο".
Οι νόμοι πρέπει να συμβαδίζουν (κάπως) με την πραγματικότητα.

Αν δηλαδή πληρώνεις 0,30 ευρώ την κιλοβατώρα, και βγει ένας νόμος που θα σου λέει:
"Για να προστατευτεί το περιβάλλον, θα κάνεις αυτά κι αυτά", και αυτό σημαίνει ότι θα σου κοστίζει 0,303 ευρώ (+1%), υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί ο νόμος.

Αν όμως πληρώνεις 0,30 ευρώ την κιλοβατώρα, και βγει ένας νόμος που θα σου λέει:
"Για να προστατευτεί το περιβάλλον, θα κάνεις αυτά κι αυτά", και αυτό σημαίνει ότι θα σου κοστίζει 5 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί αυτός ο νόμος.
Μα θα κάνουν οι υπάλληλοι τα στραβά μάτια, μα θα πέσει η κυβέρνηση που τον ψήφισε, πάντως 17 φορές παραπάνω δε θα το πληρώσεις.

Αυτό εννοώ.
Βρε Σταύρο, στην προηγούμενη απάντηση σου στον thesspunter το γράφεις μόνος σου.
Όπως πληρώνουμε αντισεισμική τεχνολογία και κατασκευές θα τα πληρώσουμε κι αυτά.
Επίσης αναφέρομαι σε μικρά αρχικά βήματα, έτσι για να κάνουμε μια αρχή βρε αδερφέ.
Οχι απο την πρώτη μέρα να καλύψουμε όλες τίς ανάγκες αλλά μέρος τους.  

Πρόσθεσε τώρα και στην εξίσωση κάποιες επιδοτήσεις που θα μπορούσε να δώσει το κράτος  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:, όπως εκείνες που θα δώσει για τα διάφορα ηλιακά πάρκα.
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
Βρε Σταύρο, στην προηγούμενη απάντηση σου στον thesspunter το γράφεις μόνος σου.
Όπως πληρώνουμε αντισεισμική τεχνολογία και κατασκευές θα τα πληρώσουμε κι αυτά.
Επίσης αναφέρομαι σε μικρά αρχικά βήματα, έτσι για να κάνουμε μια αρχή βρε αδερφέ.
Οχι απο την πρώτη μέρα να καλύψουμε όλες τίς ανάγκες αλλά μέρος τους.  

Πρόσθεσε τώρα και στην εξίσωση κάποιες επιδοτήσεις που θα μπορούσε να δώσει το κράτος  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:, όπως εκείνες που θα δώσει για τα διάφορα ηλιακά πάρκα.

Ρε Κρέταν, καταλαβαίνεις γιατί μιλάς?
Η αντισεισμική τεχνολογία (ή μάλλον η εφαρμογή της) έχει ένα επί πλέον κόστος: Θέλεις 10? 20? 30% πάνω απ τη συμβατική? Να σου πω +50%. Παραπάνω δεν είναι.

Αυτό που λες εσύ (ηλιακά πάρκα) είναι όχι +50% πάνω απ το πετρέλαιο, είναι χ50 φορές πάνω!

Τι συγκρίνεις?

Και αυτό το παραμύθι με τις επιδοτήσεις, κάποτε πρέπει να εξηγηθεί. ΠΟΙΟΣ τις πληρώνει (τελικά) αυτές? Οι υπουργοί απ την τσέπη τους μήπως?
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
59
Πόντοι
66
παρανοησες μαλλον..σιγουρα μπορουμε να το φτιαξουμε με την βοηθεια ξενων..το αναλογο επιστημονικο προσωπικο που θα βρουμε-αν το εχουμε ρωταω,που θα λειτουργησει απο εκει & περα το εργοστασιο..γιατι αν παρω σαν παραδειγμα τους πυρηνικους φυσικους του δημοκρητου που βγαινουν καθε τρεις & λιγο στον χαρδαβελα,αστα να πανε..

Για να βγαίνει κανείς στο Χαρδαβέλα, καταλαβαίνεις τη σοβαρότητά του... Δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτοί οι άνθρωποι. Οι σοβαροί, απλώς δε βγαίνουν!

Εγώ βγαίνω?  :2funny:

Υπάρχουν άνθρωποι, που δουλεύουν σε διυλιστήρια, σε καράβια, σε βιομηχανίες, (και πάντα μπορούμε να φέρουμε και ξένους, ή να επαναπατρίσουμε δικούς μας που ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ έξω), που θα "επανδρώσουν" τα εργοστάσια.
Άλλωστε μη ξεχνάς ότι η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου απο τη στιγμή που θα αποφασιστεί θέλει μια δεκαετία (χωρίς τις ηλίθιες ελληνικές καθυστερήσεις) για να τελειώσει, και στο χρονικό αυτό διάστημα βρίσκεται κόσμος.
Επίσης, κάποιο ποσοστό από τους ανθρώπους που δούλεψαν στην κατασκευή συνεχίζει να απασχολείται και στο τελειωμένο έργο. Και αυτοί είναι και καλοί, γιατί ξέρουν πως είναι φτιαγμένο.

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, και κατα τη γνώμη μου είναι μια ΣΩΣΤΗ πολιτική απόφαση η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων. Αλλά πότε οι πολιτικοί μας πήραν αποφάσεις με τέτοια κριτήρια, για να την πάρουν και τώρα?
 

Επισκέπτης
θα φοβηθούν οι πολιτικοί να πάρουν μιά τέτοια απόφαση λόγω του κόστους που θα επιφέρει μία τέτοια ενέργεια!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom