Νέα

Λίμπερλαντ, η νέα χώρα στην Ευρώπη;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα trlover2008
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

trlover2008

Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2014
Μηνύματα
78
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
0
Λίμπερλαντ, η νέα χώρα στην Ευρώπη; Το κομμάτι γης που δεν ανήκει σε κανένα κράτος


Ο λόγος για τον 31χρονο Βιτ Γέντλιτσκα, που είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος "Ελεύθεροι Πολίτες", αλλά αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος αυτού του μικρού κομματιού γης που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, το οποίο πιθανότατα ξεχάστηκε όταν η βαλκανική χερσόνησος χωρίστηκε σε νέες χώρες μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

Όπως υποστηρίζει ο  Γέντλιτσκα, το διεθνές δίκαιο τού επιτρέπει να πάρει τον έλεγχο αυτής της όπως όλα δείχνουν «αδιεκδίκητης» περιοχής, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία του να ζήσει σε μία χώρα όπου οι «τίμιοι» άνθρωποι θα μπορούσαν να ευημερήσουν με ελάχιστη έως καμία παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση.

Όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν εθελοντικά και κάτω από τη συνολική ιδέα ότι οι απόλυτα ικανοί πολίτες θα καταφέρουν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά κάθε τομέα, να ρυθμίσουν σιγά σιγά τη φορολογία και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό κράτος.

«Νιώσαμε πραγματικά περιορισμένοι. Νιώσαμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε υπό πίεση», δήλωσε ο 31χρονος πολιτικός στο "Fox News". «Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν ακόμα φορολογικό παράδεισο. Χρειαζόμαστε ένα μέρος όπου ο κόσμος μπορεί να ευημερήσει».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δήλωσε επίσης: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε την κυβέρνησή μας να χαμηλώσει τους φόρους. Προσπάθησα σκληρά να πείσω τους πολιτικούς ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερους μισθούς. Ότι χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες. Όλοι οι αντίπαλοι μου είπαν “πρέπει να κάνεις το δικό σου κράτος για να αποδείξεις τις ιδέες σου περί ελευθερίας” κι αυτό έκανα», δήλωσε ο  Γέντλιτσκα.

Μετά από έρευνα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «κενές ανθρώπων», ανακάλυψε ένα κομμάτι γης 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία. Ζήτησε την άδεια του μοναδικού κατοίκου της περιοχής και αφού την πήρε, κήρυξε τον σχηματισμό της χώρας, η οποία, αν αναγνωριστεί επισήμως, θα είναι το τρίτο μικρότερο κράτος στον κόσμο μετά το Βατικανό.

Το σύνθημα της νέας χώρας που ονομάζεται Λίμπερλαντ, είναι «Ζήσε και Άσε να  Ζήσουν», ενώ, όπως ισχυρίζεται ο Γέντλιτσκα, έχει συγκεντρώσει ήδη 250.000 αιτήσεις ιθαγένειας όπως και οικονομικές υποσχέσεις.

Και μπορεί το σχέδιο του Γέντλιτσκα να ακούγεται υπέροχο, δεν ενθουσιάζει ωστόσο τους πάντες. Η Κροατία ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν το λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, εξακολουθεί να θεωρεί την κήρυξη του κράτους του Λίμπερλαντ «εικονική καταπάτηση».

Τσέχοι δημοσιογράφοι επεχείρησαν να πάνε στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως οι κροατικές αρχές τους απαγόρευσαν την είσοδο αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό παράδοξο. Οι Κροάτες συνοριοφύλακες που βρίσκονται στην περιοχή υπερτερούν των κατοίκων της Λίμπερλαντ, που όμως γράψαμε προηγουμένως είναι μόνο ένας και συνεπώς, αν αναγνωριστεί, θα είναι ένα αποτυχημένο κράτος υπό κροατική κατοχή.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom