Νέα

Βούρλα, ένα δημόσιο πορνείο στη Δραπετσώνα

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα antisthenis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 29
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.645
Κριτικές
429
Like
5.091
Πόντοι
20.605
δυνατό άρθρο !
 

ISINAS

Μέγας
Εγγρ.
17 Σεπ 2012
Μηνύματα
5.035
Κριτικές
57
Like
6.406
Πόντοι
3.636
Πολύ πολύ καλό , τρομερό άρθρο  :rockon:
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.178
Κριτικές
3
Like
10.276
Πόντοι
3.506
kartesios220313-1.jpg


Ήταν ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο, διπλάσιο της πλατείας Συντάγματος, περιφραγμένο με έναν ψηλό άσπρο φράχτη!!! Είχε μια εντυπωσιακή κεντρική είσοδο, την μοναδική. Μπαίνοντας, υπήρχε ένας μεγάλος ακάλυπτος χώρος. Προχωρώντας υπήρχε άλλη μια μάντρα η οποία αυτή όμως είχε 3 εισόδους. Όποια είσοδο και να επέλεγε κανείς συναντούσε την ίδια εικόνα. Τρία κτήρια -ουσιαστικά στρατώνες- με έναν
στενόμακρο διάδρομο ο καθένας, έως και 40 μέτρα μήκος και 7 μέτρα πλάτος, όπου εκατέρωθεν υπήρχαν πορτούλες που οδηγούσαν σε μικρούλια, χαμηλοτάβανα δωματιάκια ενώ υπήρχε ένα μεγάλος χώρος που λειτουργούσε ως καφενείο.
Πριν ή μετά τον καφέ σου επέλεγες το δωματιάκι που ήθελες, "τέλειωνες" μέσα τους ή έξω τους (ποιος ξέρει;), πλήρωνες και έφευγες γνωρίζοντας πια ότι «τίμησες» μια από τις μεγαλύτερες ξευτίλες του νεοελληνικού κράτους, το Χαμαιτυπείον στα Βούρλα στη Δραπετσώνα, το πιο οργανωμένο πολύ-μπουρδέλο του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα στη χώρα και ίσως στην Ανατολική Μεσόγειο. Το όνομα Βούρλα το πήρε από τα βούρλα που φύτρωναν στις προσχώσεις στη σημερινή περιοχή του Ναού του Αγίου Διονυσίου, γύρω από τον οποίο, άρχισαν να χτίζονται γύρω στο 1873 και άνοιξαν τα πιο βρωμερά πλην αγιοποιημένα μπουρδέλα. Την εργολαβία για την κατασκευή και λειτουργία τους ανέλαβε σαν εκπρόσωπος ομάδας κρυφών ιδιοκτητών, κάποιος εργολάβος Μπόμπολας, με το αζημίωτο, προς χρήση των πληρωμάτων των ξένων καραβιών, αλλά και για να βρίσκονται μακριά απ’ το κοινωνικό γίγνεσθαι των κατοίκων του Πειραιά, στην έρημη τότε Δραπετσώνα.
Περνώντας τα χρόνια μετατράπηκε σε ένα οργανωμένο μεγαθήριο με πουτάνες επί πληρωμή και αδίστακτα καθάρματα που τους τα έπαιρναν. Σμυρνιές, Πολίτισσες, Μακεδόνισσες, Θεσσαλές, Ηπειρώτισσες, Στερεοελλαδίτισσες και Πελοποννήσιες, βλάχες, μπορούσανε να καλύψουνε όλα τα γούστα μένοντας όμως οι ίδιες ακάλυπτες για μια ζωή περιθωριοποιημένες από την Πειραϊκή κοινωνία. Το Χαμαιτυπείον Βούρλων ήταν τόσο ελεεινό που, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, το κράτος εγκατέστησε ακριβώς μέσα στο «μπουρδελοmall» αστυνομικό σταθμό αποκλειστικά για να διατηρεί την τάξη. Η διαταγή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικοβοιωτίας του 1894 βγάζει γούστα: Αι κοιναί γυναίκες διαιρούνται εις τρείς τάξεις: πρώτης, δευτέρας και τρίτης. Και αι μεν πρώτης τάξεως θέλουν διαμένει εις ιδιαιτέρας κατοικίας, αι δε δευτέρας εις τινά των εν ταις πόλεσιν Αθηνών και Πειραιώς τηρουμένων οίκων ασωτείας και αι τρίτης εις τα εν Αθήναις μεν χαμαιτυπεία τα κείμενα πλησίον των καταστημάτων του Αεριόφωτος, εν Πειραιεί δε εις τας προς δυσμάς του νεκροταφείου Πειραιώς υπάρχοντα τοιαύτα δημοτικά οικήματα.
Καλά διαβάσατε «δημοτικά οικήματα» καθότι το πολύ-μπουρδελοκατάστημα ανήκε στον Δήμο αλλά «ταμίας» ήταν η οικογένεια του μετέπειτα πρωθυπουργού, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Χούντας Παναγιώτη Πιπινέλη. Οι δαιμόνιοι Πιπινέληδες ξεζουμούσαν καθημερινά τις μήτρες 70-80 – άλλοτε και διπλάσιος αριθμός – γυναικών – άραγε πόσες να πέρασαν στις τόσες δεκαετίες – για να βγάζουν φράγκα από ναυτάκια ζουμπουρλούδικα και όχι μόνο. Οι δαιμόνιοι Πιπινέληδες πληρώνανε το νοίκι τους στο κράτος, πηγαίνανε και στην εκκλησία κάνανε και τον σταυρό τους με το δεξί και με το άλλο γράφανε ιστορία. Όπως λέει και το άσμα «πρώτα Βούρλα μετά Τρούμπα γειά σου Πιπινέλη λούμπα, παριστάνεις τον τζελέπη έχεις όμως τρύπια τσέπη». Το μικρασιατικό φιάσκο του 22’ ήταν μια έξοχη ευκαιρία για το Χαμαιτυπείον να ανανεώσει το δυναμικό του με ξυπόλητες Σμυρνιές. Το ελληνικό κράτος για όλους φρόντιζε ανέκαθεν.
Αυτή η μικροκοινωνία λοιπόν από ρουφιάνους, νταβατζήδες, πόρνες κάθε λογής, και διεφθαρμένους πολιτσμάνους, αποτέλεσε μια μοναδική μπουρδελαγορά που λειτούργησε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώσπου οι Γερμαναράδες την κάναν φυλακή, είχε τις προϋποθέσεις φαίνεται. Αποτελεί ειρωνεία ότι από τις Φυλακές των Βούρλων κατάφεραν να αποδράσουν με εντυπωσιακό τρόπο αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι, την δεκαετία του 1950, αλλά στα 60 περίπου χρόνια που τα Βούρλα λειτούργησαν ως υπερ-μπουρδέλο οι πιθανότητες απόδρασης των «φυλακισμένων» γυναικών τρίτης τάξης, ήταν μηδαμινές.
Το πρώτο μπουρδέλο στον Πειραιά το έφτιαξε Μπόμπολας!
Έτσι εξηγούνται πολλά…
Πηγη:http://filotimia.blogspot.gr]   [/url]
--------------------------------------------------http://[URL unfurl="true"]www.koutouzis.gr/synoik13.jpg[/img[/URL]]

--------------------------------------------------

Τον Μάρτιο του 1936 ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει μια έρευνα για τα Βούρλα:
"Μετά τον Άγιο Διονύσιο, όταν δείτε μια μάντρα, είναι τα βούρλα. Γύρω γύρω μικρά μαγαζάκια είναι τα ουζάδικα και τα καφενεία που συχνάζουν οι "νταβατζήδες". Μπαίνοντας στα βούρλα αριστερά υπάρχει θυρωρείο και πιο κάτω το Μαγέρικο του Μπισμπίκη. Αυτού που εκμεταλλεύεται τις εκμεταλλευόμενες βράζοντας όλες τις βρομιές  Προ 2 μηνών μια γυναίκα από το δεύτερο τμήμα είχε πάθει δηλητηρίαση από κρέας που το είχε μαγειρέψει τρεις φορές. Καθώς μπαίνω στο πρώτο τμήμα ακούω μια αγριοφωνάρα.
-Άντε κορίτσια να γράφουμε...
Είναι η "μαντάμ" μια γριά απόμαχος της δουλειάς αυτής, με ένα φακιόλι στο κεφάλι. "Να γράφουμε" δεν είναι τίποτε άλλο παρά το νοίκι. 40 δραχμές για τον χώρο και 10 για τις υπηρεσίες της "μαντάμ". 50 δραχμές κάθε μέρα σύνολο ανά τρώγλη  Δηλαδή μια γυναίκα πρέπει απαραιτήτως δύο φορές την ημέρα να....για να βγάλει μόνο το νοίκι. Είτε είναι άρρωστη είτε δεν είναι, δεν την ρωτάνε. Όλα τα δωμάτια τρώγλες μόνο στην πρώτη πτέρυγα φθάνουν τα 150. Το δεύτερο τμήμα λέγεται αριστοκρατικό γιατί τα δωμάτια είναι λίγο πιο δωμάτια....Το τελευταίο τμήμα είναι τα "κατσικάδικα". Τα λένε έτσι γιατί είναι το πιο βρωμερό τμήμα. Όλα τα ανθρώπινα ράκη είναι εκεί μαζεμένα. Όλες οι μεγαλύτερες. Αυτές που σε λίγο θα γίνουν μαντάμες ή ζητιάνες παίρνουν τα τελευταία λεφτά της δουλειάς αυτής. Είδα μια κουλή δυστυχισμένη αγρότισσα από την Μακεδονία. Μου λέει ότι δούλευε στο καπνεργοστάσιο του Φούκα. Μια μέρα της πήρε η μηχανή το χέρι. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο και χωρίς κανέναν πόρο, έκανε αυτή την δουλειά για να ζήσει. Μια άλλη από την Τουρκία η Λατζιέ. Την πούλησε ο πατέρας της αφού την διέφθειρε. Τι λένε αυτοί που κόπτονται υπέρ της οικογένειας και της ηθικής; Τι λέει η Οργάνωσις Εθνικής Αναγεννήσεως για αυτή την αναγέννηση;" Η περιγραφή αυτή του ριζοσπάστη είναι σημαντική και για τον λόγο ότι επί Μεταξά τα Βούρλα λειτουργούσαν. Η διαφημισμένη ηθική του καθεστώτος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με την λειτουργία τους. Μια έκθεση της αστυνομίας το 1936 αναφέρει ότι από τις 350 γυναίκες που έπεσαν στην πορνεία οι 250 φέρονται ως πουλημένες από σωματέμπορους.

[img]http://2.bp.blogspot.com/-9VRDrdbUqWA/URnwyQ_ydNI/AAAAAAAAJ84/fKkT2H-Ho_w/s640/%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BB%CE%B1+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF+1936.jpg
Σπάνια φωτογραφία εφημερίδας από το εσωτερικό των βούρλων. Το μαγέρικο του Μπισμπίκη που εκμεταλλευόταν τις εκμεταλλευόμενες
Πηγη: [URL unfurl="true"]http://pireorama.blogspot.gr[/url]
 

male_tsouli

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2010
Μηνύματα
731
Κριτικές
6
Like
26
Πόντοι
6
Εξαιρετικό άρθρο !
Τα Βούρλα και γενικά η ιστορία της πορνείας είναι ακριβώς εκείνες
οι "εκκρεμμότητες" που δεν έχουμε το θάρρος να δούμε σε βάθος γιατί
θα αποκαλυφθεί πόσο σάπια είναι η ύπαρξη της Ελλάδος κατά τη νεότερη ιστορία .
Και μη ξεχνάμε .. Μπόμπολας έχτισε τα βούρλα ( ο προ- προπάππους)
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.178
Κριτικές
3
Like
10.276
Πόντοι
3.506
Και μια μικρη αλλα ενδιαφερουσα λεπτομερεια...

Την δεκαετία του 1920, ο Άγγλος οργανωτής και πρώτος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Πόλεων o  Sir Frederick Halliday διέταξε στα «σπίτια» να υφίσταται υποχρεωτικά έξωθεν αυτών, μια λάμπα κοκκίνου χρώματος (υποχρεωτική η τοποθέτηση Ερυθρού Φανού) αφού κατά κοινή ομολογία της εποχής, το κόκκινο ήταν το χρώμα της αιδούς!

Ποιος να τολεγε οτι ο απωτερος προγονος και δημιουργος του
Γλομπεου, ηταν Sir.!--(Με αριστοκρατικη καταγωγη το bou.!)--
bou1_400x400.jpg
 

Επισκέπτης
Aν μπορούσε να αναστηθεί κάποιο από αυτά τα κορίτσια και να το :knockinb: θα πέθαινα ευτυχής :dancing:
Γηράσκω αει διδασκόμενος!
Να γιατί λέγαμε την έκφραση => είσαι λουμπίνα!
Από την ιερόδουλο!

Αλλά έχω μια απορία  :rolleyes:
Αφού δεν υπήρχαν καπέλα τότε πώς δε γκαστρώνονταν αυτές ή θα είχαν ξεχαρβαλώσει, καλά για τις επισκέψεις στου Συγγρού θα γινόταν ο χαμός....
 

stadeos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2010
Μηνύματα
1.233
Like
1.661
Πόντοι
216

<<Αφού δεν υπήρχαν καπέλα τότε πώς δε γκαστρώνονταν αυτές>>
Φίλτατε Ντουντάρα,τους κάνανε κολπικές πλύσεις...φαντάσου ένα πράμα σαν πιεστικό να ρίχνει νερό ή κάποιο υγρό μέσα στο κόλπο.Το υγρό φθάνει έως την μήτρα και ξεπλένει τα πάντα,άρα και κύτταρα που θα εξελιχθούνε σε έμβρυο...
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.365
Κριτικές
3
Like
3.170
Πόντοι
786
Καί η έκφραση "άντε ρε βούρλο" η υποτιμητική από εκεί προέρχεται. Θεωρούσαν τη γυναίκα ιερόδουλο πολύ χαζή. Είχαν ξανασυζητηθεί εδώ τα βούρλα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι οτι αρκετές αυστηρές οικογένειες απειλούσαν τις κόρες τους οτι αν μάθαιναν οτι γαμεύθηκαν θα τις έβαζαν να δουλέψουν στα βούρλα. Είχε συμβεί απο ότι φαίνεται.
Το πραγματικά ενδιαφέρον θα ήταν να βρίσκατε άν είμαστε οι πρώτοι που έκαναν ποτέ μεγαμπουρδέλο με ενοικιαζόμενα δώματα ή το πήραμε απο αλλού σαν ιδέα τότε. Σήμερα αυτά τα κάνει με φώτα νέον ο Αλεμανός.
Επίσης τα παρατσούκλια και όροι σλάνγκ της εποχής εκείνης πρέπει να είναι απο τα πλουσιότερα στον κόσμο. Ο μεσοπόλεμος ήταν παντού στην Ευρώπη παρακμιακός αλλά εδω ειδικά έσπερνε η υποκουλτούρα. Από ντρόγκα και ρεμπέτες μέχρι Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
 

dimmits

Τιμημένος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2008
Μηνύματα
29.737
Κριτικές
183
Like
3.094
Πόντοι
7.305
Αλλά έχω μια απορία  :rolleyes:
Αφού δεν υπήρχαν καπέλα τότε πώς δε γκαστρώνονταν αυτές ή θα είχαν ξεχαρβαλώσει, καλά για τις επισκέψεις στου Συγγρού θα γινόταν ο χαμός....
στα θρυλικα σπιτια της Σαλονικας -οταν αυτα βρισκοτανε στα γνωστα Λαδαδικα-οι πορνες της εποχης αφου δεχοτανε τα φλοκια ακα,μετα με το γνωστο πρασινο λαστιχο-που εχουμε ολοι στις αυλες μας -το χωνανε στην μουναρα τους κ ξεπλενανε φλοκια,ξεροχυσιματα κτλ...θυμαμαι το ειχα διαβασει σε σχετικο βιβλιο για τα τσαρδια της Μακεδονιας.
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.178
Κριτικές
3
Like
10.276
Πόντοι
3.506
.. καλά για τις επισκέψεις στου Συγγρού θα γινόταν ο χαμός....

Πραγματι φαινεται οτι γινονταν ...χαμος!
Μια ουρά με τα "κοριτσια" για εξεταση, και αλλη ουρά με τους πελατες που ειχαν κολλησει το "παρασημο"
%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%8D.jpg


Στο "πεζοδρομιο" στη Σοφοκλεους.
http://[URL unfurl="true"]www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2013/12/P1280914-PORNES_2-Copy-Copy-2.jpg[/img[/URL]]

...και η θρυλικη ΛΟΥΜΠΙΝΑ!
[img]http://news247.gr/eidiseis/super-story/article3470039.ece/BINARY/w660/mixani3.jpg
 
OP
OP
antisthenis

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
20.558
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
7.999
Πόντοι
14.565
Και μια μικρη αλλα ενδιαφερουσα λεπτομερεια...

Την δεκαετία του 1920, ο Άγγλος οργανωτής και πρώτος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Πόλεων o  Sir Frederick Halliday διέταξε στα «σπίτια» να υφίσταται υποχρεωτικά έξωθεν αυτών, μια λάμπα κοκκίνου χρώματος (υποχρεωτική η τοποθέτηση Ερυθρού Φανού) αφού κατά κοινή ομολογία της εποχής, το κόκκινο ήταν το χρώμα της αιδούς!

Ποιος να τολεγε οτι ο απωτερος προγονος και δημιουργος του
Γλομπεου, ηταν Sir.!--(Με αριστοκρατικη καταγωγη το bou.!)--
bou1_400x400.jpg
:rockon: :rockon:
γαλαζοαίματος ο Γλομπέος.  :sunglasses:
 

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.200
Κριτικές
35
Like
5.834
Πόντοι
6.796
http://www.mixanitouxronou.gr/manta...ia-porni-vgike-ke-i-frasi-ante-mori-loumpina/
 

dopamina

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2014
Μηνύματα
19.869
Like
60
Πόντοι
166
oi ρεμπετες ηταν χασικληδες κ αγαπητικοι στις πορνες μεσα

μετα βγαιναν απο το μπουρδελα στους καφενεδες διπλα πιναν χασισια κ γραφανε τα τραγουδια

ετσι προεκυψε το ρεμπετικο τραγουδι


ο μαρκος βαμβακαρης ηταν γνωστος αγαπουλης στο μπουρδελο των βουρλων
 

peinasmenos_lukos2

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2016
Μηνύματα
865
Κριτικές
6
Like
194
Πόντοι
286


καποτε στο παρκο του ρολογιου γυροφερνε μια γρια πουτανα, πανε πανω απο 15 χρονια που εχει πεθανει, ελεγε οτι ειχε κανει πιτσιρικα σε αυτο το μερος μετα καποιος την πηρε απο εκει και εκανε καρδιερα σε καλα μαγαζια.
τωρα αν ηταν αληθεια δεν εχω ιδεα παντως ηταν οντως αρκετα μεγαλη τοτε 80 συν, κριμα που δεν της ειχα πιασει παραπανω κουβεντα θα μαθαινα πολλα!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom