Νέα

Ιστορία ονομάτων οδών των οίκων ανοχής

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα downunder
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 35
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Διαβάζουμε τις διάφορες οδούς που βρίσκονται τα ροζ σπιτάκια. Ποιά ιστορία κρύβεται πίσω από το κάθε όνομα ;
Ένα μικρό αφιέρωμα. Δεν αναφέρω τα προφανή (Θεσσαλονίκης , Αθηνών κλπ.)
Φυλής : Από το αρχαίο κάστρο της Φυλής  στην Δυτική Πάρνηθα. Εκεί βρίσκονταν ο Αρχαίος Δήμος Φυλής που οι κάτοικοί του, οι Φυλάσιοι, ανήκαν στην Οινηίδα φυλή και φορούσαν λευκά ρούχα (Αριστοφάνης). Από το κάστρο αυτό ξεκίνησε η αντίσταση κατά του Πεισίστρατου τον 6ο π.Χ. αιώνα και αυτό κυρίευσε ο Θρασύβουλος με 70 στρατιώτες και ανέτρεψε το καθεστώς των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών το 403 π.Χ. Το φρούριο αυτό λόγω της ακατάλληλης θέσης του εγκαταλείφθηκε και τον 4ο π.Χ. αιώνα κτίστηκε το νέο φρούριο Φυλής που σήμερα γνωρίζουμε, το οποίο βρίσκεται σε καίρια θέση και παρουσιάζει εξαιρετική θέα. ΝΑ του φρουρίου, κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στην Αθήνα διακρίνονται ίχνη από τροχούς αμαξών πάνω στον βράχο.
Φωκαίας : Η Φώκαια ήταν αρχαία πόλη της Ιωνίας. Ιδρύθηκε στη διάρκεια του πρώτου πρώτου ελληνικού αποικισμού από Ίωνες. Η Φώκαια εξελίχθηκε σε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη, πρωταγωνίστησε κατά τον δεύτερο αποικισμό στη διάρκεια του οποίου ίδρυσε αποικίες από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις ακτές τις Ισπανίας και της Γαλλίας. Σημαντικότερες αποικίες των Φωκέων ήταν η Μασσαλία στις ακτές της Γαλατίας, η Ελέα στην κάτω Ιταλία, η Αλαλία στην Κορσική, η Λάμψακος στον Ελλήσποντο το Εμπόριο και το Ημεροσκοπείον στην Ιβηρική χερσόνησο.
Τριγγέτα: Από τον στρατηγό Δημήτριο Τριγγέτα . Ο Δημήτριος Δ. Τριγγέτας (1814 - 19 Μαΐου 1886) υπήρξε  Έλληνας  στρατιωτικός και πολιτικός που είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε τρεις φορές υπουργός.
Βουλιαγμένης :  παραθαλάσσιος οικισμός της Αττικής
Μπουζιάνη : Από τον Γεώργιο Μπουζιάνη.  Ο Γιώργος Μπουζιάνης (Αθήνα, 1885 – Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 1959) ήταν Έλληνας εξπρεσιονιστής ζωγράφος.
Μελαντίας : Η Μελαντία ήταν παραθαλάσσιο προάστιο της Σμύρνης στην Μικρά Ασία
Κασσάνδρας : Από την τρωαδίτισσα Κασσάνδρα . Ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης.Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε. Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της. Η πρώτη από τις συγκεκριμένες προφητείες της Κασσάνδρας που αναφέρονται από τις πηγές ήταν ότι ο Πάρις θα έφερνε καταστροφή στην πόλη, όταν αυτός επέστρεψε για πρώτη φορά στην Τροία, χωρίς να είναι γνωστή η πριγκηπική του ιδιότητα. Αργότερα, όταν έφερε και την Ωραία Ελένη στην πόλη, η Κασσάνδρα είπε πως η απαγωγή αυτή θα προκαλούσε τον αφανισμό της Τροίας, αλλά κανένας δεν την πίστευε. Η Κασσάνδρα ήταν η πρώτη που γνώριζε ότι ο πατέρας της επέστρεφε από τον Αχιλλέα με τη σορό του Έκτορα. Η Κασσάνδρα και ο Λαοκόων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πείσουν τους Τρώες να μη βάλουν μέσα στην πόλη τον Δούρειο Ίππο. Η Κασσάνδρα τους είπε μάλιστα «καθαρά και ξάστερα» ότι το ξύλινο εκείνο άλογο ήταν γεμάτο με οπλισμένους εχθρούς, αλλά και πάλι δεν έγινε πιστευτή.
Δροσοπούλου:  Ο Ιωάννης Α. Δροσόπουλος (Σούρπη 1870-1939) ήταν Έλληνας οικονομολόγος του 19ου και 20ού αιώνα.Νεαρός ακόμα κατατάχτηκε στα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, όπου δούλεψε τριάντα δύο χρόνια. Πήρε προαγωγή ανεβαίνοντας όλες τις βαθμίδες και έγινε το 1911 από Γενικός Επιθεωρητής, Διευθυντής, και το 1914 Υποδιοικητής.Θεωρείται κορυφαίος οικονομολόγος της εποχής του.
Λέλας Καραγιάννη: Από την Λέλα Καραγιάννη . Η Λέλα Καραγιάννη, γεννημένη στη Λίμνη Ευβοίας το 1898, υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα". Το αρχηγείο της ήταν στο διώροφο αυτό σπίτι της, όπου κατοικούσε με το σύζυγό της (που είχε φαρμακείο στην οδό Πατησίων, αλλά ήταν κι αυτός μέλος της οργάνωσης) και τα επτά παιδιά της.Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Αττικής και τελικά, άκαμπτη στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο 'Αλσος Χαϊδαρίου, κοντά στη μονή Δαφνίου, ένα μήνα περίπου πριν από την Απελευθέρωση. Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.
Πιπίνου : Από τον Πιπίνο. Ο Ανδρέας Πιπίνος ήταν αγωνιστής του 1821.Γεννήθηκε στην Ύδρα. Το έτος 1822 κατόρθωσε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κανάρη να μπει νύχτα στο στενό μεταξύ Χίου και Τσεσμέ όπου ήταν αγκυροβολημένος ο εχθρικός στόλος και κατόρθωσαν ο μεν Κανάρης να πυρπολήσει το πρώτο δίκροτο, ο δε Πιπίνος να προσκολλήσει το πυρπολικό του σε ένα δεύτερο πλοίο. Το εχθρικό πλοίο αποσπάστηκε από τον στόλο, καταστράφηκε όμως και έχασε όλο του το πλήρωμα.Η επιτυχία αυτή ήταν ιστορική και προκάλεσε τρόμο στον εχθρικό στόλο, ο οποίος αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

(συνεχίζεται...)
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Αριστομένους : Από τον Αριστομένη.  Ο Αριστομένης υπήρξε ο αρχηγός και ο ήρωας των Μεσσηνίων κατά το Β’ Μεσσηνιακό Πόλεμο (685-668 π.Χ.).
Κατεχάκη : Από τον Γεώργιο Κατεχάκη. Ο Γεώργιος Κατεχάκης (1881-1939) ήταν Έλληνας Bενιζελικός στρατιωτικός και πολιτικός του 20ού αιώνα, βουλευτής, τρεις φορές Υπουργός Στρατιωτικών (1924, 1930-1932, 1933), Γενικός Διοικητής Θράκης και Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Αντιοχείας : Η Αντιόχεια η επί Δάφνη (ή επί Ορόντου) γνωστότερη ως Αντιόχεια η Μεγάλη ή απλά Αντιόχεια είναι πόλη της σημερινής Τουρκίας, με το όνομα Antakya. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου. Η Αντιόχεια αναμφιβόλως υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε σταδιακά όμως στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.

Κροκεών : Οι Κροκεές (Κροκεαί ή Λεβέτσοβα όπως παλιά ονομάζονταν) είναι μια μικρή κωμόπολη στο κέντρο του Νομού Λακωνίας μεταξύ των βουνών Ταϋγέτου και Πάρνωνα. Βρίσκεται στα νότια της Σπάρτης και σε απόσταση επτά περίπου χιλιομέτρων από τον Λακωνικό κόλπο.
Ισμήνης : Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ισμήνη είναι κυρίως γνωστή η κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αδελφή της Αντιγόνης και των διδύμων Ετεοκλή και Πολυνείκη, ανήκει στην τραγική γενιά των Λαβδακιδών. Κατ΄ άλλους ήταν μεν κόρη του Οιδίποδα αλλά εκ της Ευρυγανείας (κόρης του Υπέρφαντα).

Σπύρου Πάτση: Από τον Σπύρο Πάτση . Ο Σπυρίδων Πάτσης ήταν δικηγόρος, πολιτευτής και δήμαρχος Αθηναίων.Γεννήθηκε το 1862 και πέθανε το 1954
Αγαθουπόλεως : Η Αγαθούπολη (βουλγαρικά: Ахтопол) είναι παραθαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο. Έχει πληθυσμό 1444 κατοίκους. Απέχει 74 χιλιόμετρα νότια από το Μπουργκάς (Πύργος). Είναι η νοτιότερη πόλη της Βουλγαρίας και απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ευρωπαϊκή Τουρκία.Το αρχαίο ελληνικό όνομά της ήταν "Αυλικόν τείχος". Το 1898, η Αγαθούπολη ήταν μια πόλη με 410 οικογένειες από τις οποίες 300 ήταν Ελληνικές (περίπου 1800 Έλληνες ασχολούμενοι κυρίως με την αλιεία), και 110 Βουλγαρικές.Το 1912 την πόλη κατέλαβαν οι Βούλγαροι οι οποίοι ανάγκασαν τους Έλληνες να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Σκρά  : Από την μάχη του Σκρα , στην περιοχή Σκρα Κιλκίς. Η Μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού εναντίον τοων βουλγάρων στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Βιργινία Μπενάκη : Βιργινία Μπενάκη, σύζυγος Ιωάννη Άθω Ρωμάνου και κόρη του Αλέξανδρου Μπενάκη
Ηλία Ηλιού : Ο Ηλίας Ηλιού του Φιλίππου υπήρξε βουλευτής, δικηγόρος και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.).Γεννήθηκε το 1904 και πέθανε το 1985

Κωνσταντίνου Σχινά: Ο Κωνσταντίνος Σχινάς (1801-1870) ήταν Έλληνας νομομαθής, πολιτικός και ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Φραντζή: Από τον Αμβρόσιο Φραντζή.  Ο Αμβρόσιος Φραντζής κατά κόσμον Ανδρόνικος ήταν κληρικός, ιστορικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο Μεσορρούγι Καλαβρύτων το 1778 και πέθανε στην Αθήνα το 1851.
Βούρβαχη: Από τον στρατηγό  Charles Denis Bourbaki(Βούρβαχης). Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος στρατηγός Charles Denis Βούρβαχη,γυιός τού ομώνυμου Έλληνα αγωνιστή τού 1821.Ο στρατηγός πού μετά την έξωση τού βασιλιά Όθωνα το 1862 τού προτάθηκε ο θρόνος της Ελλάδας!
Εξηκίου : Από τον Εξηκία που ήταν αγγειοπλάστης και αγγειογράφος, μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα.
Κνίδου : Με την ονομασία Κνίδος ήταν γνωστές στην αρχαιότητα οι παρακάτω πόλεις.
Κνίδος Κύπρου, αρχαία πόλη στην Κύπρο.
Κνίδος Καρίας, αρχαία πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας.
Μαίζωνος : Από τον γάλλο στρατηγό Μαιζών. Ο Νικόλαος-Ιωσήφ Μαιζών (Nicolas Joseph Maison, 19 Δεκεμβρίου 1770 - 13 Φεβρουαρίου 1840) ήταν Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός. Ο Νικόλαος-Ιωσήφ Μαιζών (Nicolas Joseph Maison, 19 Δεκεμβρίου 1770 - 13 Φεβρουαρίου 1840) ήταν Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός.Συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Πελοποννήσου
Ρεμούνδου : Από τον Γεώργιο Ρεμούνδο.  Ο Γεώργιος Ρεμούνδος (1878 - 1928) ήταν Έλληνας μαθηματικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

(συνεχίζεται...)
 

lsh

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
12 Αυγ 2010
Μηνύματα
635
Κριτικές
75
Like
78
Πόντοι
306
Ωραίο θέμα φίλος! Είναι ονόματα που τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι καλό να ξέρουμε από που προέρχονται.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Τροφωνίου : Από τον Τροφώνιο. Ο Τροφώνιος ήταν μυθικός αρχιτέκτονας της αρχαιότητας. Mαζί με τον αδελφό του Αγαμήδη χρησιμοποίησε τον λίθο στην κατασκευή μνημείων, σε αντικατάσταση των πλίνθων και των ξύλων. Ανάμεσα στα μνημεία που τους αποδίδονται είναι ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς1, το σπίτι του Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης στη Θήβα και οι θησαυροί του Υριέα και του Αυγεία. Μόνος του ο Τροφώνιος ανέλαβε το ναό του Απόλλωνα στις Παγασές και το δικό του μαντικό ιερό στη Λιβαδειά, όπου και λατρεύτηκε ως χθόνιος θεός και μάντης. Σύμφωνα με τον Παυσανία ο θνητός πατέρας του Τροφώνιου είναι ο Εργίνος και θεϊκός πατέρας του ο Απόλλων, ενώ για τη μητέρα του δεν έχουμε συγκεκριμένη αναφορά. Το όνομα προέρχεται ετυμολογικά από το τρέφω και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο Στράβων και αρκετά επιγραφικά μνημεία τον ονομάζουν Τρεφώνιο.
Αλκαμένους : Από τον Αλκαμένη. Ο Αλκαμένης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από τη Λήμνο και την Αθήνα, που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Ήταν σύγχρονος του Φειδία αλλά νεότερος σε ηλικία και αναφέρεται για την λεπτότητα και την τελειότητα των έργων του, από τα οποία ο Ήφαιστος και η Αφροδίτη των Κήπων θεωρούνται τα αριστουργήματά του.

Ιππώνακτος : Ο Ιππώναξ ήταν αρχαίος Έλληνας σατιρικός, ιαμβικός ποιητής από την Έφεσο. Θεωρείται ιδρυτής του χωλίαμβου (ή σκάζων), του ιαμβικού τρίμετρου με τον τελευταίο πόδα σπονδείο ή τροχαίο.
Παιωνίου : Ο Παιώνιος από την Μένδη ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης, γνωστός για το άγαλμα της Νίκης που κοσμούσε άλλοτε τον χώρο μπροστά τον Ναό του Δία στην Ολυμπία. Διέπρεψε στο δεύτερο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ.
Παρρασίου : Από τον Παρράσιο.  Ζωγράφος του 5ου αιώνα π.Χ. από την Έφεσο.

Συγγρού : Από τον Ανδρέα Συγγρό. Ο Ανδρέας Συγγρός (1830 Κωνσταντινούπολη - 12 Φεβρουαρίου 1899 Αθήνα) ήταν Έλληνας τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Ασχολήθηκε πρώτα με το εμπόριο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον τραπεζικό κλάδο φτάνοντας να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα εμπλεκόμενος σε ένα από τα πρώτα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της Ελλάδας, γνωστό ως Λαυρεωτικά ή Λαυριακά, σκάνδαλο που επέφερε και την πτώση της κυβέρνησης Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Το 1881 ίδρυσε την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, στην οποία το ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στις «Νέες Χώρες».Παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ασχολήθηκε, λόγω και της φιλίας του με τον Χαρίλαο Τρικούπη, με την πολιτική, εκλεγόμενος πολλάκις βουλευτής. Θεωρείται ως ο κύριος υπεύθυνος για την πτώση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη, καθώς και ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας το 1893, αφού επιχείρησε να αποτρέψει τη σύναψη νέου δανείου από την κυβέρνηση Τρικούπη προκειμένου να του παραχωρηθούν νέα τραπεζικά προνόμια και να καταφέρει να γίνει μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές σε ευαγή ιδρήματα, ενώ με τη διαθήκη του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή νοσοκομείων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») και σχολείων και σε εθνικά ιδρύματα. Το φιλανθρωπικό του έργο συνέχισε η σύζυγός του, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου - Συγγρού, η οποία δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού και το Κτήμα Συγγρού. O Ανδρέας Συγγρός έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως ο πιο ισχυρός άνδρας της εποχής του μετά το Βασιλιά Γεώργιο Α΄ με αμφισβητούμενο ρόλο και αδιαμφισβήτητο φιλανθρωπικό έργο.
Θαρύπου: Από τον Θαρύπα. Ο Θαρύπας της Ηπείρου ,ήταν βασιλιάς των Μολοσσών κατά την ύστερη κλασική εποχή κατά τοδεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Αριστοτέλους : Ο Αριστοτέλης ( 384 - 322 π.Χ. ) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.
Ιάσωνος: Στην ελληνική μυθολογία ο Ιάσονας (Ιάσων) ήταν ο ήρωας που ηγήθηκε της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
Μεγάλου Αλεξάνδρου: . Από τον Μέγα Αλέξανδρο. Βασιλεύς Μακεδόνων, Ηγεμών (Στρατηγός Αυτοκράτωρ) της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, διάδοχος των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, οι κατακτήσεις του οποίου αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο των βασιλείων των Διαδόχων του. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες στρατηγούς στην ιστορία του έθνους, καταφέρνοντας σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.).Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.

Ελευθερίου Βενιζέλου: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, με τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδος, πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου τμήματος της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πολλές φορές πρωθυπουργός. Υπήρξε επίσης ο άνθρωπος που έστω για λίγο υλοποίησε ένα ασύλληπτο όνειρο των Ελλήνων, τη σύνδεση με τις πατρογονικές εστίες της Μικρασίας, με την προσωρινή κατοχή της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Θησέως : Από τον Θησέα. Ο Θησέας ήταν βασιλιάς της Αθήνας στην ελληνική μυθολογία, γιος του Αιγέα και της Αίθρας, ο πιο δημοφιλής ήρωας στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Διδύμου : Από τον Δίδυμο από την Αλεξάνδρεια. Ο Δίδυμος ο Τυφλός, Δίδυμος Αλεξανδρεύς ή Δίδυμος Αλεξανδρείας (περ. 313 - περ. 398) υπήρξε θεολόγος και εκκλησιαστικός συγγραφέας στην Αλεξάνδρεια, στην περίφημη κατηχητική σχολή της οποίας ηγήθηκε για περίπου μισό αιώνα.

Βέργας : Η Βέργα, ή Βέργη, ή Βεργαίο, ή Βέρτα, ήταν αρχαία πόλη στον σημερινό νομό Σερρών. Μαζί με την Άργυλο, το Κερδύλιο και την Όσσα, ήταν απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας.

Όποιος έχει κάτι να προσθέσει ας το βάλει. Όλο και κάτι θα ξέχασα
 

jaygatsby

Μέλος
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Μηνύματα
7.898
Κριτικές
1
Like
344
Πόντοι
86
Η Τάκη Οικονομίδη,στην Καλαμαριά (Καραμπουρνάκι) που μένει η φουκαριάρα η μάνα μου, ξέρει κανείς ποιός ήταν αυτός;

Όχι, εντάξει σοβαρά, φίλε έκανες φοβερά δουλειά, κάποιες όπως Τριγγέτα, ούτε θα το φανταζόμουν. Θα το φανταζόταν βέβαια και ο ίδιος ο στρατηγός οτι κάποτε θα γινόταν Τριγγετοξεπετοαλυσίδα;

Κασσάνδρα λέγεται και το πρώτο πιο κοσμοπολίτικο πόδι της Χαλκιδικής, εκεί που είναι Καλλιθέα, Πολύχρονο, Χανιώτη κλπ.

Επίσης η Λέλα Καραγιάννη ήταν απόγονος της Μπουμπουλίνας εξ ου και το όνομα της οργάνωσης της.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Το Βριλησσού από πού να βγαίνει ;  :think:
Βρήκα μόνο αυτό
Ρέμα Βριλησσού: Μικρό ρέμα ανατολικά του Ρέματος Πολυδρόσου που μπαζώνεται στο Πάτημα και διασταυρώνεται υπογείως με το Ρέμα Ποδονίφτη στο Χαλάνδρι. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι πηγάζει από τον Βριληττό και χύνεται στα Βριλήσσια.
Ρέμα Πολυδρόσου: Οι Χαλανδραίοι το αποκαλούσαν "Βριλησσό Ποταμό", (κατ' αντιστοιχίαν με τον " Κηφισό Ποταμό" κοντά στην πόλη της Κηφισιάς.) Έδωσε το όνομά του στην πόλη των Βριλησσίων την οποία διατρέχει. Σήμερα αποκαλείται "Ρέμα Πολυδρόσου" (καθώς χύνεται στην όμορφη συνοικία του Πολυδρόσου) για να διαχωρίζεται από τα λοιπά ρέματα του Χαλανδρίου ή και "Ρέμα Πεντελης-Χαλανδρίου" (ευρέως γνωστό ως "Ρέμα Χαλανδρίου").
 

DON GIOVANNI

Μέλος
Εγγρ.
21 Σεπ 2011
Μηνύματα
3.562
Like
6
Πόντοι
16
Μπράβο σου φίλε ! πραγματικά ενδιαφέρον καί όχι μόνο για τους εδώ "παριστάμενους" αλλά χαρά στο κουράγιο σου .
 

prokopis_proikismenos

Σπουδαίος
Εγγρ.
6 Νοε 2009
Μηνύματα
1.715
Κριτικές
10
Like
2.069
Πόντοι
3.187
Εσύ το πας ιστορικά το θέμα. Γνώμη μου πάντως είναι οτι το θέμα των οίκων ανοχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να δοθεί μια σοβαρή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα. Δεν μπορεί οι οίκοι ανοχής και τα διάφορα στούντιο να είναι στο κέντρο της Αθήνας μαζί δίπλα στα σπίτια απλών ανθρώπων ή δίπλα σε σχολεία. Πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές σε καινούργια καθαρά κτήρια που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας και υγιεινής. Και επιτέλους όποιος παρανομεί πάνω στο τομέα αυτό να το κόβουν τον πάτο.
 

DmtrsxXx

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Μηνύματα
11.085
Κριτικές
493
Like
59.920
Πόντοι
39.662
πολυ ωραιο θεμα το διαβασα ολο σειρα σειρα.    +1
 

xilnik

Πορνορεπόρτερ
Εγγρ.
31 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.192
Κριτικές
210
Like
2.892
Πόντοι
11.565
Ωραιο θεμα φιλε downunder.Μπραβο και για την ιδεα και για τον κοπο που εκανες να βρεις αυτες τις πληροφοριες
 

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Μηνύματα
54.952
Κριτικές
90
Like
31.951
Πόντοι
24.700
Διαβάζουμε τις διάφορες οδούς που βρίσκονται τα ροζ σπιτάκια. Ποιά ιστορία κρύβεται πίσω από το κάθε όνομα ;
Ένα μικρό αφιέρωμα. Δεν αναφέρω τα προφανή (Θεσσαλονίκης , Αθηνών κλπ.)

(συνεχίζεται...)

Οδονυμικά. Των Μάρω Βουγιούκα & Βασίλη Μεγαρίδη. Έκδοση του Δήμου των Αθηναίων. Πρέπει να έχει φτάσει την Γ' έκδοση πλέον.
 

DON GIOVANNI

Μέλος
Εγγρ.
21 Σεπ 2011
Μηνύματα
3.562
Like
6
Πόντοι
16
Εσύ το πας ιστορικά το θέμα. Γνώμη μου πάντως είναι οτι το θέμα των οίκων ανοχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να δοθεί μια σοβαρή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα. Δεν μπορεί οι οίκοι ανοχής και τα διάφορα στούντιο να είναι στο κέντρο της Αθήνας μαζί δίπλα στα σπίτια απλών ανθρώπων ή δίπλα σε σχολεία. Πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές σε καινούργια καθαρά κτήρια που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας και υγιεινής. Και επιτέλους όποιος παρανομεί πάνω στο τομέα αυτό να το κόβουν τον πάτο.

Το νήμα φίλτατε λέγεται " Ιστορία ονομάτων οδών των οίκων ανοχής " , για το χωροταξικό ζήτημα των οίκων ανοχής όπως εσύ το θέτεις μπορείς να ανοίξεις καί εσύ ένα σχετικό thread , άν καί έχω την εντύπωση ότι έχει υπάρξει καί κάτι ανάλογο στο παρελθόν.
 
OP
OP
downunder

downunder

Μέλος
Εγγρ.
17 Αυγ 2012
Μηνύματα
316
Κριτικές
4
Like
120
Πόντοι
1
Δεληγιώργη : Από τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη . Ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης (1829-1879) ήταν έλληνας πολιτικός που χρημάτισε 6 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ακομινάτου:  Μιχαήλ Χωνιάτης ή Ακομινάτος . Ο Μιχαήλ Χωνιάτης ή Ακομινάτος (περίπου 1138 - περίπου 1222), υπήρξε Έλληνας λόγιος και ορθόδοξος Μητροπολίτης Αθηνών.
Λεωνίδου : Από τον σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα τον Α' .Ο Λεωνίδας ο Α' (περίπου 540 π.Χ. – 480 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από τη δυναστεία των Αγιαδών. Ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Αναξανδρίδα (ή Αλεξανδρίδα αλλιώς) από τον πρώτο γάμο του πατέρα του (Δωριέας, Λεωνίδας, Κλεόμβροτος), ο οποίος πιστευόταν πως ήταν απόγονος του Ηρακλή. Ο Λεωνίδας ανέλαβε την ηγεσία του συμμαχικού ελληνικού στρατού και κατάφερε με επιτυχία να τους κρατήσει ενωμένους και να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Η στρατιωτική του ευφυΐα έγινε εμφανής στις Θερμοπύλες με το τρόπο που παρέταξε τα στρατιωτικά τμήματα και με τη ταχύτητα με την οποία τα ενάλλασσε στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα έδειξε και τον ηρωισμό του: όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «Έλα να τα πάρεις», θέλοντας έτσι να τον προκαλέσει να δώσει μάχη και να αποδείξει την αξία του.Ο βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στο σημείο των Θερμοπυλών και έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας. Μπροστά στις πολυπληθείς δυνάμεις των Περσών ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς οχυρώθηκαν στις Θερμοπύλες, όπου μετά από προδοσία του Εφιάλτη, εξοντώθηκαν όλοι
Προύσσης – Περγάμου : ελληνικές τρισένδοξες πόλεις της Μ. Ασίας
Αχιλλέως : Από τον έλληνα ήρωα του τρωικού πολέμου Αχιλλέα
Καλλέργη : Από τον Δημήτριο Καλλέργη .  Ο Δημήτριος Καλλέργης (1803-1867) ήταν στρατιωτικός, πολιτικός και ένας απο τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.
Ιάκχου:Από τον Ίακχο. Στην ελληνική μυθολογία ο `Ιακχος είναι επίθετο του θεού Διονύσου, ειδικότερα όταν αποτελεί την θεότητα που οδηγεί την πορεία των μυημένων προς τα Ελευσίνια Μυστήρια, οπότε και θεωρείται ως γιος του Δία και της Δήμητρας. Κατ' άλλες εκδοχές αναφέρεται ως γιος της θεάς Δήμητρας και του Ιασίωνα ή του Κελεού ή του θεού Διονύσου. Επίσης, θεωρούσαν τον Ίακχο ως γιο της Περσεφόνης ή ακόμα και σύζυγο της Δήμητρας.
 

KRITIKOS1985

Σεβαστός
Εγγρ.
6 Ιουν 2011
Μηνύματα
9.187
Κριτικές
55
Like
355
Πόντοι
1.016
Πολύ ωραίο θέμα...Συγχαρητήρια στον εμπνευστή...
 

SinBarr

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.279
Κριτικές
18
Like
193
Πόντοι
5.775
Τροφωνίου : Από τον Τροφώνιο. Ο Τροφώνιος ήταν μυθικός αρχιτέκτονας της αρχαιότητας. Mαζί με τον αδελφό του [size=14pt]Αγαμήδη [/size]χρησιμοποίησε τον λίθο στην κατασκευή μνημείων, σε αντικατάσταση των πλίνθων και των ξύλων.

...πόσο ειρωνικό...  :2funny:

Υ.Γ. Καλά, αστειεύομαι...
 

qertq

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2011
Μηνύματα
2.507
Κριτικές
1
Like
246
Πόντοι
36
δεν βρισκεται καμια γκομενα λεω εγω  :idiot:
 

n.smirni76

Πορνορεπόρτερ
Εγγρ.
29 Αυγ 2010
Μηνύματα
22.954
Κριτικές
1.243
Like
188.680
Πόντοι
45.465
ωραίος.....
εύχομαι να έχεις τέτοιο μεράκι και στις ενημερώσεις σου καθώς και στις κριτικές σου... ;) 
 

Dawn

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2006
Μηνύματα
6.956
Κριτικές
141
Like
47
Πόντοι
4.215
πολύ ωραίο το τόπικ!
 

gusmx5

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
3.138
Κριτικές
6
Like
61
Πόντοι
16
Οντως,οφειλω να πω οτι το θεμα ειναι εξαιρετικο...ας μορφωθουμε και λιγο...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom